Ο Πικάσο «συνομιλεί» με την αρχαιότητα στο Μουσείο Κυκλαδικής Τέχνης
Στο πλαίσιο της σειράς εκθέσεων «Θεϊκοί Διάλογοι», το Μουσείο Κυκλαδικής Τέχνης διοργανώνει μια σπάνια και πρωτότυπη έκθεση με τίτλο «Πικάσο και Αρχαιότητα. Γραμμή και πηλός», όπου κεραμικά και σχέδια του Πικάσο συνομιλούν με αρχαία έργα. Η έκθεση θα διαρκέσει από 20 Ιουνίου έως 20 Οκτωβρίου και πραγματοποιείται με
Για πρώτη φορά 68 σπάνια κεραμικά και σχέδια του Πικάσο με πτηνά,τετράποδα και θαλάσσια όντα, ανθρώπινες μορφές, μυθολογικά ή μειξογενή όντα (Κένταυρος-Μινώταυρος) και άλλα έργα εμπνευσμένα από αρχαίες τραγωδίες και κωμωδίες, «συνομιλούν» θεματικά με 67 αρχαιότητες, δημιουργώντας έναν ακόμη «Θεϊκό Διάλογο» μεταξύ της αρχαίας ελληνικής και της μοντέρνας τέχνης.
Τα πικασικά έργα-σχέδια και κεραμικά από την καλλιτεχνική δημιουργία του Πικάσο από τη δεκαετία του 1920 έως τη δεκαετία του 1960- προέρχονται από ιδρύματα, μουσεία και συλλογές του εξωτερικού, όπως η FABA – Fundación Almine y Bernard Ruiz-Picasso para el Arte, το Musée Νational Picasso-Paris, το Musée Picasso Antibes, το Museo Picasso Μálaga,, το Museum Berggruen στο Βερολίνο, καθώς και ιδιωτικές συλλογές. Τα έργα της αρχαιότητας προέρχονται από 15 συνολικά ελληνικά μουσεία και συλλογές, όπως το Εθνικό Αρχαιολογικό Μουσείο, τα Αρχαιολογικά Μουσεία Αρχαίας Αγοράς, Αγίου Νικολάου, Δήλου, Ερέτριας, Ηρακλείου, Θηβών, Μαραθώνα, Πάρου, Πατρών, Χανίων, Χώρας Μεσσηνίας, το Κυπριακό Μουσείο, το Μουσείο Κυκλαδικής Τέχνης και τη Νομισματική Συλλογή της Alpha Bank. Πρόκειται για γλυπτά, κεραμικά και χάλκινα που χρονολογούνται από τους προϊστορικούς χρόνους (περ. 3200 π.Χ. το παλαιότερο) έως και την Ύστερη Ρωμαϊκή περίοδο (μέσα 3ου αι. μ.Χ. το νεότερο).
Μεταξύ των «ζευγών» της έκθεσης, που πραγματοποιείται με την υποστήριξη του Musée National Picasso-Paris στο πλαίσιο του “Picasso Méditerranée”, ξεχωρίζουν: ο Κένταυρος από λευκό πηλό, διαμορφωμένος στο χέρι, εγχάρακτη και γραπτή με επίχρισμα διακόσμηση, που δημιούργησε ο Πικάσο στην Vallauris στις 3 Ιανουαρίου 1953, σε διάλογο με τον Κένταυρο της Κυπρο-Αρχαϊκής περιόδου του 6ου αιώνα π.Χ. και το μοναδικό Ειδώλιο Κενταύρου της Πρωτογεωμετρικής Περιόδου στο Λευκαντί της Εύβοιας που χρονολογείται στα τέλη 10ου αι. π.Χ. Επίσης ο διάλογος ανάμεσα στο έργο Τυφλός Μινώταυρος οδηγούμενος από μικρό κορίτσι μπροστά στη θάλασσα που δημούργησε ο Πικάσο στην Boisgeloup στις 22 Σεπτεμβρίου του 1934 και στον φόνο του Μινώταυρου από τον Θησέα πάνω στον ερυθρόμορφο καλυκωτό κρατήρα της Ύστερης Κλασικής περιόδου (340 – 330 π.Χ. ) από το Εθνικό Αρχαιολογικό Μουσείο όπως και ο Κορμός αγάλματος Μινώταυρου, ρωμαϊκό αντίγραφο έργου της πρώιμης κλασικής περιόδου.
