Νέος σεισμός 4,9 Ρίχτερ στην Αλβανία

13:10 28/11/2019 - Πηγή: In.gr

Ένας νέος ισχυρός σεισμός 4,9 Ρίχτερ συγκλόνισε πριν από λίγο και πάλι την Αλβανία, ενώ οι μνήμες της φονικής δόνησης των 6,4 Ρίχτερ είναι ακόμα ζωντανές.

Ο σεισμός είχε το ίδιο επίκεντρο με εκείνον των 6,4 Ρίχτερ και είχε εστιακό βάθος, 20 χιλιόμετρα.

Στην αρχή η αυτόματη ανάλυση του Ευρωγεωδυναμικού Ινστιτούτου έκανε λόγο για 5,1 Ρίχτερ, ωστόσο στην αναθεώρησή του έκανε λόγο για 4,9 Ρίχτερ.

Το επίκεντρο του σεισμού

εντοπίζεται στα 39 χλμ. Δυτικά των Τιράνων και 19 χλμ. Βορειοδυτικά του Σιτζάκ.

«Σβήνουν» οι ελπίδες για επιζώντες

Την ίδια στιγμή, σβήνουν ώρα με την ώρα οι ελπίδες να βρεθούν ζωντανοί άνθρωποι στα συντρίμμια που άφησε πίσω του ο φονικός σεισμός που χτύπησε την Αλβανία τα ξημερώματα της Τρίτης.

Λίγα εικοσιτετράωρα μετά τον σεισμό των 6,4 Ρίχτερ η γειτονική χώρα μετράει τις πληγές της, ενώ η μαύρη λίστα μεγαλώνει συνέχεια…

Η τελευταία ενημέρωση του Associated Press κάνει λόγο για 40 νεκρούς, ενώ η τελευταία επίσημη, δια στόματος του πρωθυπουργού της χώρας Έντι Ράμα, έκανε λόγο για 39 νεκρούς.

Η τραγωδία, όμως δεν σταματά εκεί. Αφού σύμφωνα με τις πληροφορίες, πάνω από 20 άνθρωποι αγνοούνται ακόμα και πιθανώς βρίσκονται ανάμεσα στα χαλάσματα. Οι πιθανότητες να έχουν επιζήσει μειώνονται δραματικά, όσο περνούν οι ώρες…

Παράλληλα, άλλοι 700 και πλέον άνθρωποι νοσηλεύονται στα νοσοκομεία του Δυρραχίου και των Τιράνων. Ορισμένοι εξ αυτών είναι σε σοβαρή κατάσταση και οι γιατροί δεν μπορούν να εγγυηθούν ότι θα επιβιώσουν.

Τίποτα δεν είναι ίδιο στην Αλβανία, λίγες μέρες μετά το χτύπημα του φονικού Εγκέλαδου.

Άνθρωποι διαλυμένοι ψυχολογικά, θρηνούν τους δικούς τους που έχασαν, αγωνιούν για εκείνους που έχουν τραυματιστεί ή αναζητούνται.

Χιλιάδες άνθρωποι στο Δυρράχιο και σε άλλες πόλεις έχουν μείνει άστεγοι, είτε γιατί τα σπίτια τους κατέρρευσαν, είτε γιατί είναι ακατάλληλα να στεγάσουν κόσμο.

Πάνω από 8 εκατοστά ανυψώθηκε το έδαφος

Την ίδια στιγμή, προκαλεί η μελέτη του Εθνικού Αστεροσκοπείου, το οποίο αναφέρει πως το έδαφος 15 χιλιόμετρα βορειοανατολικά του Δυρραχίου ανυψώθηκε τουλάχιστον 8,4 εκατοστά από τον φονικό.

Οι ερευνητές χρησιμοποίησαν δορυφορικά δεδομένα και παρουσίασαν το πρώτο διαφορικό συμβολογράφημα όπου παρατηρείται ανύψωση του εδάφους έως και 8,4 εκατοστά στην περιοχή Hamallaj που βρίσκεται 15 χιλιόμετρα βορειοανατολικά του Δυρραχίου.

