Νυχτερινή ζωή στην Ελλάδα: μια αργή αλλά ανοδική πορεία

14:17 5/12/2019 - Πηγή: In.gr

Παρόλο που αντιμετωπίζουν ακόμη πληθώρα δυσκολιών, τα κέντρα νυχτερινής διασκέδασης της Ελλάδος έχουν δείξει τα πρώτα σημάδια μιας αργής αλλά γενναίας «αναγέννησης».

Η σταδιακή ανάκαμψη των μπουζουκιών παρόλη την εφαρμογή του αντικαπνιστικού νόμου 1142

Είναι γεγονός πως η βιομηχανία της νυχτερινής διασκέδασης έχει δεχτεί απανωτά και σφοδρά πλήγματα: το πρώτο και κυριότερο είναι η οικονομική κρίση, η οποία σε συνδυασμό με την ύφεση και τη ραγδαία αύξηση της ανεργίας είχε δυσχεράνει κατά πολύ το κλίμα για την εύρυθμη λειτουργία των κέντρων νυχτερινής διασκέδασης της χώρας. Το δεύτερο,

και πολύ πιο πρόσφατο, είναι η εφαρμογή του αντικαπνιστικού νόμου 1142, η οποία μέλει να δείξει ακόμη τις πραγματικές της συνέπειες για τους ιδιοκτήτες των μαγαζιών αυτών.

«Τα περασμένα μεγαλεία»

Κάποτε, τη δεκαετία του 1980 και 1990, τα παλιά (ορθόδοξα) μπουζούκια ήταν η καθιερωμένη και αναντικατάστατη συνήθεια του μέσου Έλληνα πολίτη, ο οποίος διασκέδαζε σε καθημερινή σχεδόν βάση στους «ναούς της νυχτερινής ζωής». Κάτι παραπάνω από έθιμο ή παράδοση, τα μπουζούκια ήταν ένα είδος «τελετουργίας ή μυσταγωγίας», με τους θαμώνες να καταναλώνουν υπέρογκα (για τη σημερινή ημέρα) ποσά σε φιάλες, πιάτα, φαγητό και λουλούδια – πραγματοποιώντας την έξοδο αυτή τουλάχιστον 15-20 φορές το μήνα. Με τον καιρό, ωστόσο, τα μπουζούκια προσαρμόστηκαν στις ανάγκες και επιταγές της μοντέρνας Ελλάδας, χάνοντας κατά πολύ το πιο «παραδοσιακό» της κοινό αλλά κερδίζοντας τη νεολαία, κάτι που είναι πασιφανές τη σήμερον ημέρα. Επαναπροσδιορίζοντας το ύφος και το στυλ τους, τα μπουζούκια του ζεμπέκικου έχουν λάβει πιο υβριδικές μορφές, φέροντας πολλά χαρακτηριστικά από clubs των Ηνωμένων Πολιτειών αλλά και της Κεντρικής Ευρώπης, χαρακτηριστικό που σημειώνει τεράστια απήχηση με το νεότερο πληθυσμό.

Η αυστηρή εφαρμογή του 1142

Τις τελευταίες ημέρες, μετά την εφαρμογή του αντικαπνιστικού νόμου, έλαβαν χώρα πρωτόγνωρες στιγμές για τα μαγαζιά νυχτερινής ψυχαγωγίας της Ελλάδας, καθώς δεκάδες θαμώνες βρέθηκαν στα πεζοδρόμια εκτός των κέντρων για να κάνουν το τσιγάρο τους. Όπως είναι φυσικό, εξοργισμένοι ιδιοκτήτες κάνουν λόγο για μεγάλη δυνητική οικονομική ζημιά, ζητώντας μάλιστα εξαιρέσεις για τα μπουζούκια. Συγκεκριμένα, πολλοί ιδιοκτήτες μπουζουκιών αναρωτιούνται γιατί να εφαρμοστεί ο νέος αυτός νόμος, όταν προβλέπεται αυστηρά από το κράτος να έχει κάθε κέντρο νυχτερινής διασκέδασης ένα λειτουργικό σύστημα εξαερισμού. Αναφορικά με τις λεπτομέρειες του νόμου για κέντρα άνω των 100τμ, το πρόστιμο ξεκινά από 2.000 ευρώ, ενώ για κάθε υποτροπή ανεβαίνει κατά 2.000 μέχρι την Πέμπτη υποτροπή, με την οποία θα επιβάλλεται ποινή 10.000 ευρώ και οριστική ανάκληση άδειας.

Τα πρώτα σημάδια της επιστροφής

Παρόλες τις αντίξοες συνθήκες, η νυχτερινή ζωή της Ελλάδας φαίνεται να έχει ξεκινήσει τα πρώτα δειλά βήματα μιας «δεύτερης αναγέννησης», όπως άλλωστε φαίνεται από τα δεκάδες μικρά και μεγάλα μπουζούκια και clubs που ανοίγουν ή ανακαινίζονται σε όλη τη χώρα. Νέοι καλλιτέχνες και τραγουδιστές συνεργάζονται με νέους DJs για να δοκιμάσουν κάτι καινούργιο, σε μια προσπάθεια να ανανεώσουν την (εδώ και καιρό) στάσιμη ατμόσφαιρα των μπουζουκιών. Αποτέλεσμα αυτής της προσπάθειας είναι να δημιουργούνται μαγαζιά σε πρότυπο των μεγαλύτερων και δημοφιλέστερων νυχτερινών κέντρων του εξωτερικού, δίχως όμως να θυσιάζουν τον χαρακτήρα τους. Η σύμμειξη αυτή του παραδοσιακού μπουζουκιού με τη μοντέρνα και πολύ-επιτυχημένη συνταγή των clubs έχει δώσει μια νέα και ισχυρή πνοή στη βιομηχανία της νυχτερινής ζωής, καθώς νέοι αλλά και παλαιότεροι σε ηλικία σπεύδουν να κλείσουν τραπέζι σε κάποιο nightlife κέντρο.

Keywords
Τυχαία Θέματα