Ο Μαρτίνς καταλαβαίνει τα πάντα

07:24 19/1/2019 - Πηγή: In.gr

Το είπε στην τελευταία του συνέντευξη στη συνδρομητική τηλεόραση ο προπονητής του Ολυμπιακού Πέδρο Μαρτίνς. «Δεν μπορώ να καταλάβω πώς μοιράζονται οι κίτρινες σε κάποια παιχνίδια και σε κάποια άλλα όχι. Σε συγκεκριμένες ομάδες δίνονται εύκολα και σε κάποιες άλλες όχι. Ολα αυτά είναι πραγματικά ανεξήγητα στο ελληνικό ποδόσφαιρο» τόνισε.

«Υπάρχουν πράγματα που συμβαίνουν και επηρεάζουν αποτελέσματα μειώνοντας την αξιοπιστία του ελληνικού πρωταθλήματος» πρόσθεσε και κατέληξε: «Υπάρχουν παίκτες

που επιλέγουν να μην παίξουν σε κάποια παιχνίδια για ανεξήγητους λόγους, αλλά σε άλλα παιχνίδια επιλέγουν να παίξουν. Και αυτό είναι ανεξήγητο. Αυτό δεν είναι ποδόσφαιρο, το ποδόσφαιρο στην Ελλάδα πρέπει να αλλάξει, να βελτιωθούν πολλά πράγματα για να γίνει αξιόπιστο».

Ο Μαρτίνς είναι από τους πιο ψύχραιμους προπονητές που δουλεύουν στην Ελλάδα. Δεν επιτίθεται σε διαιτητές και είναι πάντα προσεκτικός στις διατυπώσεις του. Αλλά αυτό δεν σημαίνει ότι δεν καταλαβαίνει και τι γίνεται…

Απολογία

Θα έχει μεγάλη πλάκα αυτές οι δηλώσεις του να θεωρηθούν «δυσμενείς κρίσεις για τη διαιτησία» και να τον καλέσουν σε απολογία όλοι αυτοί που δεν είδαν τους φουσκωτούς του ΠΑΟΚ να μπαίνουν στο γήπεδο στην Τρίπολη και δεν άκουσαν τα όσα φώναζαν στον διαιτητή ο Κωνσταντινίδης και ο Σαραϊδάρης δίπλα τους. Δεν αποκλείω τίποτα.

Διαφορά

Οι προπονητές έχουν έναν ιδιότυπο τρόπο να μιλάνε για τη δουλειά τους. Ο Μαρτίνς π.χ. λέγοντας αυτά, ήθελε να κάνει κατανοητή και τη διαφορά που υπάρχει στην αντιμετώπιση της δικής του ομάδας σε σχέση με άλλες. Οταν λέει ότι «κάποιοι παίκτες επιλέγουν να παίξουν σε κάποια ματς και σε κάποια άλλα όχι» εξηγεί και μια από τις δυσκολίες που είχε στο ξεκίνημα της περιόδου ώστε να κρίνει τους αντιπάλους και να προετοιμάσει την ομάδα του. Παίκτες που έβλεπε σε προηγούμενα ματς να περπατάνε, τους έβλεπε ξαφνικά στα ματς του Ολυμπιακού να σπριντάρουν και να τρώνε σίδερα! Ο άνθρωπος είναι προπονητής. Οχι κριτικός θεατρικών παραστάσεων για να αναλύει ρόλους: νόμιζε ότι όλοι πάντα προσπαθούν να παίξουν ποδόσφαιρο χωρίς να έχει σχέση ο αντίπαλος – όμως στην Ελλάδα δεν είναι έτσι!

ΠΑΣ

Κι αυτό πάντως ο Πορτογάλος άρχισε να το κατανοεί. «Ο ΠΑΣ το Σάββατο εναντίον μας θα είναι τελείως διαφορετικός σε σχέση με την ΑΕΚ» είπε και πρόσθεσε πως περιμένει να τον δει με άλλη διάταξη και διαφορετική ενδεκάδα. Σίγουρα και με άλλου τύπου αγωνιστικότητα λέω εγώ.

Μπλατ

Γενικά η γλώσσα των προπονητών δεν είναι πάντα απλή και συχνά υπάρχουν στις φράσεις τους δεύτερα νοήματα. Ο σπουδαίος Ντέιβιντ Μπλατ π.χ. ο προπονητής του μπασκετικού Ολυμπιακού, είπε πριν από λίγες μέρες ότι ο Γιώργος Μπόγρης είναι ένας παίκτης που όπου κι αν πάει θα πάρει μαζί του. «Αυτό που έχει κάνει ο Γιώργος Μπόγρης στα τελευταία παιχνίδια, με τον σημαντικό χρόνο που του έχει δοθεί, δείχνει πόσο επαγγελματίας είναι και τι προσωπικότητα και χαρακτήρα έχει. Και να σας πω την αλήθεια, είμαι στον χώρο πολλά χρόνια όπως ξέρετε και με τη θέληση του Θεού θα παραμείνω για κάμποσα ακόμα, αλλά όπου πάω θα πάρω μαζί μου αυτόν τον παίκτη» ήταν η πλήρης δήλωση. Πολλοί απόρησαν καθώς ο Μπλατ δεν είναι από τους ανθρώπους που μας έχουν συνηθίσει σε υπερβολές. Ομως αν διαβάσετε πίσω από τις λέξεις τι λέει ο Αμερικανός δεν υπάρχει στη δήλωση τίποτα το παράξενο: ουσιαστικά ο Μπλατ λέει πως είναι τόσο καλός προπονητής ώστε, αν ένας παίκτης έχει καλό χαρακτήρα και είναι καλός επαγγελματίας, μαζί του θα παίξει καλό μπάσκετ. Με άλλα λόγια ο κόουτς μίλησε για τον Μπόγρη, αλλά κυρίως μίλησε για τον εαυτό του. Και καλά έκανε. Οπως λέει κι ο Νίκος Αναστόπουλος «αν οι άλλοι δεν λένε όσα καλά κάνεις κι όσα καλά έχεις, είσαι υποχρεωμένος να μιλάς εσύ για τον εαυτό σου»!

