Νεγροπόντε στο Φόρουμ των Δελφών : Η βιοτεχνολογία είναι αυτή που θα αλλάξει τα πάντα στο μέλλον

15:01 11/6/2020 - Πηγή: In.gr

«Αν νομίζει κανείς ότι με την ψηφιακή εποχή άλλαξε ο κόσμος, δεν έχει καταλάβει τίποτα. Η βιοτεχνολογία είναι αυτή που θα αλλάξει τα πάντα στο μέλλον», είπε ξεκινώντας ο Νικολας Νεγρεπόντε, Ιδρυτής του MIT Media Lab στη συζήτηση που είχε με τον Διευθυντή Πληροφορικής του MIT Media Lab, Μιχάλη Μπλέτσα, στο πλαίσιο του Οικονομικού Φόρουμ των Δελφών

σήμερα.

Στην παρέμβασή του ο κ. Νεγρεπόντε τόνισε μεταξύ άλλων, ότι η τεχνητή νοημοσύνη ως όρος εμφανίστηκε το καλοκαίρι του 1956 σε ένα πρόγραμμα που είχε αυτό το όνομα. Το βασικό θέμα συζήτησης μεταξύ σπουδαίων επιστημόνων στις δεκαετίες ’70, ’80 και αρχές ’90 ήταν η τεχνητή νοημοσύνη, αλλά όχι όπως την συζητάμε σήμερα. Έψαχναν, είπε ο κ. Νεγρεπόντε, απαντήσεις για ερωτήματα όπως γιατί το μυαλό εκτιμά την μουσική ή γιατί βρίσκει κάτι αστείο; Αυτό δείχνει ότι η χρήση της τεχνητής νοημοσύνης που βλέπουμε σήμερα με τα ρομπότ, τα αυτοκινούμενα οχήματα κλπ είναι ο εύκολος δρόμος. Τα δύσκολα είναι η βιοτεχνολογία και αυτό που λέμε συλλογική νοημοσύνη (collective intelligence). Αυτά έχουν τεράστια αξία και τώρα αρχίζουμε να τα συζητάμε. Πρόκειται για τους πιο εντυπωσιακούς τομείς της επιστήμης των υπολογιστών.

Σύμφωνα με τον ιδρυτή του MIT Media Lab, το θέμα της ενέργειας είναι κρίσιμο για την επιστημονική κοινότητα, γιατί αποτελεί περιοριστικό παράγοντα σε πολλά προγράμματα. Δεν διαθέτουμε αρκετή για να φτιάξουμε έναν ανθρώπινο εγκέφαλο, έναν τόσο περίπλοκο και αποτελεσματικό μηχανισμό.

Υπάρχει μία τάση προς τις ανανεώσιμες πηγές ενέργειας και κάποιοι πιστεύουν ότι αυτό αρκεί και θα μας πάει στο μέλλον που πρέπει, είπε ο κ. Νεγρεπόντε και πρόσθεσε: Δεν αρκεί όμως. Κάποιοι έχουν συνολικά λάθος εικόνα για την σχέση της κλιματικής αλλαγής και της ενέργειας. Ουσιαστικά χρειαζόμαστε πέντε φορές περισσότερη ενέργεια από όση καταναλώνουμε. Για να μπορέσουμε να βγάλουμε τον κόσμο από την φτώχεια, για το μέλλον του ανθρώπινου είδους. Πρέπει να τα ξανασκεφτούμε όλα. Ακόμα κι αν αύριο το πρωί φτάσουμε να έχουμε μηδενικό αποτύπωμα, δεν θα αρκεί γιατί πρέπει να ξεφορτωθούμε τον άνθρακα που βρίσκεται στην ατμόσφαιρα.

Οι ΗΠΑ και η Κίνα, συμπλήρωσε ο κ. Νεγρεπόντε, πρέπει να τα βρουν και να γίνουν συνεργάτες για το μέλλον. Το ότι διαφωνούν είναι ντροπιαστικό. Η συμπεριφορά των ΗΠΑ απέναντι στην εταιρία Huawei ήταν απαράδεκτη. Είναι μία σπουδαία εταιρία και θέλουμε και εμείς στο MIT να συνεργαστούμε αλλά μας το απαγορεύει η κυβέρνηση.

Keywords
Τυχαία Θέματα