Παιδεία, κόμματα και νεογέροντες
Τρία περιστατικά στον χώρο της παιδείας με προβλημάτισαν ιδιαιτέρως. Το ένα ήταν το βίντεο με τον έξαλλο «μαθητή» που απειλούσε την καθηγήτριά του για μια απουσία. Ρηχές αναλύσεις το απέδωσαν στην κουλτούρα που καλλιεργήθηκε στα χρόνια του Μνημονίου και όχι στη διαχρονική απουσία της παιδευτικής αστικής διαδικασίας εσωτερίκευσης του ηθικού καταναγκασμού.
Το δεύτερο αφορά ανακοίνωση του υπουργείου Παιδείας πως για αυτό προέχει η επιμόρφωση και η αξιολόγηση σχολικών μονάδων και ακολουθεί η αξιολόγηση των εκπαιδευτικών.
Oι νέοι μας υποφέρουν από μια διαχρονικά καταστροφική εκπαίδευση, η οποία αγνοεί παντελώς την καλλιέργεια της αγάπης προς το διάβασμα, κοινός τόπος σε όλη την Ευρώπη, ακόμη και στην Ανατολική Ευρώπη του «υπαρκτού σοσιαλισμού». Ευρισκόμουν στη στρατοκρατούμενη Πολωνία του Γιαρουζέλσκι, όταν μαθητής του Γυμνασίου, αφού πρώτα είχε διαβάσει ολόκληρη την Αντιγόνη του Σοφοκλή, αναζητούσε απαντήσεις στο ερώτημα πώς μπορεί ο πολίτης να αντιπαλέψει τις αυταρχικές εξουσίες. Δεν το απαιτούσε αυτό η «ύλη» αλλά οι δάσκαλοί του. Στη δε ολοκληρωτική Βουλγαρία του Ζίβκοφ, καθηγητής Λυκείου μού έλεγε ότι έθεσε στους μαθητές του – αφού πρώτα είχαν διαβάσει ολόκληρο το «Καίσαρας Μπιροτό» του Μπαλζάκ, που μαζί με δεκάδες άλλα κλασικά και σύγχρονα μυθιστορήματα περιεχόταν στο Πρόγραμμα Σπουδών – το ερώτημα γιατί οι κλασικοί του 19ου αιώνα ασχολούνταν τόσο συχνά με τον κόσμο του χρηματιστηρίου και των αγορών.
Στη χώρα όπου προτεραιότητα έχουν οι «σχολικές μονάδες» και «το πτυχίο αρκεί», ακόμη και η απλή αναφορά σε ολοκληρωμένα έργα της παγκόσμιας λογοτεχνίας φαντάζει κυνήγι ξωτικών του δάσους σε «όνειρο θερινής νυκτός». Μια ματιά να ρίξουμε σε τηλεοπτικά παιχνίδια για να αντιληφθούμε το χάος της φοιτήτριας Διεθνών Σχέσεων που στην ερώτηση «πείτε μας χώρες της Βαλτικής» ξεκινά με την Ισπανία και την Πορτογαλία ή του φοιτητή Γαλλικής Φιλολογίας που έχοντας μπροστά του τα γράμματα Φλ-μπερ αναζητεί γάλλο συγγραφέα και καταλήγει χωρίς αιδώ στον Φλάμπερ, ούτε καν Φλαμπέρ.
