Πονόλαιμος : Πώς θα τον «νικήσετε» εύκολα και γρήγορα
Ο πονόλαιμος μπορεί να έχει πολλές αιτίες για τις οποίες να εκδηλώνεται. Αν έχει σχέση με τη γρίπη, με κάποια λοίμωξη, ήπιαμε κρύο νερό και πολλά άλλα, μπορεί να περιοριστεί ως σύμπτωμα με τους παρακάτω εύκολους και χρήσιμους τρόπους.
Λεμόνι και μέλιΦαίνεται ότι ένα ζεστό ρόφημα με φρέσκο χυμό λεμονιού και μέλι ήταν η πιο δημοφιλής επιλογή, με το 62% να το προτιμάει, ενώ το ζεστό ρόφημα με σκέτο λεμόνι ήρθε στην δεύτερη θέση με 31%, σύμφωνα με το medicalnewstoday.com και το iatropedia.gr.
Η πίστη
Αυτό βασίζεται κυρίως στην οικογένεια και στους φίλους που το συνιστούν, αν και ενισχύεται και από μελέτες και στοιχεία που βασίζονται στην λήψη βιταμίνης C από το λεμόνι και στην λήψη αντιμικροβιακών ουσιών από το μέλι.
Το λεμόνι είναι δημοφιλές στα ροφήματα λόγω των υψηλών επιπέδων βιταμίνης C. Το ενδιαφέρον για τη χρήση της βιταμίνης C για τη θεραπεία του κοινού κρυολογήματος ξεκινάει τη δεκαετία του 1940, αλλά τα αποτελέσματα από τις διάφορες κλινικές δοκιμές που διεξάγονται έκτοτε ποικίλλουν.
Αν και προηγούμενες μελέτες ανέφεραν ότι η λήψη βιταμίνης C μειώνει την χρονική διάρκεια ενός κρυολογήματος, η σημερινή επιστημονική άποψη είναι πως, στον γενικό πληθυσμό, είναι αναποτελεσματική.
Από την άλλη, υπάρχουν ορισμένες ομάδες ατόμων που μπορεί να επωφεληθούν από τη βιταμίνη C όταν έχουν κρυολόγημα. Αυτά περιλαμβάνουν άτομα που κάνουν σοβαρή σωματική άσκηση, άτομα που εκτίθενται σε κρύο περιβάλλον και άτομα με επίπεδα βιταμίνης C κάτω από το συνιστώμενο.
Αλλά δεν υπάρχουν στοιχεία που να δείχνουν ότι καταπραΰνει τον πονόλαιμο.
ΜέλιΤο μέλι είναι γνωστό για τις αντιμικροβιακές του ιδιότητες. Μια μελέτη διαπίστωσε ότι το μέλι Manuka είναι αποτελεσματικό στην μείωση του πόσο γρήγορα ο ιός της γρίπης αναπαράγεται.
Όσον αφορά τον πονόλαιμο, ή τον πόνο γενικότερα, το μέλι έχει μελετηθεί κυρίως στο πλαίσιο της αμυγδαλεκτομής και η έρευνα έχει δείξει ότι είναι αποτελεσματικό.
Άλλες μελέτες έχουν εξετάσει την αποτελεσματικότητα του μελιού στην μείωση του βήχα, που συνδέεται με το κοινό κρυολόγημα και τη γρίπη. Εδώ, αρκετές κλινικές δοκιμές έχουν δείξει μια μικρή βελτίωση στον βήχα της νύχτας και την ποιότητα του ύπνου σε παιδιά ηλικίας άνω του ενός έτους.
Έτσι, το μέλι πιθανώς βοηθάει με τον πονόλαιμο και το λεμόνι μπορεί να βοηθήσει ή να μην βοηθήσει στην επιτάχυνση της αποκατάστασης από τα συμπτώματά μας.
ΑλκοόλΑν και το λεμόνι με το μέλι ήταν ο σαφής νικητής, τα αλκοολούχα ροφήματα ήρθαν στην δεύτερη θέση προτίμησης. Το 31% των συντακτών του MNT ανέφερε ότι τα ζεστά ή κρύα αλκοολούχα ροφήματα καταπραΰνουν τον πονόλαιμο.