Γλώσσα

Μιλώντας για τους προπονητές και την ιδιαίτερη γλώσσα τους θέλω να επισημάνω ότι θα άξιζε κανείς να ακούσει τις χθεσινές δηλώσεις του Ραζβάν Λουτσέσκου για να καταλάβει ότι ο αντικαταστάτης του Αλεξάνταρ Πρίγιοβιτς, όποιος κι αν είναι τελικά, δεν θα είναι κάποιος από το πάνω ράφι που λένε. «Εάν υπάρξουν μία ή και δυο αποχωρήσεις ακόμα, θα πρέπει να υπάρξουν αντικαταστάσεις για να βρεθεί η ισορροπία στο σύνολο της ομάδας που ηγείται στο πρωτάθλημα, αλλά και φυσικά πρέπει να αποκτηθούν παίκτες οι οποίοι να σέβονται τη νοοτροπία της ομάδας» δήλωσε και πρόσθεσε: «Πρέπει να δώσουμε προσοχή στους παίκτες οι οποίοι μας έφεραν ώς εδώ». Τι σημαίνει αυτό; Πως ο πονηρός Ρουμάνος γνωρίζει ότι όποιοι αποκτηθούν θα είναι συμπληρωματικοί ποδοσφαιριστές, μάλλον χειρότεροι από αυτούς που έχει.

Απλά προετοιμάζει τον κόσμο. Είναι σαν να λέει πως «κάποιοι θα ‘ρθουν, αλλά όχι καλύτεροι από αυτούς που έχω».

Δεν μασάνε

Οι ξένοι προπονητές που δουλεύουν στην Ελλάδα μιλάνε πιο εύκολα από τους Ελληνες και συχνά δεν μασάνε τα λόγια τους. Γιατί δεν φοβούνται σχόλια και επικρίσεις από τον Τύπο: σήμερα είναι εδώ, αύριο μπορεί να είναι αλλού. Το ίδιο ισχύει και με τους παράγοντες της FIFA που βρίσκονται εδώ για να επιτηρούν το ελληνικό ποδόσφαιρο: συχνά-πυκνά λένε πράγματα που δεν θα έπρεπε να λένε, γιατί έρχονται από χώρες στις οποίες το να πεις μια κουβέντα παραπάνω επιτρέπεται.

Χούμπελ

Ενδεικτικό αυτής της συμπεριφοράς είναι η πρόσφατη ιστορία που κυκλοφόρησε με πρωταγωνιστή τον Χέρμπερτ Χούμπελ, τον πρόεδρο της Επιτροπής Παρακολούθησης του ελληνικού ποδοσφαίρου από τη FIFA. O αυστριακός παράγοντας παρέθεσε ένα γεύμα στην ηγεσία της Σούπερ Λίγκας. Μεταξύ τυρού και αχλαδιού, που λένε, ξεκίνησε μια συζήτηση για τα θέματα της βίας στο ελληνικό πρωτάθλημα κι ο Αυστριακός για να δείξει ότι οι ποινές στην Ελλάδα είναι μικρές, θεώρησε σωστό να κάνει στους καλεσμένους του μια ερώτηση. «Πώς θα σας φαινόταν αν αύριο η UEFA τιμωρούσε την ΑΕΚ με διετή αποκλεισμό από τις ευρωπαϊκές διοργανώσεις για όσα έγιναν στο ματς με τον Αγιαξ;» είπε. Η ιστορία διέρρευσε, αλλά ο Αυστριακός δεν μπήκε στον κόπο να δώσει περισσότερες εξηγήσεις. Ολοι απορούν αν όσα είπε είναι ένα ρητορικό σχήμα, μια δική του εκτίμηση, ή η προαναγγελία μιας απόφασης που έχει καθυστερήσει πολύ. Την απάντηση θα μας τη δώσει ο χρόνος βέβαια. Ο Αυστριακός εξήγηση δεν έδωσε. Αλλά είναι έξαλλος με τη διαρροή.

Υπομονή

Παρεμπιπτόντως ο Χούμπελ θα κάνει τον Απρίλιο μια έκθεση στη FIFA για το αν η εποπτεία της ΕΠΟ πρέπει να συνεχιστεί. Θα προτείνει τη συνέχισή της. Αλλά και κάποιες αλλαγές σε πρόσωπα που θα προκαλέσουν συζητήσεις. Υπομονή.

Keywords
Τυχαία Θέματα