Μηνύματα πολιτικών και κομμάτων για την Παγκόσμια Ημέρα Προσφύγων

14:14 20/6/2020 - Πηγή: In.gr

Μηνύματα ελπίδας και κατά του ρατσισμού εξέδωσε ο πολιτικός κόσμος, με αφορμή την  Παγκόσμια Ημέρα Προσφύγων.

Η Παγκόσμια Ημέρα Προσφύγων «τονίζει την υποχρέωση διεθνούς αλληλεγγύης προς τους πρόσφυγες που εξαναγκάζονται να ξεριζωθούν από τις εστίες και τις χώρες τους», επισημαίνει σε ανάρτησή του στα κοινωνικά δίκτυα ο αναπληρωτής υπουργός Μετανάστευσης, Γιώργος Κουμουτσάκος.

«Η Ελλάδα, σύνορο της Ευρώπης, κάνει το καθήκον της με σεβασμό στο δίκαιο, τα ανθρώπινα

δικαιώματα αλλά και την εθνική της ασφάλεια», προσθέτει.

Η 20η Ιουνίου ως Παγκόσμια Ημέρα Προσφύγων, «αποτελεί ταυτόχρονα μια ημέρα μνήμης, αλλά και επαγρύπνησης για την ουσιαστική αποστολή που καλείται η χώρα μας, ως άγρυπνος φρουρός των ανατολικών συνόρων της Ευρώπης να φέρνει καθημερινά εις πέρας», σημειώνει σε μήνυμά του το υπουργείο Μετανάστευσης και Ασύλου.

Σε μια περίοδο διαπραγμάτευσης για τη νέα Ευρωπαϊκή Χάρτα Μετανάστευσης και για την αναθεώρηση της Κοινής Δήλωσης Ε.Ε.-Τουρκίας, το υπουργείο υπογραμμίζει μεταξύ άλλων, «αυτά θα είναι την επαύριον τα εχέγγυα που θα έχει η χώρα στα χέρια της, προκειμένου να προχωρά ταχύτατα σε διαδικασίες ουσιαστικού διαχωρισμού προσφύγων και οικονομικών μεταναστών. Προσφέροντας στους πρώτους διεθνή προστασία από τον πόλεμο και τις διώξεις και ένα ασφαλές περιβάλλον, και παράλληλα δείχνοντας στους δεύτερους τον δρόμο της ασφαλούς και αξιοπρεπούς επιστροφής προς τις χώρες τους (…)».

Τσίπρας: Η αλληλεγγύη αντίσωμα απέναντι στο δηλητήριο του ρατσισμού

Η αλληλεγγύη, η στήριξη στο συνάνθρωπο, η προσφορά «είναι τα συλλογικά μας αντισώματα απέναντι στο δηλητήριο του μίσους και του ρατσισμού που διαβρώνει τις κοινωνίες μας», τονίζει ο Αλέξης Τσίπρας.

Ειδικότερα, ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ αναφέρει σε ανάρτηση του στο Facebook ότι «πρόσφατα μείναμε σπίτια μας για να προστατέψουμε τους ανθρώπους που αγαπάμε. Κάποιοι άλλοι όμως, εγκαταλείπουν σπίτια, πόλεις και πατρίδα ακριβώς για τον ίδιο λόγο».

«Γιατί», σημειώνει, «ο κίνδυνος γεννά τις στιγμές που μπορείς να κάνεις οποιαδήποτε θυσία. Να διασχίσεις θάλασσες και βουνά. Να περπατήσεις δεκάδες χιλιόμετρα με ένα μωρό στα χέρια. Για να προσφέρεις ασφάλεια και ελπίδα σε αυτούς που αγαπάς».


ΚΚΕ: Οι πρόσφυγες δεινοπαθούν στα άθλια hotspots

Τα εκατομμύρια των ξεριζωμένων που κάθε χρόνο προστίθενται στον τραγικό αριθμό των προσφύγων «είναι η ζωντανή απόδειξη της βαρβαρότητας του ιμπεριαλιστικού πολέμου και της καπιταλιστικής εκμετάλλευσης», σημειώνει το ΚΚΕ.

«Στην Ελλάδα πληθαίνουν οι πρόσφυγες και οι αιτούντες άσυλο, που δεινοπαθούν στα άθλια hotspots, στους καταυλισμούς, στις ουρές της Υπηρεσίας Ασύλου, που αντιμετωπίζουν τον κίνδυνο της έξωσης από τις δομές και τα προγράμματα στέγασης, που μεταφέρονται από τα νησιά στην ενδοχώρα και αφήνονται αβοήθητοι» προσθέτει το κόμμα του Περισσού.

