Πολυετείς καθείρξεις για στελέχη της ΕΛ.ΑΣ και της ΕΥΠ για σχέσεις με δουλεμπόρους

12:02 14/5/2019 - Πηγή: In.gr

Σε πολυετείς ποινές κάθειρξης καταδικάσθηκαν χθες από το Τριμελές Εφετείο Κακουργημάτων Αθηνών ένα υψηλόβαθμο στέλεχος της ΕΥΠ αλλά και ένας αξιωματικός της ΕΛ.ΑΣ για συμμετοχή σε κύκλωμα δουλεμπόρων και νομιμοποίησης λαθρομεταναστών!

Πρόκειται για την υπόθεση που είχε αποκαλύψει με διαδοχικά δημοσιεύματα το 2015 «Το Βήμα», με

βάση και έρευνα από την Υποδιεύθυνση Δίωξης του Οργανωμένου Εγκλήματος αλλά και την Υπηρεσία Εσωτερικών Υποθέσεων της ΕΛ.ΑΣ. Μάλιστα στην διάρκεια της δίκης προχώρησαν σε σημαντικές καταθέσεις πρώην και νυν ανώτατα στελέχη της ΕΛ.ΑΣ, της ΕΥΠ αλλά και του Λιμενικού χωρίς να δημοσιοποιηθεί οτιδήποτε. Σε ορισμένες από αυτές τις καταθέσεις μνημονεύθηκε ότι ορισμένοι από τους αλλοδαπούς που φέρεται να εμπλέκονται σε δουλεμπόριο, ήταν πληροφοριοδότες των αρχών ασφαλείας και των μυστικών υπηρεσιών. Προκαλώντας σχετικές απορίες για το παρασκήνιο των ερευνών, των κρατικών υπηρεσιών, όταν μάλιστα η χώρα μας είναι υπόλογη για το μεταναστευτικό πρόβλημα .

Εκτός των δύο αξιωματούχων που καταδικάσθηκαν σε ποινές κάθειρξης οκτώ και έξι ετών, καταδικαστικές αποφάσεις υπήρξαν και για δύο ιδιώτες που κατηγορήθηκαν για συμμετοχή στα κυκλώματα Στους δύο ιδιώτες επιβλήθηκαν ποινές οκτώ και εννιά ετών κάθειρξης. Με την πλευρά των κατηγορουμένων να μιλά για άδικη καταδίκη και για αστήρικτο κατηγορητήριο. Στην ίδια δικογραφία κατηγορούμενοι ήταν τρείς ακόμη αλλοδαποί (κυρίως ιρακινής καταγωγής) που θεωρείται ότι σχετίζονταν με ομάδες διακινητών λαθρομεταναστών. Τα άτομα αυτά ωστόσο δεν εμφανίσθηκαν στο δικαστήριο και δεν υπήρξε εκπροσώπησή τους από δικηγόρους.

Η έρευνα είχε ξεκινήσει προ πενταετίας μετά την αποστολή πολυσέλιδων αναφορών που είχε χειριστεί αρχικά η ΕΥΠ, για σχέσεις τουλάχιστον 20 Τούρκων και άλλων διακινητών μεταναστών με έλληνες αξιωματούχους που τους προσέφεραν –με το αζημίωτο – κάλυψη και αρωγή στις ενέργειές τους.

Σημαντικά στοιχεία αντλήθηκαν από υπόθεση απελευθέρωσης, με την αναφερόμενη διαμεσολάβηση του πράκτορα της ΕΥΠ, ελλήνων ενόπλων δουλεμπόρων που είχαν εντοπίσει αστυνομικοί και λιμενικοί στην Ηγουμενίτσα και στην περιοχή του Σκαραμαγκά. Επίσης είχαν καταγραφεί δεκάδες συνομιλίες και ανταλλαγές SMS μεταξύ αξιωματούχων (χρησιμοποιούσαν τα επονομαζόμενα «πακιστανικά» τηλέφωνα) και διακινητών λαθρομεταναστών. Με τους τελευταίους να ζητούν μεγάλα χρηματικά ποσά για «εξυπηρετήσεις», με έκδοση ταξιδιωτικών εγγράφων για νομιμοποιήσεις λαθρομεταναστών, αδειών παραμονής κ.λπ Επιπλέον είχε διερευνηθεί ταξίδι ενός από τους υπόπτους αξιωματικούς στο Ιράκ το 2014. Από την πλευρά του ωστόσο προέβαλε την δικαιολογία – με βάση και άλλες καταθέσεις- ότι το ταξίδι αυτό αφορούσε σχέδια «επενδύσεων στη Μέση Ανατολή. Ακολούθως τον δικαστικό φάκελο είχαν εξετάσει η πρώην προϊσταμένη της Εισαγγελίας Διαφθοράς κυρία Ελένη Ράικου και ο ειδικός ανακριτής Διαφθοράς κ. Κωνσταντίνος Σαργιώτης.

Στη διάρκεια της δίκης που ξεκίνησε κατεθεσαν πρώην ανώτεροι και ανώτατοι αξιωματικοί από την Αντιτρομοκρατική υπηρεσία, την Διευθυνση Αλλοδαπών της ΕΛ.ΑΣ , την Δίωξη Οργανωμένου Εγκλήματος, ανώτατα στελέχη της ΕΥΠ αλλά και δραστήριοι αξιωματικοί του Λιμενικού που αναφέρθηκαν στο παρασκήνιο της υπόθεσης. Ορισμένοι από αυτούς στις αρχικές καταθέσεις τους είχαν επισημάνει ότι είχαν ζητήσει από την ηγεσία της ΕΛ.ΑΣ να προχωρήσει σε «εκκαθαριστικές ενέργειες». Χωρίς ωστόσο να εισακουστούν. Οι δύο κατηγορούμενοι αξιωματούχοι αρνήθηκαν κάθε εμπλοκή, αναφέρθηκαν σε σκοπιμότητες σε βάρος τους και συμπλήρωσαν ότι είχαν επαφές με τους υπόπτους για την άντληση πληροφοριών. Στον ίδιο ισχυρισμό προχώρησε και ανώτατο στέλεχος της ΕΥΠ που κλήθηκε να καταθέσει. Από την πλευρά τους οι νομικοί κ.κ Γιώργος Παπαδάκης και Νικόλαος Γραμμένος που εκπροσωπούσαν ορισμένους από τους κατηγορουμένους εξέφρασαν την έκπληξή τους για την απόφαση του δικαστηρίου. Προσθέτοντας ότι «στην διάρκεια της διαδικασίας δεν παρουσιάσθηκαν επιβαρυντικά στοιχεία».

Keywords
Τυχαία Θέματα