Ποιος θυμάται τις «Πλατείες»;
Λίγες ιστορικές ακολουθίες συμπύκνωσαν την έννοια της πολιτικής κρίσης και της κοινωνικής έκρηξης όσο ο κύκλος κινητοποιήσεων που έμειναν έκτοτε γνωστές ως οι «Πλατείες». Μία από τις μεγαλύτερες ως προς τον όγκο λαϊκές κινητοποιήσεις της νεώτερης ιστορίας, με πανελλαδική διάσταση, εντυπωσιακή διάρκεια και χαρακτηριστική αντοχή απέναντι στην καταστολή που υπέστησαν, που αποτύπωσε την απόρριψη των πολιτικών των Μνημονίων, όξυνε πολιτικά ρήγματα και επιτάχυνε ραγδαίες αλλαγές στις σχέσεις πολιτικής εκπροσώπησης.
Οι «Πλατείες» αποτέλεσαν τμήμα ενός παγκόσμιου, πολύμορφου και αντιφατικού κύκλου
Κοινά χαρακτηριστικά όλων αυτών των κινητοποιήσεων η μαζική συμμετοχή, η επανοικειοποίηση του δημόσιου χώρου (εξού και η σημασία της πλατείας ως χώρου συνάντησης αλλά και συζήτησης), η σχετική δυσανεξία απέναντι στις οργανωμένες πολιτικές δυνάμεις, η καθολική απόρριψη των παραδοσιακών κομμάτων εξουσίας (αλλά και η εκ νέου ανάγκη για πολιτική συζήτηση) και ένα αίτημα αυθεντικής δημοκρατίας απέναντι σε συνθήκες μεγάλης κοινωνικής και τελικά πολιτικής ανισότητας.
Ομως στην Ελλάδα ένα μεγάλο μέρος της σχετικής συζήτησης αντιμετώπισε τις «Πλατείες» ως την έκφραση μιας πολιτικής και κοινωνικής παθολογίας. Στην πιο σοβαρή εκδοχή αυτή η κριτική απέναντι στις «Πλατείες» έγινε υπό το πρίσμα των διαφόρων σχημάτων περί «εθνολαϊκισμού». Η έννοια αυτή, που κουβαλάει όλα τα προβλήματα εννοιών που αποπειρώνται να είναι μαζί αναλυτικές και αξιολογικές, χρησιμοποιήθηκε για να καταδειχτεί ότι ένα τοξικό μείγμα εθνικισμού και λαϊκισμού, δημιούργημα των δυναμικών της μεταπολίτευσης διαμόρφωσε σε ευρύτερα κοινωνικά κομμάτια αντανακλαστικά αντιπολιτικά και αντιευρωπαϊκά, συνδυασμένα με αδυναμία κατανόησης ότι η λογική των παροχών οδηγεί στην υπερχρέωση.
Η Χρυσή ΑυγήΣτις λιγότερο σοβαρές εκδοχές αυτής της συζήτησης οι «Πλατείες» θεωρήθηκαν ως η αφετηρία φαινομένων όπως η άνοδος της Χρυσής Αυγής, παραβλέποντας το γεγονός ότι η νεοναζιστική οργάνωση ήταν επικριτική για τις «Πλατείες», δεν είχε παρουσία εκεί και κυρίως άρχισε να καταγράφει εκλογική άνοδο μετά τη συγκρότηση της κυβέρνησης Παπαδήμου και την προσχώρηση της ΝΔ και του ΛΑΟΣ σε μια «μνημονιακή» κυβέρνηση, στοιχείο που σήμαινε ότι η κρίση εκπροσώπησης οξύνθηκε και στον χώρο της ευρύτερης Δεξιάς. Οσο για την υπερπροβαλλόμενη έκτοτε παρουσία «πατριωτικών» ομάδων στην «επάνω Πλατεία», ας υπογραμμίσουμε ότι ο μικρός όγκος τους σίγουρα δεν χρωμάτισε τις κινητοποιήσεις, με τον ίδιο τρόπο που η παρουσία γαλλικών σημαιών στα «κίτρινα γιλέκα» δεν σηματοδότησε τελικά κάποια ηγεμονία της γαλλικής άκρας Δεξιάς.
