Οικονομικό Φόρουμ Δελφών: Ιδανική στιγμή για μεταρρυθμίσεις στο ασφαλιστικό

12:17 10/6/2020 - Πηγή: In.gr

Τις παθογένειες του εθνικού συστήματος ασφάλισης και συνταξιοδότησης αλλά και τους τρόπους εξυγίανσής του συζήτησαν οι συμμετέχοντες στο πάνελ «Ξεπερνώντας την αβεβαιότητα στο ασφαλιστικό και στο συνταξιοδοτικό σύστημα», το οποίο πραγματοποιήθηκε στο πλαίσιο του Οικονομικού Φόρουμ των Δελφών 2020.

«Το συνταξιοδοτικό δεν είναι αμιγώς ελληνικό πρόβλημα, απλώς εδώ το βιώνουμε πιο έντονα» ανέφερε κατά την τοποθέτησή του ο κ. Κωνσταντίνος Κουγιουμουτζής, Γενικός Διευθυντής Λειτουργιών της NN Hellas.

«Αυτή λοιπόν την περίοδο, όπου όλες οι χώρες του δυτικού κόσμου αναθεωρούν τις παραμέτρους των συστημάτων τους για να τα καταστήσουν βιωσιμότερα, θα πρέπει να προχωρήσουμε σε αλλαγές λαμβάνοντας υπόψη ότι το σύστημα συντάξεων είναι κομμάτι της οικονομίας, αν η οικονομία δεν ευημερεί θα απορροφηθούν τα διαθέσιμα κεφάλαια και θα υπάρξει πρόβλημα».  Όσον αφορά στο ασφαλιστικό σύστημα, ο κ. Κουγιουμουτζής, ανέφερε ότι υπάρχουν περιθώρια σύμπραξης ιδιωτικού και δημόσιου φορέα.

Όπως εξήγησε «το εθνικό σύστημα υγείας της χώρας προβλέπει υψηλή ιδιωτική συμμετοχή, σχεδόν το 40% καταβάλλεται από ιδιωτικούς πόρους των Ελλήνων κι όχι μέσω τρίτων φορέων, όπως είναι οι ασφαλιστικές εταιρείες. Αυτό με καλύτερη οργάνωση θα μπορούσε να αλλάξει και οι πολίτες να απολαμβάνουν καλύτερες υπηρεσίες υγείας και με χαμηλότερο κόστος, με την βοήθεια των ασφαλιστικών εταιρειών. Αν υιοθετηθούν για παράδειγμα ιατρικά πρωτόκολλα, αν αξιολογηθούν τα νοσοκομεία με ένα σύστημα παρόμοιο με αυτό των ξενοδοχείων αλλά και αν δοθούν φορολογικά κι άλλα κίνητρα από το κράτος, θα υπάρξει ανάπτυξη της κάλυψης της υγειονομικής περίθαλψης των πολιτών με παράλληλη ελάφρυνση των δημόσιων νοσοκομείων. Η στιγμή άλλωστε, μετά την επιτυχή αντίδραση του δημόσιου φορέα υγείας στην πανδημία του κοροναϊού η οποία δημιούργησε ένα σημαντικότατο κεφάλαιο, είναι κατάλληλη» σημείωσε χαρακτηριστικά.

Την άποψη πως το συνταξιοδοτικό σύστημα αποτελεί «ένα πρόβλημα που εδώ και τριάντα χρόνια δεν λύνεται» εξέφρασε από πλευράς του ο κ. Χριστόφορος Σαρδελής, Πρόεδρος του Διοικητικού Συμβουλίου της Εθνικής Ασφαλιστικής τονίζοντας ότι « το τι θα πάρει κανείς στη σύνταξή του, εδώ και δεκαετίες, είναι απόρροια συνδικαλιστικών διεκδικήσεων». Δεδομένου ότι «η ελληνική οικονομία στηρίζεται στην κατανάλωση κατά 90% με αποτέλεσμα να απομειώνεται συνεχώς το πάγιο κεφάλαιο της χώρας», ο κ. Σαρδελής τόνισε πως πρέπει να «γίνουν επενδύσεις και να τονώσουμε την ιδιωτική συνταξιοδοτική ασφάλιση ακολουθώντας ένα κεφαλαιοποιητικό σύστημα». Αναφερθείς στον κλάδο της υγείας, σημείωσε ότι παρουσιάζει «την ίδια παθογένεια με το συνταξιοδοτικό, αφού το 45% της δημόσιας δαπάνης προέρχεται από το κράτος». Για να λυθεί η άσκηση αυτή, όπως επεσήμανε, δεν χρειάζονται ανεπτυγμένα χρηματοδοτικά εργαλεία, πρέπει να αντιληφθούμε ότι μας λείπουν οι βάσεις. «Ενώ έχουμε εξαίρετους γιατρούς δεν έχουμε σύστημα υγείας.