Οι λόγοι γι’ αυτό στο μυαλό των ανθρώπων κυμαίνονται από το ότι “το αλκοόλ απολυμαίνει τον λαιμό”, έως το ότι “το αλκοόλ είναι αναισθητικό και μουδιάζει τον πόνο”.
Αν και υπάρχουν ενδείξεις ότι το αλκοόλ μπορεί να σκοτώσει τους ιούς που ευθύνονται για το κοινό κρυολόγημα και τη γρίπη, αυτό ισχύει μόνο για τα αλκοολούχα χεριών και τα απολυμαντικά ή τις παστίλιες που περιέχουν αλκοόλ.
Το αλκοόλ έχει και αναισθητικά αποτελέσματα, αλλά δεν υπάρχουν επιστημονικές αποδείξεις για τα οφέλη που αυθαίρετα ο κόσμος αποδίδει σε διάφορα αλκοολούχα παρασκευάσματα, για να μειωθεί ο πονόλαιμος. Πρόκειται μόνο για εικασίες.
Από την άλλη, το αλκοόλ είναι σίγουρα αγγειοδιασταλτικό. Έτσι, εάν αισθάνεστε κρυάδες και πόνο λόγω λοίμωξης από κρυολόγημα ή γρίπη, ένα αλκοολούχο ποτό μπορεί να φέρει μια… ροζ απόχρωση στα μάγουλά σας και να σας βοηθήσει να νιώσετε ζέστη και ανακούφιση ταυτόχρονα.
ΜπαχαρικάΗ τελική κατηγορία στην μικρή έρευνα του ΜΝΤ ήταν τα μπαχαρικά, ή τα αρωματισμένα ποτά.
Το τζίντζερ αναφέρθηκε από το 23% των ερωτηθέντων ως μια αποτελεσματική μέθοδος για να μειωθεί ο πονόλαιμος. Πράγματι, το τζίντζερ έχει αποδειχθεί ότι μειώνει τον πόνο γενικά.
Σε μια μελέτη, οι ερευνητές χρησιμοποίησαν ένα πρόγραμμα υπολογιστή, για να διαπιστώσουν εάν το τζίντζερ θα μπορούσε να αποτρέψει την μόλυνση από τη γρίπη, ειδικά για το στέλεχος H1N1, που προκαλεί την γρίπη των χοίρων. Η επιστημονική ομάδα διαπίστωσε, ότι το δραστικό συστατικό στο τζίντζερ εμποδίζει τον ιό να μολύνει τα ανθρώπινα κύτταρα.
Η τελευταία επιλογή στην λίστα ήταν η κανέλα, η οποία προτιμάται από το 8% των ερωτηθέντων του ΜΝΤ.
Σύμφωνα με μία μελέτη, ένα συστατικό στο αιθέριο έλαιο της κανέλας αναστέλλει την ανάπτυξη του ιού της γρίπης σε in vitro και in vivo δοκιμές. Αλλά δεν υπάρχουν ειδικές μελέτες που να εξετάζουν την κανέλα και τον πονόλαιμο.
ΣυμπερασματικάΗ «έρευνα» αυτή, φυσικά, είναι πολύ μικρή για να δώσει μια πραγματική εικόνα του γενικού πληθυσμού. Αλλά δεν απείχε πολύ από τα ευρήματα μιας μεγάλης μελέτης που δημοσιεύθηκε το 2016.
Σύμφωνα με εκείνη την έρευνα, το 99% των ανθρώπων χρησιμοποιούν κάποια μορφή σπιτικής θεραπείας, όταν βιώνουν συμπτώματα από το κοινό κρυολόγημα, όπως ο πονόλαιμος.
Όπως και στην έρευνα στα γραφεία του ΜΝΤ, το μέλι ήταν πρώτο στην μεγάλη έρευνα, με το 42% των συμμετεχόντων να το επιλέγει για ανακούφιση.
Γενικά, τα ζεστά ροφήματα κάθε είδους έχει αποδειχθεί ότι έχουν την καλύτερη επίδραση στον πονόλαιμο.
Όπως εξηγεί ο καθηγητής Ron Eccles (πρώην διευθυντής του Κέντρου για το Κοινό Κρυολόγημα της Σχολής Βιοεπιστημών στο Πανεπιστήμιο του Κάρντιφ στο Ηνωμένο Βασίλειο) τα ζεστά ροφήματα -ειδικά τα ζεστά και γλυκά ροφήματα- βοηθούν στην καλύτερη λίπανση ενός ερεθισμένου λαιμού καταπραΰνουν τον πόνο.
