Ώρα μηδέν στη Βενεζουέλα: Εκπνέει το τελεσίγραφο, στα πρόθυρα του εμφυλίου η χώρα

23:18 3/2/2019 - Πηγή: In.gr

Σε τεντωμένο σκοινί βαδίζει η Βενεζουέλα, καθώς την ώρα που ο πρόεδρος των ΗΠΑ, Ντόναλντ Τραμπ αφήνει ανοιχτό το ενδεχόμενο στρατιωτικής επέμβασης στη χώρα και εκπνέει το τελεσίγραφο των Ευρωπαίων για να προκηρυχθούν εκλογές, ενώ ο Νικολάς Μαδούρο απειλεί με εμφύλιο.

«Κανείς δεν μπορεί να πει με βεβαιότητα ποιοι είναι οι κίνδυνοι να εκτυλιχθεί ένα τέτοιο σενάριο», είπε ο Βενεζουελάνος πρόεδρος στο ισπανικό

τηλεοπτικό δίκτυο La Sexta, σε μια συνέντευξη που θα προβληθεί απόψε.

Αποσπάσματα της συνέντευξης που παραχώρησε δημοσιεύτηκαν στις έντυπες εκδόσεις ισπανικών ΜΜΕ, νωρίτερα σήμερα.

«Τα πάντα εξαρτώνται από τον βαθμό της παράνοιας και της επιθετικότητας των βόρειων ιμπεριαλιστών (ΗΠΑ) και των δυτικών συμμάχων τους» σημείωσε ο Νικολάς Μαδούρο.

Εκπνέει το τελεσίγραφο της Δύσης

Το τελεσίγραφο των 8 ημερών που δόθηκε στον Μαδούρο προκειμένου να προκηρύξει εκλογές εκπνέει σήμερα σε περίπτωση που δεν το πράξει οκτώ ευρωπαϊκές χώρες προειδοποιούν ότι θα αναγνωρίσουν τον ηγέτη της αντιπολίτευσης, Χουάν Γκουαϊδό, ως πρόεδρο της Βενεζουέλας.

Η Αυστρία σήμερα, Κυριακή, συμπλήρωσε τις Γερμανία, Γαλλία, Βρετανία, Ισπανία, Πορτογαλία, Ολλανδία και Βέλγιο, για να γίνει η όγδοη χώρα της ΕΕ που ζητάει από τον Μαδούρο εκλογές.

Απορρίπτει το… θρασύτατο τελεσίγραφο ο Μαδούρο

Ο ίδιος απέρριψε το τελεσίγραφο αποκαλώντας το «θράσος», διαβεβαιώνοντας τους υποστηρικτές του πως «είμαι ο πραγματικός πρόεδρος της Βενεζουέλας».

Στη συνέντευξη στo La Sexta, που πραγματοποιήθηκε την Παρασκευή, ο Βενεζουελάνος πρόεδρος αναφέρει μεταξύ άλλων:

«Απλά ζούμε στη χώρα μας και ζητάμε κανείς να μην επεμβαίνει στις εσωτερικές υποθέσεις. Και προετοιμαζόμαστε προκειμένου να υπερασπιστούμε τη χώρα μας».

Επιπλέον, πρόσθεσε ότι οι πολίτες στα εργοστάσια, στα πανεπιστήμια και σε άλλους τομείς προετοιμάζονται για μάχη.

Ο δημοσιογράφος Ζόρδι Έβολε, ένας από τους πλέον διακεκριμένους τηλεοπτικούς δημοσιογράφους, απάντησε: «Φοβάμαι από αυτό που λέτε, κύριε Μαδούρο».

«Αλήθεια; Δεν με φοβίζει» απαντά ο πρόεδρος της Βενεζουέλας.

Απαντώντας στο ευρωπαϊκό τελεσίγραφο για τις εκλογές, ο Νικολάς Μαδούρο σημείωσε: «Δεν αποδεχόμαστε κανένα τελεσίγραφο από κανέναν».

Αφήνει ανοιχτό το ενδεχόμενο στρατιωτικής παρέμβασης ο Τραμπ

Λάδι στη φωτιά έριξε νωρίτερα ο Ντόναλντ Τραμπ, αφήνοντας ανοιχτό το ενδεχόμενο να στείλουν οι ΗΠΑ στρατό στη Βενεζουέλα, ενώ υπογράμμισε ότι αρνήθηκε το αίτημα του Νικολάς Μαδούρο να συναντηθούν.

«Βεβαίως είναι μία επιλογή που βρίσκεται στο τραπέζι», είπε σε συνέντευξή του στο CBS ο Ντόναλντ Τραμπ, και συμπλήρωσε: «Ζήτησε να συναντηθούμε (ο Μαδούρο) αλλά αρνήθηκα, γιατί έχουμε προχωρήσει αρκετά από αυτό το σημείο».

«Συμβαίνουν φρικτά πράγματα στη χώρα, όπως φτώχεια, οδύνη και εγκληματικότητα» τόνισε ο Αμερικανός πρόεδρος. Αναφερόμενος στον Χουάν Γκουαϊδό είπε ότι είναι ένας νεαρός και ενεργητικός πολιτικός.