Προδρομικές εκδοχές αυτής της αρνητικής αντιμετώπισης κινημάτων είχαμε και παλαιότερα. Στη δεκαετία του 1990 είχε υπάρξει η παρέμβαση του Νικηφόρου Διαμαντούρου, με το σχήμα περί πολιτιστικού δυϊσμού που είχε αντιμετωπίσει ως προβληματικές τις μαζικές αναδιανεμητικές διεκδικήσεις της Μεταπολίτευσης, θεωρώντας τις ουσιαστικά εμπόδιο στον εκσυγχρονισμό της ελληνικής κοινωνίας. Και βέβαια τον Δεκέμβριο του 2008 και μία από τις μεγαλύτερες κινητοποιήσεις της νεολαίας σε ευρωπαϊκή χώρα, είχαμε πάλι μια εντυπωσιακή σειρά τοποθετήσεων που αντιμετώπισαν αυτή την κοινωνική έκρηξη ως απλή έκφραση πολιτικής παραβατικότητας.
Αυτό που χάνεται σε όλη αυτή την αντιμετώπιση των «Πλατειών», όπως και άλλων κινητοποιήσεων του πρώτου μισού της περασμένης δεκαετίας, είναι ότι δεν είχαμε κάποια έκρηξη ανορθολογισμού αλλά μια κοινωνική αντίδραση απέναντι σε μια βίαιη ανατροπή των κοινωνικών όρων μεγάλων τμημάτων της κοινωνίας που βρέθηκαν απειλούμενα με προοπτική αποπτώχευσης σε συνδυασμό με την επιβολή μιας συνθήκης μειωμένης κυριαρχίας εντός της οποίας οι απαιτήσεις των δανειστών (και η προτίμησή τους για μια ακραία νεοφιλελεύθερη «κοινωνική μηχανική») αναγορεύτηκαν σε υπέρτατο κανόνα παραγωγής θεσμικών ρυθμίσεων. Το αποτέλεσμα ήταν μια πρωτοφανής ύφεση, ο περιορισμός του διαθέσιμου εισοδήματος, η έκρηξη της ανεργίας, η μαζική μετανάστευση των νέων. Θα ήταν αφελής κάποιος εάν πίστευε ότι αυτό δεν θα οδηγούσε σε κοινωνικές εκρήξεις ή ότι δεν θα απαξίωνε στα μάτια σημαντικού μέρους του εκλογικού σώματος τα κόμματα και τους πολιτικούς που έδειχναν συνυπεύθυνοι για την κατάσταση.
Ωστόσο, η υπαρκτή αντιφατικότητα των «Πλατειών», όπως και κάθε αυθεντικού λαϊκού κινήματος, ιδίως σε εποχές υποχώρησης ιδεολογικών και πολιτιστικών στοιχείων που επέτρεπαν πιο δομημένα προτάγματα χειραφέτησης, δεν αναιρεί το γεγονός ότι στον πυρήνα της πρακτικής τους αλλά και στα ίχνη που άφησαν στην ελληνική κοινωνία ήταν μια μεγάλη κραυγή δημοκρατίας και δικαιοσύνης που παραμένει ουσιωδώς αδικαίωτη.
Μια τεράστια κινητοποίησηΤον Ιούλιο του 2011 η έρευνα «Πολιτικό Βαρόμετρο» της εταιρείας Public Issue και με επιστημονικό υπεύθυνο τον Γιάννη Μαυρή κατέγραψε ένα εντυπωσιακό δεδομένο. Το 29% των ερωτηθέντων είχε συμμετάσχει σε κάποιου είδους απεργία, συγκέντρωση, διαδήλωση, πορεία ή κάποια άλλη κινητοποίηση τον περασμένο μήνα. Σε προβολή στον συνολικό πληθυσμό 18 ετών και άνω αυτό σήμαινε 2.601.000 άτομα. Και στην προηγούμενη έρευνα, στις αρχές Ιουνίου 2011, το ποσοστό ήταν υψηλό, 25% ή 2.214.000 άτομα.
