Πιθανή μια μεσολάβηση Μέρκελ στο Brexit;

13:10 23/1/2019 - Πηγή: In.gr

Δύο είναι οι βασικές προτεραιότητες της γερμανικής πολιτικής στο ζήτημα του Brexit. Αφενός θα πρέπει οι σχέσεις Ηνωμένους Βασιλείου – ΕΕ να είναι οι στενότερες δυνατές διότι η Βρετανία είναι σημαντικός εμπορικός εταίρος και διαδραματίζει καθοριστικό ρόλο στην διεθνή πολιτική σκηνή. Αφετέρου το Βερολίνο επιθυμεί να προασπίσει την ενότητα της ΕΕ. Η γερμανική θέση είναι σαφής. Τα όποια πλεονεκτήματα από την συμμετοχή στην ΕΕ είναι προνόμιο αποκλειστικά και μόνο των χωρών-μελών. Δεν θα πρέπει να

ενθαρρυνθούν άλλες χώρες, όπως για παράδειγμα στην ανατολική Ευρώπη, να αποχωρήσουν από την ΕΕ με την ελπίδα ότι δεν θα απολέσουν κανένα από τα προνόμια που απολαμβάνουν σήμερα ως μέλη.

Στην καταψήφιση της συμφωνίας αποχώρησης της Βρετανίας στη Βουλή των Κοινοτήτων το Βερολίνο αντέδρασε με απογοήτευση. Κι αυτό επειδή στο προοίμιο άσκησε πιέσεις για να διασφαλιστεί ότι η ΕΕ θα κάνει όσο το δυνατόν περισσότερες παραχωρήσεις έναντι του Λονδίνου. Η Γερμανία εξακολουθεί να πιστεύει ότι με τη συμφωνία αποχώρησης διασφαλίζεται η ενότητα της ΕΕ και ανοίγει ο δρόμος για μια στενή συνεργασία στον οικονομικό τομέα.

Το Βερολίνο για «μαλακό» και για «σκληρό» Brexit

H Γερμανία αντιμετωπίζει με σκεπτικισμό περαιτέρω παραχωρήσεις έναντι του Λονδίνου. Το Βερολίνο θεωρεί ότι οι οπαδοί του Brexit, όσες παραχωρήσεις κι αν εξασφαλίσουν, πάντα θα ζητούν κάτι παραπάνω.

Ο υπ. Εξωτερικών Χάικο Μάας δήλωσε στις αρχές Ιανουαρίου σε επίσκεψή του στο Δουβλίνο ότι «όποιος επιδιώκει την καταψήφιση της συμφωνίας για να αποσπάσει περισσότερα διακινδυνεύει πολλά». Από την πλευρά της η Ανεγκρέτ Κραμπ-Καρενμπάουερ, διάδοχος της Άγκελας Μέρκελ στο τιμόνι των γερμανών Χριστιανοδημοκρατών, χαρακτήρισε «ανεπαρκές» το «σχέδιο Β» που παρουσίασε η Τερέζα Μέι στη Βουλή. Όπως είπε στο Βερολίνο η πρόεδρος του CDU, «η βρετανίδα πρωθυπουργός ζητά νέες διαπραγματεύσεις, ενώ για εμάς το ζήτημα έχει κλείσει».

Με δεδομένο τον ξεχωριστό βάρος που έχει η Γερμανία στην ΕΕ τίθεται το ερώτημα μήπως το Βερολίνο θα έπρεπε να αναλάβει πρωτοβουλία διαμεσολάβησης σε διμερές επίπεδο. Ο βρετανικός Τύπος κάνει λόγο για τηλεφωνική επικοινωνία Μέρκελ-Μέι με αντικείμενο «νέες παραχωρήσεις». Άμεση ήταν ωστόσο η διάψευση της Ντάουνινγκ Στριτ.

Όποιες και να είναι ωστόσο οι εξελίξεις στο ζήτημα του Brexit, το Βερολίνο θέλει να είναι προετοιμασμένο για παν ενδεχόμενο.Τον περασμένο μήνα η βουλή δρομολόγησε νομοσχέδια τόσο για ένα «μαλακό» όσο και ένα «σκληρό» Brexit. Μόλις πριν από λίγες μέρες ο κυβερνητικός εκπρόσωπος υπογράμμισε πως η κυβέρνηση θωρακίζεται «για όλα τα πιθανά σενάρια» και ότι βρίσκεται σε συνεχή επαφή με εκπροσώπους της γερμανικής οικονομίας.

Κάι Αλεξάντερ Σολτς

Επιμέλεια: Στέφανος Γεωργακόπουλος

Keywords
Τυχαία Θέματα
Πιθανή, Μέρκελ, Brexit,pithani, merkel, Brexit