Πιλότοι F -16 made in… Καλαμάτα
Σεπτέμβριος 2019. Το Διεθνές Κέντρο Αεροπορικής Εκπαίδευσης Καλαμάτας ανοίγει τις πύλες του και υποδέχεται ικάρους από το Κατάρ και άλλες αραβικές χώρες και φυσικά από την Ελλάδα. Εκεί, οι νέοι ιπτάμενοι και… τζέντλεμεν αλλά – και γιατί όχι – και γυναίκες που θέλουν να κατακτήσουν τους αιθέρες, θα περνούν απ» όλα τα στάδια εκπαίδευσης ενός αεροσκάφους.
Και πλέον η πόλη της Μεσσηνίας δεν θα φημίζεται διεθνώς μόνο για το λάδι της, αλλά και για την παραγωγή ικανότατων πιλότων. Η παραπάνω εικόνα από το μέλλον δεν θα απέχειΗ Ελλάδα δηλαδή, θα παραχωρήσει όλο το έργο της πτητικής εκπαίδευσης των ελλήνων πιλότων σε μια εταιρεία με την απαραίτητη τεχνογνωσία και θα αγοράζει ώρες πτήσεων. Η εταιρεία με τη σειρά της θα προσφέρει τον απαιτούμενο εξοπλισμό (όπως εξομοιωτές), εκπαιδευτές, θα συντηρεί τα αεροσκάφη και, το κυριότερο, θα διαθέσει το σύγχρονο εκπαιδευτικό τζετ Μ-346 προκειμένου η ΠΑ να αντικαταστήσει το παλιό Τ-2 buckeye. Ταυτόχρονα δε, με τους ικάρους ξένων χωρών που θα έρχονται για να εκπαιδευτούν στην Καλαμάτα – το Κατάρ έχει εκδηλώσει ενδιαφέρον και είναι η πρώτη χώρα που θα στείλει πιλότους – εκτιμάται ότι σύντομα η χώρα μας θα καταφέρει να κάνει απόσβεση για τη δημιουργία του κέντρου.
Αγκάθι το οικονομικόΦιλοδοξία είναι το Διεθνές Κέντρο Εκπαίδευσης στο αεροδρόμιο της Καλαμάτας να έχει ετοιμαστεί από πλευράς υποδομών και εγκαταστάσεων τον Μάιο του 2019, ώστε το φθινόπωρο να μπορεί να αρχίσει να εκπαιδεύει ιπτάμενους.
Εντούτοις, η συμφωνία με την καναδική εταιρεία ακόμη δεν έχει κλείσει. Λόγω των γνωστών ελληνικών οικονομικών δυσκολιών, το ζήτημα που προς το παρόν χωρίζει τις δύο πλευρές είναι το ετήσιο κόστος που θα πρέπει να καταβάλλει η χώρα μας. Η πρόβλεψη πάντως, σύμφωνα με πληροφορίες, είναι η εκπαίδευση να ανατεθεί με τη μορφή leasing (μίσθωση) σε βάθος 20ετίας. Σημειώνεται ότι οι επαφές με τους Καναδούς βρίσκονται σε προχωρημένο στάδιο και στα τέλη Σεπτεμβρίου εκπρόσωπος της εταιρείας CAE είχε επισκεφθεί τον δήμαρχο Καλαμάτας Παναγιώτη Νίκα, προκειμένου να συζητήσουν για το Κέντρο.
Πολλαπλά κέρδηΤα κέρδη που θα προκύψουν για την Ελληνική Πολεμική Αεροπορία από το Διεθνές Κέντρο θα είναι πολλαπλά, όπως επισημαίνουν στα «ΝΕΑ» αρμόδιες πηγές. Η εκπαίδευση πιλότων από ξένες χώρες στην Καλαμάτα θα προσθέσει ακόμη περισσότερο κύρος σ» αυτό που ήδη διαθέτει η Πολεμική Αεροπορία και θα αναβαθμίσει περαιτέρω τον ρόλο των ελληνικών Ενόπλων Δυνάμεων στην περιοχή της Μεσογείου. Προεξοφλείται μάλιστα ότι η Καλαμάτα θα κερδίσει και από τα έσοδα που θα αφήνουν οι ευκατάστατοι πιλότοι της Μέσης Ανατολής.
Νέο εκπαιδευτικόΤο δεύτερο σημαντικό όφελος για την ΠΑ είναι ότι η συμφωνία για τη δημιουργία του Κέντρου προβλέπει την αντικατάσταση του αεροσκάφους προχωρημένης εκπαίδευσης Τ-2Ε Βuckeye. Πρόκειται για το μοναδικό εκπαιδευτικό jet που διαθέτει σήμερα η Πολεμική Αεροπορία και με αυτό ολοκληρώνουν την εκπαίδευσή τους οι ίκαροι και οι νέοι ανθυποσμηναγοί.
Θεωρείται όμως πολύ παλιό, η ΠΑ το προμηθεύτηκε το 1976, και έως τώρα ήταν αδύνατη η αγορά καινούριου με εθνικούς πόρους. Στα συν της συμφωνίας είναι επίσης ότι η εταιρεία που θα αναλάβει την πτητική εκπαίδευση θα έχει την υποχρέωση να υποστηρίζει και να συντηρεί τα εκπαιδευτικά αεροσκάφη που ήδη διαθέτει η Πολεμική Αεροπορία. Δηλαδή το σύγχρονο Τ-6Α Τexan ΙΙ του δεύτερου σταδίου εκπαίδευσης – έτσι θα αυξηθεί και η διαθεσιμότητά τους – αλλά και το P-2002JF που αγοράσαμε πρόσφατα και θα αντικαταστήσει το Τ-41D.
