Περί τρομοκρατίας
Καθώς πλήθαιναν οι αυθαιρεσίες του καθεστώτος των Τριάκοντα Τυράννων (σώμα τριάντα ατόμων που, περιφρονώντας τους νόμους και τους θεσμούς της δημοκρατίας, άσκησε με τυραννικό τρόπο την εξουσία στην Αθήνα επί οκτώ μήνες, μετά το τέλος του Πελοποννησιακού Πολέμου, το 404 π.Χ.), πολλοί άρχισαν να ανησυχούν και να προσπαθούν να αντιδράσουν.
Ο Θηραμένης, ο οποίος εκπροσωπούσε τη μία από τις δύο αντίθετες τάσεις στους κόλπους της ολιγαρχικής συμμορίας που λυμαινόταν το αθηναϊκό κράτος, υποστήριξε ότι θα έπρεπε να μοιραστούν
Ο έτερος πόλος εξουσίας, ο Κριτίας και οι συν αυτώ ακραίοι ολιγαρχικοί, αποφάσισε να επιτρέψει σε τρεις χιλιάδες Αθηναίους να μετέχουν στην άσκηση της εξουσίας.
Ο Θηραμένης έκρινε παράλογο το μέτρο και τις εν γένει μεθοδεύσεις των Τριάκοντα, οι οποίοι αφόπλισαν όλους τους άλλους Αθηναίους εκτός από τους Τρισχιλίους και επέβαλαν καθεστώς τρομοκρατίας, σκοτώνοντας πολλούς είτε από προσωπικό μίσος είτε για τα χρήματά τους (εκτελέστηκαν 1.500 πολίτες Αθηναίοι και μέτοικοι).
Ο Κριτίας θεώρησε ότι ο Θηραμένης ήταν σοβαρό εμπόδιο στις αυθαιρεσίες των Τριάκοντα και άρχισε να εκτοξεύει εναντίον του διαβολές και να τον κατηγορεί ότι αποτελούσε κίνδυνο για το καθεστώς.
Στη συνέχεια συγκάλεσε τη Βουλή για να δικάσει τον Θηραμένη και να του επιβάλει την ποινή του θανάτου με την κατηγορία της προδοσίας.
Μάλιστα, επειδή φοβόταν ότι, παρά το φανερόν της ψηφοφορίας και το φόβο της διαγραφής, πολλοί από τους βουλευτές θα αρνούνταν να συμμορφωθούν προς τις υποδείξεις του, έδωσε εντολή σε μια ομάδα εμπίστων παρακρατικών να βρίσκονται την ημέρα της δίκης του Θηραμένη στη Βουλή φέροντας εγχειρίδια (μικρά ξίφη) κάτω από τη μασχάλη τους.
Οι αδίστακτοι αυτοί άνδρες θα στέκονταν κοντά στα ξύλινα κιγκλιδώματα που χώριζαν τις θέσεις των βουλευτών από το χώρο των ακροατών, ώστε να είναι ευκόλως ορατά τα μικρά ξίφη που κουβαλούσαν.
Ο Κριτίας, στην αγόρευσή του, κατηγόρησε τον Θηραμένη ως αναξιόπιστο πολιτικό («κόθορνο», σαν το υπόδημα των ηθοποιών του θεάτρου που ταίριαζε και στα δύο πόδια), συμφεροντολόγο, ύπουλο και προδότη.
Ο Θηραμένης ισχυρίστηκε απολογούμενος ότι πάντα πολιτεύτηκε με μετριοπάθεια και σύνεση, ότι οι ακρότητες και οι αδικίες του καθεστώτος των Τριάκοντα προκαλούσαν εύλογες αντιδράσεις και ότι ποτέ, σε δημοκρατικό ή σε τυραννικό καθεστώς, δεν επιδίωξε να στερήσει τίμιους πολίτες από τα πολιτικά τους δικαιώματα.
