Πανελλαδικές: Η Χημεία «έκαψε» κόσμο – Πώς θα κινηθούν οι βάσεις εισαγωγής
Πτώση των βάσεων στην πλειονότητα των τμημάτων της Ανώτατης Εκπαίδευσης, που θα είναι αισθητή κυρίως στο 2ο Επιστημονικό Πεδίο (των θετικών επιστημών) και στο 3ο (των επιστημών Υγείας), δείχνουν τα βαθμολογικά στοιχεία των επιδόσεων των υποψηφίων στις φετινές Πανελλαδικές Εξετάσεις που έδωσε στη δημοσιότητα το υπουργείο Παιδείας.
Πάντως
Τα μάθημα της «αποτυχίας», όπως είχε ήδη επισημανθεί, ήταν φέτος η Χημεία όπου είχαμε θεαματική αύξηση των γραπτών κάτω από τη βάση κατά σχεδόν 16 μονάδες (πέρυσι οι υποψήφιοι που παρέδωσαν γραπτά κάτω από τη βαθμολογική βάση ήταν 26,25% και φέτος 42,12%).
Στο 1ο Επιστημονικό Πεδίο των Ανθρωπιστικών Σπουδών φαίνεται ότι θα έχουμε βάσεις στα ίδια επίπεδα με πέρυσι, όμως οι «άριστοι» φέτος ήταν λιγότεροι σε σύγκριση με πέρυσι. Αντίστοιχα στο 4ο Επιστημονικό Πεδίο των Οικονομικών και της Πληροφορικής, είχαμε καλύτερες βαθμολογίες φέτος στην Ανάπτυξη Εφαρμογών σε Προγραμματιστικό Περιβάλλον, ενώ βελτιώθηκε και το τεράστιο ποσοστό αποτυχίας που είχε καταγραφεί στα Μαθηματικά.
Φέτος, ωστόσο, έχουμε πολλές νέες θέσεις στα ΑΕΙ και ένα Μηχανογραφικό Δελτίο χωρίς Ανώτατα Τεχνολογικά Ιδρύματα, κάτι που αναμένεται να οδηγήσει σε εκπλήξεις και ανατροπές, αλλά και κίνηση των βάσεων σε πολλά τμήματα, ειδικά της περιφέρειας, που δεν είναι εύκολο να προβλεφθούν.
Στην εκτίμηση των βάσεων που παρατίθεται παρακάτω από τον εκπαιδευτικό αναλυτή και διευθυντή των φροντιστηρίων Ομόκεντρο, Αντώνη Φλωρόπουλο, λαμβάνονται υπόψη η κλιμάκωση βαθμολογίας σε όλα τα εξεταζόμενα μαθήματα κάθε Επιστημονικού Πεδίου, η κλιμάκωση βαθμολογίας στα μαθήματα αυξημένης βαρύτητας, οι συντελεστές βαρύτητας των μαθημάτων, η αντιστοιχία προσφερόμενων θέσεων και αριθμού υποψηφίων, η μετατροπή των ΤΕΙ σε πανεπιστήμια και η ίδρυση νέων σχολών.
Προβλέψεις ανά Πεδίο. Γενικά ωστόσο και όπως μπορούμε έως σήμερα να προβλέψουμε ανά Επιστημονικό Πεδίο:Στο 1ο Επιστημονικό Πεδίο οι βάσεις θα κυμανθούν στα επίπεδα του 2018 με ελαφρώς ανοδικές τάσεις. Στο πεδίο αυτό δεν αυξήθηκε ο αριθμός εισακτέων αισθητά και οι σχολές που προστέθηκαν δεν είναι πολλές. Ετσι, θα έχουμε βάσεις με πολύ μικρές αυξομειώσεις από την περασμένη χρονιά.Στο 2ο Πεδίο Θετικών Επιστημών θα σημειωθεί σημαντική πτώση βάσεων που προκλήθηκε κυρίως από τα πολύ δύσκολα θέματα της Φυσικής και της Χημείας. Στο πεδίο αυτό υπάρχουν πολλά ΤΕΙ που αναβαθμίστηκαν σε πανεπιστήμια και ασφαλώς η ζήτηση θα είναι αυξημένη. Τα νεοσύστατα πανεπιστήμια, πρώην ΤΕΙ της περιφέρειας θα δεχθούν φοιτητές με βαθμολογίες κάτω από 10.000 μόρια, που μπορεί σε κάποια να είναι κοντά και στα 8.000 μόρια.Στο 3ο Επιστημονικό Πεδίο Επιστημών Υγείας και Ζωής αναμένεται μικρή πτώση που προκλήθηκε και εδώ από τα θέματα της Φυσικής και της Χημείας αλλά εξομαλύνθηκε κάπως από τα ευκολότερα θέματα της Βιολογίας. Πάντως, αναμένεται πτώση βάσεων και στις ιατρικές σχολές αλλά ηπιότερη.Στο 4ο Επιστημονικό Πεδίο Σπουδών Οικονομίας και Πληροφορικής θα υπάρξει σταθερότητα και μικρές αυξομειώσεις γιατί τα θέματα είχαν στο σύνολό τους βαθμό δυσκολίας που δεν διαφέρει σημαντικά από τον αντίστοιχο της περασμένης χρονιάς, με εξαίρεση το μάθημα Αρχές Οικονομικής Θεωρίας που ήταν περισσότερο απαιτητικό. Σημειώνουμε ότι στο πεδίο αυτό διατέθηκαν οι περισσότερες θέσεις από τις περίπου 4.000 που δόθηκαν σε όλα τα Επιστημονικά Πεδία και εδώ υπάρχουν οι πιο πολλές σχολές, όχι μόνο στην Αθήνα, αλλά και σε όλη την περιφέρεια.
