Μήνυμα Ρέγκλινγκ: Μείωση φόρων με μείωση αφορολόγητου

12:04 16/7/2019 - Πηγή: In.gr

«Μία μείωση των φορολογικών συντελεστών θα μπορούσε να συνδυαστεί με μια διευρυμένη φορολογική βάση», δήλωσε ο επικεφαλής του ESM Κλάους Ρέγκλινγκ, τονίζοντας ότι οποιαδήποτε αναπροσαρμογή των δημοσιονομικών πολιτικών θα πρέπει να στοχεύει στην προώθηση της ανάπτυξης, διασφαλίζοντας παράλληλα την επίτευξη του συμφωνηθέντος πρωτογενούς πλεονάσματος.

Κατά την ομιλία του στο συνέδριο του Economist ο κ.  Ρέγκλινγκ ανέφερε ότι «η Ελλάδα

θα πρέπει να κάνει την ανάπτυξη κορυφαία προτεραιότητά της, διατηρώντας ταυτόχρονα το συμφωνημένο πρωτογενές πλεόνασμα και καλλιεργώντας την δικαιοσύνη σε όλη την κοινωνία».

Όπως επισήμανε, το δημοσιονομικό πλεόνασμα, μαζί με την ανάπτυξη, είναι οι απαραίτητες συνθήκες για τη βιωσιμότητα του χρέους.

Ο επικεφαλής του ESM ανέπτυξε τους σημαντικότερους τέσσερις τομείς πολιτικής, ασκώντας εμμέσως κριτική στην απελθούσα κυβέρνηση Τσίπρα, στηρίζοντας συγκεκριμένες πτυχές της νέας πολιτικής της ελληνικής κυβέρνησης, ενώ αναφέρθηκε και στο «αγκάθι» του αφορολόγητου:

Πρώτον, για τις διαρθρωτικές μεταρρυθμίσεις: Οι μεταρρυθμίσεις που έχουν ήδη εφαρμοστεί κατά τη διάρκεια των προγραμμάτων προσαρμογής, όπως η μεταρρύθμιση της αγοράς εργασίας, δεν πρέπει να αντιστραφούν. Για παράδειγμα, οι αυξήσεις του κατώτατου μισθού πρέπει να ευθυγραμμίζονται με την εξέλιξη της παραγωγικότητας για να διατηρηθεί η ανταγωνιστικότητα. Απαιτούνται περαιτέρω διαρθρωτικές μεταρρυθμίσεις για τη βελτίωση της παραγωγικότητας και της ανταγωνιστικότητας. Αυτό είναι ιδιαίτερα σημαντικό, δεδομένης της κακής δημογραφικής προοπτικής για την Ελλάδα. Για να ενισχυθεί η παραγωγικότητα απαιτούνται μεταρρυθμίσεις προκειμένου να καταστεί το οικονομικό περιβάλλον φιλικότερο προς τις επιχειρήσεις, να μειωθεί ο χρόνος που απαιτείται για την επίλυση των νομικών διαφορών και να βελτιωθεί περαιτέρω η αποτελεσματικότητα της δημόσιας διοίκησης.

Δεύτερον για τις ιδιωτικοποιήσεις: Να συνεχιστούν οι ιδιωτικοποιήσεις και να υποστηριχθεί η βελτιωμένη διαχείριση των κρατικών περιουσιακών στοιχείων τόνισε ο κ. Ρέγκλινγκ. Αυτό είναι κρίσιμο για την οικοδόμηση ενός αποτελεσματικού πνεύματος εταιρικής διακυβέρνησης στην Ελλάδα και για την προσέλκυση ξένων και εγχώριων επενδύσεων.

Τρίτον για τον τραπεζικό τομέα υπογράμμισε ο επικεφαλής του ESM ότι πρέπει να διασφαλιστεί η ανθεκτικότητα του τραπεζικού τομέα, προκειμένου να βελτιωθούν οι συνθήκες χρηματοδότησης και να υποστηριχθεί η ανάπτυξη. Η Ελλάδα χρειάζεται έναν σταθερό και κερδοφόρο τραπεζικό τομέα για την υποστήριξη των επιχειρήσεων και των νοικοκυριών.

Τέταρτον για τις δημοσιονομικές πολιτικές είπε ότι κάθε αναπροσαρμογή των δημοσιονομικών πολιτικών θα πρέπει να στοχεύει στην ενίσχυση της ανάπτυξης, διασφαλίζοντας ταυτόχρονα την επίτευξη του συμφωνηθέντος πρωτογενούς πλεονάσματος. Μία μείωση των φορολογικών συντελεστών, για παράδειγμα, θα μπορούσε να συνδυαστεί με μια ευρύτερη φορολογική βάση. Επίσης, ο διαθέσιμος δημοσιονομικός χώρος πρέπει να χρησιμοποιείται για παραγωγικές δαπάνες, όπως δημόσιες επενδύσεις.

Keywords
Τυχαία Θέματα
Μήνυμα Ρέγκλινγκ, Μείωση,minyma regklingk, meiosi