Την ίδια ώρα η επιστημονική κοινότητα παρακολουθεί στενά την εξέλιξη του φαινομένου, τη στιγμή μάλιστα που τα σωστικά συνεργεία συνεχίζουν τις προσπάθειές τους για την ανεύρεση επιζόντων.

Τόσο οι ξένοι όσο και οι Έλληνες σεισμολόγοι εξετάζουν την όποια σύνδεση υπάρχει του τωρινού σεισμού με τον σεισμό που είχε γίνει στις 15 Απριλίου του 1979 βόρεια των Τιράνων και είχε μέγεθος 6,9 Ρίχτερ, αλλά και άλλων 9 σεισμικών δονήσεων με μεγέθη τουλάχιστον 6 Ρίχτερ που έγιναν τα τελευταία χρόνια.

Αγωνία για τους σεισμόπληκτους

Η κυβέρνηση κήρυξε τις δύο περιφέρειες με τις μεγαλύτερες ζημιές, του Δυρραχίου και των Τιράνων, σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης και την Τετάρτη σε ημέρα εθνικού πένθους.

Ο πρωθυπουργός Έντι Ράμα ανέφερε στην έκτακτη σύσκεψη της κυβέρνησης ότι μόνο στο Δυρράχιο περίπου 2.000 άτομα πέρασαν την πρώτη μετασεισμική νύχτα σε σκηνές, στα αυτοκίνητα ή και σε συγγενικά τους πρόσωπα, ενώ κάλεσε τους ξενοδόχους να φιλοξενήσουν τον κόσμο στα καταλύματα. Τα σχολεία και τα πανεπιστήμια δεν λειτούργησαν σε όλη τη χώρα.

Ο Αλβανός πρωθυπουργός, ο οποίος επισκέφτηκε τις σεισμόπληχτες περιοχές, δεν ανέφερε αριθμούς σχετικά με τις υλικές ζημιές. Επισήμανε ότι δέχτηκαν μοιραία πλήγματα εκείνα τα κτίρια που είχαν υποστεί ζημιές στο σεισμό του προηγούμενου Σεπτεμβρίου και δεσμεύτηκε ότι θα αποκατασταθούν όλες οι ζημιές. Ο δήμαρχος Τιράνων Εριόν Βελίαϊ ανέφερε ότι μόνο στον Δήμο του 500 κτίρια έχουν υποστεί ζημιές.

Καταγγελίες ότι κλέβουν τη βοήθεια των σεισμοπαθών

Εντύπωση προκαλεί τον κλίμα αλληλεγγύης στη χώρα. Σε όλους τους δήμους συγκεντρώνεται βοήθεια σε τρόφιμα, ρουχισμό, φάρμακα και άλλα ιατρικά υλικά. Οι ξενοδόχοι παραχωρούν τα ξενοδοχεία τους, ενώ κάτοικοι των Τιράνων προσφέρουν καταλύματα για την προσωρινή στέγαση των σεισμόπληκτων.

Ιδιαίτερη εντυπωσιακή και συγκινητική είναι η χειρονομία του Αρχιεπισκόπου Αναστασίου, ό οποίος έθεσε όλους τους δυνατούς θρησκευτικούς χώρους στο Δυρράχιο στη διάθεση των σεισμόπληκτων, όπως είναι το μοναστήρι του Αγίου Βλάση και ο ορθόδοξος ναός τη πόλης.

Οι υπηρεσίες αρωγής είναι υποστελεχωμένες, την ώρα που κτήρια έχουν καταστραφεί, ενώ δεν υπάρχει ικανός αριθμός μηχανικών που θα βεβαιώσει για τα κατοικήσιμα σπίτια.

Στο Στάδιο Niko Dovana, πολλοί καταγγέλλουν ότι γίνεται κατάχρηση στον τρόπο διανομής των τροφίμων στους 3.000 διαμένοντες.

