«Οι δήμοι υπάρχουν για να στηρίζουν και να υπηρετούν την κοινωνία»

08:47 1/8/2020 - Πηγή: In.gr

Ο Γιώργος Χατζηδάκης, ενεργεί θεσμικά μεν αλλά κατευθύνει την πόλη του υπό το χρηματοοικονομικό πρίσμα στελέχους που επιθυμεί να δημιουργήσει υπεραξία. Αντιλαμβάνεται πως οικονομική αυτοτέλεια και ανάπτυξη με τις παρούσες γενικές και ειδικές συνθήκες είναι δύσκολο να επιτευχθεί, οπότε φροντίζει το εσωτερικό του ώστε να αδράξει μια μελλοντική ευκαιρία. Όταν από σήμερα στρατηγικός του στόχος είναι η ενδυνάμωση της τοπικής αγοράς ώστε να θωρακιστεί, εν’ όψει της δημιουργίας της μεγάλης επένδυσης του Ελληνικού,

για να επιβιώσει, τότε διαπιστώνουμε πως έχει επίγνωση των προϋποθέσεων που θα δημιουργηθούν.

Θεωρώντας τον δήμο έναν ζωντανό οργανισμό που ως δήμαρχος ηγείται των ενεργειών του, αποποιείται οποιαδήποτε σκέψη σχετίζεται με το προσωπικό του μέλλον: «Πεποίθησή μου είναι ότι ο Δήμαρχος ασκεί ένα πολύ σημαντικό λειτούργημα και κάθε τι που σχετίζεται με το επαγγελματικό μέλλον του είναι εντελώς δευτερεύον» . Είπαμε πολλά με τον δήμαρχο Χατζηδάκη που δείχνει διάθεση να πατήσει και τα αγκάθια μπροστά του αρκεί να ανοίξει τον δρόμο. Αν λιποψυχήσει στη πορεία και πάει στη πεπατημένη τότε θα έχουμε κάνει λάθος εκτίμηση.

 

Είστε οικονομολόγος και κάτοχος μεταπτυχιακού στα χρηματοοικονομικά.  Τελικά η διοίκηση ενός δήμου ποιες ιδιαίτερες γνώσεις απαιτεί;

 Είναι βέβαιο ότι οι σπουδές συμβάλλουν στην αποτελεσματική διοίκηση αλλά το σημαντικότερο εφόδιο, που με βοηθά ιδιαίτερα σήμερα σαν επικεφαλής της Δημοτικής Διοίκησης είναι η πολύτιμη εμπειρία, που απέκτησα σαν αντιδήμαρχος.

Επίσης θα πρόσθετα, ότι εξίσου αναγκαία είναι η πολιτική και κοινωνική κατάρτιση και εμπειρία, που βοηθάει στην γρήγορη και ρεαλιστικά σταθμισμένη λήψη αποφάσεων, που αφορούν στην καθημερινότητα των πολιτών και στο μέλλον της πόλης.

Ο δήμος Ηλιούπολης είναι αδελφοποιημένος με την Ηλιούπολη της Αιγύπτου διαβάζουμε. Επειδή με τα ονόματα δημιουργούνται κάποιες φορές ζητήματα, υπάρχει περίπτωση να αποτελέσει πεδίο αντιπαράθεσης αυτό μελλοντικά; Αλήθεια, σε τι έχει ωφελήσει αυτή η αδελφοποίηση κ. Χατζηδάκη;

Η ονομασία της πόλης μας, υπήρξε επιλογή παλαιών Αιγυπτιωτών συμπολιτών μας.

Παλαιότερα διοργανώνονταν από τον Σύλλογο Αποδήμων τα «Καβάφεια», με αξιόλογες εκδηλώσεις και παρουσίες επίσημων προσκεκλημένων από την Αίγυπτο, αλλά με την πάροδο των χρόνων και την δοκιμασία της χώρας μας από την οικονομική κρίση αδράνησαν. Η Αίγυπτος σήμερα αποτελεί στρατηγικό παράγοντα ισορροπίας στη Μεσόγειο και δυνητικά χρήσιμη εθνικά η συνεργασία μαζί της και ίσως πρέπει να δούμε ξανά την αναθέρμανση των σχέσεων μας με την ομώνυμη συνοικία του Καΐρου.

