Οικονομικός πόλεμος Γαλλίας με ισλαμικές χώρες – Τι απαντάει το Παρίσι στο μποϊκοτάζ

23:14 26/10/2020 - Πηγή: In.gr

Οικονομικός πόλεμος έχει ξεσπάσει μεταξύ Γαλλίας και αρκετών ισλαμικών χωρών, μετά το κάλεσμα του Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν για μποϊκοτάζ στα γαλλικά προϊόντα εξαιτίας της ευρείας προβολής γελοιογραφιών του Μωάμεθ, αλλά και της προσωπικής του κόντρας με τον Εμανουέλ Μακρόν.

Αιτία της οργής μέρους του μουσουλμανικού κόσμου κατά της Γαλλίας είναι οι δηλώσεις του Εμανουέλ Μακρόν ότι η Γαλλία

δεν θα υποχωρήσει ούτε ως προς τα σκίτσα (του Μωάμεθ), ούτε ως προς την ελευθερία της έκφρασης.

Οι δηλώσεις αυτές διατυπώθηκαν από τον πρόεδρο Μακρόν κατά την διάρκεια της τελετής στην μνήμη του Σαμουέλ Πατί, του καθηγητή που αποκεφαλίσθηκε επειδή παρουσίασε σκίτσα του Μωάμεθ στην τάξη του.

Κατάρ και Κουβέιτ έχουν ήδη κάνει την αρχή, ενώ το μεγαλύτερο κόμμα της αντιπολίτευσης στην Ιορδανία κάλεσε τους πολίτες της χώρας να πράξουν το ίδιο.

Η οργή αυξανόταν το σαββατοκύριακο και στην Ιορδανία, όπου πολλά βίντεο στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης έδειχναν άδεια ράφια σουπερμάρκετ, συνοδευόμενα από hashtag όπως #France Boycott ή «#Our Prophet is a red line (Ο Προφήτης μας είναι κόκκινη γραμμή).

Διαδήλωση οργανώθηκε τη Δευτέρα στην Λωρίδα της Γάζας και αύριο στο Αμμάν, ενώ το σαββατοκύριακο έγιναν συγκεντρώσεις στην Τυνησία και σε ορισμένες περιοχές της Συρίας.

Αγροτικά, γαλακτοκομικά, αρώματα πολυτελείας, καλλυντικά και πολλά άλλα έχουν καταγραφεί στα κοινωνικά μέσα για μποϊκοτάζ, με το σχετικό hashtag να γράφεται στα αραβικά.

Το γαλλικό υπουργείο Εξωτερικών έχει ήδη καλέσει τις τις κυβερνήσεις των εμπλεκόμενων χωρών να σταματήσουν αυτό το μποϊκοτάζ, ενώ οι περισσότεροι Ευρωπαίοι ηγέτες έχουν καταδικάσει τα προσβλητικά σχόλια του Τούρκου προέδρου για τον Γάλλο ομόλογό του.

Το Παρίσι δεν σχεδιάζει αμοιβαίο μποϊκοτάζ εναντίον τουρκικών προϊόντων

Το Παρίσι δεν σχεδιάζει αμοιβαίο μποϊκοτάζ εναντίον τουρκικών προϊόντων και θα συνεχίσει τις συνομιλίες και τις σχέσεις με την Τουρκία και τον πρόεδρό της, δήλωσε σήμερα ο υπουργός Εμπορίου Φρανκ Ριστέρ.

«Δεν υπάρχουν αντίποινα στην ατζέντα», δήλωσε ο Ριστέρ στο ραδιοφωνικό RTL. Ωστόσο, επανέλαβε την καταδίκη της κυβέρνησης για τα πρόσφατα σχόλια του Τούρκου Προέδρου Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν για τον Γάλλο πρόεδρο Εμανουέλ Μακρόν για την μεταχείριση των μουσουλμάνων στη Γαλλία.

Τα απαράδεκτα σχόλια του Ερντογάν

Νωρίτερα σήμερα, ο Τούρκος πρόεδρος κάλεσε τους Τούρκους να μποϊκοτάρουν τα γαλλικά προϊόντα ενώ συνέκρινε τη μεταχείριση των μουσουλμάνων στην Ευρώπη με αυτή των εβραίων πριν από τον Δεύτερο Παγκόσμιο Πόλεμο.

