Ο Αστερίξ επιστρέφει στο γαλατικό χωριό του

06:40 8/1/2019 - Πηγή: In.gr

Την τελευταία φορά τούς αποχαιρετούσε όλο το γαλατικό χωριό, όταν ο Αστερίξ και ο Οβελίξ ξεκινούσαν για τη Μόντικα, ώστε να πάρουν μέρος στην αρματοδρομία που θα διέσχιζε την Ιταλία. Με την ευκαιρία ανακαλύπταμε ένα ακόμη λογοπαίγνιο από τα πολλά της σειράς, όπως σημειώνει ο Νίκος Σαραντάκος στο ιστολόγιό του: ο ψαράς του χωριού συμβουλεύει τους δύο ήρωες να προσέχουν τις «queues de poisson», κατά λέξη τις ουρές του ψαριού. Στη γαλλική αργκό του ΚΟΚ βέβαια σήμαινε να προσπερνάς ένα αυτοκίνητο και να μπαίνεις μπροστά του.

Στην επερχόμενη, 38η περιπέτειά τους – ακριβώς 60 χρόνια μετά την πρώτη εμφάνισή τους στο γαλλοβελγικό περιοδικό κόμικς «Pilote» – οι ήρωες επιστρέφουν στον γαλατικό μικρόκοσμό τους. Και ανάμεσα σε όσα συμβαίνουν στην καθημερινότητά τους βρίσκει θέση το ζήτημα για την ταυτότητα των Γαλατών, όπως ξεδιπλώνεται μέσα από τα λόγια του δρυΐδη Πανοραμίξ.

Σύμφωνα με όσα δήλωσαν στην εφημερίδα «Le Journal du Dimanche» οι δημιουργοί της νεότερης περιόδου, ο εικονογράφος Ντιντιέ Κονράντ και ο σκιτσογράφος Ζαν – Ιβ Φερί, το ατρόμητο χωριό αποκτά και πάλι ζωή στις 24 Οκτωβρίου σε μια ιστορία που θα κυκλοφορήσει παγκοσμίως σε πέντε εκατομμύρια τεύχη. «Σε ένα τεύχος που «επιστρέφει» στο χωριό» σχολιάζει ο Κονράντ «οφείλουμε να εφεύρουμε νέους χαρακτήρες και να δημιουργήσουμε νέες καταστάσεις. Διαφορετικά, οι φιγούρες είναι τόσο οικείες, οπότε αναπόφευκτα θα επιστρέφαμε σε συνηθισμένες περιπέτειες».

Η ΠΛΟΚΗ. Αποφεύγοντας να δημοσιοποιήσει περισσότερες λεπτομέρειες για την πλοκή – η ελεγχόμενη διαρροή είναι απαράβατος κανόνας για το μάρκετινγκ της σειράς – περιορίστηκε στην «αποκάλυψη» πως όλα ξεκινούν ένα σούρουπο μπροστά από την καλύβα του αρχηγού Μαζεστίξ (παλιότερα Μοναρχίξ). Εκεί όπου καταφτάνουν τρεις αινιγματικοί επισκέπτες – ανάμεσά τους ένα πολύ σημαντικό πρόσωπο. Ολοι θα συμμετάσχουν σε ένα συμβούλιο που σύντομα θα καταλήξει σε συμπόσιο. Αν κάτι παρουσιάζει ειδικό ενδιαφέρον στη συνέντευξη είναι ο υπαινιγμός των δημιουργών για τον έμμεσο σχολιασμό της σύγχρονης πολιτικής σκηνής, σήμα κατατεθέν της σειράς. Οι δυο τους, λοιπόν, υπονοούν πως στους διαλόγους των Γαλατών θα υπάρχει μια αντίδραση στην πρόσφατη παρομοίωση του γάλλου προέδρου Εμανουέλ Μακρόν για τους ισχυρογνώμονες συμπατριώτες του που αντιστέκονται στις μεταρρυθμίσεις («Ας μην είμαστε αφελείς, ό,τι είναι δυνατό συνδέεται με μια κουλτούρα, με έναν λαό που διαμορφώθηκε από την Ιστορία του. Αυτός ο λουθηρανικός λαός (οι Δανοί) που βίωσε τις ριζικές αλλαγές των τελευταίων ετών δεν είναι σαν τους Γαλάτες που αντιστέκονται στις αλλαγές» 31/8). «Πρέπει να είμαστε προσεκτικοί με τις αναφορές, επειδή οι πρόεδροι περνούν ενώ ο Αστερίξ παραμένει. Σε δέκα χρόνια όλοι θα έχουν ξεχάσει τον Μακρόν αλλά ο Αστερίξ θα είναι πάντα εκεί» επισήμανε ο Κονράντ. Ο συνδημιουργός του, από την άλλη, Ζαν – Ιβ Φερί, ρωτήθηκε για το πρόσφατο κίνημα των Κίτρινων Γιλέκων, αλλά αρνήθηκε να αποκαλύψει αν ο Αστερίξ θα πάρει θέση. Τόνισε πάντως πως όλοι αναζητούν τον ήρωά του, «επειδή είναι ένα σύμβολο»: «Μόλις κάποιος αντιστέκεται, συγκρίνεται με τον Αστερίξ».

