Οι θέσεις των κομμάτων για τα ελληνοτουρκικά

07:04 7/12/2019 - Πηγή: In.gr

Στα εθνικά θέματα και ιδίως στα ελληνοτουρκικά, τα περισσότερα τουλάχιστον κόμματα συνήθως ομνύουν στην ανάγκη συναίνεσης και συνεννόησης και στην πράξη το επιδεικνύουν παρά τις όποιες ρητορικές κατά καιρούς εξάρσεις.

Ωστόσο και το θέμα αυτό, ιδίως το κορυφαίο εθνικό ζήτημα για την Ελλάδα που είναι οι σχέσεις της με την Τουρκία, δεν είναι απαλλαγμένο από τους κάθε φορά υπολογισμούς, ενδεχομένως και σκοπιμότητες του εσωτερικού πολιτικού σκηνικού.

Η κλιμάκωση των επιθετικών κινήσεων της Τουρκίας που κορυφώθηκαν το

τελευταίο διάστημα με την παράνομη ανακήρυξη ΑΟΖ μεταξύ Ερντογάν και Σάρατς, πέραν κάποιων πάγιων συγκλίσεων μεταξύ κυβέρνησης και αντιπολίτευσης στην Ελλάδα, φέρνει και σημαντικές αποκλίσεις.

Αποστάσεις Φώφης από Μητσοτάκη

Τελευταίο «κρούσμα» είναι ουσιαστικά η προσπάθεια αποστασιοποίησης του Κινήματος Αλλαγής από τους χειρισμούς του Κυριάκου Μητσοτάκη. Είναι χαρακτηριστική η δευτερολογία της Φώφης Γεννηματά στη βουλή την Παρασκευή το μεσημέρι. Η πρόεδρος του ΚΙΝΑΛ ανέφερε χαρακτηριστικά ότι απευθυνόμενη προς τον πρωθυπουργό πως «αναλαμβάνεται πλήρως και ακέραιη την ευθύνη της διαχείρισης» των ελληνοτουρκικών σχέσεων μετά τη συμφωνία Άγκυρας και Τρίπολης και κατηγόρησε τον κ. Μητσοτάκη ότι αρνείται το διάλογο.

Αποφασιστικότητα

Μάλιστα η κα Γεννηματά συνέκλινε με την βασική γραμμή της κριτικής που ασκεί ο ΣΥΡΙΖΑ και ο Αλέξης Τσίπρας προς τον πρωθυπουργό. Η πρόεδρος του Κινήματος Αλλαγής ανέφερε χαρακτηριστικά ότι δεν αρκεί η ψυχραιμία αλλά χρειάζεται «αποφασιστικότητα» στην αντιμετώπιση της τουρκικής προκλητικότητας και άφησε να εννοηθεί ότι η κυβέρνηση του κ. Μητσοτάκη δεν την διαθέτει διότι δεν έχει σαφείς κόκκινες γραμμές.

Αξίζει να σημειωθεί ότι η κα Γεννηματά ήταν από τους πολιτικούς αρχηγούς που είχε ζητήσει συμβούλιο πολιτικών αρχηγών, θεωρώντας ανεπαρκή τη σύγκληση του Εθνικού Συμβουλίου Εξωτερικής Πολιτικής. Σε αυτό το σημείο η πρόεδρος του ΚΙΝΑΛ «συναντάται» και με την άποψη που εξέφρασε ο γενικός γραμματέας του ΚΚΕ Δημήτρης Κουτσούμπας, το κόμμα του οποίου άλλωστε δεν συμμετέχει στο ΕΣΕΠ.

Κατευνασμός

Σε ότι αφορά τη στάση του ΣΥΡΙΖΑ οι τελευταίες τοποθετήσεις του Αλέξη Τσίπρα, αλλά και η παρέμβαση του Νίκου Βούτση στη βουλή είναι χαρακτηριστικές του γεγονότος ότι ο ΣΥΡΙΖΑ θέλει να αποστασιοποιηθεί πλήρως από την στρατηγική της κυβέρνησης. Μάλιστα το βασικό στοιχείο της κριτικής που ασκεί το κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης συνίσταται στο ότι «η κυβέρνηση ακολουθεί μια λανθασμένη και ανεπιτυχή στρατηγική «κατευνασμού» της Τουρκίας.

Είναι αξιοπρόσεκτο για όσους παρακολουθούν στενά το πολιτικό ρεπορτάζ των τελευταίων χρόνων ότι ουσιαστικά η εναλλαγή ΝΔ και ΣΥΡΙΖΑ σε κυβέρνηση και αξιωματική αντιπολίτευση οδήγησε και σε εναλλαγή ρόλων ως προς την μεταξύ τους κριτική για τη στάση της Ελλάδας έναντι της Τουρκίας.

Τώρα είναι ο ΣΥΡΙΖΑ που κατηγορεί τον κ. Μητσοτάκη για «κατευνασμό» της Τουρκίας λόγω του προσφυγικού, ενώ η ΝΔ ως αξιωματική αντιπολίτευση χρησιμοποιούσε ανάλογη ρητορική. Αντίστοιχα η κυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ όπως τώρα η κυβέρνηση της ΝΔ επιμένουν ότι πρέπει να υπάρχουν ανοιχτοί δίαυλοι επικοινωνίας και διαλόγου με το καθεστώς της Άγκυρας.

ΝΑΤΟ

Σε ότι αφορά τα υπόλοιπα κόμματα, το ΚΚΕ βρίσκεται στον αντίποδα της στρατηγικής των παραπάνω κομμάτων καθώς θεωρεί βασικό πρόβλημα για την ένταση στις ελληνοτουρκικές σχέσεις την παρουσία του ΝΑΤΟ στην περιοχή και μάλιστα ασκεί κριτική στα άλλα κόμματα για «κροκοδείλια δάκρυα» σε σχέση με το ρόλο της Συμμαχίας.

Εξορύξεις και υδρογονάνθρακες

Το ΜέΡΑ25 του Γιάνη Βαρουφάκη τάσσεται κατά των εξορύξεων και ουσιαστικά αμφισβητεί την ενεργειακή στρατηγική των ελληνικών κυβερνήσεων, καθώς ο παράγοντας «υδρογονάνθρακες» και η μοιρασιά τους στην Ανατολική Μεσόγειο θεωρείται βασικός παράγοντας για την επιθετικότητα της Τουρκίας και την αμφισβήτηση των κυριαρχικών δικαιωμάτων Ελλάδας και Κύπρου.

Στον αντίποδα η «Ελληνική Λύση» υπερθεματίζει σε εθνικιστικές κορώνες και παραληρήματα καλώντας σε μια ανέξοδη αλλά επικίνδυνη γραμμή του τύπου: «στα όπλα».

Κρίση

Μένει να φανεί πως θα αποτυπωθεί ενόψει του Εθνικού Συμβουλίου Εξωτερικής Πολιτικής η στάση των κομμάτων και φυσικά αν θα αναληφθούν πρωτοβουλίες για κάτι περισσότερο σε επίπεδο πολιτικών αρχηγών. Μάλιστα η πρόεδρος του ΚΙΝΑΛ απευθυνόμενη προς τον κ. Μητσοτάκη ευχήθηκε να μην χρειαστεί το συμβούλιο των αρχηγών να συνεδριάσει ενόψει μιας νέας …σοβαρής εθνικής κρίσης

Keywords
Τυχαία Θέματα