Ολοι οι υποψήφιοι θα μπορούν να οριστικοποιήσουν το Μηχανογραφικό Δελτίο τους στην ηλεκτρονική διεύθυνση http://exams.it.minedu.gov.gr. Η προθεσμία λήγει τη Δευτέρα 15 Ιουλίου.
Οι αριστούχοιΘανάσης Τσουκλίδης
Συγκέντρωσε 19.374 μόρια, υπερβαίνοντας ακόμη και τις πιο αισιόδοξες προβλέψεις του. Ο Θανάσης Τσουκλίδης δηλώνει χαρούμενος που η προετοιμασία μιας ολόκληρης χρονιάς ευοδώθηκε με τον καλύτερο τρόπο. «Στόχος μου είναι το Τμήμα των Ηλεκτρολόγων Μηχανικών στο Εθνικό Μετσόβιο Πολυτεχνείο», λέει. «Και μετά μεταπτυχιακά, διδακτορικά και γιατί όχι ακαδημαϊκή καριέρα;».
Στέλλα Αντωνογιαννάκη
Εγραψε 19,5 στη Φυσική, συγκέντρωσε 18.630 μόρια κι όμως βάζει πλώρη για Εδιμβούργο. «Θέλω να σπουδάσω Φυσική. Παρότι πιστεύω ότι το επίπεδο σπουδών στο Πανεπιστήμιο της Αθήνας είναι πολύ υψηλό, επέλεξα να σπουδάσω στη Σκωτία λόγω της καλύτερης οργάνωσης των εκεί πανεπιστημίων και των δρόμων που ανοίγουν στους φοιτητές», λέει. «Για να με δεχτούν έπρεπε να συγκεντρώσω 18.000 μόρια και 19 στο απολυτήριο. Είμαι χαρούμενη που τα κατάφερα!».
Γιώργος Τζόκας
Συγκέντρωσε 19.088 μόρια, που του επιτρέπουν να εισαχθεί είτε στο Τμήμα Ηλεκτρολόγων Μηχανικών είτε στο Τμήμα Χημικών Μηχανικών, όπως επιθυμούσε. Η υψηλή βαθμολογία δεν ήρθε, όπως εξηγεί, χωρίς κόπο. «Η προετοιμασία ήταν αρκετά κουραστική. Επρεπε να αποβάλλεις το άγχος, να μην έχεις κενά και να κάνεις το απαραίτητο καθημερινό διάβασμα».
Γιάννης Μπούµπαλης
«Στόχος μου ήταν πάντα να γίνω αεροναυπηγός και ο μόνος τρόπος για να συμβεί αυτό ήταν να πετύχω στις Πανελλαδικές. Σίγουρα έκανα θυσίες για να συγκεντρώσω 19.129 μόρια. Η δουλειά ήταν σκληρή, οι απαιτήσεις πολλές, αλλά άξιζε τον κόπο. Το σωστό πρόγραμμα και ένα σχολείο στο οποίο οι καθηγητές αγαπούν τη δουλειά τους καθορίζει σε πολύ μεγάλο βαθμό την επιτυχία».
