Οι προκλήσεις της Άγκυρας και τα προβλήματα στην τουρκική οικονομία

08:38 14/8/2020 - Πηγή: In.gr

Στην εκπομπή Κοινωνία Ώρα MEGA και τους Ντίνο Σιωμόπουλο και Τζωρτζίνα Μαλλιαρόζη μίλησε ο καθηγητής Χρηματοοικονομικής Πανεπιστημίου Πειραιά, Μιχάλης Γκλεζάκος, αναφορικά με την κατάσταση στην τουρκική οικονομία, αλλά και την ραγδαία αύξηση της ανεργίας στη χώρα μας μέσα στο 2020, τη χρονιά του κορωνοϊού.

«Δεν είναι η οικονομία το πρόβλημα στην Τουρκία, αλλά το συνάλλαγμα. Η τουρκική λίρα είναι ένα ασθενές νόμισμα, και τον τελευταίο χρόνο έχει χάσει ένα 40%.

Για κάθε ένα δολάριο που έχουν δανειστεί, σε λίγο θα χρειάζονται άλλο ένα για να πληρώσουν το κεφάλαιο, συν τους τόκους. Εμείς είχαμε το τεράστιο πλεονέκτημα ότι ήμασταν στο ευρώ.

Η Τουρκία έχει τεράστιο συναλλαγματικό πρόβλημα. Ο Ερντογάν έχει κρύψει αυτό το πρόβλημα προσωρινά, έχει πάρει από τις εμπορικές τράπεζες τα συναλλαγματικά τους διαθέσιμα, γύρω στα 200 δις, και τα έχει διαθέσει για να στηρίξει τη λίρα.

Έτσι, σε λίγο δεν θα έχει να πληρώσει τα δάνεια που έχει πάρει από το εξωτερικό. Τους κάνουν “ενέσεις” από το Κατάρ που έχουν συνάλλαγμα εκεί, αλλά και αυτό κάποια στιγμή θα σταματήσει. Η Τουρκία ή θα χρειαστεί να πάει στο ΔΝΤ ή θα πάρει μέτρα σκληρά εσωτερικά, που θα πονέσουν. Έρχεται και πουλάει εθνικό μεγαλείο για να αντισταθμίσει κατά ένα μέρος αυτά που θα ακολουθήσουν. Ο Ερντογάν θα εκτεθεί απέναντι στο ακροατήριό του. Αν η Τουρκία ήταν στο ευρώ, δεν θα είχε ανάγκη κανέναν, και όλο αυτόν τον τσαμπουκά θα μπορούσε να τον κάνει ακόμα μεγαλύτερο. Ευτυχώς για εμάς που είναι ακόμα στη λίρα» σημείωσε ο κ. Γκλεζάκος.

«Η ΕΕ αν θέλει την πνίγει κυριολεκτικά την Τουρκία μέσα σε μικρό διάστημα, με οικονομικές κυρώσεις. Η Τουρκία εξαρτάται πολύ από τις εισαγωγές. Θέλει συνάλλαγμα για να πληρώνει τις εισαγωγές της. Μια ταξιδιωτική οδηγία θα μπορούσε να ρίξει τα έσοδά της στον τουρισμό ακόμα περισσότερο. Επίσης ένα εμπάργκο σε εφοδιασμό σε διάφορα προϊόντα. Αλλά υπάρχουν συμφέροντα και κυρίως της Γερμανίας, που δεν πουλάει μόνο όπλα στην Τουρκία, αλλά έχει και πολλές επιχειρήσεις εκεί. Επίσης υπάρχουν 5 εκατ. Τούρκοι στη Γερμανία», συνέχισε ο ίδιος.

Δραματικές εκτιμήσεις για την ανεργία στην Ελλάδα

Σχολιάζοντας το γεγονός ότι χάθηκαν 170 χιλιάδες θέσεις εργασίας στην Ελλάδα το πρώτο επτάμηνο του 2020, καθώς και το γεγονός ότι 205 χιλιάδες άνθρωποι έχουν σταματήσει τις προσπάθειες να βρουν δουλειά, ο κ. Γκλεζάκος τόνισε ότι «είναι η απογοήτευση του κόσμου που δεν βρίσκει δουλειά, και τώρα με το lockdown και τη μείωση του τουριστικού ρεύματος οι δυσκολίες είναι τεράστιες και η απογοήτευση ακόμη μεγαλύτερη. Ακόμα και στις ΗΠΑ έχουμε κάποια εκατομμύρια ανθρώπων που έχουν σταματήσει την προσπάθεια να βρουν δουλειά».

Μιλώντας για τις δραματικές προβλέψεις στον τομέα της ανεργίας, με περαιτέρω επιδείνωση της κατάστασης, ο κ. Γκλεζάκος σημείωσε ότι «σκεφτείτε ότι από παντού έχουμε αιμορραγία. Αντί να πάρουμε 18-20 δις το 2020 από τον τουρισμό, εκτιμάται ότι θα πάρουμε 4-5 δις. Η εστίαση, μόνο στην Αθήνα το πρώτο επτάμηνο έπεσε 70%. Το λιανικό εμπόριο έπεσε 40%. Αυτά μεταφράζονται ως εισοδηματικές απώλειες στα νοικοκυριά. Όλα δείχνουν ότι θα έχουμε δύσκολο φθινόπωρο ίσως και χειμώνα. Είναι ένας φαύλος κύκλος».

«Βραχυπρόθεσμα δεν μπορεί κανείς να προστατευτεί εύκολα. Μακροπρόθεσμα θα πρέπει να δει τη δραστηριότητά του σε ένα άλλο τομέα. Από ό,τι φαίνεται θα έχουμε και το 2021 πρόβλημα. Αυτές οι κρατικές ενισχύσεις κάποια στιγμή θα αρχίσουν να μειώνονται και να φθίνουν έντονα», κατέληξε ο κ. Γκλεζάκος.

Keywords
Τυχαία Θέματα