Πάσχα 2019: Αποδράσεις με άρωμα «Διακοπών»

10:40 26/4/2019 - Πηγή: In.gr

Βρισκόμαστε πλέον δύο μόλις ημέρες πριν από την ημέρα της Λαμπρής, με το Θείο Δράμα να οδηγείται στην κορύφωσή του και τους πιστούς να συρρέουν σε αμέτρητες εκκλησίες και μοναστήρια, σε πόλεις και σε χωριά, σε βουνά, κάμπους και νησιά, για να βιώσουν τις μοναδικές συγκινήσεις που προσφέρει η θρησκευτική τελετουργία την πασχαλινή περίοδο.

Η Πρωτομαγιά παντρεύεται με τις πασχαλινές διακοπές και η ελληνική ύπαιθρος, ντυμένη στα μοναδικά χρώματα

της άνοιξης, καλωσορίζει τους ταξιδιώτες. Δύσκολα θα μπορούσε να φανταστεί κανείς μια καλύτερη αφορμή για αποδράσεις στην ηπειρωτική και τη νησιωτική Ελλάδα, σε τόπους όπου ο εορτασμός του Πάσχα διατηρεί ακόμη και σήμερα τον αυθεντικό, παραδοσιακό χαρακτήρα του.

Οι «Διακοπές» σάς παρουσιάζουν έξι ταξιδιωτικούς προορισμούς που προσφέρονται για αλησμόνητες πασχαλινές εξορμήσεις, καθώς συνδυάζουν την ξεχωριστή εορταστική ατμόσφαιρα με τη φυσική ομορφιά, τα ποικίλα αξιοθέατα και την άρτια τουριστική υποδομή.

Βροντάδος Χίου

Παραθαλάσσια κωμόπολη με αξιόλογη ναυτική παράδοση, ο Βροντάδος απλώνεται στις ανατολικές ακτές της Χίου. Το έθιμο του ρουκετοπόλεμου, που ανάγεται σύμφωνα με την επικρατέστερη εκδοχή στους χρόνους της Τουρκοκρατίας, έχει κάνει τον Βροντάδο πανελληνίως γνωστό. Το βράδυ της Ανάστασης κάτοικοι των ενοριών της Παναγίας της Ερειθιανής (Ερυθιανής) και του Αγίου Μάρκου εκτοξεύουν αμέτρητες αυτοσχέδιες ρουκέτες με στόχο την αντικρινή τους εκκλησία (αφενός τον τρούλο του Αγίου Μάρκου και αφετέρου το ρολόι της Παναγίας της Ερειθιανής), χαρίζοντας σε όσους και όσες τους παρακολουθούν ένα θέαμα μοναδικό. Η μακρόχρονη προετοιμασία των ρουκετών, μια ολόκληρη ιεροτελεστία για τους λεγόμενους ρουκετατζήδες, απαιτεί μεγάλη προσοχή και πείρα, που κληροδοτείται από γενιά σε γενιά.

Δήμος Χίου – Γραφείο Τουρισμού

Ζάκυνθος

Απλωμένη στις ανατολικές ακτές του ομώνυμου νησιού, η πόλη της Ζακύνθου, γενέτειρα πολλών επιφανών ανθρώπων των γραμμάτων και των τεχνών, αποπνέει την αίγλη και τη γοητεία μιας άλλης εποχής. Το ζακυνθινό Μεγαλοβδόμαδο με τις ιδιομορφίες του και το ξεχωριστό χρώμα του φθάνει στο αποκορύφωμά του το μεσημέρι της Μεγάλης Παρασκευής, όταν τελείται στους δρόμους της πόλης, με τη συμμετοχή πλήθους πιστών, η πένθιμη λιτανεία του Εσταυρωμένου Χριστού και της Παναγίας του Πάθους (Mater Dolorosa), που είναι μοναδική για την Ορθόδοξη Λειτουργική.

