Πόλεμος δύο κόσμων με σκληρές εκφράσεις – Ψηφοφορία με «αόρατες» εγγυήσεις για το «Μακεδονικό»

00:31 25/1/2019 - Πηγή: In.gr

Σε μια μάχη χαρακωμάτων στην οποία οι αντίπαλοι πυροβολούν από το… ταμπούρι τους και προσπαθούν να επιβληθούν του αντιπάλου, εξελίχθηκε η μάχη στη Βουλή για τη συμφωνία των Πρεσπών. Η πρώτη φάση τουλάχιστον αφού σήμερα θα παιχτεί το τελευταίο επεισόδιο με την ψηφοφορία για την κύρωση της συμφωνίας.

Κι αν έμεινε κάτι από μια ακόμη πολιτική σύγκρουση σε υψηλούς τόνους είναι για ακόμη μια φορά ο βαθύς διχασμός στο πολιτικό σύστημα και κατ’ επέκταση

στην οικονομία. Οταν ο πρωθυπουργός μιλά για ημέρα εθνικής υπερηφάνειας και ο Κυριάκος Μητσοτάκης λέει ότι πρόκειται για εθνική ήττα, τότε αντιλαμβάνεται κανείς το χάσμα που επικρατεί.

Αν κρίνουμε δε από το επεισόδιο μεταξύ Θεοδωράκη και Ψαριανού (παρ’ ότι διαψεύστηκε υπήρξαν μάρτυρες) η προεκλογική περίοδος που έχει ξεκινήσει θα είναι «καυτή». Ακούστηκαν πολύ βαριές εκφράσεις οι οποίες και δίνουν το κλίμα που θα επικρατήσει από εδώ και στο εξής. Κι επιβεβαιώνουν όσους πιστεύουν ότι δημιουργείται ένα σκληρό δίπολο, ένας παλαιού τύπου δικομματισμός που θα σαρώσει τα μικρά κόμματα και θα προκαλέσει μια άνευ προηγουμένου σύγκρουση απολύτως ετερόκλητων δυνάμεων που δεν μπορούν να συνεννοηθούν ούτε για τα βασικά.

Ούτε περνά βεβαίως απαρατήρητο ότι έξω από τη Βουλή οι αστυνομικοί έπνιγαν τον κόσμο στα δακρυγόνα. Ούτε ότι η κυβέρνηση αγνοεί όλες τις δημοσκοπήσεις που δείχνουν ότι δεν θέλει ο κόσμος τη συμφωνία των Πρεσπών.

Ειρωνείες από Τσίπρα

Ο Αλέξης Τσίπρας κινήθηκε ακόμη μια φορά στο γνωστό μοτίβο της ειρωνείας στον αντίπαλο, της υπερφίαλης ομιλίας ενός ανθρώπου που δείχνει ότι τα ξέρει όλα και τα ερμηνεύει όλα όπως τον συμφέρει. Με ατάκες, ιστορικά μαθήματα για τη Μακεδονία και σφοδρή επίθεση στη Νέα Δημοκρατία και κυρίως σε Μητσοτάκη και Σαμαρά, ο πρωθυπουργός έκανε αυτό που ξέρει πολύ καλά. Δηλαδή να ξεφεύγει από την πραγματικότητα, να θολώνει τα νερά, να μην απαντά στα πραγματικά ερωτήματα που τίθενται γύρω από τη συμφωνία. Είναι χαρακτηριστικό ότι ο Τσίπρας αποφάσισε να επιτεθεί σε όλο το πολιτικό φάσμα, ακόμη και στο ΚΚΕ γιατί πιστεύει ότι από εκεί μπορεί να πάρει ψήφους.

Παράλληλα, αποκάλυψε ότι βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ, πλην της Τζάκρη έχουν γίνει στόχος επιθέσεων και απειλών συνδέοντας αυθαίρετα τη ΝΔ με τους δράστες.

