Νέα ανακάλυψη : Εντοπίστηκε πλανήτης με τεράστιους ωκεανούς λάβας και βροχή βράχων

18:21 15/11/2020 - Πηγή: In.gr

Αν νομίζατε ότι η ζωή στη Γη το 2020 ήταν συγκρίσιμη με την κόλαση, ο πλανήτης K2-141b είναι εδώ για να σας αποδείξει λάθος.

Γεωμορφολογία

Στον καυτό πλανήτη, εκατοντάδες έτη φωτός μακριά, οι ωκεανοί αποτελούνται από λιωμένη λάβα, οι άνεμοι φτάνουν σε υπερηχητικές ταχύτητες και η βροχή είναι φτιαγμένη από βράχους. Οι επιστήμονες έχουν αναφέρει τον περίεργο εξωπλανήτη ως έναν από τους πιο «ακραίους» που έχουν ανακαλυφθεί ποτέ.

Σύμφωνα με μια νέα μελέτη που δημοσιεύθηκε στις Μηνιαίες Ειδοποιήσεις της Βασιλικής Αστρονομικής

Εταιρείας, επιστήμονες από το Πανεπιστήμιο McGill, το Πανεπιστήμιο της Υόρκης και το Ινδικό Ινστιτούτο Επιστήμης έχουν αποκαλύψει λεπτομέρειες για έναν από τους νεότερους «πλανήτες λάβας» – έναν κόσμο που βρίσκεται σε τροχιά γύρω από το αστέρι του και ότι μεγάλο μέρος του αποτελείται από ωκεανούς λάβας.

Ατμόσφαιρα

Οι επιστήμονες διαπίστωσαν ότι ο κύκλος της ατμόσφαιρας και του καιρού του K2-141b ήταν ιδιαίτερα παράξενος. Ο εξωπλανήτης στο μέγεθος της Γης φαίνεται να έχει επιφάνεια, ωκεανό και ατμόσφαιρα, όλα κατασκευασμένα από τα ίδια συστατικά: βράχους.

«Η μελέτη είναι η πρώτη που κάνει προβλέψεις σχετικά με τις καιρικές συνθήκες στο K2-141b που μπορούν να ανιχνευθούν από εκατοντάδες έτη φωτός μακριά με τηλεσκόπια επόμενης γενιάς, όπως το διαστημικό τηλεσκόπιο James Webb», δήλωσε ο κύριος συγγραφέας Giang Nguyen σε δελτίο τύπου εβδομάδα.

Ενώ ανέλυαν το μοτίβο φωτισμού του πλανήτη, οι επιστήμονες διαπίστωσαν ότι περίπου τα δύο τρίτα του πλανήτη δέχονται διαρκές φως ημέρας. Η εγγύτητα του K2-141b με το αστέρι του τον κλειδώνει βαρυτικά στη θέση του – που σημαίνει ότι η ίδια πλευρά βλέπει πάντα το αστέρι.

Scientists discover bizarre hell planet where it rains rocks and oceans are made of lava https://t.co/VFp03D4Ruw

CBS News (@CBSNews) November 15, 2020

Θερμοκρασία

Αυτό το καυτό μέρος του πλανήτη να φτάνει σε θερμοκρασίες πάνω από 5.400 βαθμούς Φαρενάιτ. Είναι αρκετά ζεστός όχι μόνο για να λιώσει τους βράχους, αλλά και να τους εξατμίσει, δημιουργώντας μια λεπτή, αφιλόξενη ατμόσφαιρα.

«Η ανακάλυψή μας πιθανότατα σημαίνει ότι η ατμόσφαιρα εκτείνεται λίγο πέρα ​​από την ακτή του μάγματος, καθιστώντας ευκολότερη την ανίχνευση με διαστημικά τηλεσκόπια», δήλωσε ο συν-συγγραφέας Nicolas Cowan.

Ο υπόλοιπος πλανήτης καλύπτεται από ένα ατέρμονο σκοτάδι, φτάνοντας σε ψυχρές θερμοκρασίες -328 βαθμών Φαρενάιτ.

Στον κύκλο νερού της Γης, το νερό εξατμίζεται, ανεβαίνει στην ατμόσφαιρα, συμπυκνώνεται και επιστρέφει στην επιφάνεια ως βροχή.

Τώρα φανταστείτε αυτήν τη διαδικασία, αλλά αντί για νερό, ο K2-141b έχει μόνο βράχους. Το νάτριο, το μονοξείδιο του πυριτίου και το διοξείδιο του πυριτίου στον K2-141b εξατμίζονται σε ορυκτούς ατμούς, οι οποίοι μεταφέρονται στη σκοτεινή πλευρά του πλανήτη από υπερηχητικούς ανέμους που μαίνονται με πάνω από 3.100 μίλια την ώρα.

Βροχή βράχων

Από εκεί, βράχοι «βροχή» επιστρέφουν πίσω στον ωκεανό από μάγμα 60 μιλίων, ο οποίος ρέει προς τη φωτεινή πλευρά για να επανεκκινήσει τον κύκλο.

Ωστόσο, αυτός ο κύκλος δεν είναι τόσο σταθερός όσο αυτός στη Γη, δήλωσαν οι επιστήμονες. Η ροή του ωκεανού μάγμα από την πλευρά της νύχτας στην πλευρά της ημέρας είναι πιο αργή – οι ερευνητές προβλέπουν ότι η σύνθεση των ορυκτών θα αλλάξει με την πάροδο του χρόνου, αλλάζοντας τελικά την επιφάνεια και την ατμόσφαιρα του πλανήτη εντελώς.

«Όλοι οι βραχώδεις πλανήτες, συμπεριλαμβανομένης της Γης, ξεκίνησαν ως λιωμένοι κόσμοι, αλλά μετά ψύχθηκαν γρήγορα και στερεοποιήθηκαν. Οι πλανήτες λάβας μας δίνουν μια σπάνια ματιά σε αυτό το στάδιο της πλανητικής εξέλιξης», δήλωσε ο Cowan.

Οι επιστήμονες ελπίζουν να επαληθεύσουν περαιτέρω τις παρατηρήσεις τους όταν ξεκικήνσει το πολυαναμενόμενο διαστημικό τηλεσκόπιο James Webb το 2021.

Keywords
Τυχαία Θέματα