Πρόσφατα κ. Χατζηδάκη ο δήμος σας δημιούργησε μια εκδήλωση με θέμα τις κεραίες κινητής τηλεφωνίας. Μια πρωτοβουλία Υπάρχει πρόβλημα στο δήμο σας ή απλά ήταν μια ενημερωτική συνεδρία;

 Υπάρχει σοβαρό θέμα και στην πόλη μας με τις κεραίες, αφού με τη νεώτερη νομοθεσία έχει απλοποιηθεί η διαδικασία αδειοδότησής τους και δεν απαιτείται η έγκριση του Δήμου, με αποτέλεσμα τοποθέτηση κι άλλων κεραιών, που κάποιες βρίσκονται πολύ κοντά σε σχολικές μονάδες. Ο Δήμος πραγματοποίησε την εκδήλωση που αναφέρατε και συμμετείχε και σε άλλες συγκεντρώσεις, που οργανώθηκαν από πολίτες. Συγκροτήθηκε μια επιτροπή που ξεκίνησε νομικές ενέργειες με την υποστήριξη του Δήμου.

Αρκετά έχουν ειπωθεί για την μέτρια κατάσταση που βρίσκεται το ρέμα της Πικροδάφνης. Πλέον έχει βελτιωθεί η εικόνα του;

 Στην περίοδο της διοίκησής μας, το ρέμα είναι καθαρισμένο και φροντισμένο, μακράν σε καλύτερη κατάσταση από το παρελθόν. Το τμήμα που διασχίζει την πόλη μας δεν έχει σημαντικά σημεία αυθαιρεσίας ή καταπάτησης και βρίσκεται σε εξέλιξη η διαδικασία οριοθέτησής του, που αποτελεί προϋπόθεση για κάθε παρέμβαση διαμόρφωσης και βελτίωσης του. Υπάρχουν έτοιμες μελέτες ανάδειξής του και σχεδιασμοί δημιουργίας περιπατητικών και ποδηλατικών διαδρομών, βελτίωσης των χώρων ανάπαυσης των επισκεπτών, του φωτισμού, κλπ. Αυτή την περίοδο φροντίζουμε να παραμένει καθαρό και με την συνδρομή της Περιφέρειας Αττικής γίνονται μηνιαίοι ψεκασμοί για τα κουνούπια.

 

Σε 3 σχολεία του δήμου σας παρατηρήθηκαν προβλήματα με σοβάδες να πέφτουν μεταξύ άλλων. Εσείς είστε λίγους μήνες δήμαρχος και θα θέλαμε να μάθουμε ποιες οι ενέργειες σας ώστε τα σχολεία να είναι σε καλή κατάσταση;

 Η κατάσταση στην οποία παραλάβαμε τις σχολικές υποδομές δεν ήταν αντάξια της πόλης και της εκπαιδευτικής κοινότητας.  Από την πρώτη μέρα ενεργοποιήσαμε την ήδη υπογεγραμμένη αλλά αδρανή εργολαβία του «Φιλόδημος ΙΙ» για την συντήρηση και επισκευή σχολικών χώρων και προαυλίων και συνεχίσαμε να αναβαθμίζουμε τα σχολεία και να λύνουμε προβλήματα και κακοτεχνίες του παρελθόντος. Με την επιμελή εργασία των Σχολικών Επιτροπών λύθηκαν πολλά μικρά και μεγάλα προβλήματα. Έγιναν και συνεχίζουν να γίνονται εκτεταμένες συντηρήσεις, επισκευές και βελτιώσεις για την ασφάλεια μαθητών-εκπαιδευτικών, την αποτροπή βανδαλισμών, τον επαρκή νυκτερινό φωτισμό ασφαλείας κλπ.

Πάνω από όλα έγινε σημαντικός εξορθολογισμός των οικονομικών των σχολικών επιτροπών.

Στρατηγικό μέλημά μας είναι η ολοκλήρωση και η τακτοποίηση των φακέλων των σχολικών κτιρίων, για την εξασφάλιση χρηματοδοτήσεων με στόχο την ενεργειακή βελτίωση και τον πλήρη εκσυγχρονισμό τους.