Ο Ερντογάν δήλωσε το Σάββατο πως ο Μακρόν έχει πρόβλημα με τους μουσουλμάνους και αμφισβήτησε την «ψυχική υγεία» του προέδρου της Γαλλίας. Παρόμοια σχόλια έκανε και χθες, Κυριακή, καθώς και κατά τη σημερινή ομιλία του στην Άγκυρα, όπως μεταδίδει το πρακτορείο Reuters.

Στην ίδια ομιλία ο Ερντογάν συνέκρινε τη μεταχείριση της οποίας τυγχάνουν οι μουσουλμάνοι στην Ευρώπη με με τη μεταχείριση των Εβραίων πριν από τον Δεύτερο Παγκόσμιο Πόλεμο και κατηγόρησε ορισμένους Ευρωπαίους ηγέτες για «φασισμό» και «ναζισμό». «Μια εκστρατεία λιντσαρίσματος, παρόμοια με αυτή που έγινε εναντίον των Εβραίων της Ευρώπης πριν από τον Δεύτερο Παγκόσμιο Πόλεμο, διεξάγεται εναντίον των μουσουλμάνων», υποστήριξε κατά την ομιλία του ο Ερντογάν.

Οι επενδυτές ωστόσο εκλαμβάνουν τα παραπάνω ως σημάδι αυξανόμενων εντάσεων και αυτό έχει συνέπειες. Η λίρα βυθίστηκε σε νέο χαμηλό και το χρηματιστήριο της Κωνσταντινούπολης υποχώρησε μετά τις παραπάνω δηλώσεις.

Οργή από τα γαλλικά συνδικάτα: «Δεν υπάρχει περίπτωση να υποχωρήσουμε στον εκβιασμό»

«Δεν υπάρχει περίπτωση να υποχωρήσουμε στον εκβιασμό», δήλωσε σήμερα ο επικεφαλής της μεγαλύτερης εργοδοτικής ένωσης της Γαλλίας Medef απαντώντας στις εκκλήσεις για μποϊκοτάζ των γαλλικών προϊόντων σε χώρες της Μέσης Ανατολής σε απάντηση της στάσης που τηρεί ο πρόεδρος της Γαλλικής Δημοκρατίας Εμανουέλ Μακρόν απέναντι στην επίθεση κατά των αρχών της Δημοκρατίας που επιχειρούν ισλαμικοί κύκλοι στην Γαλλία.

Ο Ζοφρουά Ρου ντε Μπεζιέ κάλεσε τις γαλλικές επιχειρήσεις να θέσουν τις αρχές τους πριν από το επιχειρείν.

Σήμερα, η υπουργός Πολιτισμού Ροζλίν Μπασελό εξήγησε ότι η Γαλλία δεν μάχεται «τους γάλλους μουσουλμάνους», αλλά «τον ισλαμισμό και την τρομοκρατία».

Χθες, το γαλλικό υπουργείο Εξωτερικών ανέφερε σε ανακοίνωση ότι «οι εκκλήσεις για μποϊκοτάζ δεν έχουν κανένα αντικείμενο και θα πρέπει να σταματήσουν αμέσως, καθώς και όλες οι επιθέσεις που κατευθύνονται κατά της χώρας μας, χειραγωγούμενες από μία ακραία μειοψηφία».

Λίγη ώρα μετά, ο Εμανουέλ Μακρόν έγραψε στο Twitter: «Την ελευθερία, την αγαπάμε· την ισότητα, την εγγυόμαστε· την αδελφοσύνη, την ζούμε εντατικά. Τίποτε δεν θα μας κάνει να υποχωρήσουμε, ποτέ».

La liberté, nous la chérissons ; l’égalité, nous la garantissons ; la fraternité, nous la vivons avec intensité. Rien ne nous fera reculer, jamais.

— Emmanuel Macron (@EmmanuelMacron) October 25, 2020

«Δεν απαντάμε με βλακεία στην βλακεία…»

Οι πολιτικές αντιδράσεις ήταν επίσης πολλές, αρχής γενομένης από τον Ταγίπ Ερντογάν που κάλεσε τον Εμανουέλ Μακρόν «να κάνει εξετάσεις». Ακολούθησε ο πρωθυπουργός του Πακιστάν Ιμραν Χαν που κατηγόρησε τον πρόεδρο της Γαλλίας για «επίθεση κατά του ισλάμ», ενώ το υπουργείο Εξωτερικών του Μαρόκου καταδίκασε «την συνέχιση της δημοσίευσης των προσβλητικών για το ισλάμ και τον προφήτη σκίτσων».

