Πολυτεχνείο : Η πολιτική βγήκε στους δρόμους εν μέσω lockdown – To «ταμείο» της φετινής 17ης Νοέμβρη

23:20 17/11/2020 - Πηγή: In.gr

Η σημερινή μέρα είναι βέβαιο ότι θα μνημονεύεται στο πολιτικό ημερολόγιο του μέλλοντος για πάρα πολλούς λόγους.

Για πρώτη φορά

Για πρώτη φορά εν μέσω απαγόρευσης των επετειακών εκδηλώσεων (συναθροίσεις άνω των 3 ατόμων) λόγω του lockdown ένας πρωθυπουργός και μάλιστα κεντροδεξιός όπως ο Κυριάκος Μητσοτάκης κατέθεσε στεφάνι, στο Πολυτεχνείο, στον ιστορικό χώρο της αντιδικτατορικής εξέγερσης. Στον ίδιο χώρο επίσης στεφάνι κατέθεσε

αντιπροσωπεία του ΚΙΝΑΛ.

Στεφάνι που αρνήθηκαν να καταθέσουν σε ένα «αστυνομοκρατούμενο Πολυτεχνείο» τα κόμματα της Αριστεράς.

Αντίθετα, ο ΣΥΡΙΖΑ και ο Αλέξης Τσίπρας επέλεξαν το χώρο του πρώην ΕΑΤ-ΕΣΑ για να πραγματοποιήσουν επετειακή εκδήλωση ενώ δεν επιχείρησαν να κάνουν πορεία προς την πρεσβεία των ΗΠΑ.

Το ΚΚΕ παρουσία του Δημήτρη Κουτσούμπα επέλεξε να σπάσει στην πράξη την απαγόρευση των συναθροίσεων φτάνοντας το πρωί στην αμερικανική πρεσβεία μετά την κατάθεση στεφάνου στο χώρο του πρώην ΕΑΤ-ΕΣΑ.

Ο Γιάνης Βαρουφάκης και οι βουλευτές του ΜέΡΑ25 μετ’ αστυνομικών εμποδίων κατάφεραν να πορευτούν και να φτάσουν από το Πολυτεχνείο ως την πρεσβεία των ΗΠΑ αργά το βράδυ.

Διασταυρούμενα πυρά

Αυτό που πάντως είναι πανθομολογούμενο είναι πως η κυβέρνηση με την επιλογή της να επιβάλλει μια δρακόντεια απαγόρευση συναθροίσεων και πορειών με την απειλή ποινικών κυρώσεων και εξοντωτικών προστίμων βρέθηκε αντιμέτωπη με διασταυρούμενα πυρά.

Το ΚΚΕ σπάζοντας την απαγόρευση δημιούργησε μια κατάσταση κατά την οποία ο Κυριάκος Μητσοτάκης βάλλονταν εκ δεξιών του για δύο λόγους:

Ο πρώτος ήταν για το στεφάνι που κατάθεσε στο Πολυτεχνείο ερεθίζοντας τα αντανακλαστικά της σκληρής δεξιάς πτέρυγας της ΝΔ και ο δεύτερος λόγος ήταν η κριτική που ασκούνταν στο εσωτερικό της κυβέρνησης με αποδέκτη το υπουργείο Προστασίας του Πολίτη για την αδυναμία του να εφαρμόσει στην πράξη αυτή την πρωτοφανή απαγόρευση των συναθροίσεων.

Οι εκ δεξιών αιχμές εντός του κυβερνητικού στρατοπέδου ήταν πως τελικά ο κ. Μητσοτάκης φαινόταν ανακόλουθος με τα όσα είχε πει στη Βουλή την προηγούμενη ότι «οι νόμοι ισχύουν για το Κομμουνιστικό Κόμμα, για εσάς (σ.σ. εννοούσε το Δημήτρη Κουτσούμπα) και τον κ. Βαρουφάκη».

Η νομιμότητα

Μέσα σε αυτό το κλίμα ακολούθησε το μεσημέρι η επίθεση των αστυνομικών δυνάμεων στο κέντρο της Αθήνας κατά της συγκέντρωσης του ΚΚΕ, οι προπηλακισμοί κατά βουλευτών και στελεχών του, οι συλλήψεις και οι προσαγωγές, παρουσία του γραμματέα του ΚΚΕ Δημήτρη Κουτσούμπα.

Έκτοτε το σκηνικό των προηγούμενων ημερών με το κείμενο που από κοινού συνυπέγραφαν ΚΚΕ, ΜέΡΑ25 και ΣΥΡΙΖΑ μεταφέρθηκε στο δρόμο. Το ΚΚΕ σήκωσε το κύριο βάρος της πολιτικής αντιπαράθεσης με την κυβέρνηση αμφισβητώντας έμπρακτα την απαγόρευση όπως και το ΜέΡΑ25, ενώ μαζί με τη συνδρομή του ΣΥΡΙΖΑ κατήγγειλαν τον κυβερνητικό αυταρχισμό.