Να μην παραξενευόμαστε όταν και στην πολιτική ζωή συναντούμε τέτοιους νέους. Στα πολιτικά πάνελ κάποιοι «δεξιοί» νέοι θυμούνται το δίκαιο του αίματος για να καθορίσουν ποιοι δικαιούνται και ποιοι όχι επιδόματα και θεωρούν τις ανισότητες φυσικό φαινόμενο. Κάποιοι νεολαίοι «ριζοσπάστες αριστεροί» αυτοί, χαμένοι στη μετάφραση της ελπίδας που χάθηκε, πελαγοδρομούν μεταξύ του παλαιού ριζοσπαστισμού του ΣΥΡΙΖΑ και του προτεινόμενου εκσοσιαλδημοκρατισμού του κόμματός τους. Είναι εμφανές ότι δεν γνωρίζουν ούτε τον ριζοσπαστισμό ούτε τη σοσιαλδημοκρατία. Εχουν όμως μάθει απ’ έξω τη «συνεργασία των προοδευτικών δυνάμεων», οι οποίες κάποτε ήταν προδοτικές, αλλά σήμερα αναβαπτίστηκαν στην κολυμβήθρα των νέων αναγκών του ΣΥΡΙΖΑ. Δεν είναι καλύτερα τα πράγματα με τους «σοσιαλδημοκράτες» νέους. Αυτοί, κάτω από τα εικονίσματα του Ανδρέα Παπανδρέου, έχουν λυμένο το ζωνάρι να αντιπαλέψουν τους προδότες Μπλερ και Σρέντερ, τον νεοφιλελευθερισμό στην Ελλάδα του κρατισμού και να υποστηρίξουν τους «μη προνομιούχους». Αντί να μιλούν στους συνομήλικούς τους για την ανάγκη ενίσχυσης της δυναμικής Ελλάδας, προϋπόθεση για την ανόρθωση και των ασθενεστέρων, τους μιλούν με μια ορολογία και έναν τρόπο σκέψης κολλημένο στην Ελλάδα του 1974. Πολύ μακριά ακόμη και από το 1996-2004. Μιλούν για πράγματα, καταστάσεις και πρόσωπα της εποχής της Ελλάδας της «3ης Σεπτέμβρη», τα οποία στην Ελλάδα της παγκοσμιοποίησης και της τέταρτης βιομηχανικής επανάστασης είναι μακράν των προβλημάτων που αντιμετωπίζουν οι σημερινοί νέοι. Νεογέροντες.
Και τα κόμματα; Αδιαφορούν και αυτά θανάσιμα για τα βιβλία και τις γνώσεις. Οι «κομματικές συνδιασκέψεις» και οι όποιες εξαγγελίες για κομματικές «ακαδημίες» γίνονται μόνο για να αναπαράγονται μηχανισμοί γύρω από τις ηγεσίες, και όχι για να λειτουργούν ως κυψέλες μόρφωσης και θύλακες κριτικής και αυτοκριτικής σκέψης. Οι δε «πολιτικοποιημένοι» νέοι, «γεννήματα-θρέμματα» κομματικών μηχανισμών, αδιαφορούν αλλά και φοβούνται τον κριτικό πολιτικό λόγο.
Εν τέλει, ανεξαρτήτως πολιτικού χώρου, αυτοί οι νεογέροντες δεν κατανοούν πως ο πολιτικός τους λόγος είναι συναισθηματικά στεγνός. Δεν σκέφτονται να διανθίσουν τους πολιτικούς τυφλοσούρτες που έχουν μπροστά τους με λίγη από την εμπειρία τους από τις συναναστροφές τους στα μπαρ, στα γήπεδα, στις παρέες, ακόμη και στις διαδικτυακές συνομιλίες τους. Και ούτε καν λίγη αυτονομία από «κομματικές ομαδούλες» και «αρχηγούς». Η πολιτική δεν θα γίνει εκ νέου θελκτική, αν και τα κόμματα δεν αποκτήσουν παιδευτικό κριτικό λόγο προωθώντας το διάβασμα και τη γνώση. Δυστυχώς όμως αυτά δεν τα κάνει ούτε η «Παιδεία» μας.
ΥΓ.: Τον νεολογισμό «νεογέροντες» δανείστηκα από τον εξ Ιωαννίνων φίλο Δημήτρη Σιώτο.
Ο κ. Γιώργος Σιακαντάρης είναι
δρ Κοινωνιολογίας. Το βιβλίο του
«Το πρωτείο της Δημοκρατίας.
Η σοσιαλδημοκρατία μετά
τη σοσιαλδημοκρατία» κυκλοφορεί από τις Εκδόσεις Αλεξάνδρεια.
ΕΝΤΥΠΗ ΕΚΔΟΣΗ ΒΗΜΑ
- Δημοφιλέστερες Ειδήσεις Κατηγορίας Ειδήσεις
- Φλούδα λεμονιού και πείτε αντίο στον πόνο στις αρθρώσεις!