Οι επιχειρήσεις ειδών διατροφής, ειδών πολυτελείας και καλλυντικών είναι πιθανόν να πληγούν ιδιαιτέρως από το μποϊκοτάζ στις χώρες του Μάγρεμπ, την Εγγύς και την Μέση Ανατολή.

Οταν ερωτήθηκε στο ενδεχόμενο αμοιβαίου μποϊκοτάζ, ο Ζοφρουά Ρου ντε Μπεζιέ απάντησε: «Δεν απαντάμε με βλακεία στην βλακεία…δεν τίθεται θέμα να μποϊκοτάρουμε οποιονδήποτε, το θέμα που τίθεται είναι η διαφύλαξη των αξιών της Δημοκρατίας μας»

Ο επικεφαλής της Medef διευκρίνισε ότι το μποϊκοτάζ είναι προς το παρόν περιορισμένο τοπικά. Σύμφωνα με την γαλλική κυβέρνηση, οι πρώτες συνέπειες του μποϊκοτάζ δεν έχουν προς το παρόν αποτιμηθεί.

Έντονη κριτική από τον γερμανικό Τύπο

Η νέα και οξεία αντιπαράθεση ανάμεσα στον πρόεδρο της Τουρκίας Ερντογάν και τον Γάλλο ομόλογό του Μακρόν σχολιάζεται εκτενώς στον γερμανόφωνο τύπο, σύμφωνα με την Deutsche Welle.

Ιδιαίτερα επικριτικό το σχόλιο της Frankfurter Allgemeine Zeitung (FAZ): «Στερεοτυπικά ο Ερντογάν επικαλείται τον ρόλο του θύματος και κατηγορεί την Ευρώπη για ρατσισμό απέναντι στους μουσουλμάνους. Ούτε λέξη για τα εγκλήματα που έγιναν στο όνομα του Ισλάμ από αυτόκλητους ‘πολεμιστές του Θεού’ στη Δύση αλλά ακόμη περισσότερο σε μουσουλμανικές χώρες. Δεν πρόκειται απλώς για ανθρώπους ιδιαίτερα θρησκευόμενους, οι οποίοι έχουν πιθανώς δυσκολίες προσαρμογής στο κοσμικό κράτος, αλλά για δολοφόνους, συχνά με εγκληματικό παρελθόν, το οποίο επιχειρούν να καλύψουν με θρησκευτικό μανδύα. Μπορεί κανείς να αντιπαρέλθει τις εκκλήσεις για μποϊκοτάζ, όχι όμως τη θρησκοληψία την οποία υποκρύπτουν. Έχει δίκιο ο Μακρόν όταν απευθύνει έκκληση να αντιμετωπίσουμε τους εχθρούς της ανοιχτής κοινωνίας. Φυσικά ο αυταρχικός Ερντογάν βλέπει την πραγμάτωση της ελευθερίας ως μία πολιτιστική μάχη εναντίον του Ισλάμ».

«Μποϊκοτάζ και χυδαιότητα» επιγράφεται ανάλυση της Frankfurter Allgemeine Zeitung σε άλλη στήλη, η οποία επισημαίνει τις ευρύτερες φιλοδοξίες του Ερντογάν: «Η επιθετική πολιτική του Ερντογάν, σε ρόλο περιφερειακής δύναμης, έχει οδηγήσει σε αντιπαραθέσεις με τη Γαλλία σε πολλά επίπεδα. Ηγετική φυσιογνωμία του πολιτικού Ισλάμ, ο Τούρκος πρόεδρος αυτοπροβάλλεται συν τοις άλλοις ως ηγέτης και προστάτης των σουνιτών μουσουλμάνων. Δεν τον ενδιαφέρει το χειροκρότημα στο Καϊζερί (όπου εκφώνησε την τελευταία ομιλία κατά του Μακρόν). Αυτό το έχει εξασφαλίσει ούτως ή άλλως, καθώς οι κάτοικοι της περιοχής φημίζονται όχι μόνο για το επιχειρηματικό τους δαιμόνιο, αλλά και για τη συντηρητική τους ευσέβεια».

Keywords
Τυχαία Θέματα