«Όλες αυτές τις μέρες στο Κοινοβούλιο και τον δημόσιο λόγο έχουμε γίνει μάρτυρες μιας ακραίας ρητορικής στοχοποίησης συγκεκριμένων προσώπων, πρακτικής κατατρομοκράτησης βουλευτών, έχουμε γίνει μάρτυρες ταγμάτων εφόδων στη Βουλή και εμπρησμών στα σπίτια του Καστόρη και της Τζάκρη», είπε.Πρόσθεσε ότι αυτή την ώρα στα σπίτια των βουλευτών του ΣΥΡΙΖΑ Σκουφά και Καραγιαννίδη βρίσκονται ομάδες ακραίων τραμπούκων και παρακρατικών για να τρομοκρατήσουν βουλευτές.

«Δεν βρήκατε ούτε μια λέξη για να καταδικάσετε κ. Μητσοτάκη. Επιχειρήσατε αντίθετα να απευθυνθείτε με έναν λόγο στοχοποίησης αυτών που έχουν διαφορετική άποψη για ένα κρίσιμο εθνικό θέμα» πρόσθεσε.

Ο Αλ. Τσίπρας σημείωσε για τη Συμφωνία των Πρεσπών ότι βρισκόμαστε ένα βήμα πριν από ένα ιστορικό γεγονός. «Μετά από σχεδόν 30 χρόνια αδράνειας και απανωτών εθνικών υποχωρήσεων και μετά από έναν ολόκληρο χρόνο εξαντλητικών διαπραγματεύσεων φτάνουμε στο τέλος μιας επίπονης διαδικασίας» τόνισε. Σημείωσε μάλιστα ότι αναμετράται με την ιστορική και την εθνική ευθύνη, με την ευθύνη που έχει ο καθένας από τους 300 που δεν εκβιάζονται, δεν τρομοκρατούνται και ομιλούν μονάχα με τη συνείδηση τους.

«Ακολουθώντας την προτροπή του εθνικού μας ποιητή, του Διονύσιου Σολωμού ότι «το έθνος μας πρέπει να μάθει να θεωρεί εθνικό ότι είναι αληθές», θα προσπαθήσω να παρουσιάσω την αλήθεια στους βουλευτές αλλά και στον ελληνικό λαό για ένα μείζον εθνικό πρόβλημα και για τα οφέλη της επίλυσής του. Με επιχειρήματα, με νηφαλιότητα, με ψυχραιμία. Χωρίς κραυγές, χωρίς συνθήματα, χωρίς να προσπαθώ να κινητοποιήσω το συναίσθημα, το θυμικό ή φοβικά αντανακλαστικά».

Αγρια επίθεση από Μητσοτάκη

Από την άλλη ο Κυριάκος Μητσοτάκης ήταν πιο οξύς στις εκφράσεις του, μίλησε για μπλόκο της ένταξης της ΠΓΔΜ στην ΕΕ, έκανε λόγο για εθνική ήττα, για εξαγορά συνειδήσεων.

Ο Κυριάκος Μητσοτάκης απευθυνόμενος στον Πρωθυπουργό είπε: «Με πήρατε τηλέφωνο ένα μεσημέρι και μου είπατε «πώς σου φαίνεται το όνομα «Μακεδονία του Ιλιντεν;» Και πήγε να μου πέσει το τηλέφωνο. Ή είστε ανιστόρητος ή είστε επικίνδυνα κυνικός ή και τα δύο».

Θέλω από το βήμα αυτό να στείλω, ένα ξεκάθαρο μήνυμα προς όλες τις κατευθύνσεις. Εφόσον οι Έλληνες πολίτες με εμπιστευθούν ως πρωθυπουργό, αρνούμαι κατηγορηματικά να ερμηνεύσω τη συμφωνία με αυτόν τον τρόπο. Η διαδικασία ένταξης των Σκοπίων στην ΕΕ δεν σχετίζεται με τη συμφωνία των Πρεσπών. Η Ελλάδα θα διατηρήσει στο ακέραιο όλα τα δικαιώματα που απορρέουν από την ιδιότητα του κράτους μέλους της Ευρωπαϊκής Ένωσης».

«Με απλά λόγια, η Ελλάδα μπορεί ανά πασά στιγμή να βάλει βέτο στη διαδικασία ένταξης των Σκοπίων στην Ευρωπαϊκή οικογένεια. Και, αυτό το δικαίωμα της πατρίδας μας αρνούμαι να το απεμπολήσω κι ας το καταλάβουν όλοι από τώρα» είπε με έμφαση.