θεωρείτε πως απαιτείται εκσυγχρονισμός της καταστατικής θέσης των αιρετών; Επίσης θα ήταν καλό να προβλέπονταν μια αποζημίωση για επανένταξη των δημάρχων που δεν επανεξελέγονταν για την ομαλή επανένταξη τους στην αγορά εργασίας;

Θα μπορούσαμε να λέγαμε πολλά για τον ρόλο και την κατάσταση των αιρετών, αλλά πρέπει να σκεφτόμαστε πριν από όλα, πως ο ελληνικός λαός είναι σκληρά δοκιμασμένος στα χρόνια της κρίσης και προέχει η βελτίωση της καθημερινότητας και της ζωής του.  Πεποίθησή μου είναι ότι ο Δήμαρχος ασκεί ένα πολύ σημαντικό λειτούργημα και κάθε τι που σχετίζεται με το επαγγελματικό μέλλον του είναι εντελώς δευτερεύον.

Κατά την άποψη σας η τοπική αυτοδιοίκηση θα λειτουργούσε πιο αποτελεσματικά εφόσον απλοποιούνταν οι διαδικασίες εξωτερικού ελέγχου και γενικότερα του συστήματος εποπτείας; Επίσης, πως οι λειτουργίες διαφάνειας και κοινωνικού ελέγχου θα μπορούσαν να είναι πιο αποδοτικές;

 Το ισχύον θεσμικό πλαίσιο είναι γενικά ορθό. Κατά την άποψή μου δεν θα έπρεπε να υπάρχει η δυνατότητα απευθείας αναθέσεων και αξίζει να σημειώσετε, ότι ίσως να είμαστε και ο μόνος Δήμος, που τις βγάζουμε δημόσια όλες, ανεξαρτήτως ποσού.

Στα τέλη του 2019 ξεκινήσαμε την πραγματοποίηση συνελεύσεων γειτονιάς με πολύ μεγάλη συμμετοχή πολιτών και στελεχών του Δήμου. Έγινε εκεί μια καταγραφή τοπικών προβλημάτων, εκτεταμένη συζήτηση και φυσικά παρουσίαση των σχεδίων μας σαν διοίκηση. Με τον νέο χρόνο και την δοκιμασία του κορωνοϊού ανεστάλησαν βέβαια, αλλά προγραμματίζουμε με την ομαλοποίηση της κατάστασης να συνεχίσουμε την προσπάθεια αυτή, που είχε αμφίδρομα θετικά αποτελέσματα.

Τον Σεπτέμβρη, με την ευκαιρία της συμπλήρωσης ενός έτους από την ανάληψη καθηκόντων μας, θα πραγματοποιήσουμε μια λεπτομερειακή ανασκόπηση της χρονιάς, των επιτευγμάτων, των προβλημάτων που αντιμετωπίσαμε και φυσικά την παρουσίαση του επικαιροποιημένου σχεδίου, για την αλλαγή στην πόλη μας.

 

Θεωρείτε κ. Χατζηδάκη πως αν θεσμοθετηθεί ένα σύστημα μητροπολιτικής διακυβέρνησης στις μητροπολιτικές περιφέρειες αλλά και στις μεγάλες πόλεις θα είχε καλά αποτελέσματα; Μην λησμονούμε πως σε αρκετές ευρωπαϊκές χώρες ισχύει.

Το ζήτημα που θίγετε για αυτό το νέο πρότυπο αστικής οργάνωσης είναι πολύ μεγάλο.. Αυτό που προηγείται καταρχήν είναι ο συντονισμός της στρατηγικής ανάπτυξης ολόκληρης της μητροπολιτικής περιοχής (π.χ. χωροταξικός σχεδιασμός, μεταφορές, επενδύσεις στις υποδομές, διαχείριση απορριμμάτων, οικονομική και βιώσιμη ανάπτυξη) και φυσικά η κάλυψη των αναγκών εξυπηρέτησης ατόμων και κοινοτήτων σε Δήμους και γειτονιές, από την κοινωνική φροντίδα και την εκπαίδευση έως την απόρριψη απορριμμάτων.

Εμείς παρακολουθούμε τις διεθνείς συζητήσεις και τις εμπειρίες και αξιολογούμε σχετικά τις ελληνικές συνθήκες, με την προσοχή μας στραμμένη στην ανάγκη για μεγαλύτερη αποκέντρωση αρμοδιοτήτων στους Δήμους και την στήριξή τους με οικονομικούς πόρους, που μπορεί να φθάσει ακόμα και στην άσκηση της φορολογικής πολιτικής από αυτούς.

