Ντιμιτρόφ: Αν δεν πάρουμε ημερομηνία ενταξιακών διαπραγματεύσεων θα παύσουν οι μεταρρυθμίσεις

19:48 3/9/2019 - Πηγή: In.gr

Η Βόρεια Μακεδονία αναμένει ότι τον Οκτώβριο θα λάβει ημερομηνία για την έναρξη ενταξιακών διαπραγματεύσεων με την Ευρωπαϊκή Ένωση, ενώ ταυτόχρονα ανησυχεί ότι αν δεν ξεκινήσουν συνομιλίες θα αποθαρρυνθούν οι μεταρρυθμίσεις στην περιοχή των Βαλκανίων, δήλωσε σήμερα ο υπουργός Εξωτερικών της χώρας.

Μιλώντας στο πρακτορείο Reuters, στο περιθώριο του 15ου Στρατηγικού Φόρουμ του Μπλεντ, στη Σλοβενία, ο Νίκολα Ντιμιτρόφ πρόσθεσε ότι η έναρξη

ενταξιακών διαπραγματεύσεων θα βοηθούσε να πειστούν οι νέοι να μην μεταναστεύσουν αναζητώντας αλλού τον «ευρωπαϊκό τρόπο ζωής».

Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή συνέστησε επισήμως τον Μάιο την έναρξη διαπραγματεύσεων με τη Βόρεια Μακεδονία. Η χώρα ήλπιζε ότι θα λάμβανε ημερομηνία τον Ιούνιο, όμως η απόφαση αναβλήθηκε για τον Οκτώβριο.

«Τα μεγάλα ζητήματα επιλύθηκαν. Αν δεν υλοποιηθεί αυτή η ευκαιρία, αυτό ουσιαστικά σημαίνει ότι δεν υπάρχει προοπτική για την περιοχή», είπε ο Ντιμιτρόφ, προειδοποιώντας ότι κάτι τέτοιο «θα έστελνε ένα μήνυμα στους άλλους ηγέτες των Βαλκανίων ότι δεν αξίζει πραγματικά τον κόπο να επενδύσουν πολιτικό κεφάλαιο για να λάβουν δύσκολες αποφάσεις, να κάνουν μεταρρυθμίσεις».

Ο υπουργός είπε επίσης ότι η Βόρεια Μακεδονία αναμένει ότι θα γίνει μέλος του ΝΑΤΟ τον Δεκέμβριο ή στις αρχές του επόμενου έτους, μετά τη συμφωνία που υπέγραψαν οι χώρες-μέλη τον περασμένο Φεβρουάριο. Η συμφωνία αυτή βρίσκεται στη διαδικασία επικύρωσης από τις χώρες μέλη.

Σύμφωνα με τον Ντιμιτρόφ, οι άμεσες ξένες επενδύσεις αυξήθηκαν σημαντικά μετά τη συμφωνία με το ΝΑΤΟ και αναμένεται ότι θα αυξηθούν περαιτέρω αφού ξεκινήσουν οι ενταξιακές διαπραγματεύσεις με την ΕΕ. Η συμμετοχή της χώρας στο ΝΑΤΟ θα φέρει ένα στοιχείο σταθερότητας και προβλεψιμότητας που χρειάζεται στα Βαλκάνια.

Ο Ντιμιτρόφ δεν ήταν σε θέση να προβλέψει το πότε θα ενταχθεί η χώρα του στην ΕΕ, όμως πρόσθεσε: «Η διαδικασία της προετοιμασίας είναι σημαντική. Η μεγαλύτερη μάχη για εμάς είναι να κρατήσουμε τους νέους στην πατρίδα, επομένως χρειάζεται να κάνουμε τη χώρα μας ευρωπαϊκή ώστε να έχουν τον ευρωπαϊκό τρόπο ζωής στο σπίτι τους και να μην τον αναζητούν αλλού».

Μόνο το 50% των Μακεδόνων σε εργασιακά ενεργό ηλικία έχουν δουλειά, ενώ τα χαμηλά ποσοστά γεννήσεων και η μετανάστευση συρρικνώνουν το εργατικό δυναμικό, σύμφωνα με έκθεση της Παγκόσμιας Τράπεζας το 2018.

Ο Ντιμιτρόφ δήλωσε ότι οι προετοιμασίες για ένταξη στην ΕΕ θα οδηγήσουν σε περαιτέρω μείωση της ανεργίας και αύξηση του ΑΕΠ, με περισσότερες θέσεις εργασίας με υψηλότερους μισθούς.

Keywords
Τυχαία Θέματα