- Δημοφιλέστερες Ειδήσεις Κατηγορίας Ειδήσεις
- Τρίκαλα: Αυτοκτόνησε 21χρονη φοιτήτρια - Την αναζητούσαν μέρες οι γονείς της
- Ξανά στο στόχαστρο του Πομπέο ο Ερντογάν
- Κοροναϊός : Πώς μπήκε η Κοζάνη σε lockdown – Γιατί δεν έχει σημάνει ακόμα συναγερμός για την Αττική
- «Σκανάρει» τα πάντα η εφορία για να «τσιμπήσει» αδήλωτα εισοδήματα
- Συναγερμός στη Γλυφάδα - Εξαφάνιση 14χρονης
- Τίνα Μιχαηλίδου για παραίτησή της από τον Alpha: Έφυγα για να λυτρωθώ
- Άγριες Μέλισσες - Αποκάλυψη για τη Δρόσω, τον Κωνσταντή και τον Μελέτη
- Κακοκαιρία: Ραγδαία επιδείνωση με ισχυρές καταιγίδες - Αυτές τις περιοχές θα σαρώσει
- Η αποκάλυψη της Σταματίνας Τσιμτσιλή για τη φημολογούμενη νικήτρια του «The Bachelor»
- Εορτολόγιο: Ποιοι γιορτάζουν σήμερα Παρασκευή 16 Οκτωβρίου
- Δημοφιλέστερες Ειδήσεις In.gr
- Κοροναϊός : Πώς μπήκε η Κοζάνη σε lockdown – Γιατί δεν έχει σημάνει ακόμα συναγερμός για την Αττική
- ΕΝΦΙΑ : Ποιοι θα πληρώσουν πρόσθετο φόρο στα ακίνητα
- Παιδάκι με κοροναϊό στο δημοτικό βρεφοκομείο Αγιος Στυλιανός της Θεσσαλονίκης
- Στα «ΝΕΑ» της Παρασκευής: Προτεραιότητα στους άνω των 60
- Να απελαθούν οι τούρκοι διπλωμάτες
- Μετρό : Πότε «ξεκλειδώνουν» τα μεγάλα έργα – Τι θα γίνει σε Αθήνα και Θεσσαλονίκη
- Φουκουσίμα : Πετάνε στη θάλασσα πάνω από 1.000.000 τόνους ραδιενεργού νερού
- Κοζάνη : Ανοιχτά τα σχολεία, παρά το lockdown
- Κύπρος – Κοροναϊός : Απαγόρευσαν τον ναργιλέ στους χώρους εστίασης
- Πρωτοφανές κύμα στις ΗΠΑ : 18.000.000 Αμερικανοί έχουν ήδη ψηφίσει πρόεδρο
- Τελευταία Νέα In.gr
- Ποιος θυμάται τις «Πλατείες»;
- ΕΝΦΙΑ : Ποιοι θα πληρώσουν πρόσθετο φόρο στα ακίνητα
- Πνευμονία : Ποια είναι τα συμπτώματα και οι κίνδυνοι – Ποιοι να κάνουν το εμβόλιο
- Μετρό : Πότε «ξεκλειδώνουν» τα μεγάλα έργα – Τι θα γίνει σε Αθήνα και Θεσσαλονίκη
- Τρεις δικαστές
- Να απελαθούν οι τούρκοι διπλωμάτες
- Μέρκελ για Brexit : Θα ζήσουμε και χωρίς συμφωνία…
- Κύπρος – Κοροναϊός : Απαγόρευσαν τον ναργιλέ στους χώρους εστίασης
- Επιβεβαιώνονται οι φόβοι στις ΗΠΑ : Ψυχραίνει ο καιρός – Θερίζει και εξαπλώνεται ο κοροναϊός
- Φουκουσίμα : Πετάνε στη θάλασσα πάνω από 1.000.000 τόνους ραδιενεργού νερού
- Τελευταία Νέα Κατηγορίας Ειδήσεις
- Πώς εξηγούνται οι ασύμμετρες συνέπειες της πανδημίας στην ΕΕ
- Brexit: Έκκληση για «συμβιβασμό» από Μέρκελ
- Ζευγάρι στη ζωή και στα… Phantom
- Πανεπιστήμια : Αλλάζουν οι διαδικασίες εκλογής των καθηγητών
- Συναγερμός για την εξαφάνιση 78χρονου από του Ζωγράφου
- Μέρκελ: Υπάρχει βελτίωση για το Brexit, αλλά θέλει πολλή δουλειά ακόμη για συμφωνία
- Ο χάρτης πρόβλεψης κινδύνου πυρκαγιάς για την Παρασκευή 16/10 (pic)
- Έκτακτο δελτίο επιδείνωσης καιρού - Πού θα είναι έντονα τα φαινόμενα τις επόμενες ώρες
- Νέα επίθεση Μπάιντεν σε Τραμπ: Δεν έχει κάνει τίποτα για να αντιμετωπίσει τον κορωνοϊό
- Το ΑΠΘ ανάμεσα στα καλύτερα Πανεπιστήμια παγκοσμίως