Μυστηριώδης επανεκκίνηση του Curiosity στον Άρη

09:24 24/2/2019 - Πηγή: In.gr

Μετά από άγνωστο πρόβλημα, το Curiosity έκανε επανεκκίνηση στον Άρη και λειτουργεί πάλι κανονικά, με την NASA να ψάχνει να βρει την αιτία.

Το ρόβερ Curiosity της NASA για άγνωστο λόγο συνάντησε κάποιο πρόβλημα στον Άρη, που το υποχρέωσε στις 15 Φεβρουαρίου να κάνει επανεκκίνηση του υπολογιστή του (reset) και να εισέλθει σε προστατευτική κατάσταση ασφαλούς λειτουργίας (safe mode) έως τις 19 Φεβρουαρίου.

Ευτυχώς

το Curiosity, που βγήκε πια από το safe mode, επικοινωνεί κανονικά με τη Γη και σύντομα θα είναι σε θέση να επαναλάβει τις επιστημονικές έρευνες του, αλλά η Αμερικανική Διαστημική Υπηρεσία (NASA), όπως ανακοίνωσε, προσπαθεί να καταλάβει τι συνέβη.

View this post on Instagram

Curiosity from behind using its 3D panorama system! We are waiting to post a picture of what is in front of it but we need 10 followers ! Marscuriosity

A post shared by Mars Curiosity Rover (@marscuriositynasa) on Sep 1, 2012 at 3:36am PDT

Το πρόβλημα εμφανίστηκε μόλις λίγες μέρες αφότου η NASA ανακήρυξε και επίσημα «νεκρό» το ρόβερ Opportunity, με αποτέλεσμα το Curiosity να έχει απομείνει το μοναδικό ρόβερ σε λειτουργία πάνω στο γειτονικό πλανήτη. Το τελευταίο πράγμα που θα ήθελε η NASA, είναι να πάθει κάτι και αυτό.

View this post on Instagram

Vera Rubin Ridge, Mars Our Mars Curiosity rover took one last selfie before waving goodbye to Vera Rubin Ridge, its home since September 2017. Now, the rover descends to the next site for exploration: a clay region of Mount Sharp in a trough just south of the ridge. The selfie is composed of 57 individual images taken by the rover's Mars Hand Lens Imager (MAHLI), a camera on the end of the rover's robotic arm. The images are then stitched together into a panorama. Credit: NASA/JPL-Caltech/MSSS #mars #marsrover #curiosity #selfie #curiosityrover #nasa #astronomy #science #picoftheday #space #rover #redplanet

A post shared by NASA (@nasa) on Jan 28, 2019 at 2:09pm PST

«Δεν είμαστε ακόμη βέβαιοι για την ακριβή αιτία και συλλέγουμε τα σχετικά δεδομένα για ανάλυση. Το Curiosity έκανε reset του υπολογιστή του, αλλά λειτουργεί φυσιολογικά από τότε, πράγμα που είναι καλό σημάδι», δήλωσε ο Στίβεν Λι του Εργαστήριου Αεριώθησης (JPL) της NASA στην Καλιφόρνια.

Προς το παρόν, για να μην επιβαρύνει το ρόβερ, η NASA του έχει δώσει εντολή να σταματήσει τις επιστημονικές εργασίες του. «Περιορίσαμε τις εντολές προς το όχημα για να ελαχιστοποιήσουμε τις αλλαγές στη μνήμη του. Δεν θέλουμε να καταστρέψουμε τα όποια στοιχεία για το τι μπορεί να προκάλεσε το reset», πρόσθεσε ο Λι.

Το ρόβερ Curiosity , που σκαρφαλώνει σε μια πλαγιά του Όρους Σαρπ από το 2014, έχει εντοπίσει μια γεωλογικά ενδιαφέρουσα περιοχή σε απόσταση 200 μέτρων και οι χειριστές του από τη NASA θέλουν να το κατευθύνουν προς τα εκεί για να την μελετήσουν. Όμως θα πρέπει να περιμένουν, ωσότου βρουν τι συνέβη στο Curiosity.

Keywords
Τυχαία Θέματα