«Μετωπική» Τσίπρα – Μητσοτάκη για Σύνταγμα και Πρόεδρο Δημοκρατίας

19:56 13/2/2019 - Πηγή: In.gr

Το τοξικό προεκλογικό κλίμα επηρέασε δυστυχώς τις ομιλίες του πρωθυπουργού Αλέξη Τσίπρα και του προέδρου της Αξιωματικής Αντιπολίτευσης Κυριάκου Μητσοτάκη για την Συνταγματική Αναθεώρηση.

Τσίπρας και Μητσοτάκης διασταύρωσαν τα ξίφη τους με επίκεντρο το άρθρο για την εκλογή Προέδρου της Δημοκρατίας, μετά και το αλαλούμ που επικράτησε χθες με τη δήλωση Κατρούγκαλου.

Οι προβλέψεις και οι εκκλήσεις του νομοθέτη για ουσιαστική, εποικοδομητική και ψύχραιμη συζήτηση για τον ανώτατο νόμο της χώρας,

το Σύνταγμα, με απώτερο στόχο τη δημιουργία συναινέσεων αποδείχθηκαν αδύναμες να σβήσουν από το μυαλό των δύο ηγετών την εικόνα της κάλπης. Έτσι για άλλη μια φορά η συζήτηση διεξήχθη σε κλίμα τεταμένο, με ανταλλαγή προσωπικών κατηγοριών και ειρωνικών σχολίων περί κυβέρνησης κουρελού, «βουλευτών σύριζα και τριγύριζα» με εκφράσεις του στιλ «τρομάρα σας θέλετε να αναλάβετε και την εξουσία» ευτελίζοντας για άλλη μια φορά το κοινοβούλιο και την κορυφαία αυτή κοινοβουλευτική διαδικασία.

Αίσθηση και προβληματισμό -αν μη τι άλλο- προκάλεσε η πρόταση Μητσοτάκη να ψηφίσει ο ΣΥΡΙΖΑ όλες τις προτάσεις της ΝΔ για τα προς αναθεώρηση άρθρα, ώστε να πράξει το ίδιο και η ΝΔ. Μέχρι δε το τέλος της ομιλίας του κ. Μητσοτάκη το κάλεσμα αυτό μεταλλάχθηκε σε μια πρόταση που μοιάζει με ανταλλαγή, τακτικές που δεν συνάδουν καθόλου με τη σοβαρότητα της διαδικασίας αναθεώρησης του Συντάγματος. Ο κ. Μητσοτάκης πρότεινε στον Αλέξη Τσίπρα να ψηφίσει ο ΣΥΡΙΖΑ την πρόταση για αναθεώρηση των άρθρων 16 και 24 και σε αντάλλαγμα να διαλέξει ο ΣΥΡΙΖΑ δύο άρθρα τα οποία επιθυμεί διακαώς να αλλάξουν, αλλά η ΝΔ διαφωνεί.

Για πρωτοφανείς και ανεπίτρεπτες προτάσεις και τακτικές μίλησε ο πρωθυπουργός στη δευτερολογία του, κατηγορία ωστόσο που εύκολα αντιστρέφεται με όσα συμβαίνουν τις τελευταίες ημέρες στη Βουλή, με μεγάλη ευθύνη της κυβέρνησης.

Οι πολίτες παρακολούθησαν για άλλη μια φορά τους κ.κ Τσίπρα και Μητσοτάκη να ανταλλάσσουν κυρίως κατηγορίες και τσιτάτα, με μικρά διαλείμματα στα οποία διατύπωσαν συγκεκριμένες προτάσεις για το κρίσιμο ζήτημα της αναθεώρησης του Συντάγματος. Τουλάχιστον όποιος άντεξε να παρακολουθήσει μέχρι τις δευτερολογίες των πολιτικών αρχηγών ανταμείφθηκε με πιο συγκεκριμένες τοποθετήσεις.

Ο Tσίπρας πέταξε το γάντι για τον Προκόπη Παυλόπουλο

Στην ομιλία του ο πρωθυπουργός, και αφού ανέλυσε τις διαφορές των προτάσεων του ΣΥΡΙΖΑ με αυτές της ΝΔ, επέκρινε την αξιωματική αντιπολίτευση ότι επιχειρεί να μετατρέψει σε θεσμική παρωδία τη συζήτηση και κατήγγειλε ότι πίσω από τις κινήσεις της κρύβεται «μία σκοπιμότητα»: Οτι δεν επιθυμεί να προτείνει εκ νέου την επανεκλογή του Προκόπη Παυλόπουλου, όπως θα πράξει ο ΣΥΡΙΖΑ.

«Αν είστε τόσο σίγουροι γιατί δεν ψηφίζεται όλα τα άρθρα που προτείνουμε; Αν η άποψη σας ότι η αναθεωρητική βουλή δεν δεσμεύει τίποτα γιατί διαφωνείτε με το άρθρο περί εκλογής ΠτΔ. Γιατί αν είστε σίγουροι ότι θα έχετε πλειοψηφία στην επόμενη Βουλή δεν ψηφίζετε υπέρ;», διερωτήθηκε ο Πρωθυπουργός.

