Μουσείο Μακεδονικού Αγώνα: Ο Α’ Παγκόσμιος Πόλεμος με το βλέμμα δύο γυναικών ζωγράφων
Με αφετηρίες δύο διαφορετικά σημεία των Βαλκανίων, τη Σιάτιστα Κοζάνης και το Βελιγράδι της Σερβίας, έφυγαν για να σπουδάσουν εικαστικές τέχνες στο Μόναχο, σε μια εποχή όπου οι γυναίκες ήταν αποκλεισμένες από τις επίσημες δομές εκπαίδευσης.
Επέστρεψαν στις χώρες τους όχι μόνο για να δημιουργήσουν και να συμμετάσχουν ενεργά στα καλλιτεχνικά δρώμενα, αλλά και για να προσφέρουν εθελοντικά τις υπηρεσίες τους από την πρώτη γραμμή του Μεγάλου Πολέμου ως νοσηλεύτριες.
Η Θάλεια Φλωρά – Καραβία και η Νάντεζντα Πέτροβιτς
Ζωγραφικά έργα στα οποία αποτύπωσαν την καθημερινότητα των στρατιωτών, μακριά από τα πεδία των μαχών, την ομορφιά του βαλκανικού τοπίου, πέρα και έξω από τις πολεμικές συγκρούσεις, παρουσιάζονται στην έκθεση – σύμπραξη φορέων από την Ελλάδα και τη Σερβία, με τίτλο «Ο Α’ Παγκόσμιος Πόλεμος με το βλέμμα δύο γυναικών ζωγράφων: Θάλεια Φλωρά Καραβία – Νάντεζντα Πέτροβιτς».
«Είναι μια έκθεση που ξετυλίγει τις στιγμές του πολέμου χωρίς να δείχνει πολεμικές σκηνές. Είναι μία έκθεση γεμάτη γυναικεία ευαισθησία και μας δείχνει με αυτόν τον τρόπο πώς η γυναίκα των Βαλκανίων βγαίνει στον πόλεμο, έμμεσα ως νοσοκόμα, ως ζωγράφος και απαθανατίζει μεγάλες στιγμές των δύο λαών» τόνισε στο ΑΠΕ – ΜΠΕ η διευθύντρια του Κέντρου Έρευνας Μακεδονικής Ιστορίας και Τεκμηρίωσης του Ιδρύματος Μουσείου Μακεδονικού Αγώνα (IMMA), Σταυρούλα Μαυρογένη, η οποία επιμελήθηκε την έκθεση μαζί με την Ντούσιτσα Μπόγιτς, διευθύντρια του Μουσείου Ιστορίας της Σερβίας.
«Η Φλωρά – Καραβία προσπαθεί να δώσει το πνεύμα της έντασης, της αγωνίας, του πατριωτικού αισθήματος μέσα από τα πορτρέτα των μεγάλων ανθρώπων που εμπλέκονται σε όλο αυτό το σκηνικό ή μέσα από τις εικόνες με τα μικρά προσφυγόπουλα ή τον υπόλοιπο λαό, Τούρκους, Έλληνες, Βούλγαρους, που βλέπει στον δρόμο και πραγματικά της κεντρίζουν το ενδιαφέρον, «πονάει η ψυχή της», όπως λέει, «βλέποντας αυτά τα θλιμμένα μάτια».
«Από την άλλη πλευρά, η Πέτροβιτς αναλύει το θησαυρό του σερβικού πολιτισμού από το μεσαιωνικό κράτος του Δουσάνου μέχρι τον τελευταίο βασιλιά του, Μάρκο, ο οποίος έδρασε στην περιοχή του Περλεπέ (Πρίλεπ). Προσπαθεί μέσα από τα μνημεία ιστορικού ενδιαφέροντος, όπως είναι η μονή Γκρατσάνιτσα, με τις υπέροχες τοιχογραφίες, της Σιμωνίδας Παλαιολογίνας και του Στέφανου Ούρου Β’ Μιλούτιν να δώσει τα στοιχεία του σερβικού πολιτισμού και να κινητοποιήσει, θα λέγαμε, τον σερβικό λαό ως προς το ένδοξο και ηρωικό του παρελθόν» υπογράμμισε η κ. Μαυρογένη.