Μόλις μ’ αυτά τα λόγια τελείωσε την αγόρευσή του και η βουλή τον επιδοκίμασε φανερά, ο Κριτίας, επειδή κατάλαβε ότι, αν άφηνε τη βουλή ν’ αποφασίσει την τύχη του με την ψήφο της, ο Θηραμένης θα γλίτωνε, και ένα τέτοιο ενδεχόμενο το θεωρούσε αβάσταχτο, αφού πλησίασε τους Τριάντα και μίλησε για λίγο μαζί τους, βγήκε έξω και πρόσταξε τους μαχαιροβγάλτες να στηθούν προκλητικά στο ξύλινο κιγκλίδωμα που χωρίζει το ακροατήριο από τους βουλευτές. Έπειτα μπήκε ξανά μέσα κι είπε:
«Εγώ, κύριοι βουλευτές, πιστεύω ότι είναι καθήκον για ένα σωστό ηγέτη που διαπιστώνει απόπειρα εξαπάτησης φίλων του, να το εμποδίσει. Αυτό θα κάνω, λοιπόν, κι εγώ. Γιατί, αυτοί που στέκονται εκεί πέρα δηλώνουν ότι δε θα μας το επιτρέψουν, αν αφήσουμε ατιμώρητο έναν άνδρα που βλάπτει ολοφάνερα την ολιγαρχία. Γιατί, σύμφωνα με την καινούρια νομοθεσία κανένας από τους Τρεις Χιλιάδες δε μπορεί να θανατωθεί χωρίς τη δική σας ψήφο, ενώ το δικαίωμα να σκοτώνουν όσους δεν είναι γραμμένοι στον κατάλογο το έχουν οι Τριάκοντα. Εγώ λοιπόν, είπε, διαγράφω αυτόν εδώ το Θηραμένη από τον κατάλογο, με τη σύμφωνη γνώμη όλων μας. Και αυτόν, πρόσθεσε, τον καταδικάζουμε σε θάνατο».
Μόλις άκουσε αυτά ο Θηραμένης, πήδησε κοντά στο βωμό και είπε:
«Κι εγώ, άνδρες, ικετεύω τα πιο δίκαια απ’ όλα, να μη δοθεί δηλαδή στον Κριτία το δικαίωμα να διαγράφει ούτε εμένα ούτε όποιον θέλει από σας, αλλά να δικαζόμαστε κι εσείς κι εγώ με όποιο νόμο αυτοί ψήφισαν για όσους είναι στον κατάλογο. Το ξέρω βέβαια, μα τους θεούς, είπε, ότι σε τίποτα δε θα με ωφελήσει αυτός ο βωμός, αλλά θέλω να αποδείξω ακόμα και τούτο, ότι δηλαδή αυτοί δεν είναι μονάχα κατεξοχήν άδικοι με τους ανθρώπους, αλλά και ασεβέστατοι προς τους θεούς. Απορώ όμως, πρόσθεσε, με σας, άνδρες ωραίοι και ενάρετοι, που δε σκέφτεστε να υπερασπισθείτε τους εαυτούς σας, αν και ξέρετε ότι και το όνομα του καθενός σας μπορεί να σβηστεί με την ίδια ευκολία με το δικό μου».
Μετά από αυτά, ο κήρυκας των Τριάντα πρόσταξε τους Έντεκα* να συλλάβουν το Θηραμένη. Εκείνοι μπήκαν με τους βοηθούς τους με αρχηγό το Σάτυρο, τον πιο θρασύ και ξεδιάντροπο απ’ όλους. Ο Κριτίας τότε είπε: «Σας παραδίνουμε τούτον εδώ τον Θηραμένη, που καταδικάστηκε σύμφωνα με το νόμο. Αφού τον πιάσετε οι Έντεκα και τον οδηγήσετε εκεί που πρέπει, κάνετε τα υπόλοιπα».