Ο κ. Τσίπρας υπενθύμισε ότι πριν λίγες μέρες δήλωσε ευθαρσώς πως ο ΣΥΡΙΖΑ θα στηρίξει εκ νέου τον Προκόπη Παυλόπουλο για Πρόεδρο της Δημοκρατίας και σχολίασε ότι ο κ. Μητσοτάκης αποφεύγει επιμελώς σε αυτό το ζήτημα.

«Αυτό σημαίνει ότι η ΝΔ και ο κ. Μητσοτάκης δεν επιθυμεί να ανανεώσει τη θητεία του ο σημερινός Πρόεδρος της Δημοκρατίας. Ίσως γιατί δεν θεωρεί ότι είναι καλός Πρόεδρος είτε γιατί έχει τάξει κάπου αλλού τη στήριξή του», είπε και συνέχισε: «Και τι κάνει για αυτό; Επιχειρεί να μετατρέψει τη διαδικασία της Συνταγματικής αναθεώρησης σε παρωδία.

«Να δηλώσει ο κ. Μητσοτάκης, όταν θα πάρει τον λόγο στη Βουλή, ότι θα ψηφίσει τον Προκόπη Παυλόπουλο για Πρόεδρο της Δημοκρατίας το 2020» προκάλεσε τον πρόεδρο της Νέας Δημοκρατίας ο κ. Τσίπρας.

«Εμείς δεν θα παίξουμε με τους θεσμούς. Ο ελληνικός λαός πρέπει να γνωρίζει ότι άλλοι ήταν αυτοί που σχεδίαζαν παρενθέσεις» δήλωσε ο πρωθυπουργός.

Μητσοτάκης: Ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας θα πρέπει να μπορεί να εκλέγεται με απλή πλειοψηφία

Ο πρόεδρος της Νέας Δημοκρατίας δήλωσε ότι η ΝΔ συμφωνεί ως προς την κατεύθυνση αλλαγής του 32 για τον τρόπο εκλογής Πρόεδρου Δημοκρατίας, αλλά όχι ως προς το περιεχόμενο και ότι προτείνει την εκλογή με απλή πλειοψηφία 151 βουλευτών και όχι άμεση εκλογή από το λαό.

«Συμφωνούμε στην κατεύθυνση του άρθρου 32, πρέπει να βρούμε έναν τρόπο η Βουλή να μην διαλύεται αν δεν μπορεί να εκλέξει Πρόεδρο της Δημοκρατίας. Διαφωνούμε στον τρόπο εκλογής του. Καταλήξαμε πως ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας τελικά θα πρέπει να μπορεί να εκλεγεί με απλή πλειοψηφία» είπε χαρακτηριστικά.

Παράλληλα, κατηγόρησε τον κ. Τσίπρα ότι εμπλέκει τον σημερινό Πρόεδρο σε κομματικά παιχνίδια, ενώ ξεκαθάρισε ότι η ΝΔ δεν μπαίνει στη συζήτηση για το πρόσωπο του Προέδρου της Δημοκρατίας.

Δεύτερος «γύρος» αντιπαράθεσης

«Υπήρξε ομολογία για το πολιτικό σχέδιο του κ. Μητσοτάκη» είπε στη δευτερολογία του ο Αλέξης Τσίπρας, σημειώνοντας πως στο θέμα του ΠτΔ «διαμορφώσατε με βάση την πολιτική σας ιδιοτέλεια βλέποντας τις επόμενες πολιτικές εξελίξεις».

«Εγώ σήμερα έκανα ένα τολμηρό βήμα, αποκάλυψα το πολιτικό παιχνίδι που παίζεται. Σας προκάλεσα να πάρετε θέση συγκεκριμένη λέγοντας ξεκάθαρα ότι ο ΣΥΡΙΖΑ δεν πρόκειται να παίξει κανέναν παιχνίδι με τον ΠτΔ και θα προτείνει και στη νέα Βουλή την συνταγματικά προβλεπόμενη ανανέωση της θητείας του σημερινού ΠτΔ, του Προκόπη Παυλόπουλου. Εσείς όχι μόνο δεν το σηκώσατε το γάντι, αλλά αποφύγατε επί 56 λεπτά που μιλήσατε, να απαντήσετε αλλά και να αναφερθείτε ακόμα και στο όνομά του» είπε χαρακτηριστικά.

Στη δευτερολογία του ο κ. Μητσοτάκης απάντησε στον πρωθυπουργό που τον είχε καλέσει να δηλώσει εάν θα στηρίξει ή όχι τον κ. Παυλόπουλο για δεύτερη θητεία. Σχολίασε ότι ο κ. Τσίπρας έχει άγχος για το αποτέλεσμα των εκλογών και προσπαθεί να κάνει διαχείριση ήττας για αυτό και αναφέρεται σε πρόσωπα.