Πώς έγινε η επιλογήΓιατί όμως ένα Διεθνές Κέντρο Εκπαίδευσης στην Καλαμάτα; Οι ειδικοί της Αεροπορίας απαντούν ότι επελέγη η Καλαμάτα «διότι έχει περίπου 11 μήνες ηλιοφάνειας. Βρίσκεται δίπλα στη θάλασσα, ενώ η ξηρά στην περιοχή έχει έντονες διακυμάνσεις». Σημαντικό είναι όμως και το γεγονός ότι στην περιοχή δεν έχει air traffic, που είναι ένας ακόμη ανασταλτικός παράγοντας για την εκπαίδευση των πιλότων.
- Δημοφιλέστερες Ειδήσεις Κατηγορίας Ειδήσεις
- Ρόδος: Και τρίτο άτομο στη δολοφονία της φοιτήτριας Ελένης Τοπαλούδη;
- ΑΝΑΤΙΝΑΞΗ ΤΟΥΡΚΙΚΟΥ ΦΥΛΑΚΙΟΥ- ΒΙΝΤΕΟ
- Θεσσαλονίκη: 59χρονος σκοτώθηκε από φοίνικα
- Ποιες είναι οι πλούσιες τροφές σε βιταμίνη D
- Airbnb : Οι Έλληνες ανοίγουν αμπέλια και μελίσσια για παραπάνω εισόδημα
- O τραγουδιστής που είναι φαβορί για να εκπροσωπήσει την Ελλάδα στην Eurovision
- Πιλότοι F -16 made in… Καλαμάτα
- Σκοτώθηκε όταν τον καταπλάκωσε ο φοίνικας που είχε στην αυλή του
- Η κλήρωση του ΤΖΟΚΕΡ
- Ρόδος: Κάηκε ολοσχερώς ραδιοφωνικός σταθμός
- Δημοφιλέστερες Ειδήσεις In.gr
- Airbnb : Οι Έλληνες ανοίγουν αμπέλια και μελίσσια για παραπάνω εισόδημα
- Πιλότοι F -16 made in… Καλαμάτα
- Τα φώτα της ελπίδας: Άναψε το δέντρο στο Μάτι
- Όταν πρέπει και θέλει τα βλέπει όλα η… εξυγίανση (vid)
- Προβλήματα στον παράδεισο; Η Μέγκαν «διχάζει» τη βασιλική οικογένεια της Αγγλίας
- «Παγωμένη» Δευτέρα: Χιόνια, καταιγίδες και πτώση θερμοκρασίας
- Πέναλτι, αποβολή, ανατροπή και ο ΠΑΟΚ στο +8
- Κούγιας: «Αυτό το στρουμφάκι ο Λουτσέσκου έχει ξεφύγει τελείως…»
- Παντελίδης: «Το χαμένο πέναλτι καθοριστική στιγμή του παιχνιδιού»
- Περίπατος του Ολυμπιακού κόντρα στον ΠΑΟΚ
- Τελευταία Νέα In.gr
- Πιλότοι F -16 made in… Καλαμάτα
- Σάρα Μαρντίνι: Η φυλακή δεν με αποθάρρυνε, ο εθελοντισμός δεν τελειώνει
- Βαθιά θρησκευόμενος λαός οι Έλληνες
- «Παγωμένη» Δευτέρα: Χιόνια, καταιγίδες και πτώση θερμοκρασίας
- Οι Ρώσοι κατηγορούν τη Βρετανία ότι καταστρέφει στοιχεία για την υπόθεση Σκριπάλ
- Airbnb : Οι Έλληνες ανοίγουν αμπέλια και μελίσσια για παραπάνω εισόδημα
- Κανείς δεν θέλει να «μπλέξει»…
- Γιώργος Σαββίδης: «Αρνείται να χάσει ο ΠΑΟΚ»
- Εν αναμονή «σημαντικών ανακοινώσεων» Μακρόν
- Καρανίκας: «Ο Πρίγιοβιτς έκανε χέρι»
- Τελευταία Νέα Κατηγορίας Ειδήσεις
- Γιώργος Σαββίδης: «Αρνείται να χάσει ο ΠΑΟΚ»
- ΝΔ: Δίνει δεύτερη ευκαιρία σε νοικοκυριά και επιχειρήσεις
- Διάγγελμα του Μακρόν προς τους Γάλλους για τα “κίτρινα γιλέκα”
- Τραγωδία στη Θεσσαλονίκη: Άνδρας καταπλακώθηκε από φοίνικα και κατέληξε
- Συγκίνηση στο Μάτι - Άναψαν το χριστουγεννιάτικο δέντρο - ΔΕΙΤΕ ΦΩΤΟ
- Χειμωνιάτικος ο καιρός τη Δευτέρα με βροχές, καταιγίδες και μποφόρ
- Το... Χόλιγουντ στο πλευρό των «Κίτρινων Γιλέκων»
- Καρανίκας: «Ο Πρίγιοβιτς έκανε χέρι»
- Δρ. Τζέιν Γκούντολ: Η σωτηρία της Γης βρίσκεται στις ηθικές επιλογές και αποφάσεις του καθενός