Μόλις ο Κριτίας είπε αυτά τα λόγια, ο Σάτυρος επιχειρούσε να τραβήξει το Θηραμένη από το βωμό κι οι βοηθοί τραβούσαν κι εκείνοι. Ο Θηραμένης πάλι, όπως ήταν φυσικό, επικαλούνταν θεούς κι ανθρώπους ως μάρτυρες να δουν τα όσα γίνονταν. Οι βουλευτές ωστόσο έμεναν απαθείς, γιατί έβλεπαν ότι και αυτοί που στέκονταν στο κιγκλίδωμα ήταν του ίδιου φυράματος με το Σάτυρο και ότι ο χώρος μπροστά από το βουλευτήριο ήταν γεμάτος από φρουρούς και γιατί ήξεραν ότι ήταν όλοι οπλισμένοι με εγχειρίδια. Αυτοί, λοιπόν, έσερναν το Θηραμένη μέσα από την αγορά, ενώ αυτός διαμαρτυρόταν με πολύ δυνατή φωνή για όσα πάθαινε. Αποδίδεται και αυτή η κουβέντα στο Θηραμένη. Όταν του είπε ο Σάτυρος ότι θα μετανιώσει, αν δε σωπάσει, ρώτησε: Δηλαδή, άμα σωπάσω, δε θα μετανιώσω; Κι όταν, πάλι, τον ανάγκαζαν να πιει το κώνειο για να πεθάνει, σκορπίζοντας τις τελευταίες σταγόνες, όπως στο παιχνίδι «κότταβος», είπε: «Αυτό ας είναι στην υγεία του Κριτία του ωραίου!»
Ξέρω, βέβαια, ότι τέτοια λόγια δεν αξίζει να αναφέρονται, αλλά αυτό βρίσκω αξιοθαύμαστο σ’ αυτόν τον άνθρωπο, ότι δηλαδή ακόμα και μπροστά στο θάνατο δεν έχασε ούτε την αυτοκυριαρχία του ούτε το χιούμορ του.
Ξενοφώντος Ελληνικά 2.3.50-2.3.56 (μτφρ Γ. Α. Ράπτης 2002, Θεσσαλονίκη, Ζήτρος)
*Έντεκα: Αξιωματούχοι, ένας από κάθε φυλή μαζί με το γραμματέα, προϊστάμενοι του δεσμωτηρίου, αρμόδιοι για τις θανατικές εκτελέσεις.
Όταν μια κοινωνία τελεί υπό καθεστώς τρομοκρατίας, έστω ιδεολογικής και μόνο, κάθε έννοια νομιμότητας καταλύεται.
Όταν μια κοινωνία δίνει συγχωροχάρτι σε ανθρώπους που αναπτύσσουν αντικοινωνική δράση, ο νόμος γίνεται άθυρμα, «εγχειρίδιο» στα χέρια του εκάστοτε ισχυρού.
Όταν μια κοινωνία ανέχεται ή και επικροτεί τις μεθόδους και τα μέσα που μετέρχονται «ακτιβιστές», «ομάδες αντιεξουσιαστών» και «αναρχικές συλλογικότητες», το φάσμα του τρόμου και της αναρχίας προβάλλει απειλητικό.
Όταν μια κοινωνία στρέφει το βλέμμα της σε αυτόκλητους σωτήρες και δήθεν λαϊκούς αγωνιστές για να αντιπαλέψει αδικίες και ανισότητες, εκείνοι μετατρέπονται, σταδιακά και αναπόφευκτα, σε κήνσορες της δημόσιας ζωής, που προσομοιάζουν, από την άποψη της αυθαιρεσίας, στους Τριάκοντα και τους Έντεκα.
- Δημοφιλέστερες Ειδήσεις Κατηγορίας Ειδήσεις
- Ανακαλείται γνωστό προϊόν ζύμης – Δείτε για ποιο πρόκειται-ΕΦΕΤ
- Τέλος τα πετρελαιοκίνητα -Tι κάνουν σε Ευρωπαϊκές πρωτεύουσες
- Φρικτό τροχαίο στην Εγνατία: Τον σκότωσαν δύο αυτοκίνητα και πέρασαν από πάνω του άλλα 9
- Πολεμικά πλοία από 44 στόλους στη Μεσόγειο – Το σενάριο θερμού επεισοδίου (vid, pics)
- Ελένη Ψυχούλη : Αποκάλυψε την ηλικία της και μας άφησε με το στόμα ανοιχτό!