Ανακαλύψαμε τον κ. Τσιόδρα τώρα και τον χρησιμοποιούμε ως βιτρίνα για να καλύψουμε τις ατέλειες του υγειονομικού συστήματος» ανέφερε χαρακτηριστικά εκφράζοντας φόβους ότι «η αίγλη που προσέδωσε η διαχείρισης της πανδημίας του κοροναού, θα συγκαλύψει για ακόμα μια φορά τις παθογένειες και θα μιλάμε για την υπεροχή του συστήματος υγείας χωρίς να υπάρχει σύστημα υγείας».

Για «έλλειψη σοβαρών πολιτικών μεταρρυθμίσεων εδώ και δεκαετίες» έκανε λόγο ο κ. Μιλτιάδης Νεκτάριος, Πρόεδρος του Τμήματος Στατιστικής και Ασφαλιστικής Επιστήμης στο Πανεπιστήμιο Πειραιώς, τονίζοντας ότι «στην Ελλάδα έχουμε τις υψηλότερες ασφαλιστικές εισφορές και παρόλα αυτά τα έσοδα του συστήματος υγείας καλύπτουν μόνο το 40% των δαπανών και το 60% καλύπτεται από την φορολογία». Η λύση, σύμφωνα με τον κ. Καθηγητή, «είναι να μειωθούν κατά 30% οι ασφαλιστικές εισφορές ώστε η ελληνική οικονομία να γίνει ισότιμη με άλλες ευρωπαϊκές αγορές, να μειωθεί η έκταση του διανεμητικού συστήματος και να δημιουργηθεί ένα νέο με εισφορές που θα κυμαίνονται γύρω στο 20%. Το αποτέλεσμα μιας τέτοιας ρύθμισης θα ήταν οι νέες γενιές να έχουν ποσοστό αναπλήρωσης συντάξεων γύρω στο 55% και από το 2040 να μηδενιστεί η ανάγκη κρατικής χρηματοδότησης του συνταξιοδοτικού συστήματος». Μάλιστα τόνισε ότι η συγκυρία για να ανασχεδιάσουμε το σύστημα συντάξεων είναι ιδανική αφού η ΕΕ, εξαιτίας της πανδημίας του κοροναϊού, έχει ενεργοποιήσει πολλαπλά εργαλεία χρηματοδότησης που θα μπορούσαν να βοηθήσουν στην δύσκολη μεταβατική περίοδο μέχρι το 2040».

Τέλος ο κ. Νεκτάριος αναφέρθηκε και σε μια πρόταση που έχει ήδη κατατεθεί στην κυβέρνηση, σχετικά με την εξυγίανση του συστήματος υγείας, το οποίο έχει εξίσου «υψηλές δαπάνες για τους πολίτες παρέχοντας υπηρεσίες που δεν τους ικανοποιούν». Αυτή περιλαμβάνει τρία μέτρα: το υπουργείο Υγείας να περιοριστεί σε έναν επιτελικό ρόλο, να δημιουργηθεί μια εξειδικευμένη εταιρεία holding που θα έχει υπό την εποπτεία της τα δημόσια νοσοκομεία καθώς και ένα σχήμα σύμπραξης του ΕΟΠΥ με την ιδιωτική ασφαλιστική αγορά το οποίο θα δημιουργήσει νέα ασφαλιστικά προϊόντα. Με τον τρόπο αυτό θα δημιουργηθεί κατ’ ελάχιστον, ένας κύκλος εργασιών 1,5 με 2 δισ. ευρώ, ο οποίος θα επιστρέψει στο δημόσιο σύστημα υγείας ενώ θα δοθεί και περιθώριο για να διπλασιαστούν οι αμοιβές του νοσηλευτικού προσωπικού και των γιατρών» κατέληξε.

Keywords
Τυχαία Θέματα