Αξίζει να σημειωθεί ότι ο ΣΥΡΙΖΑ και τις προηγούμενες ημέρες παρά την θέση του κατά της απαγόρευσης που διαμορφώθηκε με σαφήνεια την τελευταία στιγμή και κάτω από την πίεση της στάσης ΚΚΕ και ΜέΡΑ25, επέμεινε στη θέση κατά της διεξαγωγής πορειών. Γεγονός είναι επίσης ωστόσο ότι ο κυβερνητικός εκπρόσωπος όσο και το ΚΙΝΑΛ τον εγκάλεσαν επειδή παρείχε πολιτική κάλυψη στην πραγματοποίηση πορειών από τα άλλα δύο κόμματα.

Άλλωστε κατά της απαγόρευσης εμφανίστηκε και η ακροδεξιά Ελληνική Λύση παρά το γεγονός ότι σήμερα εγκαλούσε στη Βουλή την κυβέρνηση ότι δεν επέβαλε τη «νομιμότητα» και εξαπέλυε επίθεση στο ΚΚΕ ότι παραβίασε τη νομιμότητα.

Για τη διεξαγωγή της εκδήλωσης του ΣΥΡΙΖΑ στο πρώην ΕΑΤ-ΕΣΑ πάντως και ο Αλέξης Τσίπρας μίλησε για σπάσιμο στην πράξη της απαγόρευσης των συναθροίσεων.

Οδομαχίες ΚΚΕ και Αστυνομίας

Σε κάθε περίπτωση πάντως μετά από πολλά χρόνια καταγράφεται ένα αξιοσημείωτο γεγονός. Αφενός μεν η πρωτοφανής σε σφοδρότητα επίθεση της Αστυνομίας κατά κοινοβουλευτικού κόμματος και ειδικότερα του ΚΚΕ θυμίζοντας το σκηνικό του 1999 με την επίσκεψη Κλίντον και αφετέρου η πολιτική αντιπαράθεση με την κυβέρνηση για  επεισόδια και οδομαχίες στο κέντρο της Αθήνας δεν έχει στο επίκεντρο τους λεγόμενους «μπαχαλάκηδες» αλλά την Αριστερά και ειδικότερα το ΚΚΕ.

Σε αυτό το πλαίσιο ο Μιχάλης Χρυσοχοΐδης σε δηλώσεις του νωρίτερα το βράδυ επιχείρησε να διασκεδάσει τις εντυπώσεις υποστηρίζοντας ότι η κυβέρνηση έκανε πολιτική επιλογή να ανεχτεί τις πολιτικές εκδηλώσεις και πως η απαγόρευση κατά των συναθροίσεων αφορούσε αποκλειστικά και μόνο τις πορείες, παραδεχόμενος ταυτόχρονα ότι τα υγειονομικά πρωτόκολλα τηρήθηκαν από τα κόμματα.

Αυτό που μένει πλέον να φανεί είναι αν θα συνεχίσει η κυβέρνηση την κόντρα της με το ΚΚΕ για το οποίο ο Μιχάλης Χρυσοχοΐδης άφησε ανοιχτό το θέμα των διώξεων σε ότι αφορά τους διοργανωτές της συγκέντρωσης στο κέντρο της Αθήνας.

Ανακατατάξεις και διεργασίες

Ο Κυριάκος Μητσοτάκης με την επιλογή της απαγόρευσης των συναθροίσεων δημιούργησε τις προϋποθέσεις διεργασιών και ανακατατάξεων στον ευρύτερο χώρο της Αριστεράς δημιουργώντας δυσκολίες στα αριστερά του ΣΥΡΙΖΑ και του Αλέξη Τσίπρα για τον οποίο ο ίδιος ο πρωθυπουργός είχε δηλώσει ότι του έκανε πρόταση «περίπου συγκυβέρνησης» με αφορμή την πρόταση για υπουργό Υγείας κοινής αποδοχής.

Ταυτόχρονα όμως ο κ. Μητσοτάκης άνοιξε και τον ασκό του Αιόλου εκ δεξιών του προκαλώντας πόλεμο με το ΚΚΕ. Το πιο σκληροπυρηνικό κομμάτι της Δεξιάς εντός και εκτός ΝΔ ζητάει αυτός ο πόλεμος να φτάσει μέχρι τέλους.

Σε κάθε περίπτωση πάντως και εν μέσω υγειονομικής κρίσης και lockdown με απαγόρευση συναθροίσεων το πολιτικό παιχνίδι μεταφέρθηκε κυριολεκτικά στους δρόμους και αυτό από μόνο του αποτελεί αν μη τι άλλο μια εξέλιξη που δύσκολα θα φανταζόταν κάποιος πριν από μερικές εβδομάδες ή και μήνες σε αυτές τις συνθήκες τις πανδημίας.

Keywords
Τυχαία Θέματα