Πλαστά διπλώματα: Οι ταρίφες, οι διευκολύνσεις και ο τρόπος που δρούσε το κύκλωμα

22:12 15/3/2019 - Πηγή: In.gr

Πλαστά διπλώματα οδήγησης ακόμα και σε οδηγούς λεωφορείων ή φορτηγών εξέδιδε το κύκλωμα που εξάρθρωσε η ελληνική αστυνομία, οι οποίοι δεν δίσταζαν να θέσουν σε κίνδυνο ακόμα και τη ζωή πολιτών.

Σύμφωνα με την ανακοίνωση της Αστυνομίας το αντίτιμο για δίπλωμα φορτηγού ήταν από 2.000 ευρώ, ενώ η «ταρίφα» ανέβαινε στα 2.500 για λεωφορείο. Ίδια τιμή ήταν και για συρόμενο φορτηγό, ενώ 1.500 ευρώ για βανάκι εννέα θέσεων.

Βέβαια, για όσους δεν είχαν τη δυνατότητα να δώσουν τόσα χρήματα, υπήρχε και η εναλλακτική να εμφανιστούν στην αίθουσα, αλλά να μην έχει σημασία τι θα γράψουν. Εκεί οι

«ταρίφες» κυμαίνονταν από 550 έως 1500 ευρώ, ανάλογα με τη κατηγορία του οχήματος.

Πώς δρούσαν

Η εγκληματική ομάδα λειτουργούσε κατά τρόπο απόλυτα μεθοδικό και οργανωμένο, με διακριτούς ρόλους των μελών της, οι οποίοι επιμερίζονταν στα διαφορετικά στάδια που απαιτούνταν για την επίτευξη του τελικού αποτελέσματος.

Ενδεικτικά, οι επιμέρους ρόλοι αφορούσαν στην αναζήτηση των υποψηφίων που δεν εμφανίζονταν στις εξετάσεις, στην μετέπειτα συγκέντρωση και παράδοση των σχετικών Δελτίων Εκπαίδευσης και Εξέτασης στους εμπλεκόμενους υπαλλήλους και σε τελικό στάδιο στην εμφάνιση των υποψηφίων ως επιτυχόντες στο ηλεκτρονικό σύστημα, μέσω του κεντρικού υπολογιστή (server) της Υπηρεσίας.

Μάλιστα οι υπάλληλοι – μέλη της εγκληματικής ομάδας για να διευκολύνουν τη δράση του κυκλώματος είχαν καθιερώσει συγκεκριμένες μέρες κατά τις οποίες μια αίθουσα εξέτασης υποψηφίων οδηγών ήταν «στημένη», δηλαδή προορίζονταν αποκλειστικά για τους υποψηφίους που δεν εμφανίζονταν – συμμετείχαν στη διαδικασία των εξετάσεων.

Από το συγκεντρωθέν υλικό προέκυψε ότι το χρηματικό ποσό που ελάμβανε η εγκληματική ομάδα από κάθε υποψήφιο για τις περιπτώσεις των «στημένων» αιθουσών κυμαίνονταν από 1.500 έως 2.500 ευρώ, αναλόγως της κατηγορίας της άδειας ικανότητας οδήγησης.

Πόσα χρήματα είχαν εισπράξει

Για κάθε «στημένη» αίθουσα θεωρητικών εξετάσεων το χρηματικό ποσό ανέρχονταν στις 14.000 ευρώ περίπου, με τον αριθμό των περιπτώσεων που έχουν διακριβωθεί να ανέρχεται τουλάχιστον σε 15.

Η μέχρι τώρα αποτίμηση της δράσης της εγκληματικής ομάδας αφορά στην παράνομη χορήγηση αδειών οδήγησης σε τουλάχιστον 212 υποψήφιους, οι οποίοι δεν εμφανίσθηκαν στις θεωρητικές εξετάσεις, καταβάλλοντας το χρηματικό ποσό των 2.000 ευρώ, κατά μέσο όρο έκαστος, αναλόγως την κατηγορία του διπλώματος, με το συνολικό εκτιμώμενο όφελος για τη συμμορία να προσδιορίζεται πάνω από 424.000 ευρώ.

