Ο κοροναϊός σπέρνει τον φόβο και τον ρατσισμό – Μέτρα και στο «Ελ. Βενιζέλος»

16:03 4/2/2020 - Πηγή: In.gr

Ο νέος κοροναϊός έχει επεκταθεί στον κόσμο μεταφέροντας μαζί του την ξενοφοβία και τον ρατσισμό, με τις κοινότητες των Ασιατών παγκοσμίως να είναι αντιμέτωπες με τον φόβο και την καχυποψία.

Στην Αυστραλία, στην περιοχή Γκολντ Κόουστ, ένας ασθενής αρνήθηκε να κάνει χειραψία με την χειρουργό του Ρία Λίανγκ, επικαλούμενος τον κίνδυνο να μολυνθεί από τον νέο κοροναϊό. Αρχικά η χειρούργος σοκαρίστηκε και στη συνέχεια ανέφερε το περιστατικό στο Twitter για να καταλάβει ότι δεν είναι το μοναδικό.

Ολοένα και συχνότερα οι Ασιάτες

γίνονται στόχος αντικινεζικής ρητορικής, είτε έχουν έρθει σε επαφή με τον ιό είτε όχι, είτε έχουν ταξιδέψει στις περιοχές από όπου ξεκίνησε η επιδημία είτε όχι.

Στη Βενετία άγνωστοι έφτυσαν Κινέζους τουρίστες, σύμφωνα με δημοσιεύματα του Τύπου. Στο Τορίνο κατηγόρησαν μια οικογένεια ότι μετέδωσε την ασθένεια. Μητέρες στο Μιλάνο απηύθυναν έκκληση στους ιστότοπους κοινωνικής δικτύωσης να μένουν τα παιδιά μακριά από Κινέζους και κινέζικα καταστήματα.

Στον Καναδά ένας άνδρας βιντεοσκοπήθηκε σε χώρο στάθμευσης εμπορικού κέντρου να επιτίθεται σε μια Σινοκαναδή, λέγοντάς της «μας φέρατε τον κοροναϊό σας».

A spokesperson for Bell Media confirms that Peter Akman, one of the presenters of CTV's investigative news show W5, is no longer with the company. He tweeted this four days ago. pic.twitter.com/DEtb1ONb9I

— Sean Craig (@sdbcraig) January 30, 2020

Στη Μαλαισία σχεδόν 500.000 άνθρωποι υπέγραψαν σε διάστημα μίας εβδομάδας αίτηση με την οποία ζητούν «να μην επιτρέπεται στους Κινέζους να εισέρχονται στην πολυαγαπημένη μας χώρα».

«Μην τρώτε νουντλς για να μην κολλήσετε τον κοροναϊό»

Στους ιστότοπους κοινωνικής δικτύωσης έχει γίνει viral ένα μήνυμα το οποίο ισχυρίζεται ότι αν κανείς δεν καταναλώνει νουντλς, δεν θα μολυνθεί από τον νέο κοροναϊό.

Τα περιστατικά αυτά αποτελούν μέρος αυτό που το Australasian College for Emergency Medicine χαρακτηρίζει «ψευδείς πληροφορίες», οι οποίες τροφοδοτούν «τις διακρίσεις βάσει της φυλής».

Είναι κάτι που συνέβαινε πάντα: να κατηγορούν τους ξένους για τις επιδημίες, όπως για παράδειγμα τους Ιρλανδούς μετανάστες για την επιδημία τύφου στις αρχές του 20ου αιώνα στις ΗΠΑ.

Ο νέος κοροναϊός «όντως εμφανίστηκε στην Κίνα», επεσήμανε ο Ρομπ Γκρένφελ, διευθυντής υγείας και βιοασφάλειας στο CSIRO, έναν δημόσιο οργανισμό της Αυστραλίας. «Όμως αυτό δεν είναι λόγος να δαιμονοποιούμε τους Κινέζους», τόνισε.