Οικονομική ανασυγκρότηση στους ΟΤΑ.  Χρηστή διαχείρηση των πόρων και δημιουργία νέων εσόδων.  Τι σημαίνουν για εσάς όλα αυτά;

Η οικονομική ανασυγκρότηση των Δήμων απαιτεί γενναίες και ρηξικέλευθες αποφάσεις από την πολιτεία, που για λόγους ισότιμης αντιμετώπισης των πολιτών και κατ’ επέκταση και των Δήμων, θα πρέπει να προχωρήσει σε μεγαλύτερη ενίσχυση των «φτωχών» Δήμων, που εκ των πραγμάτων έχουν λιγότερα δημοτικά έσοδα, κατά κάποιον τρόπο εις βάρος των «πλούσιων» Δήμων.

Αυτό θα οδηγήσει σε μια εξισορρόπηση των αντιθέσεων και θα αποτελέσει σοβαρό κίνητρο για ανάπτυξη μειονεκτικών περιοχών.

Οι Δήμοι φέτος σήκωσαν με επιτυχία στις πλάτες τους, το βάρος της αντιμετώπισης της πανδημίας και βρίσκονται σήμερα σε δυσάρεστη κατάσταση, οικονομικά τραυματισμένοι, με μεγάλη απώλεια δημοτικών εσόδων.

Σταθερά επιμένουμε στην ανάγκη της έγκαιρης απόδοσης των ΚΑΠ από την κεντρική διοίκηση, χωρίς καθυστερήσεις, αναβολές και περικοπές.

Θεωρείτε πως η γραφειοκρατία και η πολυνομία αποτελούν για εσάς τους δημάρχους ανασταλτικός παράγοντας; Έχει παρατηρηθεί καθυστέρηση στην ωρίμανση των μελετών για να μην αναφέρουμε και στις διαγωνιστικές διαδικασίες. Τι πρέπει να γίνει;

 Περιγράφετε πολύ αιχμηρά την κατάσταση, αλλά αυτή είναι η πραγματικότητα. Το προσωπικό πρέπει να έχει πολύ υψηλή εκπαίδευση και εξειδίκευση, για να μπορεί να ανταπεξέλθει στις συνθήκες αυτές.  Εκτός από την επιστημονική του ειδικότητα πρέπει να ξέρει σε βάθος και το νομικό πλαίσιο, να γνωρίζει να αποφεύγει αλληλοαναιρούμενες ή συγκρουόμενες διατάξεις και να είναι σε θέση να ολοκληρώσει την εργασία του μέσα στις ιδιαίτερες συνθήκες του ευρύτερου δημόσιου τομέα.

Υπάρχει γενικά έλλειψη προσωπικού και μεγάλη αύξηση του όγκου δουλειάς από δευτερεύουσες τυπικές εργασίες ελέγχου κλπ.

Πρέπει να ενισχυθούν οι Δήμοι άμεσα με μόνιμο προσωπικό, πλήρους εργασίας και όχι με τις γνωστές μεθόδους προσωρινού κοινωνικού κατευνασμού, όπως τα καθιερωμένα τα τελευταία χρόνια «8μηνα».

Ένα πρόσθετο προς επίλυση πρόβλημα είναι η ανάγκη δημιουργίας Πολεοδομίας στον Δήμο μας, που προέκυψε σε συνθήκες αναδιάρθρωσης της Τεχνικής Υπηρεσίας μας.

Η έλλειψη σε μηχανικούς πρέπει να αντιμετωπιστεί με ευρηματικούς τρόπους και στις συνθήκες αυτές η πραγματοποίηση μελετών από Εξωτερικά Τεχνικά Γραφεία θα έδινε τη δυνατότητα στους Δήμους να σχεδιάσουν γρήγορα και αποτελεσματικά και να υλοποιήσουν δημοτικά κοινωφελή έργα, που υπό τις παρούσες συνθήκες είναι σχεδόν αδύνατον.