Η Συμφωνία των Πρεσπών δεν αναφέρει ούτε σε ένα σημείο της την λέξη «Μακεδονία» ή «Μακεδόνες» σε σχέση προς την Ελλάδα. Πουθενά δεν γράφει «Έλληνες Μακεδόνες» ή «ελληνική Μακεδονία». Ξέρετε πώς ορίζει την ελληνική Μακεδονία το κείμενο που υπέγραψαν Τσίπρας και Κοτζιάς; Ως η «βόρεια περιοχή… του Πρώτου Μέρους». Η περιοχή έχει όνομα κ. Τσίπρα. Λέγεται Μακεδονία και είναι κομμάτι της ελληνικής ιστορίας. Αναπόσπαστο τμήμα του εθνικού κορμού. Ταυτισμένη με την ίδια την ιστορική συνείδηση του έθνους μας. Ζουν εκεί, περήφανοι Έλληνες Μακεδόνες.

Λέτε ότι ο Κωνσταντίνος Μητσοτάκης που έλεγε όσα προανέφερα θα μιλούσε ποτέ για «Μακεδόνες», όπως έκανε ενώπιον σας ο κ. Ζάεφ και δεν ανοίξατε το στόμα σας… Ισχυρίζεστε ότι ο Κώστας Καραμανλής και η Ντόρα Μπακογιάννη θα δέχονταν ποτέ ένα κράτος ακόμη και «Βόρειας Μακεδονίας», με λαό όμως «μακεδονικό» και με γλώσσα «μακεδονική»;

Δεν ξέρουν τι ψηφίζουν

Αυτό που κυριαρχεί, πάντως, από χθες είναι ότι οι βουλευτές που θα κληθούν να ψηφίσουν επί της ουσίας δεν γνωρίζουν τίποτε. Και το κυριότερο ότι οι συνταγματικές αλλαγές της ΠΓΔΜ θα ισχύσουν μόνο μετά την κύρωση από το ελληνικό Κοινοβούλιο της Συμφωνίας των Πρεσπών και του Πρωτοκόλλου ένταξης της γειτονικής χώρας στο ΝΑΤΟ. Και ο πρωθυπουργός επί της ουσίας δεν απάντησε γιατί έγιναν όλα αυτά, γιατί έκλεισε μια τέτοια συμφωνία που ακόμη κι αν έχει θετικά χάνονται στα τραγικά και βιαστικά λάθη που έκανε η κυβέρνηση.

Οι βουλευτές καλούνται το μεσημέρι να ψηφίσουν αν και υπάρχουν «αόρατες» συνταγματικές εγγυήσεις εκ μέρους των Σκοπίων. Κι αυτό είναι που προκαλεί εντάσεις με την αξιωματική αντιπολίτευση να δηλώνει ότι δεν μπορεί να συζητά η Βουλή των Ελλήνων για μια συμφωνία τέτοιας ιστορικής εμβέλειας δίχως να έχει στη διάθεσή της το τελικό, ενιαίο και κωδικοποιημένο Σύνταγμα της ΠΓΔΜ με ενσωματωμένες τις τροποποιήσεις που επήλθαν και με την κυβέρνηση να εμμένει στο επιχείρημα ότι δεν προβλέπει κάτι τέτοιο η συνταγματική πρακτική των Σκοπίων, η μάχη κορυφώνεται απόψε αργά το βράδυ με ονομαστική φανερή ψηφοφορία.

Η αντιπολίτευση διατυπώνει ηχηρές ενστάσεις καθώς έχει ανατραπεί το πλαίσιο της Συμφωνίας με ευθύνη της σκοπιανής πλευράς, αφού οι συνταγματικές αλλαγές που ενέκρινε η Βουλή της ΠΓΔΜ τελούν υπό αίρεση μέχρι να ψηφιστούν από την ελληνική Βουλή όχι μόνο η Συμφωνία των Πρεσπών, αλλά και το Πρωτόκολλο ένταξης στο ΝΑΤΟ, κάτι που παραδέχθηκε ουσιαστικά ο αναπληρωτής υπουργός Εξωτερικών Γιώργος Κατρούγκαλος δηλώνοντας: «Προέβλεψαν μια διαλυτική αίρεση, που ναι μεν δεν προβλεπόταν στις Πρέσπες, αλλά ούτε απαγορεύεται, κατά την οποία εάν εμείς δεν κυρώσουμε τη Συνθήκη ή εάν εμείς δεν τους εντάξουμε στο ΝΑΤΟ, τότε και αυτοί θα επαναφέρουν το Σύνταγμά τους στην προηγούμενη μορφή, πράγμα που απορρέει από τη βασική αρχή των συμβάσεων, του pacta sunt servanda, ότι και οι δύο πλευρές πρέπει να εφαρμόζουν αμοιβαία τις υποχρεώσεις τους».

