Νέα ένταση στις σχέσεις Καναδά – Κίνας μετά τη δίωξη των δύο Καναδών

06:06 20/6/2020 - Πηγή: In.gr

Η Οτάβα εξέφρασε την «έντονη απογοήτευσή της» χθες Παρασκευή για την απόφαση του Πεκίνου να απαγγείλει κατηγορίες για κατασκοπεία εις βάρος δύο Καναδών που συνελήφθησαν στην Κίνα στα τέλη του 2018, λίγο μετά τη σύλληψη στο Βανκούβερ, κατόπιν αιτήματος των ΗΠΑ, της οικονομικής διευθύντριας (CFO) της εταιρείας Huawei Technologies Co Ltd Μενγκ Ουάνγκζου.

«Ιδιαίτερα απογοητευμένοι»

«Αυτό

είναι κάτι που μας απασχολεί και είμαστε ιδιαίτερα απογοητευμένοι με το βήμα που έλαβε η Κίνα σήμερα το πρωί», δήλωσε χθες ο καναδός πρωθυπουργός Τζάστιν Τριντό, ενώ οι διπλωματικές σχέσεις μεταξύ Οτάβα και Πεκίνου βρίσκονται σε χαμηλό σημείο.

Μιλώντας σε δημοσιογράφους στην πόλη Τσέλσι του Κεμπέκ, ο Τριντό δήλωσε ότι είναι «μια πραγματική ντροπή» η Κίνα να μην φαίνεται να καταλαβαίνει ότι οι κυβερνήσεις στον Καναδά δεν μπορούν να παρέμβουν στο δικαστικό σύστημα.

«Θα συνεχίσουμε… να ασκούμε πίεση στην κινεζική κυβέρνηση να σταματήσει την αυθαίρετη κράτηση αυτών των δύο καναδών πολιτών που κρατούνται για κανέναν άλλο λόγο παρά το γεγονός ότι η κινεζική κυβέρνηση είναι απογοητευμένη με την ανεξάρτητη διαδικασία του καναδικού δικαστικού σώματος», είπε.

Απαγγελία κατηγοριών

Χθες, η κινεζική εισαγγελία ανακοίνωσε σε δύο ξεχωριστές ανακοινώσεις την επίσημη απαγγελία κατηγοριών για «κατασκοπεία» και «αποκάλυψη κρατικών μυστικών» εις βάρος του Μάικλ Κόβριγκ, πρώην διπλωμάτη και του συμβούλου και επιχειρηματία Μάικλ Σπέιβορ, ειδικού σε θέματα που αφορούν τη Βόρεια Κορέα.

«Τα γεγονότα είναι σαφή και τα αποδεικτικά στοιχεία είναι στέρεα και επαρκή. Θα πρέπει να λογοδοτήσει για εγκληματική ευθύνη υπό την προαναφερθείσα κατηγορία», δήλωσε ο εκπρόσωπος του κινεζικού υπουργείου Εξωτερικών, Ζάο Λιζιάν, για τον Κόβριγκ, προτού κάνει την ίδια δήλωση για τον Σπέιβορ.

Οι δύο άνδρες συνελήφθησαν τον Δεκέμβριο του 2018 λίγες μέρες μετά τη σύλληψη στον Καναδά, κατόπιν αιτήματος της αμερικανικής δικαιοσύνης, της Μενγκ Ουάνγκζου. Οι δύο Καναδοί βρίσκονται αντιμέτωποι με ποινές από 10 χρόνια έως ισόβια κάθειρξη.

Η αναπληρώτρια πρωθυπουργός Κρίστια Φρίλαντ, τέως υπουργός Εξωτερικών, δήλωσε χθες «συντετριμμένη» μετά το άκουσμα της είδησης της απαγγελίας των κατηγοριών, γεγονός που την έκανε «πολύ θυμωμένη».

«Εντονη ανησυχία»

Ο υπουργός Εξωτερικών Φρανσουά-Φιλίπ Σαμπάν εξέφρασε «έντονη ανησυχία» μετά τη διακοπή των προξενικών επισκέψεων στους δύο κρατούμενους από τα μέσα Ιανουαρίου.

Η ανακοίνωση του κατηγορητηρίου εις βάρος των δύο Καναδών έρχεται λίγες εβδομάδες μετά την απόφαση του καναδικού δικαστηρίου να συνεχίσει τη διαδικασία έκδοσης στις Ηνωμένες Πολιτείες εναντίον της οικονομικής διευθύντριας της Huawei, προκαλώντας εκνευρισμό στις κινεζικές αρχές που φάνηκαν να πιστεύουν στην απελευθέρωσή της.

Η Ουάσιγκτον ζητά την έκδοση της Μενγκ Ουάνγκζου, καθώς την κατηγορεί για συνομωσία σε διάπραξη απάτης προκειμένου να παρακαμφθούν οι κυρώσεις σε βάρος του Ιράν.

Η δικαστική διαδικασία των κινεζικών αρχών εναντίον των δύο Καναδών θεωρείται ευρέως στη Δύση ως πράξη αντιποίνων, ισχυρισμός που η Κίνα αρνείται επισήμως.

Το Πεκίνο δεν συνέδεσε ποτέ ρητά τη σύλληψη των Κόβριγκ και Σπέιβορ με εκείνη της Μενγκ Ουάνγκζου, αλλά έχει επανειλημμένα υπονοήσει ότι η απελευθέρωση της αξιωματούχου της Huawei είναι απαραίτητη προϋπόθεση για τη βελτίωση των σχέσεών της με την Οτάβα.

Πηγή: ΑΠΕ

Keywords
Τυχαία Θέματα