Ο μεγάλος καλλιτέχνης του 20ού αιώνα, έχει δημιουργήσει μοναδικά έργα ζωγραφικής, αλλά λίγοι γνωρίζουν από κοντά το σχεδιαστικό του έργο καθώς και τα κεραμικά του δημιουργήματα. Ένα συνδυασμό που συνδέεται με την αρχαιότητα και εμπνέεται σε μεγάλο βαθμό από έργα του κρητομηκυναϊκού και του ελληνικού κόσμου και γενικότερα από τους πολιτισμούς της λεκάνης της Μεσογείου. Η έκθεση αποκαλύπτει έναν ολόκληρο κόσμο που φέρνει μέσα του ο καλλιτέχνης, όχι απαραίτητα από αρχαιότητες που είδε ο ίδιος στις αρχαίες πατρίδες της Μεσογείου, αλλά μέσα στα Μουσεία της Ευρώπης, σε βιβλία που διάβαζε ή κατά τις συναναστροφές του με τον Kριστιάν Ζερβός ή τον Jean Cocteau.
Κατά τη διάρκεια της μακράς και παραγωγικής σταδιοδρομίας του, ο Πικάσο εμπνεύστηκε από μια μεγάλη ποικιλία πηγών, τις οποίες διαρκώς προσάρμοζε και επεξεργαζόταν. Η κλασική παράδοση πρόσφερε στον Ισπανό ζωγράφο ένα λεξιλόγιο ατελείωτων δυνατοτήτων προς χειρισμό και τροποποίηση. Σημαντική μεταξύ αυτών των πηγών υπήρξε η αρχαία Ελλάδα, με τη διαχρονική μυθολογία και την πλουσιότατη εικονογραφία της. Από την εποχή ακόμα που αντέγραφε γύψινα εκμαγεία αρχαίων γλυπτών, ο Πικάσο γοητεύτηκε από διάφορα θέματα της ελληνικής μυθολογίας, θέματα που διασκεδάζουν το τετριμμένο ή που δηλώνουν τις συγκρουόμενες παρορμήσεις του ανθρώπου. Ανάμεσα σε αυτά, ο Μινώταυρος, διονυσιακό πλάσμα, μισός άνθρωπος και μισός ζώο, αναδείχτηκε σε σύμβολο των σκοτεινότερων πτυχών της ανθρώπινης ψυχής και του παραλογισμού του πολέμου.
Ταυτόχρονα, στο έργο του Πικάσο αναδύθηκε και μια άλλη εικόνα της Ελλάδας, μια εικόνα ειρηνική, στην οποία αρχαία θέματα και μύθοι οδηγούν στο εξιδανικευμένο όραμα μιας διαχρονικής Αρκαδίας, όραμα που ο Πικάσο επεξεργάστηκε σε γλυπτά και κεραμικά μετά το τέλος του πολέμου. Τα έργα αυτά, ωστόσο, σε αντίθεση με άλλα πρωιμότερα, δεν έχουν την ίδια στενή σχέση με την ελληνική μυθολογία. Αντίθετα, ο Πικάσο επινοεί μια εικονική ή φανταστική αρχαιότητα. Στο χωριουδάκι Vallauris, στα τέλη της δεκαετίας του ’40 και στη δεκαετία του ’50, ο Πικάσο δημιουργεί ένα εντυπωσιακό σύνολο έργων κεραμικής, τα οποία αφενός παραπέμπουν σε ένα γενικευμένο μυθικό παρελθόν αφετέρου αντλούν από διαχρονικές εικόνες, όπως φαύνους, πουλιά, μουσικούς κλπ.
Την κεραμική, αρχαία και νεότερη, και τα εμπνευσμένα από την αρχαιότητα έργα του Πικάσο (οι Τρεις Χάριτες ή η Λυσιστράτη του Αριστοφάνη) συνδέουν, εκτός της εικονογραφίας, η μορφή και το σχέδιο. Ιδιαίτερη σημασία έχει η γραμμή, είτε πρόκειται για σχέδια της δεκαετίας του ’20 και του ’30 είτε για αγγειογραφίες που θυμίζουν αττικά ερυθρόμορφα αγγεία. Στην έκθεση η δύναμη της φανταστικής όσο και προσωπικής αρχαιότητας του Πικάσο και η διαρκής γοητεία που ασκούν στον επισκέπτη τα αντικείμενα του παρελθόντος, έχουν τον πρώτο λόγο.
Η έκθεση δεν ακολουθεί χρονολογική σειρά αλλά χωρίζεται σε ενότητες σχετικές με τη γραμμή της ομορφιάς, την «Αρκαδία» του Πικάσο, τον Κένταυρο, τον ταύρο και τον Μινώταυρο, πλάσματα της φαντασίας και της δημιουργίας του που συνδέονται με την ελληνική μυθολογία και την αρχαιότητα.