Αναφέρθηκε, μάλιστα, και στις ογκωδέστατες διαδηλώσεις που πραγματοποιήθηκαν από πλευράς της αντιπολίτευσης.

Σφίγγει ο κλοιός γύρω από τον Μαδούρο

Υπό ασφυκτικό κλοιό βρίσκεται ο Ν. Μαδούρο αφού μετά τις χώρες που αναγνωρίσουν ως μεταβατικό πρόεδρο τον Χ. Γκουαϊδό και ζητούν προκήρυξη ελεύθερων προεδρικών εκλογών. Την ίδια στιγμή νέα μαζικά συλλαλητήρια κατακλύζουν τη Βενεζουέλα, ενώ άρχισαν να τον εγκαταλείπουν και οι στρατηγοί.

Η ελληνική κυβέρνηση πάντως εξακολουθεί να στηρίζει το καθεστώς παρά τις αντιδράσεις, τόσο στο εσωτερικό, όσο και στο εξωτερικό.

Όπως μεταδίδει το Bloomberg, oι υπουργοί Εξωτερικών των 28 χωρών της ΕΕ συζήτησαν για την κοινή δήλωση στην άτυπη σύνοδό τους στο Βουκουρέστι την Πέμπτη και την Παρασκευή. Μόνο η Ιταλία έφερε αντιρρήσεις στη διατύπωσή της, σύμφωνα με διπλωμάτη.

Αν οι προσπάθειες για την επίτευξη συμφωνίας αποτύχουν, τότε οι κυβερνήσεις που συμφωνούν μπορεί να εκδώσουν ξεχωριστά ανακοίνωση την Κυριακή, σύμφωνα με τον διπλωμάτη. Το σχέδιο της δήλωσης στηρίζουν, επίσης, η Πορτογαλία, η Ολλανδία και η Δανία.

Αναγνωρίζοντας τον Γκουαϊδό, οι χώρες της Ε.Ε θα ακολουθήσουν τις ΗΠΑ και αρκετές άλλες χώρες, εντείνοντας την πίεση στον Μαδούρο να παραιτηθεί. Ο Μαδούρο κατηγορείται για χειραγώγηση της επανεκλογής του πέρυσι και για τη βύθιση της κάποτε πλούσιας χώρας σε καταστροφική φτώχεια.

Σημειώνεται ότι οι χώρες που εσπευσαν να αναγνωρίσουν τον Γκουαϊδό ως ηγέτη της Βενεζουέλας, επικαλούμενες τις φήμες περί νοθείας στις προεδρικές εκλογές του περασμένου Μαΐου, ήταν οι Ηνωμένες Πολιτείες, η Ε.Ε, ο Καναδάς, η Βραζίλια, η Χιλή, η Αργεντινή, καθώς και η Κολομβία, η Κόστα Ρίκα, η Γουατεμάλα, η Ονδούρα, ο Παναμάς, η Παραγουάη και το Περού, που είναι επίσης μέλη της «Ομάδας της Λίμας» ενός οργανισμού στον οποίο συμμετέχουν χώρες του δυτικού ημισφαιρίου, ανέφεραν ότι τάσσονται υπέρ του Γκουαϊδό και τον αναγνωρίζουν ως μεταβατικό πρόεδρο.

Στον αντίποδα, τον Μαδούρο στηρίζουν η Κίνα, Ρωσία, Τουρκία, Ιράν, Βολιβία και Κούβα.

Και άλλοι αξιωματικοί στηρίζουν Γκουαϊδό

Ακόμα δυο περιπτώσεις αποκήρυξης του Νικολάς Μαδούρο ήρθαν να προστεθούν σε αυτή του πτεράρχου Φρανσίσκο Γιανές ο οποίος κάλεσε το Σάββατο και άλλους στρατιωτικούς να τον ακολουθήσουν.

Συγκεκριμένα, ο υποστράτηγος Χόρχε Αρέβαλο Οροπεζα πρώην γενικός διοικητής της αεροπορίας και η αξιωματικός Ραυνέλ Μαρτίνεζ Μουχίκα εξέφρασαν την υποστήριξή τους στον Πρόεδρο της Εθνοσυνέλευσης Χουάν Γκουαϊδό.

«Στη Βενεζουέλα είναι επείγουσα και απαραίτητη η διάσωση της δημοκρατίας και η αποκατάσταση του κράτους δικαίου», δήλωσε ο Οροπέζα, ο οποίος ήταν επίσης διοικητής της προεδρικής αεροπορικής ομάδας κατά τη διάρκεια της προεδρίας του Ούγκο Τσάβεζ, μέσω τηλεοπτικής εκπομπής από κοινωνικά δίκτυα.

Ο Οροπέζα κάλεσε και άλλα μέλη του στρατεύματος να ακολουθήσουν το παράδειγμα του, τιμώντας το Σύνταγμα και τους νόμους της Βενεζουέλας, όπως ανέφερε.

Keywords
Τυχαία Θέματα