Στην περίοδο της κρίσης, η τοπική αυτοδιοίκηση, κράτησε όρθιες της κοινωνίες. Ο κοινωνικός ρόλος των ΟΤΑ είναι για εσάς μείζονος σημασίας και πως σκοπεύετε να τον ενισχύσετε περαιτέρω;

 Οι ΟΤΑ υπάρχουν για να στηρίζουν και να υπηρετούν την κοινωνία και όπως είπαμε και πριν, έδωσαν εξετάσεις μέσα στην πανδημία και μάλιστα με πολύ καλά αποτελέσματα. Ένας μηχανισμός αλληλεγγύης δημιουργήθηκε μέσα σε πρωτόγνωρες συνθήκες και παρείχε σοβαρές υπηρεσίες σε συμπολίτες μας, που δεν μπορούσαν να ανταπεξέλθουν. Δημοτικοί υπάλληλοι και εθελοντές, ενίσχυσαν με τρόφιμα και είδη πρώτης ανάγκης από το Κοινωνικό Παντοπωλείο του Δήμου μας, όχι μόνο τους συνήθως υποστηριζόμενους, αλλά και όλους όσους ζήτησαν την βοήθειά μας. Είναι πάνω από 150 τα περιστατικά υποστήριξης μέσα στην περίοδο αυτή και μιλάμε, από  συνταγογράφηση φαρμάκων, μεταφορά σε υγειονομικές υπηρεσίες, διανομή 200 μερίδων φαγητού για το Αναστάσιμο δείπνο και το Πασχαλινό Τραπέζι, μέχρι ακόμη και ψώνια από το σούπερ μάρκετ για ηλικιωμένους συμπολίτες μας.

Δημιουργήσαμε την ψηφιακή πλατφόρμα ¨Μένουμε Σπίτι γιατί …Έρχεται Σπίτι», με εγγραφή των καταστημάτων της πόλης, που μπορούσαν να λειτουργήσουν με κατ’ οίκον παράδοση προϊόντων, για την εξυπηρέτηση των δημοτών μας στις συνθήκες περιορισμού, με αξιόλογα αποτελέσματα.

Δημιουργήσαμε την ¨Κυψέλη Εθελοντισμού», που οργανώνεται με ταχείς ρυθμούς και συντονίζει παλιούς και νέους εθελοντές σε διάφορες πρωτότυπες δράσεις.

Ενισχύουμε το Κοινωνικό παντοπωλείο και το Κοινωνικό Φαρμακείο του Δήμου μας και σχεδιάζουμε πολλές δραστηριότητες Κοινωνικής Αλληλεγγύης.

Συζήτηση για το παρόν αλλά και το μέλλον είναι τα θέματα περιβάλλοντος. Μειώσατε το ενεργειακό σας αποτύπωμα και με ποιους τρόπους;

 Ξεκινήσαμε με αντικαταστάσεις κουφωμάτων σε σχολεία, με σύγχρονα θερμομονωτικά, αντικαταστάσεις φωτιστικών σε σχολεία με νέα οικονομικής απόδοσης τύπου LED, κλπ.

Βρισκόμαστε στη διαδικασία μελέτης και ένταξης σε πρόγραμμα χρηματοδότησης από το πράσινο Ταμείο για την ενεργειακή αναβάθμιση του Δημαρχείου, κατά δύο ενεργειακές κατηγορίες, με επεμβάσεις στον φωτισμό και στον κλιματισμό του. Προχωρούμε την διαδικασία διαγωνισμού για την αντικατάσταση του δημοτικού φωτισμού με LED, που θα βελτιώσει την εικόνα και την ασφάλεια της πόλης και θα ωφελήσει οικονομικά τον Δήμο και τους Δημότες.

 

Ειδική μέριμνα σκοπεύετε να λάβετε για τους ηλικιωμένους και τους ανθρώπους με αναπηρία; Έχετε στο πρόγραμμα σας έργα και ήπιες παρεμβάσεις ώστε να διευκολύνετε την καθημερινότητα τους;

Μετά την άρση των πρώτων περιοριστικών μέτρων και την επιστροφή στην κανονικότητα αναδιαρθρώσαμε σύμφωνα με τους νόμους τις παραχωρήσεις κοινοχρήστου χώρου σε καταστήματα εστίασης και ξεκινήσαμε ελέγχους, που θα ενταθούν και θα αυστηροποιηθούν σταδιακά, με γνώμονα την μη παρεμπόδιση των πολιτών.