- Boeing: Βρέθηκαν θραύσματα στις δεξαμένες καυσίμων ορισμένων υπό παράδοση 737 MAX
- Βόμβα από Καιρίδη : «Έχει δικαιώματα η Τουρκία στο Αιγαίο»
- Τραγωδία στις Κομποτάδες Λαμίας: Γυναίκα έχασε τη ζωή της τρώγοντας σουβλάκι
- Μάρθα Καραγιάννη: Αποκάλυψη! Αυτή είναι η διάγνωση των γιατρών - Τα νεότερα για την υγεία της
- Γερμανία Μακελειό: Πολύνεκρη επίθεση κοντά στην Φρανκφούρτη [vid & pics]
- ΠΑΟΚ - Ολυμπιακός: Από που θα δουν το ντέρμπι της Τούμπας οι Σαββίδης και Μαρινάκης σύμφωνα με την αστυνομία
- Τραγικός θάνατος στη Λαμία: Πνίγηκε τρώγοντας ένα σουβλάκι
- Έχασε τη ζωή της από πνιγμό, τρώγοντας σουβλάκι
- Φρίκη στη Γερμανία : Οκτώ νεκροί από επιθέσεις σε μπαρ με ναργιλέδες – Συνελήφθη ύποπτος
- Δημοφιλέστερες Ειδήσεις In.gr
- Βόμβα από Καιρίδη : «Έχει δικαιώματα η Τουρκία στο Αιγαίο»
- Φρίκη στη Γερμανία : Οκτώ νεκροί από επιθέσεις σε μπαρ με ναργιλέδες – Συνελήφθη ύποπτος
- Πώς παζαρεύουν τα funds «κόκκινα δάνεια» που έχουν αγοράσει από τράπεζες
- «Σκέφτηκα ότι χτυπούσα στην πόρτα της κόλασης»: Φοιτητής περιγράφει πως νόσησε από κοροναϊό και συγκλονίζει
- Κοροναϊός : Μειώθηκαν σημαντικά τα νέα κρούσματα στη Χουμπέι
- Προσφυγικό: Συγκρουσιακό κλίμα για τα κλειστά κέντρα – Αφυπνίζεται επιτέλους η ΕΕ
- Ολυμπιακός: Ετσι μπορεί να κερδίσει τη «μάχη» με την Άρσεναλ
- Ενας νέος Αβέρωφ
- Ημαθία : Αυτοκίνητο καρφώθηκε σε τρακτέρ
- Σοκ με τον ξυλοδαρμό μαθητή στην Καβάλα – Οι δάσκαλοι δεν έκαναν τίποτα, λέει ο πατέρας

- Τελευταία Νέα In.gr
- Παιδεία, κόμματα και νεογέροντες
- Η δύση της Δύσης
- Ολυμπιακός: Ετσι μπορεί να κερδίσει τη «μάχη» με την Άρσεναλ
- Αρνηση
- Ενας νέος Αβέρωφ
- Τι συμβαίνει με τις ΜΚΟ: Είναι… άγγελοι ή δαίμονες;
- Οι πρώτοι νεκροί από τον κοροναϊό στο κρουαζιερόπλοιο Diamond Princess
- Κίνα : Θεαματική βελτίωση των στοιχείων για τα θύματα του κοροναϊού
- Ημαθία : Αυτοκίνητο καρφώθηκε σε τρακτέρ
- Νότια Κορέα : 31 νέα κρούσματα του κοροναϊού – Τα 21 συνδέονται με λειτουργία σε εκκλησία
- Τελευταία Νέα Κατηγορίας Ειδήσεις
- Απόψε ο αγώνας του Ολυμπιακού με την Άρσεναλ- Αναλυτικά το πρόγραμμα του Europa League
- Το Πεκίνο ετοιμάζει απέλαση 3 δημοσιογράφων
- Τσικνοπέμπτη: Πού να την γιορτάσετε
- Προανακριτική για Novartis: Κρίσιμες αποφάσεις για «Σαράφη» και «Κελέση» - Θα ζητηθεί να βγουν οι «κουκούλες»
- Οι ταινίες της εβδομάδας: O ελληνικός "Απόστρατος" και το πειραματικό "Έμα"
- Αύξηση των τιμών του πετρελαίου στις ασιατικές αγορές
- "Τα τρία γουρουνάκια" - Κουκλοθέατρο στη ΧΑΝΘ
- Μπορεί ο κορωνοϊός να προκαλέσει πνευμονία στην παγκόσμια οικονομία;
- Καιρός: Τσικνοπέμπτη με βροχές και καταιγίδες - Σταδιακή βελτίωση από την Παρασκευή