- Δημοφιλέστερες Ειδήσεις Κατηγορίας Ειδήσεις
- Πέθανε η δημοσιογράφος Άμμυ Παπαϊωάννου
- «Βόμβα» για Ν.Δ. - Καραμανλή η επιστολή στον Μπους για «Μακεδονία - Σκόπια»
- Καιρός: Έρχεται καύσωνας με 45άρια στην Ελλάδα - Δείτε πότε
- Τι απαντά ο Κ. Καραμανλής στο δημοσίευμα του Documento
- Έρευνα: Κάτι πολύ ανησυχητικό συμβαίνει με τις νύχτες στην Ελλάδα
- Δείτε τι θα συμβεί στο σώμα σας αν τρώτε καθημερινά τρία αυγά
- Άλλαξαν τον Αιγιαλό για το χατίρι της Κατερίνας
- Ανέκδοτο: Η γιαγιά και τα 20ευρα
- Πρώτο Θέμα: Επαναχάραξη αιγιαλού για σπίτια της Kατερίνας Παναγοπούλου
- Το κτηνώδες αγροτικό των 175.000 ευρώ
- Δημοφιλέστερες Ειδήσεις In.gr
- Πανελλαδικές: Η Χημεία «έκαψε» κόσμο – Πώς θα κινηθούν οι βάσεις εισαγωγής
- Ε. Κατσίφα στο One Channel: Είπα «ναι» στον Λεβέντη για να δείξω ότι δεν είμαστε ακραίοι
- Με λάμψη Ποντένσε, Βαλμπουενά και Ντουρμισάι
- «Οι Μπουλς μεταξύ των ομάδων που θέλουν τον Καντέρ»
- Φαβορί για ΠΑΟΚ ο Άμπελ Φερέιρα
- Περιμένει το ΝΒΑ ο Έβανς, κοιτάζει αλλού ο Ολυμπιακός
- Στους 9 οι νεκροί από τον φονικό καύσωνα στην Ευρώπη που επιμένει
- Ολοκληρώθηκε με επιτυχία το χειρουργείο του Νίκου Αναστασιάδη
- Μεγάλη συναυλία του Θάνου Μικρούτσικου στο Ηρώδειο
- Τα «κλειδιά» της κάλπης στις 7 Ιουλίου
- Τελευταία Νέα In.gr
- Πανελλαδικές: Η Χημεία «έκαψε» κόσμο – Πώς θα κινηθούν οι βάσεις εισαγωγής
- Μεγάλη συναυλία του Θάνου Μικρούτσικου στο Ηρώδειο
- «Χάλκινη» η Χατζηλιάδου στο Μινσκ
- Στον Πανιώνιο μέχρι το 2021 ο Μανιάτης (pic)
- Ιράν: Πρόοδος στις διαπραγματεύσεις για το πυρηνικό πρόγραμμα
- Μαρτίνς: «Κρατάμε το πρώτο 20άλεπτο, αυτός είναι ο Ολυμπιακός που θέλουμε»
- Συνεχίζει τα παζάρια ο Παναθηναϊκός για Ζαχίντ
- Handelsblatt: Στον σκληρό αγώνα για τις σημαντικότερες θέσεις της ΕΕ, αναδύεται μια λύση
- Με λάμψη Ποντένσε, Βαλμπουενά και Ντουρμισάι
- Φωτιά στη χωματερή των Άνω Λιοσίων
- Τελευταία Νέα Κατηγορίας Ειδήσεις
- Αποθεωτική υποδοχή στα Σεπόλια για τους αδελφούς Αντετοκούνμπο
- Άρπαξαν 20.000 ευρώ από ηλικιωμένο στην Κέρκυρα
- Γιάννης Αντετοκούνμπο: Μεγάλη γιορτή στα Σεπόλια για τον MVP του NBA (vid)
- ΠΑΟΚ: Οριστικοποιήθηκε η μεταγραφή Στοχ - Τελειώνει και του Ντάγκλας
- Ολυμπιακός: «Γεύση» από Σεμέδο και γκολ από Ντουρμισάι και Βαλμπουενά σε αγώνα… κατς! [pics]
- Ρουμελιώτης τρολάρει Βελόπουλο: «Έχω την αυθεντική επιστολή της Μαγδαληνής»
- ΑΑΔΕ: Στη δημοσιότητα επικαιροποιημένη λίστα με τα ονόματα των μεγαλοφειλετών του Δημοσίου
- Φωτιά στην χωματερή Φυλής
- Άγγελος Τσιγκρής: “Θα είμαι ο Άγγελος… κάθε πολίτη” - ΒΙΝΤΕΟ
- Στο πλευρό της Κατερίνας Σολωμού τα μέλη της παράταξης "Πάτρα Πρωτεύουσα Πόλη"