Δεν ισχύει

Για την κυβέρνηση υπερισχύει αυτό που ο αναπληρωτής υπουργός παρουσίασε ως επίτευγμα της διαπραγμάτευσης Κοτζιά, ότι δηλαδή αυτό που προέβλεπε η Συμφωνία των Πρεσπών ήταν ότι θα ερχόταν προς κύρωση στην ελληνική Βουλή «μόνο όταν είχε ολοκληρωθεί η συνταγματική αναθεώρηση στο άλλο μέρος». «Αυτό έγινε», είπε, ωστόσο στα χέρια των βουλευτών δεν έφτασε ποτέ το νέο τροποποιημένο Σύνταγμα με ενσωματωμένες τις αλλαγές που θα ισχύσουν στο πλαίσιο της Συμφωνίας. Και αυτό διότι δεν έχει τεθεί σε ισχύ. Κάτι που αντιβαίνει στις πρόνοιες της Συμφωνίας. Ακόμα και η ρηματική διακοίνωση που διαβιβάστηκε στο ελληνικό ΥΠΕΞ φέρει ως τίτλο «Δημοκρατία της Μακεδονίας». «Πριν αλέκτορα φωνήσαι, τα Σκόπια παραβίασαν τη Συμφωνία των Πρεσπών» δήλωσε ο εισηγητής της ΝΔ Γιώργος Κουμουτσάκος.

Ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος του κόμματος Νίκος Δένδιας έθεσε το θέμα από την αρχή της συνεδρίασης, τονίζοντας ότι η παραδοχή πως δεν υπάρχει και δεν θα υπάρξει κωδικοποιημένο κείμενο του Συντάγματος με τις τροποποιήσεις, βάσει της Συμφωνίας, «επιβεβαιώνει τους χειρότερους φόβους μας: το Σύνταγμα της γειτονικής χώρας παραμένει ως είχε και παράλληλα υφίσταται το ψήφισμα περί της τροποποίησής του, χωρίς να έχει ενσωματωθεί σε ενιαίο κείμενο, ώστε τα Σκόπια να επικαλούνται ό,τι θέλουν, όποτε θέλουν, κατά το δοκούν».

Σύμφωνα με τον σύμβουλο του προέδρου της ΝΔ Κυριάκου Μητσοτάκη, καθηγητή Γιώργο Γεραπετρίτη, η Βουλή καλείται να νομοθετήσει «εν κενώ» και να ψηφίσει ότι «δίνει λευκή επιταγή για το πώς έχει τροποποιηθεί αλλά και για το πώς θα ερμηνευθεί το Σύνταγμα της γείτονος». Ενώ και ο Ανδρέας Λοβέρδος εκ μέρους της ΔΗΣΥ τόνισε ότι οι προσθήκες που έγιναν στο Σύνταγμα και στη ρηματική διακοίνωση επιβαρύνουν τα θέματα, άλλαξαν μονομερώς και η κυβέρνηση συμφώνησε με αυτό σιωπηρά.

Είναι ενδεικτικό της «θολούρας» που επικρατεί το γεγονός ότι προχθες το βράδυ ο Κατρούγκαλος κατέθεσε στην Ολομέλεια το επίσημο κείμενο του Συντάγματος των Σκοπίων, το οποίο ζητήθηκε και στάλθηκε διά της διπλωματικής οδού, όπως έπρεπε εξαρχής να συμβεί και όχι μέσω της επίσημης ιστοσελίδας της σκοπιανής πλευράς, στο οποίο βεβαίως δεν υπάρχουν ενσωματωμένες οι επίμαχες τροποποιήσεις. «Θα προστεθούν αφού κυρώσουμε τη Συμφωνία» τόνισε ο Κατρούγκαλος, δηλώνοντας, κατά τα λοιπά, ότι «η Συμφωνία καλύπτει στο 110% τις εθνικές θέσεις και είναι εθνικά επωφελής».

