Ν. Ξυδάκης στο One Channel: Η διεύρυνση του ΣΥΡΙΖΑ συντελέστηκε το 2012

09:24 23/10/2019 - Πηγή: In.gr

«Ιδεολογικά, πολιτικά, ψυχολογικά, η διεύρυνση του ΣΥΡΙΖΑ έχει συντελεστεί από την ψήφο της άνοιξης του 2012. Εκεί έγινε η ιστορική ρωγμή. Υπήρχε εισαγωγή ενός νέου πολιτικού παραδείγματος» σημειώνει ο Νίκος Ξυδάκης.

Μιλώντας στην εκπομπή One Talk και τον Δημήτρη Μανιάτη, ο δημοσιογράφος και πρώην υπουργός της κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ,

επισημαίνει σχετικά με την μετεξέλιξη του ιδεολογικοποιλιτικού χώρου προέλευσής του πως «υπάρχει ένας ζωτικός πληθυσμός που πρέπει να απευθυνθούν οι πολιτικές δυνάμεις του δημοκρατικού τόξου. Είναι η γενιά της κρίσης. Τα παιδιά των παιδιών της μεταπολίτευσης.

Αυτά τα παιδιά δε ξέρουν ούτε ΠΑΣΟΚ, ούτε Ανδρέα Παπανδρέου ούτε Σημίτη. Μεγάλωσαν μέσα στην κρίση. Η πρώτη πολιτική εμπειρία που είχαν ήταν ο Δεκέμβριος του 2008. Μια φλόγα, μία έκρηξη. Εκεί πρέπει να εστιάσει όποιος κάνει πολιτική στην Ελλάδα. Κι αυτό είναι η διεύρυνση για μένα». Προσθέτει δε πως «ούτε το ΠΑΣΟΚ ήταν εντελώς καινούργιο. Ο Ανδρέας Παπανδρέου ήρθε το 1960 στην Ελλάδα.

Πηγή: onetv.gr 

Υπάρχουν διάφορες συνέχειες και ασυνέχειες. Είναι ατυχής η όποια αναλογία ΣΥΡΙΖΑΠΑΣΟΚ. Η ιστορία δεν επαναλαμβάνεται αλλά και στην ιστορία δεν έχουμε και παρθενογενέσεις. Ο Ανδρέας Παπανδρέου επικαλέστηκε την εαμική παράδοση. Αυτή την παράδοση επικαλείται και ο ΣΥΡΙΖΑ. Είμαστε της εθνικής ενότητας και συμφιλίωσης. Όχι της άκριτης λήθης και της άγονης ανάκλησης του εμφυλίου.

Ο ΣΥΡΙΖΑ είναι και πρέπει να είναι μια μοντέρνα αριστερά». Σχετικά με το Brexit, υπογραμμίζει πως «θα συνέφερε την ΕΕ να παραμείνει η Μ. Βρετανία. Είναι γεωπολιτικός παίκτης και μεγάλη στρατιωτική δύναμη. Αδυνατίζει η Ένωση. Ο γαλλογερμανικός άξονας μπορεί να μας πάει σε άλλα πράγματα. Και αυτό φαίνεται με τις εξελίξεις στη Βαλκανική. Η αντίδραση της Γερμανίας στο γαλλικό βέτο για την έναρξη των ενταξιακών διαπραγματεύσεων για τις χώρες των Δυτικών Βαλκανίων δεν ήταν σθεναρή».

Ως προς αυτό, εξηγεί τη στάση του «βέτο» της Γαλλίας στην έναρξη των ενταξιακών διαπραγματεύσεων της Βόρειας Μακεδονίας με την ΕΕ. «Ίσως ο Μακρόν θέλει να εκμεταλλευτεί κάποια αντιανατολικά, αντισλαμικά και αντιβαλκανικά στοιχεία στη χώρα του. Είναι βαθιά πληγωμένος από τα ‘’Κίτρινα Γιλέκα’’ αλλά και από το γεγονός ότι πολλές από τις πρωτοβουλίες που ανέλαβε δεν περατώθηκαν όπως θα ήθελε. Ήταν σχέδια επί χάρτου.

Είναι μια ξεπουπουλιασμένη μεγάλη δύναμη η Γαλλία» τονίζει ο κ. Ξυδάκης και συμπληρώνει πως «η Γαλλία αδυνατεί να καταλάβει τα Βαλκάνια, δεν θέλει. Εύχομαι να μην το πληρώσουμε με αναφλέξεις στη γειτονιά μας. Δεν τους ενδιαφέρουν να καταλάβουν τα Βαλκάνια, δεν θέλουν». Ειδικότερα, για την Βόρεια Μακεδονία λέει πως «θα είναι αρνητικό να αναλάβουν ξανά οι σκληροί του VMRO. Και σε μια φάση αποσταθεροποίησης, θα ξυπνήσει και ο αλβανικός σεπαρατισμός.

Και να επιστρέψουμε στην αστάθεια. Ποτέ τα Βαλκάνια δεν ήταν σταθερά. Τα μεγάλα προβλήματα κοντά στα σύνορά μας, είναι η Βόρεια Μακεδονία. Κάναμε το καλύτερο για τον φίλο και γείτονα λαό. Από την άλλη και η Αλβανία έχει σοβαρό πολιτικό πρόβλημα.

Εκεί κυβερνά το χρήμα του χασισεμπορίου και του τράφικινγ». Ακόμα, ο κ. Ξυδάκης σημειώνει την ανάγκη για πιο «ενεργητική πολιτική στα Βαλκάνια. Οποιαδήποτε ελληνική κυβέρνηση έχει υποχρέωση να το κάνει αυτό. Δεν μπορεί μια κυβέρνηση να κάνει διπλωματία ως ανάδελφο έθνος που δεν έχει συγγενείς και γείτονες. Η πραγματικότητα είναι ότι ζούμε πολλούς αιώνες με τους Αλβανούς, ακόμα περισσότερους με τους Σλάβους».

Τέλος αναφέρεται στην εξωτερική πολιτική. «Πρέπει να υπάρχει διαφώτιση της κοινής γνώμης. Για να καταλάβει ο κόσμος ότι η εξωτερική πολιτική είναι ζωτική για ένα μικρομεσαίο κράτος όπως η Ελλάδα. Η εξωτερική πολιτική πρέπει να γίνεται κατανοητή από τους ενεργούς πολίτες. Δεν είναι μόνο για ειδήμονες και συνεδριάσεις πίσω από κλειστές πόρτες».

Keywords
Τυχαία Θέματα