Η νέα περιπέτεια, που αναμένεται να έχει ολοκληρωθεί τον ερχόμενο Ιούνιο, θα είναι η τέταρτη που δημιουργούν από κοινού ο Ιβ Φερί και ο Κονράντ. Είχαν προηγηθεί το «Ο Αστερίξ στους Πίκτους» (2013), ιστορία που διαδραματιζόταν στη Σκωτία, ο «Πάπυρος του Καίσαρα» (2015), μια σάτιρα της σύγχρονης βιομηχανίας ειδήσεων, με εύρημα την έκδοση των απομνημονευμάτων του Καίσαρα, και ο «Αστερίξ και ο Υπεριταλικός» (2017). Οι περιπέτειες της σειράς έχουν μεταφραστεί σε πάνω από 100 γλώσσες και διαλέκτους, ανάμεσά τους τα αρχαία ελληνικά, τα λατινικά και τα ποντιακά.

Οι συνολικές τους πωλήσεις φτάνουν πλέον τα 400 εκατομμύρια αντίτυπα, ενώ μία υποβιομηχανία έχει ξεκινήσει από την πρώτη μεταφορά κόμικς στον κινηματογράφο: το «Αστερίξ και Οβελίξ εναντίον Καίσαρα» το 1999 από τον Κλοντ Ζιντί. Στην Ελλάδα ο «Αστερίξ» πρωτοκυκλοφόρησε στα τέλη της δεκαετίας του 1960 από τις εκδόσεις Σπανός. Το 1978 τα δικαιώματα απέκτησε η Anglo – Hellenic Agency του Ψαρόπουλου η οποία κυκλοφόρησε σταδιακά όλα τα τότε υπάρχοντα άλμπουμ της σειράς σε μετάφραση Αργύρη Χιόνη. Από το 1989 οι ιστορίες του Αστερίξ κυκλοφορούν από τη Μαμούθ Comix σε άλμπουμ των περίπου 50 σελίδων.

Οι πρώτοι δημιουργοί, ο συγγραφέας Ρενέ Γκοσινί και ο εικονογράφος Αλμπέρ Ουντερζό, συνεργάστηκαν έως τον θάνατο του πρώτου το 1977. Στη συνέχεια ο Ουντερζό ανέλαβε και τη συγγραφή μέχρι το 2011. Και ενώ ο Κονράντ χρίστηκε από τον τελευταίο διάδοχός του, ο Φερί ομολογεί ότι νιώθει βαριά την κληρονομιά και το ευθύβολο ύφος του Γκοσινί. «Αισθάνομαι συνεχώς ότι είναι κομμάτι της πολιτιστικής μας κληρονομιάς και εμείς δεν μπορούμε γι’ αυτόν τον λόγο να απογοητεύσουμε τους αναγνώστες. Καταβάλλω μεγάλη προσπάθεια να μείνω πιστός στη φόρμα που καθιέρωσε ο Γκοσινί» δήλωνε το 2017. Τότε που είχαν φουσκώσει και πάλι οι κατηγορίες ότι ο Αστερίξ εκφράζει εν μέρει μια γαλλοκεντρική θεώρηση του κόσμου και μια κάπως σοβινιστική διάθεση απέναντι σε άλλες εθνικότητες. «Δεν το πιστεύω. Ο Αστερίξ είχε πάντα μια σχέση με άλλες κουλτούρες που βασιζόταν στη φιλία και το ενδιαφέρον. Προστρέχει σε βοήθεια των Κορσικανών, των Βέλγων, των Βρετανών και των Ισπανών».

Keywords
Τυχαία Θέματα