Επιπλέον οι υπάλληλοι – μέλη της εγκληματικής ομάδας λάμβαναν, σε καθημερινή σχεδόν βάση, διάφορα μικροποσά (15 – 20) ευρώ, για διάφορες διευκολύνσεις σε ιδιοκτήτες σχολών οδήγησης και άλλους επαγγελματίες, με τους οποίους λόγω της ιδιότητάς τους έρχονταν σε επαφή. Τα χρηματικά αυτά ποσά εκτιμάται ότι ανέρχονται στα 1.000 ευρώ μηνιαίως ανά υπάλληλο.

Κατά τη διάρκεια της έρευνας κατασχέθηκαν σκληροί δίσκοι του κεντρικού υπολογιστή (server) της αίθουσας θεωρητικών εξετάσεων της συγκεκριμένης Υπηρεσίας, οι οποίοι απεστάλησαν στη Διεύθυνση Εγκληματολογικών Ερευνών για επιδιόρθωσή και ανάκτηση των αρχείων που περιέχουν, καθώς φέρεται ότι το προηγούμενο διάστημα καταστράφηκαν με τη διοχέτευση ρεύματος υψηλής τάσης, από ορισμένους εκ των συλληφθέντων υπαλλήλων, προφανώς για να καλύψουν τα «ίχνη» τους.

Κατά τη διάρκεια της χθεσινής επιχείρησης για την αποδόμηση της εγκληματικής ομάδας και σε έρευνες που πραγματοποιήθηκαν σε οικίες, στις σχολές οδήγησης των συλληφθέντων, καθώς και σε λοιπές έρευνες, βρέθηκαν και κατασχέθηκαν: (198.329) ευρώ, πλήθος εγγράφων που αφορούν θεωρητικές εξετάσεις και ατομικά δελτία εκπαίδευσης και εξέτασης υποψηφίων οδηγών (Δ.Ε.Ε), ιδιόχειρες σημειώσεις που αφορούν στη διενέργεια των εξετάσεων καθώς και διάφορα ψηφιακά πειστήρια.

Ήθελαν να κάψουν τη Διεύθυνση Μεταφορών

Μάλιστα, σύμφωνα με όσα αποκάλυψε το «Βήμα», οι δράστες είχαν σχεδιάσει να καταστρέψουν με εμπρησμό το κτίριο της Διεύθυνσης Μεταφορών της Περιφερειακής Ενότητας Νοτίου Τομέα Αθηνών, προκειμένου να εξαϋλώσουν οποιαδήποτε ίχνη.

Σύμφωνα πάντα με το δημοσίευμα, οι «Αρχές» διαπίστωσαν ότι τα μέλη του κυκλώματος είχαν μια ειδική κρύπτη που έκρυβαν τα έσοδά τους και την οποία εντόπιζαν με ειδικό χάρτη, εντοπισμού του… θησαυρού.

Ως αρχηγός του κυκλώματος εμφανιζόταν μία 42χρονη υπάλληλος της Περιφέρειας Αττικής, ενώ στο κύκλωμα στρατολογήθηκε αργότερα και ο διευθυντής της υπηρεσίας.

Σύμφωνα με πληροφορίες ο εν λόγω προϊστάμενος προ μερικών ετών είχε ανακαλύψει την απάτη με τις «κατάμεστες »αλλά άδειες» αίθουσες εξετάσεων οδηγών, απείλησε με αποκαλύψεις του συναδέλφους του. Όμως με το δέλεαρ των χρημάτων, εντάχθηκε κι αυτός στο κύκλωμα».

Keywords
Τυχαία Θέματα