Αξίζει να σημειωθεί πάντως ότι ο Γιώργος Κατρούγκαλος παραδέχθηκε ότι το νέο Σύνταγμα των Σκοπίων θα τεθεί σε ισχύ μετά την κύρωση της Συμφωνίας των Πρεσπών και του πρωτοκόλλου ένταξης στο ΝΑΤΟ από την ελληνικό κοινοβούλιο. Ο ίδιος κατέθεσε μάλιστα στην Ολομέλεια το επίσημο κείμενο του Συντάγματος της γειτονικής χώρας όπου φαίνεται πως δεν έχουν προστεθεί οι αλλαγές για το νέο όνομα, την εξάλειψη των αλυτρωτισμών κ.α. αν και οι συγκεκριμένες τροποποιήσεις αποτελούν ρητό όρο για την ψήφιση της Συμφωνίας από την χώρα μας.

Η ψηφοφορία

Αναφορικά με την ψηφοφορία του μεσημεριού, το Μέγαρο Μαξίμου φαίνεται πως έχει εξασφαλίσει την κύρωση της Συμφωνίας. «Ναι» έχουν πει οι Θανάσης Παπαχριστόπουλος, Σπύρος Δανέλλης, Σπύρος Λυκούδης, Γιώργος Μαυρωτάς, Θανάσης Θεοχαρόπουλος, Ελενα Κουντουρά ενώ η Κατερίνα Παπακώστα έδωσε μισό «ναι» στην ομιλία της και άφησε το υπόλοιπο για το φινάλε.

Επομένως υπάρχουν έξι σίγουροι και πιθανότατα η Παπακώστα επτά που προστίθενται στους 145 βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ.

Keywords
ψηφοφορία, εκφρασεις, ψηφοφορία, αλέξης τσίπρας, νεα δημοκρατια, ντορα μπακογιαννη, βουλη, δημοσκοπηση, τσιπρας, νέα, σαμαρας, τίθενται, ΚΚΕ, συριζα, αυθαιρετα, ΠΓΔΜ, σκοπια, ελλαδα, νατο, συνταγμα, ισχύ, υφίσταται, λοβερδος, ελενα, μυστικες δημοσκοπησεις, εθνος, αλλαγη ωρας, δακρυγονα, κυβερνηση εθνικης ενοτητας, νεα κυβερνηση, αυθαιρετα παραταση, Καλή Χρονιά, τελος του κοσμου, αλλαγη ωρας 2013, αστυνομικο τμημα, κωστας καραμανλης, αλέξης τσίπρας, κομματα, βουλευτες, μιλα, το θεμα, βημα, βουλη των ελληνων, δημοκρατια, εθνικη, ηττα, θεμα, οικονομια, περιοδος, πλαισιο, τηλεφωνο, το βημα, ωρα, αιρεση, αμοιβαια, απλα, βετο, βραδυ, γεγονος, γινει, γλωσσα, δημοσιο, δειχνει, ελενα, ειπε, υπαρχει, εξι, επρεπε, επτα, ευθυνη, ιδια, υφίσταται, ομιλια, ιστορικο, κυβερνηση, κειμενο, κλιμα, κυνικος, λαθη, λευκη, λογια, λογο, μακεδονια, μαξιμου, μειζον, μητσοτακης, μπλοκο, μορφη, νατο, νηφαλιοτητα, ντορα, ξερετε, οικογενεια, ονομα, ουσιαστικα, πρεσπες, σπιτια, στομα, συνθηματα, σολωμου, τίθενται, τμημα, ισχύ, φορα, χασμα, ψυχραιμια, κωνσταντινος, δικαιωμα, δικαιωματα, εμφαση, εθνικο, χωρα, κομματι, κωστας, κυριακου, μια φορα, ομαδες, ρητο, σπυρος, θανασης, θεματα, θεσεις, θετικα, βεβαιως, χερια
Τυχαία Θέματα