Το ΚΚΕ, μαζί με την ταξική αλληλεγγύη του απέναντι στους πρόσφυγες, τους αιτούντες άσυλο και τους μετανάστες, απευθύνει κάλεσμα για κοινή πάλη Ελλήνων εργαζομένων, προσφύγων και μεταναστών για:

–Να καταργηθούν όλοι οι νόμοι και οι αποφάσεις που καταπατούν τα δικαιώματα των προσφύγων και αιτούντων άσυλο, έτσι όπως προβλέπονται στη Συνθήκη της Γενεύης.
–Κατάργηση των Κανονισμών του Δουβλίνου και της Συμφωνίας ΕΕ-Τουρκίας.
–Κλείσιμο όλων των hotspots των νησιών, με μεταφορά των αιτούντων άσυλο στην ηπειρωτική χώρα και στις χώρες προορισμού τους. Διευκόλυνση όλων των εγκλωβισμένων στην Ελλάδα προσφύγων και μεταναστών για μετάβαση στις χώρες προορισμού τους, με προτεραιότητα στους ασυνόδευτους ανηλίκους και τους δικαιούχους οικογενειακής επανένωσης.
–Να στελεχωθεί η Υπηρεσία Ασύλου με το αναγκαίο προσωπικό, να μονιμοποιηθούν οι συμβασιούχοι εργαζόμενοι, να διασφαλιστούν γρήγορες και σύμφωνες με τη Συνθήκη της Γενεύης διαδικασίες ασύλου για όσους επιθυμούν να παραμείνουν στην Ελλάδα, να παρθούν μέτρα υγιεινής και ασφάλειας για τους εργαζόμενους.
–Να δοθεί η δυνατότητα υποβολής αιτήσεων ασύλου στο έδαφος της Τουρκίας και απευθείας μετακίνησής τους στις χώρες προορισμού τους.
–Να ανακληθούν άμεσα οι αποφάσεις για την έξωση των προσφύγων από τις δομές. Να βρεθεί άμεσα στέγη, με την αξιοποίηση διαμερισμάτων, κλειστών ξενοδοχείων και κτιρίων που ανήκουν στο δημόσιο.
–Να εξασφαλιστεί η διαμονή σε ανοιχτούς και αξιοπρεπείς χώρους φιλοξενίας των αιτούντων άσυλο, σε διαμερίσματα και ξενοδοχεία για όσο διάστημα παραμείνουν στην Ελλάδα, με εξασφάλιση των απαραίτητων όρων υγείας και υγιεινής.
–Να ληφθούν μέτρα ουσιαστικής και εξατομικευμένης στήριξης και ένταξης στην κοινωνία των προσφύγων.
–Να απομονωθούν οι ρατσιστικές, ξενοφοβικές και μισαλλόδοξες πράξεις και συμπεριφορές που εκμεταλλεύονται το πρόβλημα και επιδιώκουν τον αποπροσανατολισμό της πάλης του ελληνικού λαού.

ΜέΡΑ25: Αλληλεγγύη και ανθρωπιά για τους πρόσφυγες

Οι πόλεμοι και η φτώχεια εντείνουν τις μετακινήσεις πληθυσμών και υπό αυτό το πρίσμα η Ελλάδα, η Ευρώπη και όλος ο κόσμος βρίσκεται σε διαρκή κίνηση, τονίζει στο μήνυμά του για την Παγκόσμια Ημέρα Προσφύγων το ΜέΡΑ 25.

Σήμερα και η χώρα μας, η Ευρώπη και ο κόσμος βρίσκεται σε διαρκή κίνηση, αναφέρεται στη σχετική ανακοίνωση. Το ΜέΡΑ 25 προσθέτει ότι «η αέναη κίνηση των πληθυσμών άλλωστε ξεκινάει από την ίδια την απαρχή της ανθρωπότητας και εντείνεται με τους σύγχρονους πολέμους, με τη φτώχεια και την κλιματική καταστροφή».

Το ΜέΡΑ 25 αναφέρει επίσης ότι «σήμερα που οι φράχτες, τα τείχη και η μισανθρωπιά υψώνεται απ’ άκρη σ΄ άκρη της Ευρώπης αλλά και της υφηλίου, ενώ η ακροδεξιά μισαλλοδοξία ξεπηδά ξανά -ως εάν να πρόκειται για μια νέα δεκαετία του ’30-. Σήμερα που οι δικοί τους πόλεμοι, «γεννούν» τους δικούς μας νεκρούς. Τα δικά τους κέρδη, γεννούν την δική μας φτώχεια. Η δική τους καταστροφή, γεννά τη δική μας δυστοπία».

Ωστόσο, το μήνυμα του ΜέΡΑ 25 επισημαίνει ότι σήμερα το πρόβλημα -όπως και διαχρονικά άλλωστε- δεν έχει να κάνει με το αν είσαι πρόσφυγας ή μετανάστης, αλλά πλούσιος ή φτωχός. Σε αυτόν τον σύγχρονο άδικο αν όχι και απάνθρωπο κόσμο, προσθέτει, «εμείς υψώνουμε την αλληλεγγύη μας, την ανθρωπιά και τον διεθνισμό μας, σπάζοντας τα τείχη του ρατσισμού και της ξενοφοβίας και εντείνοντας τον αγώνα μας έναντι των πραγματικών γενεσιουργών αιτιών της προσφυγιάς, της μετανάστευσης, της φτώχειας και της κλιματικής κρίσης».

Keywords
Τυχαία Θέματα