Έπεσαν οι υπογραφές για τον αγωγό φυσικού αερίου Αλεξανδρούπολης : Τα ενεργειακά και γεωπολιτικά οφέλη

12:35 24/8/2020 - Πηγή: In.gr

Παρουσία των πρωθυπουργών Ελλάδος και Βουλγαρίας μπήκαν οι υπογραφές και ολοκληρώνεται η διαδικασία συμμετοχής της βουλγαρικής εταιρείας Bulgartransgaz στο έργο του Τερματικού Σταθμού Υγροποιημένου Φυσικού Αερίου Αλεξανδρούπολης.

Κρίκος ευρύτερης ενεργειακής αλυσίδας

Ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης παρίσταται μαζί με τον πρωθυπουργό της Βουλγαρίας Μπόικο Μπορίσοφ στην τελετή υπογραφής, η οποία πραγματοποιήθηκε στο Ζάππειο Μέγαρο στις 12.30 το μεσημέρι.

Στη συνέχεια θα παρακαθίσουν σε γεύμα που θα παραθέσει ο Έλληνας πρωθυπουργός προς τιμήν του

Βούλγαρου ομολόγου του και των δύο αντιπροσωπειών.

Κρίκος μιας ευρύτερης ενεργειακής αλυσίδας χαρακτήρισε την κατασκευή του τερματικού σταθμού υγροποιημένου φυσικού αερίου στην Αλεξανδρούπολη ο Κυριάκος Μητσοτάκης τονίζοντας τα ενεργειακά αλλά και γεωπολιτικά οφέλη της περιοχής.

Κόμβος παγκόσμιας εμβέλειας

Στόχος είπε ο κ. Μητσοτάκης είναι να καταστεί η Αλεξανδρούπολη «ενεργειακός κόμβος παγκόσμιας εμβέλειας».

Το αέριο από τα τέλη του 2022 αρχές του 2023 θα διοχετεύεται σε Ελλάδα, Βουλγαρία και προς ολόκληρη νοτιοανατολική και κεντρική Ευρώπη επεσήμανε ο κ. Μητσοτάκης και μιλώντας για τη διακρατική σύμβαση ευχαρίστησε τη βουλγαρική κυβέρνηση για τη συμμετοχή της στο έργο προϋπολογισμού 383 εκ ευρώ.

«Περιττεύει να τονίσω τα οφέλη της απεξάρτησης από ρυπαρές μορφές ενέργειας. Ως το 2028 έχουμε σχέδιο για την απεξάρτηση από το λιγνίτη» σημείωσε ο κ. Μητσοτάκης και υπογράμμισε ότι «η σημερινή επένδυση αποτελεί προπομπό για συνεχή και στενότερη συνεργασία με Βουλγαρία στις ΑΠΕ».

Λιμάνι συνεργασίας

Σε ότι αφορά τα γεωπολιτικά οφέλη, ο Έλληνας πρωθυπουργός μίλησε για τη διαφοροποίηση των οδών μέσω των οποίων το φυσικό αέριο θα φτάνει στην κεντρική Ευρώπη και σημείωσε ότι αυτό θα «ενισχύσει το γεωπολιτικό χαρακτήρα της Αλεξανδρούπολης και θα πολλαπλασιάσει αριθμό ποντοπόρων πλοίων στο λιμάνι της» ενώ σε αυτό το σημείο έκανε ιδιαίτερη αναφορά στην ελληνόκτητη ναυτιλία.

Θα τονώσει η επένδυση αυτή την ανάπτυξη της Ανατολικής Μακεδονίας – Θράκης. Όταν η ακριτική περιφέρεια ευημερεί, ευημερεί και ολόκληρη η Ελλάδα, σημείωσε ο κ. Μητσοτάκης.

Καταλήγοντας στο χαιρετισμό του ο κ. Μητσοτάκης μίλησε για κόμβο συνεργασίας, πηγή πλούτου και ευημερίας μεταξύ Ελλάδας και Βουλγαρίας και υπογράμμισε: «Κάποτε το λιμάνι αυτό ήταν αντικείμενο πολέμων. Σήμερα είναι παράδειγμα της ειρηνικής συνύπαρξης και της συνεργασίας».

Αλλάξανε οι ροές του φυσικού αερίου

«Δεν υπήρχαν κάθετοι άξονες στην ενέργεια. Κάναμε επενδύσεις, αλλάξαμε τις δυναμικές, με τις επενδύσεις που διαθέσαμε κάτω από τη στέγη φιλίας με την Ελλάδα» ανέφερε ο Μπόικο Μπορίσοφ.

Ο Βούλγαρος πρωθυπουργός επισήμανε δεν έγινε μόνο γεφυροποίηση πηγών ενέργειας αλλά οι δυο χώρες Ελλάδα και Βουλγαρία έγιναν βασικοί κόμβοι και παίζουν πια κεντρικό ρόλο στην ενέργεια και τη διανομή της.

Σημείωσε ότι η κατασκευή των έργων θα επηρεάσει σημαντικά την οικονομία των χωρών της περιοχής και επισήμανε ότι εάν δει κανείς τον χάρτη του έργου, θα αντιληφθεί ότι αλλάξανε οι ροές του φυσικού αερίου, κάτι που συνέβη μέσα από αντιδράσεις αφού αντιμετωπίστηκαν αντιπαραθέσεις με δυνάμεις και οικονομικούς φορείς, «και φτάσαμε σε λύση που ικανοποιεί όλες τις πλευρές, και τους επενδυτές και τους εταίρους.

Έτσι θα προμηθευόμαστε φυσικό αέριο απ’ όλα τα μέρη του κόσμου. Όλες αυτές οι ροές θα είναι εφικτές με αυτή την επένδυση σε αυτό το έργο» είπε ο Μπόικο Μπορίσοφ.

Δείτε το βίντεο με την τελετή υπογραφής στο Ζάππειο και τις ομιλίες των δύο πρωθυπουργών Ελλάδας και Βουλγαρίας.

Keywords
Τυχαία Θέματα