Η Δημοτική Αστυνομία, πραγματοποιεί συστηματικούς ελέγχους στάθμευσης, σε σημεία διέλευσης, σε πεζοδρόμια και ράμπες ΑΜΕΑ. Δημιουργήσαμε Επιτροπή ΑΜΕΑ στον Δήμο με καθήκον την διευκόλυνση της καθημερινότητας, της ζωής και της μετακίνησης τους.

Πραγματοποιήσαμε δοκιμαστικές προσωρινές πεζοδρομήσεις σε 2 περιοχές της πόλης, που συμβόλιζαν την σύγχρονη ανάγκη απομάκρυνσης των μηχανοκίνητων οχημάτων από το κέντρο της πόλης, την ξέγνοιαστη κυκλοφορία των δημοτών, νέων, ηλικιωμένων και παιδιών και εξετάζουμε τα δεδομένα για την μόνιμη εφαρμογή τους.

Προχωράει κανονικά η μελέτη του Σχεδίου Βιώσιμης Αστικής Κινητικότητας, που θα έχει πολύ θετική επίδραση στην ζωή και στην μετακίνηση στην Ηλιούπολη.

Ποια είναι τα έργα υποδομής που έχετε προγραμματίσει να κάνετε και που θα ολοκληρώσετε έως το τέλος της θητείας σας;

Είναι πολλά τα απαραίτητα έργα, που πρέπει να υλοποιήσουμε, αλλά θα επικεντρωθώ στα εξής:

Εκσυγχρονισμός του Δημοτικού Φωτισμού με φωτιστικά LED.Ανακύκλωση, ραγδαία αύξηση της, από το χαμηλό ποσοστό 6%,Αναδιοργάνωση της Καθαριότητας και της φροντίδας του Πρασίνου.Υποστήριξη της τοπικής αγοράς ενόψει της επένδυσης Ελληνικού.Οριστική απόφαση κατασκευής της Υπόγειας Σήραγγας, που θα απαλλάξει την Ηλιούπολη από το σημερινό κυκλοφοριακό χάος, αλλά και το προβλεπόμενο μεγαλύτερο εξαιτίας του Ελληνικού.
Keywords
χατζηδακης, αιγυπτος, σχολεια, συμμετοχή, ΟΤΑ, αναδιαρθρωση, φαρμακεια, νέα, led, γνώμονα, αμεα, κινηση στους δρομους, τελη κυκλοφοριας, αποτελεσματα δημοτικων εκλογων 2010, εκλογες 2010 αποτελεσματα , σταση εργασιας, Καλή Χρονιά, καιρος, αλλαγη ωρας 2012, τελη κυκλοφοριας 2014, τελη κυκλοφοριας 2015, τελη κυκλοφοριας 2016, ξανα, κοινωνια, δημος ηλιουπολης, αυτοδιοικηση, αποτελεσματα, συνταγογραφηση, οικονομικη κριση, δημοτικη αστυνομια, χωρες, αμεα, ανακυκλωση, αστυνομια, εργασια, θεμα, ονοματα, πλαισιο, προγραμμα, φωτιστικα, ψεκασμοι, αγορα, αυξηση, αξιζει, αποζημιωση, απλα, απωλεια, βοηθεια, βρισκεται, γινονται, γνώμονα, γραφεια, δυνατοτητα, δημος, διοικηση, δειχνει, εγινε, εγγραφη, ευκαιρια, ηπιες, υπαρχει, ειπωθει, εκπαιδευση, εκτιμηση, ελλειψη, εργα, εξετασεις, εξελιξη, εξυπηρετηση, επενδυσεις, επρεπε, επιτυχια, ζωη, ζωης, ηλιουπολη, υπηρεσιες, ισχυει, εικονα, λαθος, ληψη, μεριμνα, μηνες, οχηματων, παρουσιαση, πεδιο, πολιτεια, προβληματα, πρισμα, ρολο, συζητηση, συντηρηση, συμμετοχή, σουπερ μαρκετ, σπιτι, σουπερ, τμημα, τοπικη αυτοδιοικηση, υψηλη, φαρμακειο, φυσικα, χαος, ψηφιακη, ψωνια, ασφαλεια, δημοτικα, εφαρμογη, ειδη, ειπαμε, γνωσεις, ιδιαιτερα, led, μελετη, μπροστα, θεματα, θετικα, ξεκινησε
Τυχαία Θέματα
«Οι δήμοι υπάρχουν για να στηρίζουν και να υπηρετούν την κοινωνία»,