Σε ρεπορτάζ που έπαιξε στο Ora News, ο Leonidha Musaj ζήτησε να γίνει επαλήθευση για το ποιοι πράγματι διαμένουν εκεί, ενώ κατήγγειλε ανθρώπους που πήγαν, πήραν βοήθεια και έφυγαν για τα σπίτια τους.

«Η βοήθεια κλέβεται μαζικά από τους κατοίκους, αλλά και από εκείνους που τη διανέμουν. Υπάρχουν πολυάριθμες εθελοντικές δυνάμεις που συμβάλλουν αλλά δεν υπάρχει σωστή οργάνωση. Επαφίεται στον δήμο του Δυρραχίου να διαχειριστεί την κατάσταση», ανέφερε ο δημοσιογράφος.

Το ίδιο ρεπορτάζ φιλοξενεί δηλώσεις που δείχνουν την αδυναμία του κρατικού μηχανισμού. Ο δήμαρχος Δυρραχίου παραδέχθηκε ότι «είναι αδύνατο να γίνει κάτι παραπάνω από αυτό σε τέτοιες περιπτώσεις». «Είμαστε πολύ φοβισμένοι, το διαμέρισμα είναι κατεστραμμένο και δεν μπορούμε να μείνουμε εκεί, έτσι έχουμε έρθει εδώ και θα μείνουμε εδώ γιατί δεν έχουμε πουθενά να πάμε», είπε φιλοξενούμενος στον καταυλισμό.

Ομάδα του ΑΠΘ είχε κάνει εκτίμηση για το σεισμό στην Αλβανία

Την ίδια στιγμή, σημειώνεται πως εκτίμηση για τη δυναμικότητα του ρήγματος που έδωσε τον φονικό σεισμό της 26ης Νοεμβρίου στην Αλβανία, είχε κάνει η ερευνητική ομάδα «Γεωλογία των Σεισμών» του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης (ΑΠΘ), η οποία έχει μελετήσει και χαρτογραφήσει όλα τα ενεργά ρήγματα στην περιοχή, στο πλαίσιο διακρατικών ερευνητικών προγραμμάτων και μελετών Σεισμικής Επικινδυνότητας για τον Διαδριατικό Αγωγό TAP.

Ο σεισμολόγος και ομότιμος καθηγητής Νεοτεκτονικής και Παλαιοσεισμολογίας του ΑΠΘ, Σπύρος Παυλίδης, μίλησε στο κεντρικό δελτίο ειδήσεων του One Channel για την εκτίμηση αυτή και τόνισε πως ποτέ δεν πρέπει να εφησυχάζουμε, αλλά συνέχεια πρέπει να βελτιωνόμαστε.

«Για δύο-τρεις μήνες θα συνεχιστούν οι μετασεισμοί»

Επιπλέον, την πεποίθηση ότι θα συνεχιστούν οι μετασεισμοί στην περιοχή του Δυρράχιου της Αλβανίας και πέριξ αυτού εξέφρασε μέσα από το One Channel ο Αθανάσιος Γκανάς.

O Διευθυντής Ερευνών του Γεωδυναμικού Ινστιτούτου σημειώνει πως «μετά τον κύριο σεισμό έγιναν τέσσερις μετασεισμοί της κλίμακας των 5 Ρίχτερ.

«Δυστυχώς δεν έχουμε καλά δεδομένα για τη γειτονική χώρα στον τομέα των σεισμών ώστε να τα αναλύσουμε. Πάντως φαίνεται ότι θα υπάρχει μια μετασεισμική ακολουθία για 2-3 μήνες» είπε.

Μάλιστα, χαρακτηρίζει σεισμογενή την συγκεκριμένη περιοχή της Αλβανίας, λέγοντας πως «ο τελευταίος μεγάλος σεισμός είχε γίνει το 1982 και ήταν πάνω από 5 βαθμούς της κλίμακας Ρίχτερ.

Keywords
Τυχαία Θέματα