Μητσοτάκης : Δεν θα κάνω πλειοδοσία με την αύξηση του κατώτατου μισθού

13:32 14/2/2020 - Πηγή: In.gr

«Εγώ το 2018 έλεγα να πάει ο κατώτατος μισθός στα 703 ευρώ το 2022. Θα μου ήταν εύκολο να πάρω το σφυράκι του κ. Τασούλα και να έρθω εδώ να κάνω πλειοδοσία. Πόσα λέτε κ. Τσίπρα; Πόσα λέτε κα Γεννηματά; Πόσο λέτε κ. Κουτσούμπα; Τόσα. Κατοχυρώθηκε. Τέτοια πλειοδοσία εμείς δεν πρόκειται να κάνουμε» είπε ο κ. Μητσοτάκης στη δευτερολογία του στη βουλή για τα εργασιακά.

Κατ’ αντιπαράσταση εξέταση Τσίπρα – Βαρουφάκη

Ο πρωθυπουργός επέκρινε

μάλιστα τον πρόεδρο του ΣΥΡΙΖΑ για ασυνέπεια και όψιμο ενδιαφέρον για τον κατώτατο μισθό.

Ο κ. Μητσοτάκης θύμισε τις προγραμματικές δηλώσεις του κ. Τσίπρα το Φεβρουάριο του 2015 σύμφωνα με τις οποίες ο κατώτατος μισθός θα αυξανόταν ώστε σταδιακά ως το 2016 να φτάσει τα 751 ευρώ.

«Καλό είναι να συγκρίνουμε τι έχουμε πει προεκλογικά με αυτά που είπαμε μετεκλογικά. Ενοχλείστε που αυτή η κυβέρνηση υλοποιεί τις δεσμεύσεις της. Σας είναι ξένο. Κάντε υπομονή άλλα 3,5 χρόνια και θα το συνηθίσετε» είπε ο κ. Μητσοτάκης απευθυνόμενος στον κ. Τσίπρα.

Μάλιστα ο κ. Μητσοτάκης επικαλέστηκε την ομιλία Βαρουφάκη που προηγήθηκε της δευτερολογίας του και τόνισε ότι ο πρώην υπουργός Οικονομικών είπε πως η κυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ ήταν της λογικής «να δώσουμε τα πλεονάσματα για να πάρουμε τα εργασιακά»

«Γιατί δεν είστε στην αίθουσα κ. Τσίπρα όταν μιλάει ο Βαρουφάκης; Έτσι εξηγείται γιατί δεν θέλατε την επαναδιαπραγμάτευση των υψηλών πλεονασμάτων.

Θα πρέπει να σας έχουμε στην αίθουσα και τους δύο μαζί για να μάθουμε τι έγινε εκείνο το αμαρτωλό εξάμηνο» ανέφερε ο πρωθυπουργός.

Μάλιστα ενόψει της αυριανής συνεδρίασης της ΚΕ του ΣΥΡΙΖΑ που θα συζητηθεί το κείμενο του απολογισμού της διακυβέρνησης του κ. Τσίπρα, ο πρωθυπουργός με ειρωνική διάθεση πρότεινε να γίνει κατά τη συνεδρίαση της κεντρικής επιτροπής του ΣΥΡΙΖΑ «εξέταση κατ’ αντιπαράσταση του κ. Τσίπρα με τον κ. Βαρουφάκη για να μάθουμε τι έγινε στο πρώτο εξάμηνο».

Επιστροφή στο 2014

Κατά τη δευτερολογία του ο κ. Μητσοτάκης επιτέθηκε με ιδιαίτερη σφοδρότητα στο ΣΥΡΙΖΑ και τη στάση του ως αξιωματικής αντιπολίτευσης υποστηρίζοντας πως «βρίσκεται στο 2014» και «επιστρέφει στην αντιπολίτευση που έκανε με τα μαγκάλια».

«Οι πολίτες σας έχουν χρεώσει τις συνέπειες της πολιτικής σας και σας έστειλαν στην αντιπολίτευση» είπε ο πρωθυπουργός σημειώνοντας ότι «βρίσκεστε σε αναζήτηση ταυτότητας και υιοθετείτε ένα λόγο τόσο ξεπερασμένο από τα γεγονότα. Αναρωτιέμαι αν μπορείτε να υπάρξετε χωρίς κρίση. Αν μπορείτε να υπάρχετε σε μια Ελλάδα που επιστρέφει στην κανονικότητα. Έφυγε η κρίση της χώρας και μείνατε με τη δική σας κρίση που προσπαθείτε να εξάγετε. Με το ζόρι κερδίζετε κάποια χειροκροτήματα. Μπορεί να κάνετε καλό στην κυβέρνησή μας, αλλά δεν κάνετε καλό στη χώρα. Οι πολίτες περιμένουν κάτι παραπάνω από εσάς ως αξιωματική αντιπολίτευση» τόνισε ο κ. Μητσοτάκης απευθυνόμενος προς τα έδρανα του ΣΥΡΙΖΑ.

Ο πρωθυπουργός απαντώντας στα όσα ειπώθηκαν κατά τις πρωτολογίες των πολιτικών αρχηγών επέκρινε τον κ. Τσίπρα για κόστος δεκάδων δισεκατομμυρίων ζημιών στις τράπεζες με την επιβολή των capital controls.

Σε ότι αφορά την επεκτασιμότητα των κλαδικών συμβάσεων, τόνισε ότι η νομοθεσία προβλέπει συγκεκριμένη διαδικασία που πρέπει να τηρηθεί προκειμένου «να μην έχουμε το προηγούμενο όπου βρίσκονται στο ΣτΕ κλαδικές συμβάσεις να κινδυνεύουν να κριθούν άκυρες επειδή δεν τηρήθηκε η διαδικασία».

Σε ότι αφορά τους ελέγχους του ΣΕΠΕ ο κ. Μητσοτάκης υποστήριξε ότι έχουν αυξηθεί το 2019 σε σχέση με το 2018.

Παράλληλα ο πρωθυπουργός υπεραμύνθηκε την κατάργησης της αιτιολόγησης της απόλυσης του εργαζόμενου προκειμένου να μην υπάρχει όπως είπε ηλεκτρονικό φακέλωμα.

Επιτέθηκε στο ΣΥΡΙΖΑ επίσης, ο κ. Μητσοτάκης κατηγορώντας τον κ. Τσίπρα ότι επί της δική του διακυβέρνησης δεν απορροφούνταν στο σύνολό τους τα κονδύλια για τα προγράμματα του ΟΑΕΔ.

Τέλος ο κ. Μητσοτάκης επέμεινε στην θέση του κατά της ανανέωσης των συμβάσεων για προγράμματα κατάρτισης και επαγγελματικής εμπειρίας με αφορμή την περίπτωση των 5,5 χιλιάδων επιστημόνων στο ελληνικό δημόσιο.

«Προτιμάτε 11 χιλιάδες εργαζόμενους με ένα χρόνο εμπειρία ή 5,5 χιλιάδες με δύο χρόνια; Προτιμώ το πρώτο αφού πρόκειται για προγράμματα κατάρτισης. Σταματήστε να κοροϊδεύετε τους εργαζόμενους» είπε ο κ. Μητσοτάκης προς τον πρώην πρωθυπουργό.

Keywords
Τυχαία Θέματα