«Πάλι καλά που δε μου ζητήσατε και το ΑΦΜ του κ.Παυλόπουλου» είπε μάλιστα σαρκαστικά και τόνισε ότι έχει πολύ καλή σχέση με τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας, τον σέβεται και θεωρεί ότι επιτελεί άψογα τα καθήκοντα του, όμως επέμεινε ότι είναι πρόωρη η ονοματολογία.

«Σφαγή» και για τα υπόλοιπα άρθρα

Στην πρωτολογία του ο πρωθυπουργός υπογράμμισε ότι ο ΣΥΡΙΖΑ από την πρώτη στιγμή σεβάστηκε «απόλυτα» το κύρος και την σημασία της διαδικασίας της Αναθεώρησης του Συντάγματος παρατηρώντας «με λύπη» ότι δεν μπορεί να πει το ίδιο και για την στάση της ΝΔ. Στο πλαίσιο αυτό, κατηγόρησε το κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης ότι αρχικά επιχείρησε να σαμποτάρει την διαδικασία και στην συνέχεια προσπάθησε να μετατρέψει την Συνταγματική Αναθεώρηση σε «παρτίδα πόκερ» χωρίς να σεβαστεί την συνταγματική επιταγή για ευρείς συναινέσεις στην διαδικασία της Συνταγματικής Αναθεώρησης.

Παράλληλα, τόνισε ότι η ΝΔ αρχικά απείλησε ότι θα αποχωρήσει από την διαδικασία αν ο ΣΥΡΙΖΑ δεν δεχτεί να ψηφίσει το σύνολο των προτάσεών της. «Κάτω από τη λαϊκή κατακραυγή βεβαίως υποχώρησε» σημείωσε ο πρωθυπουργός, εκτιμώντας ότι με την αποχώρηση της ΝΔ όλοι θα καταλάβαιναν ότι θα το έκανε «μόνο και μόνο για να εμποδίσετε την διαδικασία που θα αναθεωρούσε το άρθρο 86» για την ευθύνη των υπουργών, άρθρο που ο πρωθυπουργός χαρακτήρισε επανειλημμένως «κατάπτυστο».

Παράλληλα, σημείωσε ότι ο ΣΥΡΙΖΑ «ευθαρσώς» είχε διατυπώσει προεκλογικά την πρόθεσή του να προχωρήσει στην Αναθεώρηση του Συντάγματος, ενώ στην συνέχεια επιχειρήσει να ανοίξει την συζήτηση στον λαό και «να μην την αφήσουμε στην αποκλειστική αρμοδιότητα των ειδικών και των συνταγματολόγων», παρά τον «ειδικό ρόλο» που έχουν σε αυτήν.

Ο αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης έφερε στο προσκήνιο μια εκδοχή να ψηφίσουν και τα δύο μεγάλα κόμματα μαζί τα προς αναθεώρηση άρθρα που το καθένα προτείνει. Κάλεσε ειδικότερα τον κ .Τσίπρα ή έστω όσους βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ συμφωνούν να ψηφίσουν την αναθεώρηση του άρθρου 16 για την ίδρυση μη κρατικών ΑΕΙ και του άρθρου 24 για την προστασία του περιβάλλοντος και τον ορισμό του δάσους.

Στο μεταξύ, υποσχέθηκε από την πλευρά του ότι θα ψηφίσει δύο οποιαδήποτε άρθρα προτείνει ο ΣΥΡΙΖΑ, ακόμη και εάν με αυτά δε συμφωνεί η ΝΔ. Εξέφρασε πάντως τη διαφωνία του με τις προτάσεις του ΣΥΡΙΖΑ για τις σχέσεις κράτους- Εκκλησίας, τη διεξαγωγή δημοψηφισμάτων και τη συνταγματική κατοχύρωση της απλής αναλογικής.

«Ελάτε να ψηφίσουμε από κοινού όλα τα άρθρα που κρίνετε αναθεωρητέα και θα ψηφίσουμε εμείς τα δικά σας» επανέλαβε ο πρόεδρος της ΝΔ.

«Αν αυτό σας πέφτει βαρύ μπορώ να επανέλθω με μια ελαφρά συμπυκνωμένη πρόταση» σημείωσε ο κ. Μητσοτάκης και συμπλήρωσε: «Για εμάς δύο άρθρα είναι τα πιο σημαντικά, διαλέξτε δύο άρθρα και δεσμεύομαι ότι θα τα ψηφίσω αν και εσείς ψηφίσετε τα 16 και 24».

«Εάν πιστεύετε τόσο πολύ στη δύναμη της λαϊκής εντολής τότε δεν έχετε κανένα λόγο να φοβηθείτε την πρόταση μας» είπε και έκανε λόγο για ανασφάλεια στην ομιλία Τσίπρα με σενάρια για το τι θα γίνει εάν προκύψει αυξημένη πλειοψηφία ή όχι.

Keywords
Τυχαία Θέματα