Οι αυτοματισμοί τροφή στον λαϊκισμό

08:04 25/8/2019 - Πηγή: In.gr

Το κύμα του λαϊκισμού φούσκωσε στην Ευρώπη, αλλά δεν μπορεί να δώσει λύσεις στα πολύ σύνθετα προβλήματα των σύγχρονων οικονομιών. Η Βρετανία έχει πελαγώσει στα αχαρτογράφητα νερά του Brexit. Πληρώνει, ήδη, ακριβά τον λαϊκισμό των πολιτικών της και οι βρετανοί πολίτες δεν ξέρουν τι θα ξημερώσει αύριο για τους ίδιους και τη χώρα τους.

Στην Ιταλία, το άλλοτε αδελφό κόμμα του ΣΥΡIΖΑ, το αντισυστημικό κόμμα των Πέντε Αστέρων «κατάφερε» να γίνει το σκαλοπάτι για την άνοδο στην εξουσία – μαζί με την αύξηση της επιρροής στους ιταλούς ψηφοφόρους – του εθνικιστική ακροδεξιού Ματέο Σαλβίνι της Λέγκας.

Με αποτέλεσμα, από το 17% των ψήφων που πήρε το συγκεκριμένο κόμμα στις προηγούμενες εκλογές (ανοίγοντάς του την πόρτα της συγκυβέρνησης με τα Πέντε Αστέρια) η επιρροή του σήμερα να έχει εκτοξευτεί στο 36% με βάση τις μετρήσεις της ιταλικής κοινής γνώμης.

Οταν ασκείς εύκολη κριτική ως αντιπολίτευση, αλλά δεν διαθέτεις λύσεις όταν αναλαμβάνεις το τιμόνι της εξουσίας, όπως συνέβη με το κόμμα των Πέντε Αστέρων που ίδρυσε ο Μπέπε Γκρίλο και ηγείται σήμερα ο Λουίτζι ντι Μάιο, απλά γίνεσαι το όχημα για την επέλαση του συνεταίρου σου στην κυβέρνηση ακροδεξιού Σαλβίνι,  όπως επιβεβαιώνουν οι εξελίξεις στην Ιταλία. Ο τελευταίος βρίσκεται ένα βήμα πλέον πριν από την ανάληψη της εξουσίας με τους ακροδεξιούς συμμάχους του αν γίνουν νέες εκλογές. Η Ιταλία κινδυνεύει να εισέλθει σε νέες άγνωστης κατάληξης περιπέτειες.

Εύκολες λύσεις δεν υπάρχουν. Πολύ περισσότερο όταν απουσιάζει η γνώση των προβλημάτων, άρα και το σχέδιο για την επίλυσή τους. Αποδείχθηκε αυτό και με τον ΣΥΡΙΖΑ. Ο,τι ίσχυσε για αυτόν, ισχύει βεβαίως και για το μέλλον. Η κυβέρνηση της ΝΔ έχει δείξει ότι γνωρίζει τα προβλήματα και ξέρει τον δρόμο στον οποίο πρέπει να βαδίσει η χώρα τα επόμενα χρόνια. Σίγουρα, αυτός περνάει μέσα από τη μείωση των φόρων. Αυξήθηκαν δραματικά τα προηγούμενα χρόνια συμπιέζοντας βίαια το επίπεδο διαβίωσης των νοικοκυριών, ορθώνοντας παράλληλα τείχος στην προοπτική ανάπτυξης της χώρας. Δεν αρκεί όμως η μείωση της φορολογίας. Και όταν δημιουργούνται προσδοκίες αυτοματισμών, που συνήθως δεν επιβεβαιώνονται στην πράξη, μπορεί πολύ γρήγορα να σπείρουν την απογοήτευση και να ακυρώσουν ειλικρινείς, φιλόδοξες προσπάθειες.

Πράγματι, επιβάλλεται η μείωση της φορολογίας, αλλά για να οδηγήσει στην ανάπτυξη η πολιτική αυτή, πρέπει να εντάσσεται σε έναν συγκεκριμένο, σύνθετο οδικό χάρτη μέσων και επιλογών για το αύριο της χώρας,  επισημαίνουν αξιόπιστοι παράγοντες της οικονομίας. Αυτός δεν μπορεί παρά να απαντά σε κρίσιμα ερωτήματα: Τι είδους ανάπτυξη επιδιώκουμε, σε ποιους κλάδους της οικονομίας και ποια είναι τα κίνητρα που θα αποφασίσουμε να δώσουμε σε όσους επενδύσουν τα κεφάλαιά τους. Υπάρχει το απαραίτητο εξειδικευμένο εργατικό δυναμικό που θα υποστηρίξει τις ξένες ή εγχώριες μεγάλες επενδύσεις σε τομείς υψηλής τεχνολογίας; Και πώς θα βρεθεί αν λείπει;

Ας μην ξεχνάμε ότι όσο και να μειωθεί η φορολογία στη χώρα μας δεν πρόκειται να φτάσει ή να ξεπεράσει τα πολύ χαμηλότερα επίπεδα άλλων ανταγωνιστικών χωρών. Κάτι το οποίο, άλλωστε, ισχύει και για τους μισθούς. Ολα αυτά τα γνωρίζουν, καλύτερα από όλους μας, οι επενδυτές, εγχώριοι και ξένοι, οι οποίοι προφανώς και δεν περιμένουν μια εξαγγελία μείωσης του συντελεστή φορολογίας των κερδών για να αποφασίσουν να επενδύσουν τα κεφάλαιά τους στη χώρα μας. Περιμένουν πολύ περισσότερα, τα οποία είναι στο χέρι της κυβέρνησης να τα επιτύχει.

Keywords
Τυχαία Θέματα