- Δημοφιλέστερες Ειδήσεις Κατηγορίας Ειδήσεις
- 120 δόσεις: Κατασχέσεις για όσους δεν ρυθμίσουν οφειλές ή χάσουν τις δόσεις
- 11η Σεπτεμβρίου: Συγκλονιστικές αδημοσίευτες φωτογραφίες από τους Δίδυμους Πύργους
- Έλληνας χειρουργός στη Βρετανία σκοτώνει τους καρκινικούς όγκους
- Ανέκδοτο: Το άλογο και ο γάιδαρος..
- «Κόλαση» η Εθνική Οδός Αθηνών - Λαμίας - Μποτιλιάρισμα χιλιομέτρων (pics&vid)
- Το υλικό της κουζίνας που μπορεί να κάνει το νεροχύτη σαν καινούριο
- «Στοχευμένα μέτρα» κατά της Τουρκίας εξετάζουν οι «28»
- Νέες δημοσκοπήσεις: Η διαφορά ΣΥΡΙΖΑ - Νέα δημοκρατία και η έκπληξη
- Τζόκερ: Αυτός είναι ο τυχερός της χθεσινοβραδινής κλήρωσης
- 60 χρόνια σε μια αφίσα
- Δημοφιλέστερες Ειδήσεις In.gr
- Γιούνκερ : Τα μέτρα κατά της Τουρκίας δεν θα είναι ασήμαντα
- Νύχτα με μολότοφ και εμπρησμούς στο κέντρο της Αθήνας – Πέντε προσαγωγές
- Θεσσαλονίκη : Τον χτύπησαν στο κεφάλι γιατί δεν τους έδωσε το κινητό
- Βούτηξε στον Θερμαϊκό για να αυτοκτονήσει αλλά την έσωσαν
- «Λεηλασία» στη μεσαία τάξη: Πώς ο ΣΥΡΙΖΑ τσάκισε τα εισοδήματα την τελευταία τετραετία
- Ποιος είναι ο Salt Bae που πιάστηκε στη «φάκα» της εφορίας
- Ναυαγισμένοι… ναυαγοσώστες!
- Μία φορά ψεύτης, πάντα ψεύτης
- Και Ρεπουμπλικάνοι ζητούν «μετρημένη αντίδραση» έναντι του Ιράν
- Τελευταία Νέα In.gr
- Ο Πικάσο «συνομιλεί» με την αρχαιότητα στο Μουσείο Κυκλαδικής Τέχνης
- Πανελλήνιες 2019: Ξεκινούν σήμερα τα ειδικά μαθήματα με… Αγγλικά
- Θερινό ηλιοστάσιο: Σήμερα η επίσημη έναρξη του καλοκαιριού και η μεγαλύτερη ημέρα του έτους
- Ταινίες βασισμένες σε πραγματικές ιστορίες που αξίζει να δείτε
- Σ. Σακοράφα στο One Channel: Μοναδική φωνή αντιπολίτευσης το ΜέΡΑ25
- Η παχυσαρκία αποδυναμώνει την καρδιά
- Τραγωδία στα Καμμένα Βούρλα: Πνίγηκε 81χρονος στην παραλία
- Ουρά χιλιομέτρων στην Εθνική Οδό Αθηνών – Λαμίας
- New York Times: Ο Τραμπ είχε εγκρίνει χτύπημα στο Ιράν, είχαν απογειωθεί αεροσκάφη
- Τελευταία Νέα Κατηγορίας Ειδήσεις
- «Οι εγκλωβισμένοι της Λέσβου»
- Αντώνης Ρέμος - Υβόννη Μπόσνιακ: Full in love σε βραδινή έξοδο!
- Το μυστικό της Kourtney Kardashian για να απαλλαγείς από τα ενοχλητικά σπυριά στην πλάτη
- Θερινό ηλιοστάσιο: Σήμερα η μεγαλύτερη ημέρα του έτους
- Πράσινο φως σε 10 εταιρείες για καλλιέργεια φαρμακευτικής κάνναβης
- Ψάχνουμε αυτό που είχαμε
- Καιρός: Καταιγίδες και σήμερα – Σε άνοδο η θερμοκρασία
- Τ. Πετρόπουλος: Το ασφαλιστικό έφερε για πρώτη φορά πλεονάσματα
- Μεγάλο μποτιλιάρισμα στην Ε.Ο. Αθηνών – Λαμίας, ουρές χιλιομέτρων
- Το ηλιοβασίλεμα από το διάστημα: Μοναδικές εικόνες από το Διεθνή Διαστημικό Σταθμό