Μετ’ εμποδίων ο δρόμος για τα ΜΟΕ : Η Τουρκία επιμένει στις προκλήσεις

23:36 14/2/2020 - Πηγή: In.gr

Γεμάτος εμπόδια είναι ο δρόμος για τη συζήτηση των Μέτρων Οικοδόμησης Εμπιστοσύνης Ελλάδας και Τουρκίας ο οποίος έχει προγραμματιστεί να ξεκινήσει την εβδομάδα που έρχεται.

Σύμφωνα με τις ως τώρα ανακοινώσεις τη Δευτέρα 17 Φεβρουαρίου θα διεξαχθούν στην Αθήνα οι τεχνικές συζητήσεις μεταξύ των επιτροπών εμπειρογνωμόνων των δύο χωρών και η διάρκειά των συνομιλιών προβλέπεται να κρατήσει ως την Παρασκευή 21 Φεβρουαρίου.

Εκβιασμοί και προκλήσεις

Ωστόσο

ο Άγκυρα με την ως τώρα στάση της δυναμιτίζει το κλίμα, καθώς μόνο τις τελευταίες μέρες έχει προβεί σε μπαράζ υπερπτήσεων, ενώ έχουν προηγηθεί τα περιστατικά με το Oruc Reis και την παραβίαση της ελληνικής υφαλοκρηπίδας αλλά και οι αντεγκλήσεις για την επέτειο των Ιμίων.

Οι προκλήσεις της Τουρκίας κινούνται ταυτόχρονα στο στρατιωτικό αλλά και στο διπλωματικό επίπεδο.

Στον καθαρά στρατιωτικό τομέα, μέσα στο 2020, δηλαδή σε λιγότερο από δύο μήνες έχουν καταγραφεί 92 υπερπτήσεις τουρκικών μαχητικών αεροσκαφών σε ελληνικά νησιά.

Για να υπάρχει ένα μέτρο σύγκρισης του αριθμού αυτού αρκεί κανείς να σημειώσει πως σε ολόκληρο το 2019 που ήταν η χειρότερη χρονιά έγιναν 124 υπερπτήσεις, ενώ τα προηγούμενα χρόνια κατά μέσο όρο ήταν οι μισές από όσες έχουν γίνει φέτος σε δύο μήνες. Συγκεκριμένα, το 2018 καταγράφηκαν 47, 39 το 2017, 57 το 2016 και 36 το 2015.

Το πόσο τεταμένο είναι το κλίμα των τελευταίων ημερών και σε πόσο ακραία επίπεδα προκλητικότητας κινείται η γειτονική χώρα, αρκεί να αναλογιστεί κανείς ότι μόνο την Πέμπτη έγιναν 14 υπερπτήσεις τουρκικών μαχητικών σε έξι ελληνικά νησιά και καταγράφηκαν 53 παραβιάσεις.

Την ίδια ώρα η Τουρκία εκβιάζει συνδέοντας την όποια πρόοδο στα ελληνοτουρκικά με την επιβολή μορατόριουμ γεωτρήσεων στην Κυπριακή ΑΟΖ. Πρόκειται για έναν όρο τον οποίο η Ελλάδα έτσι κι αλλιώς δεν μπορεί να κάνει αποδεκτό καθώς το ζήτημα αφορά την κυβέρνηση της Κυπριακής Δημοκρατίας και τα κυριαρχικά δικαιώματα μιας τρίτης χώρας, όπως είναι η Κύπρος.

Αρνείται συνάντηση με Τσαβούσογλου ο Δένδιας

Ενδεικτικές του όλου κλίματος είναι και οι πρόσφατες δηλώσεις του υπουργού Εξωτερικών Νίκου Δένδια στην ΕΡΤ πως υπό τις παρούσες συνθήκες είναι δύσκολη, αν όχι αδύνατη η πραγματοποίηση μιας συνάντησης με τον Τούρκο υπουργό Εξωτερικών Μ. Τσαβούσογλου.

Ο λόγος είναι ότι μια τέτοια συνάντηση θα πρέπει να αποτυπώνει μια προσπάθεια εξομάλυνσης της έντασης και όχι επιβεβαίωση του τεταμένου κλίματος.

Μάλιστα ο κ. Δένδιας επεσήμανε αυτήν την πτυχή την ώρα που είναι και γνωστές είναι οι φιλικές σχέσεις του σε προσωπικό επίπεδο με τον κ. Τασούσογλου και παράλληλα είναι καλεσμένος και θα μετάσχει στο διπλωματικό Φόρουμ της Αττάλειας στα τέλη Μαρτίου.

Κατά πολλούς, εφόσον η συζήτηση για τα ΜΟΕ εξελιχθεί ομαλά και ταυτόχρονα ακολουθήσει κύκλος επαφών σε επίπεδο γενικών γραμματέων των υπουργείων Εξωτερικών Ελλάδας και Τουρκίας θα μπορούσαν να δημιουργηθούν οι προϋποθέσεις για συνάντηση σε υψηλότερο επίπεδο ή ακόμα και σε επίπεδο κορυφής.

Οι προκλητικές ενέργειες δεν βοηθούν τα ΜΟΕ

Προς ώρας πάντως δεν διαφαίνεται κάτι τέτοιο στον ορίζοντα.

Είναι δε, χαρακτηριστικά και τα μηνύματα που έστειλε από τις Βρυξέλλες ο υπουργός Άμυνας Νίκος Παναγιωτόπουλος κατά το ολιγόλεπτο τετ α τετ με τον Τούρκο ομόλογό του Χουλουσί Ακάρ στο περιθώριο της συνόδου του ΝΑΤΟ την Τετάρτη.

Αν και οι κατ’ ιδίαν διαβουλεύσεις Παναγιωτόπουλου-Ακάρ έλαβαν χώρα σε φιλικό πλαίσιο, με τους δύο υπουργούς να συμφωνούν στην ανάγκη διατήρησης «ανοιχτών διαύλων επικοινωνίας» εντούτοις ο Έλληνας υπουργός Άμυνας επεσήμανε πως τα εμπόδια που θέτει η Τουρκία στην προώθηση ΜΟΕ.

Ο κ. Παναγιωτόπουλος φέρεται να υποστήριξε στον Τούρκο ομόλογό του ότι «οι προκλητικές ενέργειες δεν βοηθούν στο πλαίσιο του διαλόγου για τα Μέτρα Οικοδόμησης Εμπιστοσύνης, τα οποία ξεκινούν την επόμενη εβδομάδα», σύμφωνα με τον ΑΝΤ1.

Keywords
Τυχαία Θέματα
Μετ’, ΜΟΕ, Τουρκία,met’, moe, tourkia