Γιάννης Τούντας

Κέρκυρα

Το κερκυραϊκό Πάσχα αποτελεί βασικό πόλο έλξης επισκεπτών από την Ελλάδα και το εξωτερικό, καθώς τα τοπικά έθιμα, οι κατανυκτικές ψαλμωδίες και τα υπέροχα μουσικά ακούσματα, σε συνδυασμό με τις εμφανείς δυτικοευρωπαϊκές επιρροές, συνθέτουν ένα ανεπανάληπτο, άκρως γοητευτικό σκηνικό. Κορυφαίες στιγμές του εορτασμού του Πάσχα στο φημισμένο νησί των Φαιάκων είναι η λιτάνευση του σκηνώματος του Αγίου Σπυρίδωνος την Κυριακή των Βαΐων, με τη συμμετοχή όλων των φιλαρμονικών του νησιού, η περιφορά των επιταφίων στα καντούνια και στις πλατείες της πανέμορφης πόλης, η αναπαράσταση σεισμού στην Παναγία των Ξένων (Κυρά Φανερωμένη) νωρίς το πρωί του Μεγάλου Σαββάτου, η περιφορά του επιταφίου του ναού του Αγίου Σπυρίδωνος και η λιτανεία του σκηνώματος του αγίου, λίγο αργότερα, το έθιμο των μπότηδων (πήλινα κανάτια που πέφτουν με κρότο στους δρόμους από τα παράθυρα και τα μπαλκόνια των σπιτιών) μετά την Πρώτη Ανάσταση, καθώς και η τελετή της Αναστάσεως στην Άνω Πλατεία.

Λεωνίδιο Αρκαδίας

Πρωτεύουσα της ξακουστής Τσακωνιάς και έδρα του Δήμου Νότιας Κυνουρίας, το Λεωνίδιο είναι χτισμένο κάτω από επιβλητικούς κοκκινωπούς βράχους, σε μικρή απόσταση από τη θάλασσα. Στον διατηρητέο αυτόν οικισμό αναβιώνει τη νύχτα της Αναστάσεως το περίφημο έθιμο με τα αερόστατα. Μόλις ακουστεί το «Χριστός Ανέστη» σε όλες τις ενορίες του Λεωνιδίου, δεκάδες αερόστατα, κατασκευασμένα από καλάμι και χαρτί, απογειώνονται και ανυψώνονται στον ουρανό χάρη στις λεγόμενες «κολλημάρες», τα βουτηγμένα σε λάδι και πετρέλαιο πανιά που έχουν τοποθετηθεί στη βάση τους και αναφλέγονται. Οι πολύχρωμες αυτές κατασκευές, που θυμίζουν πύρινες γλώσσες, φθάνουν σε πολύ μεγάλο ύψος, προσφέροντας στους ντόπιους και στους επισκέπτες ένα φαντασμαγορικό θέαμα.

Γιάννης Τούντας

Πάτμος

Τμήμα του νησιωτικού συμπλέγματος των Δωδεκανήσων, η Πάτμος φημίζεται ως ο τόπος όπου ο μεν μαθητής του Xριστού Iωάννης συνέγραψε το Βιβλίο της Aποκαλύψεως (στο ομώνυμο σπήλαιο), ο δε όσιος Xριστόδουλος ο Λατρηνός ίδρυσε τη σταυροπηγιακή μονή Αγίου Ιωάννου του Θεολόγου και Ευαγγελιστού. Ο εορτασμός του Πάσχα στην Πάτμο, με τη μοναδική τελετή του Νιπτήρος το πρωί της Μεγάλης Πέμπτης, λαμβάνει χώρα μέσα σε κλίμα κατανυκτικό, που προσελκύει πολυάριθμους προσκυνητές και επισκέπτες τόσο από την Ελλάδα όσο και από το εξωτερικό.

Δήμος Πάτμου

Σύρος

Η αρχοντική και φιλόξενη Σύρος, το Κυκλαδονήσι με την αξιόλογη πολιτιστική, ναυπηγική και βιομηχανική παράδοση, προσφέρει ωραίες εικόνες και έντονες συγκινήσεις σε όσους και όσες την επισκέπτονται την περίοδο του Πάσχα. Η περιφορά των επιταφίων ορθοδόξων και καθολικών στα γραφικά δρομάκια της Ερμούπολης και της Άνω Σύρου, καθώς και στην Ποσειδωνία, τη Μεγάλη Παρασκευή, οι δυνατοί χτύποι στα στασίδια της εκκλησίας της Ανάστασης κατά την Πρώτη Ανάσταση, το εντυπωσιακό θέαμα με τα αμέτρητα βεγγαλικά και πυροτεχνήματα που ρίχνονται από το λόφο της Ανάστασης και το λόφο του Σαν Τζώρτζη, το βράδυ της Ανάστασης, προσδίδουν στη Σύρο μια ξεχωριστή εορταστική όψη και καθιστούν το συριανό Πάσχα μια αξέχαστη εμπειρία.

Δήμος Σύρου

Keywords
Τυχαία Θέματα