«Απάντηση στους φόβους»

Σύμφωνα με την Κλερ Χούκερ του πανεπιστημίου του Σίδνεϊ, οι αντιδράσεις των κρατών ενδέχεται να ενίσχυσαν τις προκαταλήψεις.

Ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας εκτίμησε ότι δεν υπάρχει λόγος να περιοριστούν τα ταξίδια και οι εμπορικές συναλλαγές με την Κίνα, όμως πολλές χώρες έχουν ανακοινώσει ότι δεν θα επιτρέπουν την είσοδο στο έδαφός τους Κινέζων.

Αυτό δεν εμπόδισε πολλές χώρες να θέσουν σε ισχύ τέτοιου είδους περιορισμούς.

«Οι περιορισμοί στα ταξίδια αποτελούν σε μεγάλο βαθμό απάντηση στους φόβους του πληθυσμού», επεσήμανε ο Χούκερ, και παρόλο που κάποιες φορές είναι δικαιολογημένοι «έχουν ως αποτέλεσμα να ενισχύουν τη σύνδεση μεταξύ των Κινέζων και του φόβου για τον ιό».

Η Άμπεϊ Σι, φοιτήτρια από το Σίδνεϊ που γεννήθηκε στη Σανγκάη, δήλωσε ότι κάποιοι από τους συμφοιτητές της «σχεδόν επιτέθηκαν στους Κινέζους φοιτητές».

Η Χούκερ αναφέρθηκε στις έρευνες που πραγματοποιήθηκαν στο Τορόντο για τις επιπτώσεις της επιδημίας του Sars το 2002-2003, επισημαίνοντας ότι η ξενοφοβία συχνά διαρκεί περισσότερο από τους φόβους που προκαλούνται από την ασθένεια.

«Αν και οι άμεσες μορφές του ρατσισμού εξαφανίζονται παράλληλα με τη δημοσίευση πληροφοριών για την ασθένεια, η οικονομική ανάκαμψη παίρνει χρόνια και οι άνθρωποι εξακολουθούν να νιώθουν ότι κινδυνεύουν», υπογράμμισε.

«Κατά μία έννοια θα μπορούσαμε να πούμε ότι οι επιπτώσεις του προηγούμενου κοροναϊού διαρκούν ως τον τωρινό, διότι παραμένει η παρουσίαση της Κίνας ως μια περιοχή από την οποία ξεκινούν ασθένειες».

Ενίσχυση των μέτρων στο «Ελ. Βενιζέλος»

Ο Εθνικός Οργανισμός Δημόσιας Υγείας (ΕΟΔΥ) μετά από εντολή του υπουργού Υγείας Βασίλη Κικίλια εφαρμόζει σύστημα ενεργητικής επιτήρησης για την ανίχνευση ύποπτων κρουσμάτων του νέου κοροναϊού 2019-nCoV σε όλες τις απευθείας πτήσεις από την Κίνα.

Τα μέτρα αυτά, όπως ανακοίνωσε ο ΕΟΔΥ, ενισχύουν την ήδη υπάρχουσα διαδικασία ενημέρωσης και ευαισθητοποίησης των ταξιδιωτών, και περιλαμβάνουν:

Θερμομέτρηση με τη χρήση θερμομέτρων υπερύθρων, των επιβατών καθώς και του πληρώματος των αεροσκαφών επιλεγμένων πτήσεων.Ενημέρωση των ταξιδιωτών με αφίσες (σε δύο γλώσσες) που έχουν τοποθετηθεί σε επιλεγμένα σημεία στον χώρο αφίξεων και αναχωρήσεων του Διεθνούς Αερολιμένα.Διανομή ενημερωτικού φυλλαδίου με όλες τις απαραίτητες πληροφορίες σχετικά με τις παρεχόμενες υπηρεσίες υγείας στην κινεζική γλώσσα.Η Βρετανία δίνει οδηγία στους πολίτες της να εγκαταλείψουν την Κίνα

Η Βρετανία έδωσε σήμερα οδηγίες στους πολίτες της να εγκαταλείψουν την Κίνα, εάν έχουν αυτή τη δυνατότητα, σημειώνοντας ότι η αναστολή πτήσεων από τις αεροπορικές εταιρίες και οι περιορισμοί στις μετακινήσεις καθιστούν ολοένα πιο δύσκολο να φύγει κάποιος από τη χώρα τις ερχόμενες εβδομάδες.