Κοινή πορεία και οπτική του πολέμουΚαι οι δύο ζωγράφοι ξεκίνησαν τις σπουδές τους από τη Σχολή του Μονάχου, στην οποία δεν έγιναν δεκτές ως γυναίκες, αλλά δούλεψαν σε παράπλευρα εργαστήρια. Η Θάλεια Φλωρά – Καραβία έφθασε στο Μόναχο το 1895 και σπούδασε ζωγραφική κοντά στον Γύζη και τον Ιακωβίδη. Η Νάντεζντα Πέτροβιτς εγκαθίσταται στο Μόναχο το 1898, για να σπουδάσει ζωγραφική με υποτροφία από το υπουργείο Παιδείας της Σερβίας στην ιδιωτική σχολή του Άντον Άζμπε.
Στην Ακαδημία Καλών Τεχνών του Μονάχου επιτρεπόταν η φοίτηση μόνον σε άνδρες και οι γυναίκες αναγκάζονταν να ακολουθούν άλλους διαύλους για να σπουδάσουν, αλλά και στη συνέχεια να παρουσιάσουν τα έργα τους. Με πολύ μικρή διαφορά ηλικίας, από τη Γερμανία, σύμφωνα με την κ. Μαυρογένη, βρέθηκε η καθεμία ξανά στη δική της περιοχή.
«Ποτέ δεν συναντήθηκαν. Και αυτό ίσως είναι το πιο τραγικό. Βλέπεις ότι δύο γυναίκες αντιλαμβάνονται με τον ίδιο τρόπο τον πόλεμο, που είναι εντελώς διαφορετικός από εκείνον των ζωγράφων του πολέμου, οι οποίοι υπήρχαν στις υπόλοιπες βαλκανικές χώρες και ήταν άντρες. Οι άντρες ζωγραφίζουν μόνο την καταστροφή. Οι γυναίκες μέσα από αυτήν την καταστροφή προσπαθούν και βρίσκουν την ελπίδα, προσπαθούν και βρίσκουν την ανθρωπιά. Είναι παράλληλες οι πορείες και είναι και δραματικές γιατί δεν συναντήθηκαν ποτέ» τόνισε η διευθύντρια του Κέντρου Έρευνας Μακεδονικής Ιστορίας και Τεκμηρίωσης του Ιδρύματος Μουσείου Μακεδονικού Αγώνα (IMMA).
Αν είχαν συναντηθεί οι δύο γυναίκες, θα είχαν να μοιραστούν πάρα πολλά πράγματα για δύο λαούς οι οποίοι έχουν τόσο στενές και φιλικές σχέσεις και παράλληλες ιστορίες με τις εθνικές επαναστάσεις, και τις ταλαιπωρίες που υπέστησαν.
Εκπρόσωποι πρωτοπόρων καλλιτεχνικών ρευμάτων – μαχήτριες στην πρώτη γραμμή του πολέμουΗ Νάντεζντα Πέτροβιτς εισάγει το εξπρεσιονιστικό ρεύμα στη ζωγραφική της Σερβίας. Η Φλωρά – Καραβία φέρνει τον ιμπρεσιονισμό στην Ελλάδα. Δύο πρωτοπόρα ρεύματα για την εποχή τους, δύο ρεύματα που διακρίνονταν για την ευαισθησία, το συναίσθημα, το πώς αισθάνεται ο άνθρωπος.
Χαρακτηριστικά στα έργα της Φλωρά – Καραβία, σύμφωνα με την κ. Μαυρογένη, είναι τα ζωντανά χρώματα, ευνόητο για μια ζωγράφο από μια περιοχή στην οποία συναντώνται Βαλκάνια και Μεσόγειος. Η Νάντεζντα Πέτροβιτς, από την άλλη πλευρά, όπως τόνισε η κ. Μαυρογένη, ανασυνθέτει τον γερμανικό εξπρεσιονισμό, σύμφωνα με τις ανάγκες της χώρας της. Επιλέγει να ζωγραφίζει τοπία, μοναστήρια, γιατί είναι οι ανάγκες της χώρας της τέτοιες.
Επέστρεψε στην πατρίδα της, περνώντας μια περίοδο στο Παρίσι, όταν ξεσπά ο Α’ Παγκόσμιος Πόλεμος. Διαλύει τον αρραβώνα της με τον συνάδελφό της ζωγράφο και λέει στη μητέρα της: «Εγώ είμαι γεννημένη για να ζωγραφίζω, η πατρίδα με έστειλε στη Σχολή για να μάθω» (ήταν πολιτική των μοναρχών της Σερβίας να δημιουργήσουν μια πνευματική ελίτ).
«Η Πέτροβιτς αισθανόταν ότι έπρεπε να δώσει στην πατρίδα, να γίνει ανταποκρίτρια του μεγάλου της αγώνα, θεωρούσε ότι ήταν ένα πατριωτικό χρέος στην πατρίδα της» εξήγησε η κ. Μαυρογένη.
