Πέρα από τους θριάμβους

15:10 30/7/2019 - Πηγή: In.gr

Είναι ακριβές ότι η νεοεκλεγείσα κυβέρνηση του κ. Μητσοτάκη περιβάλλεται από εμπιστοσύνη και υψηλές προσδοκίες, εντός και εκτός της χώρας. Η άνετη επικράτησή της, η ταχύτητα επίσης στελέχωσης του κράτους, οι πρώτες κινήσεις αλλά και οι πρωτοβουλίες, όπως και τα πολλά σήματά της για μεταρρυθμίσεις, δημιούργησαν ατμόσφαιρα ιδιαιτέρως θετική.

Ηδη απολαμβάνει τόσο την επιδοκιμασία των διεθνών αγορών όσο και τα ευμενή σχόλια εταίρων και δανειστών, οι οποίοι αφήνουν να εννοηθεί ότι θα προσφέρουν διευκολύνσεις στην περίπτωση που επιβεβαιωθούν η μεταρρυθμιστική ορμή και η επικράτηση κλίματος διαρθρωτικών

αλλαγών στην οικονομία και στο κράτος.
Κοινώς, η επελθούσα πολιτική αλλαγή τείνει να λάβει θριαμβικές διαστάσεις εκτινάσσοντας τις προσδοκίες στα ύψη. Ωστόσο, υπάρχουν πλευρές της νέας διακυβέρνησης που δεν δικαιολογούν μέγα ενθουσιασμό και δεν επιβεβαιώνουν τον βαθμό προετοιμασίας που εκθειάζεται από πολλές πλευρές. Φανερό είναι, για παράδειγμα, το έλλειμμα προετοιμασίας στην υπόθεση της ΔΕΗ.

Παρότι γνωστό το πρόβλημα της μεγαλύτερης δημόσιας επιχείρησης, σχέδιο επεξεργασμένο επί της ουσίας δεν υπάρχει, όπως και προφανής είναι η δυστοκία προσέλκυσης ικανών στελεχών να αναλάβουν το κρίσιμο έργο της αναδιοργάνωσής της.

Ο νέος υπουργός μέχρι την τελευταία ώρα πίστευε ότι θα κατευθυνόταν προς τη ζώνη της Παιδείας και επιστρατεύτηκε να ηγηθεί του δύσκολου τομέα της Ενέργειας. Γι’ αυτό και προς το παρόν εμφανίζεται αμήχανος, χωρίς έτοιμες προετοιμασμένες λύσεις. Αιφνιδιασμένος επίσης μοιάζει ο νέος υπουργός Υγείας, ο οποίος για άλλα καθήκοντα προετοιμαζόταν και άλλα του προέκυψαν. Αυτό μαρτυρούν οι πρώτες αναφορές του, όπως και οι επικοινωνιακού παλαιοκομματικού χαρακτήρα νυχτερινές έφοδοι στα κρατικά νοσοκομεία.

Το υπουργείο Δικαιοσύνης, ακόμη, ανετέθη σε έναν γιατρό και το υπουργείο Πολιτισμού τρεις ώρες πριν από την ανακοίνωση της κυβέρνησης ήταν ενοποιημένο με εκείνο του Τουρισμού και λίγο αργότερα διαχωρίστηκε. Αλλά και η κεντρική επιλογή συγκρότησης της κυβέρνησης σε απολύτως τεχνοκρατική βάση αμφισβητείται από ορισμένους. Και αυτό γιατί η τεχνοκρατία θα κληθεί να δράσει σε περιβάλλον απολύτως πολιτικό και δεν είναι βέβαιο ότι θα καταφέρει να ανταποκριθεί σε σκληρές πολιτικές συνθήκες.

Ο μήνας του μέλιτος θα περάσει γρήγορα και όταν σκληρύνουν τα πράγματα θα χρειαστούν μαχητικοί υπερασπιστές εκεί έξω. Κατά τα φαινόμενα, η φάση αυτή δεν θα βραδύνει. Το φθινόπωρο το κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης θα επιχειρήσει την αναδιοργάνωσή του και από το νέο έτος λογικά θα είναι μάχιμο. Τότε θα φανερωθεί κατά πόσο το τεχνοκρατικό σχήμα του κ. Μητσοτάκη θα είναι σε θέση να ανταποκριθεί σε σκληρές πολιτικές συνθήκες.

Keywords
Τυχαία Θέματα