«Η ασφάλεια των Βρετανών πολιτών θα είναι πάντα η πρώτη προτεραιότητά μας», ανέφερε σε ανακοίνωση ο υπουργός Εξωτερικών Ντόμινικ Ράαμπ.

«Ως εκ τούτου, συμβουλεύουμε πλέον τους Βρετανούς πολίτες να φύγουν από τη χώρα, εάν μπορούν, για να ελαχιστοποιήσουν τον κίνδυνο να εκτεθούν στον ιό. Όπου υπάρχουν ακόμα Βρετανοί υπήκοοι στην επαρχία Χουμπέι που επιθυμούν να απομακρυνθούν, θα συνεχίσουμε να εργαζόμαστε αδιάκοπα για να τους διευκολύνουμε».

Η British Airways και η Virgin Atlantic έχουν ήδη ακυρώσει πτήσεις προς και από την Κίνα.

Επικαιροποιώντας την ταξιδιωτική του οδηγία, το υπουργείο Εξωτερικών ανακοίνωσε επίσης ότι μέλη του προσωπικού και οικείοι τους από την πρεσβεία και τα προξενεία της Βρετανίας απομακρύνονται από την Κίνα, ενώ θα παραμείνουν μέλη του προσωπικού που θεωρούνται απαραίτητα, όπως αυτά που παρέχουν προξενικές υπηρεσίες.

«Η δυνατότητα του προσωπικού της πρεσβείας και των προξενείων να συνδράμουν εντός της Κίνας τους Βρετανούς πολίτες είναι περιορισμένη και θα είναι ακόμα πιο περιορισμένη στην περίπτωση που επιδεινωθεί περαιτέρω η κατάσταση», σύμφωνα με την ανακοίνωση.

Η Ρωσία εκκενώνει τους πολίτες της από την Ουχάν

Τα πρώτα λεωφορεία με Ρώσους πολίτες, που αποφάσισαν να επιστρέψουν στην πατρίδα τους, έφθασαν τα ξημερώματα της Τρίτης (τοπική ώρα) στο αεροδρόμιο «Τανχέ» της πόλης Ουχάν που είναι το διοικητικό κέντρο της επαρχίας Χουμπέι ( Κεντρική Κίνα), μεταδίδει το πρακτορείο TASS από το Πεκίνο επικαλούμενο Ρώσο πολίτη που αναχωρεί από την Ουχάν.

Στο μεταξύ ο Ρώσος πρέσβης στο Πεκίνο Αντρέι Ντενίσοφ, σε συνέντευξη Τύπου που παραχώρησε , δήλωσε η Ρωσία έλαβε μερικά αιτήματα από πολίτες της Ευρωπαϊκής Ένωσης που ζουν στην Ουχάν, οι οποίοι ζητούν να τους πάρουν από την πόλη.

«Πρόκειται για ένα λεπτό ζήτημα, αλλά οι εταίροι μας που έφθαναν συχνά εδώ έπαιρναν με τα αεροπλάνα όσους έτυχε να βρουν και αναχωρούσαν», δήλωσε ο Ντενίσοφ και προσέθεσε ότι «παρά πολλοί πολίτες της Ευρωπαϊκής Ένωσης απευθύνονται σε εμάς, επειδή ίσως να τους ξέχασαν ή δεν τους υπολόγισαν».

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ

Keywords
Τυχαία Θέματα