- Ασφαλιστικό : Οι ανατροπές που έρχονται – Ποιοι θα επηρεαστούν
- Γωγώ Τσαμπά: Τα πανηγύρια και ο χωρισμός μετά από 10 χρόνια (βίντεο)
- Άγριες Μέλισσες: Η Μυρσίνη έχει ένα σατανικό σχέδιο για το μωρό της Δρόσως
- Αυτή είναι η νέα πλατεία Ομονοίας και έχει... άρωμα παλιάς – Η ιστορία της
- Μελίνα Μακρή: Δύσκολες στιγμές για την τραγουδίστρια – Ραγίζει καρδιές το μήνυμά της!
- Δημοφιλέστερες Ειδήσεις In.gr
- Ελένη Ψυχούλη : Αποκάλυψε την ηλικία της και μας άφησε με το στόμα ανοιχτό!
- Ασφαλιστικό : Οι ανατροπές που έρχονται – Ποιοι θα επηρεαστούν
- «Βόμβες» Λαφαζάνη κατά Τσίπρα για το «ριφιφί» στο Νομισματοκοπείο το 2015
- Ελένη Μενεγάκη : Η τρυφερή ανάρτηση για την επέτειο του γάμου της
- Σταϊκούρας: Στη «σέντρα» οι στρατηγικοί κακοπληρωτές
- Ακίνητα : Πώς κινήθηκαν οι τιμές των διαμερισμάτων
- Νεκρό βρέφος από τη Συρία – «Να ζητήσει δημόσια συγγνώμη ο ιατροδικαστής», λέει ο δικηγόρος της οικογένειας
- Νέες προειδοποιήσεις Ερντογάν: Τα νερά της Μεσογείου θα θερμανθούν ακόμη περισσότερο
- Ηλεία : Μελισσοκόμος παίζει με χιλιάδες μέλισσες και γίνεται viral
- Αυστραλία : Παλαίμαχος αθλητής έκαψε ζωντανά τα τρία παιδιά του
- Τελευταία Νέα In.gr
- Περί τρομοκρατίας
- Ακίνητα : Πώς κινήθηκαν οι τιμές των διαμερισμάτων
- Μενδώνη στα Χανιά : Μέχρι την άνοιξη του 2021 τα εγκαίνια του νέου μουσείου
- Οι αλλαγές που πρέπει να κάνει ο Κριός για επιτυχημένες σχέσεις
- Αστρολογικές προβλέψεις Τετάρτης 19 Φεβρουαρίου
- Νέες υπερπτήσεις τουρκικών F-16 σε Οινούσσες και Παναγιά
- Στον αστερισμό του ρεβανσισμού
- Νεκρό βρέφος από τη Συρία – «Να ζητήσει δημόσια συγγνώμη ο ιατροδικαστής», λέει ο δικηγόρος της οικογένειας
- Ελένη Ψυχούλη : Αποκάλυψε την ηλικία της και μας άφησε με το στόμα ανοιχτό!
- ΥΠΕΝ : Σε ένα μήνα η αδειοδότηση των Ανανεώσιμων Πηγών Ενέργειας
- Τελευταία Νέα Κατηγορίας Ειδήσεις
- Δραστική μείωση του χρόνου αδειοδότησης ΑΠΕ προαναγγέλλει το ΥΠΕΝ
- Για δεύτερη χρονιά το «All Within My Hands» του «Metallica Scholars»
- Ερντογάν: Το τρίτο γεωτρύπανο θα ξεκινήσει γεωτρήσεις μέσα στο 2020
- Μπαρτσελόνα: Ανακοινώνει τον Μπρεϊθγουέιτ
- Το «Άγιο» μεροκάματο, τα εγκαίνια στον διάδρομο και ο κυματοθραύστης
- ΑΠΟΕΛ: "Το πιο μεγάλο παιχνίδι της χρονιάς"
- Λιγκ Καπ Βόλεϊ: Ο πρώτος τίτλος της σεζόν κρίνεται απόψε ανάμεσα σε Παναθηναϊκό και Ολυμπιακό
- Οι ανοιχτές Citroen DS είναι έργα τέχνης, σπάνιες και πανάκριβες
- Βιβλίο για το 2015 ετοιμάζει ο Λαφαζάνης – Τι λέει για το «ριφιφί» στο Νομισματοκοπείο
- Κάτω Αχαΐα: "Tσάκωσαν" αλλοδαπούς που διέμεναν παράνομα στη χώρα