Στα Βαλκάνια οι γυναίκες φθάνουν στον πόλεμο –αν και όλες τον απεύχονται– και υπηρετούν ως νοσοκόμες, επισημαίνεται στη σύνοψη της έκθεσης.
Η Φλωρά – Καραβία και η Νάντεζντα Πέτροβιτς δεν αισθάνονται άσχημα που βρίσκονται σε ένα πολεμικό πεδίο, θεωρούν ότι πρέπει να δώσουν τον εαυτό τους, ότι πρέπει να βοηθήσουν την πατρίδα τους να φτιάξει το δικό της εθνικό κράτος.
«Είναι οι μεγαλύτεροι μαχητές, νεαρές κοπέλες έκαναν την υπέρβαση. Δεν ήταν εύκολο να βρεθούν αυτές οι γυναίκες στην πρώτη γραμμή του πολέμου, να βλέπουν γυμνά κορμιά ακρωτηριασμένα, να περιθάλπουν ανθρώπους και συνάμα να ζωγραφίζουν την ομορφιά της φύσης, την ομορφιά του πολιτισμού» ανέφερε η κ. Μαυρογένη.
«Εμείς θα χαθούμε, αλλά τα μνημεία μας, όσα έχουν απομείνει σε αυτά τα 500 χρόνια σκλαβιάς στα Βαλκάνια, μνημεία ελληνικά, ρωμαϊκά και του σερβικού μεσαιωνικού πολιτισμού, πρέπει οπωσδήποτε να τα περισώσουμε, να τα διασώσουμε, για να μάθουν οι επόμενες γενιές ποιοι είμαστε» είχε πει η σέρβα ζωγράφος.
Η έκθεση πάνω απ΄ όλα προσπαθεί να κινητοποιήσει τις νέες γενιές και ιδίως τα νεαρά κορίτσια να καταλάβουν το τι αγώνες έχουν δοθεί από τις γυναίκες που πέρασαν πριν από εμάς για να βρισκόμαστε εμείς σε αυτή τη θέση. Η γυναίκα βγήκε στην παραγωγή μέσα από μια δραματική εξέλιξη ιστορικών γεγονότων. Όταν χάθηκε ο άνδρας.
«Μετά τον πόλεμο οι γυναίκες έπρεπε να φέρνουν χρήματα, τροφή για την οικογένεια, να μεγαλώσουν τα παιδιά, τον πατέρα, τη μάνα. Έπρεπε να διεκδικήσουν, ήθελαν δεν ήθελαν και μετά από αυτή την έξοδο, την εξωστρέφεια του φύλου μας δεν έχουν γυρισμό, πιστεύουν στις δυνάμεις τους, ξέρουν τι μπορούν να πετύχουν» επισήμανε η κ. Μαυρογένη.
Την έκθεση με τίτλο «Ο Α’ Παγκόσμιος Πόλεμος με το βλέμμα δύο γυναικών ζωγράφων: Θάλεια Φλωρά Καραβία – Νάντεζντα Πέτροβιτς» διοργανώνει το Μουσείο Μακεδονικού Αγώνα σε συνεργασία με το Ιστορικό Μουσείο της Σερβίας, το Εθνικό Μουσείο Βελιγραδίου, το Γ΄ Σώμα Στρατού και το Σύνδεσμο Μοναστηριωτών και των πέριξ «Η Καρτερία».
«Είναι μια πολύ μεγάλη προσπάθεια για πρώτη φορά το κοινό της Θεσσαλονίκης να μπορεί να έρθει σε επαφή με βαλκανική τέχνη χωρίς αλαζονεία, χωρίς να υποτιμούμε τον άλλο, αλλά προσεγγίζοντάς τον ως φίλο γείτονα» υπογράμμισε η επιμελήτρια της έκθεσης.
(Πηγή πληροφοριών: ΑΠΕ – ΜΠΕ)
- Δημοφιλέστερες Ειδήσεις Κατηγορίας Ειδήσεις
- Ο Κώστας Λεφάκης προειδοποιεί: “Κάντε κουράγιο αν είστε…” 2 ζώδια θα περάσουν δύσκολα τη νέα εβδομάδα (8-14/4)
- Ξεχάστε όσα ξέρατε στα αεροδρόμια: Δείτε τι αλλάζει από σήμερα
- Έξαλλος ο Ερντογάν για F-35: Αυτό είναι το αεροσκάφος-υπερόπλο που οι ΗΠΑ δίνουν στην Ελλάδα (pics)
- Στο δωμάτιο πανικού ο Τσίπρας - Οι δύο εισηγήσεις που δέχεται για τις εκλογές
- Και οι άνδρες περνούν κλιμακτήριο: Ποια είναι τα συμπτώματα - Τι πρέπει να κάνετε
- Τα 6 Παγκόσμια ψέματα που όλοι πιστεύουμε ακόμα...
- Ένοχος ο Λάμπης Λιβιεράτος για ακάλυπτες επιταγές
- Πιο κοντά στην αποφυλάκιση ο Ρωμανός - Δεύτερη ευκαιρία με τη βούλα του Αρειου Πάγου
- Έπιασαν οπλισμένους δυο επίδοξους ληστές
- Οι παρουσίες από τον χώρο της πολιτικής στην ομιλία του Αλέξη Τσίπρα
- Δημοφιλέστερες Ειδήσεις In.gr
- Ο Ερντογάν, η οικονομία, οι ΗΠΑ και ο ρόλος της Ελλάδας
- Νομιμοποίηση αυθαιρέτων: Το διαρκές πολιτικό έγκλημα!
- Ο Αλέξης πετάει από το πλοίο τον Ευκλείδη; – Κάτι τρέχει με τον Τσακαλώτο
- Το μήνυμα του Γιάννη Παπαμιχαήλ μετά το χειρουργείο που έκανε
- Editorial Ta Nea: Gang
- Έφηβοι Ολυμπιακού: Το… πάρτι των ερυθρόλευκων πρωταθλητών
- Η Συμφωνία των Πρεσπών είναι ανθελληνική, ανυπόστατη και παράνομη
- Ισχυρή έκρηξη σε φλεγόμενο κτίριο στο Παρίσι – Βίντεο ντοκουμέντο
- Δολοφονία Μακρή: Σκοποβολή με διάφορα όπλα έκανε ο εκτελεστής
- Επιβεβαιώνει η Ξεπαπαδέα ότι ήταν ταυτόχρονα στο υπ. Δικαιοσύνης και στον Αρτεμίου
- Τελευταία Νέα In.gr
- Μουσείο Μακεδονικού Αγώνα: Ο Α’ Παγκόσμιος Πόλεμος με το βλέμμα δύο γυναικών ζωγράφων
- Έφηβοι Ολυμπιακού: Το… πάρτι των ερυθρόλευκων πρωταθλητών
- Πορθμείο έπεσε πάνω σε γέφυρα στη Βραζιλία
- Επιβεβαιώνει η Ξεπαπαδέα ότι ήταν ταυτόχρονα στο υπ. Δικαιοσύνης και στον Αρτεμίου
- Βροχερός ο καιρός και την Κυριακή – Νέα επιδείνωση από το βράδυ
- Ο Αλέξης πετάει από το πλοίο τον Ευκλείδη; – Κάτι τρέχει με τον Τσακαλώτο
- Ο Ερντογάν, η οικονομία, οι ΗΠΑ και ο ρόλος της Ελλάδας
- Νομιμοποίηση αυθαιρέτων: Το διαρκές πολιτικό έγκλημα!
- Η Συμφωνία των Πρεσπών είναι ανθελληνική, ανυπόστατη και παράνομη
- Το μήνυμα του Γιάννη Παπαμιχαήλ μετά το χειρουργείο που έκανε
- Τελευταία Νέα Κατηγορίας Ειδήσεις
- Συγκέντρωση οπαδών του ΠΑΟΚ για τη Μακεδονία στη Θεσσαλονίκη
- "Λύγισε" ο Λευτέρης Πανταζής στο Πάμε Πακέτο- Βαρύ το κλίμα στο πλατό (VIDEO)
- Απίστευτο: Ψαράς έγινε εκατομμυριούχος με αυτό που έβγαλε από τη θάλασσα!
- Νίκος Ρωμανός: Ένα βήμα πριν την αποφυλάκισή του - Η κρίσιμη απόφαση του Αρείου Πάγου
- Μάντεψε ποια πασίγνωστη αγαπημένη σου τραγουδίστρια είναι το κοριτσάκι της φωτογραφίας
- Τσίπρας: Φουλ επίθεση σε Μητσοτάκη, «εξαφάνισε» Φώφη, κάλεσε στην κάλπη τους 17αρηδες
- Η Νέα Δημοκρατία έτοιμη για εκλογικό αιφνιδιασµό πριν από τις ευρωεκλογές
- Βρετανία: Εκδίδει διαβατήρια χωρίς την ένδειξη «Ευρωπαϊκή Ένωση»
- Για εκλογικό αιφνιδιασμό το Μάιο είναι έτοιμη η ΝΔ - Ποιες Κυριακές θεωρούνται πιθανές
- Ένοχος ο Λάμπης Λιβιεράτος για ακάλυπτες επιταγές