- Δημοφιλέστερες Ειδήσεις Κατηγορίας Ειδήσεις
- Κορωνοϊός: Αυτές είναι οι επτά περιοχές της Αττικής που είναι στο «κόκκινο»
- Κορονοϊός στο Άγιο Όρος: Διασωληνώθηκε μοναχός - Η παρέμβαση Τσιόδρα
- ΕΝΦΙΑ: Παράταση λίγων ημερών για την πρώτη δόση
- Ο Παππάς αποφασίζει για το μέλλον του
- Κορονοϊός: «Σαρώνει» η πανδημία στο κέντρο της Αθήνας - Αυτές είναι οι «κόκκινες» περιοχές
- Κορονοϊός: Ακόμη δύο θάνατοι στην Ελλάδα - Στους 342 οι νεκροί
- Ουρές χιλιομέτρων στην Εθνική οδό λόγω τροχαίου
- Πρόταση του Μαρινάκη στον Σεμέδο για νέο συμβόλαιο
- Μαντώ Γαστεράτου: Αποφάσισε στα 32 της να αλλάξει καριέρα
- Ηλεκτρικά μοτοποδήλατα: Τι ισχύει για διπλώματα, άδειες και πινακίδες - Διευκρινήσεις μετά από παραπλανητικές διαφημίσεις
- Δημοφιλέστερες Ειδήσεις In.gr
- Φρίκη στην Καρδίτσα: Βγήκαν σοροί στην επιφάνεια από σπασμένα μνήματα
- Απίστευτη η καταστροφή από τον «Ιανό»: Λίμνη 200.000 στρεμμάτων στη Θεσσαλία
- «Πάμε Δανάη!»: Οι φωτογραφίες της λαμπερής πρεμιέρας
- Κοροναϊός: «Χρειαζόμαστε βοήθεια από τον στρατό» – Lockdown σε 800.000 κατοίκους της Μαδρίτης
- ΚΚΕ: Οι μαθητές δεν είναι «αρνητές της μάσκας» – Απαράδεκτη η παρέμβαση του εισαγγελέα
- Πονόλαιμος : Πώς θα τον «νικήσετε» εύκολα και γρήγορα
- ΕΕ: Βέτο της Κύπρου στις κυρώσεις για Λευκορωσία λόγω… Τουρκίας
- Ο Ναβάλνι ζητά τα ρούχα που φορούσε στις 20 Αυγούστου: «Προσπάθησαν να με σκοτώσουν»
- Έρχεται νομοσχέδιο για την αντιμετώπιση απρεπούς περιεχομένου σε ριάλιτι
- Κοροναϊός: Διασωληνώθηκε μοναχός του Αγίου Όρους – Έντονο ενδιαφέρον Τσιόδρα
- Τελευταία Νέα In.gr
- Πονόλαιμος : Πώς θα τον «νικήσετε» εύκολα και γρήγορα
- To όραμα του Ερντογάν για μια νέα οθωμανική αυτοκρατορία
- «Πάμε Δανάη!»: Οι φωτογραφίες της λαμπερής πρεμιέρας
- Δένδιας: Η Τουρκία πρέπει να δώσει πολλά απτά δείγματα σεβασμού του διεθνούς δικαίου
- Φρίκη στην Καρδίτσα: Βγήκαν σοροί στην επιφάνεια από σπασμένα μνήματα
- Bohemian Rhapsody: Το παρασκήνιο και όλες οι λεπτομέρειες πίσω από το θρυλικό τραγούδι των Queen
- Κοντά σε συμφωνία με Τέγιες η Γιουνάιτεντ
- Κοτανίδου στο MEGA: Δεν θεωρώ ότι στο άμεσο μέλλον θα έχουμε γενικευμένο lockdown
- Δολοφονία Γρηγορόπουλου: Στα δικαστήρια και πάλι ο Κορκονέας – Εξετάζεται η αναίρεση της απόφασης που «έσπασε» τα ισόβια
- Τελευταία Νέα Κατηγορίας Ειδήσεις
- Ηλεκτρικά μοτοποδήλατα: Τι ισχύει για διπλώματα, άδειες και πινακίδες - Διευκρινήσεις μετά από παραπλανητικές διαφημίσεις
- Δολοφονία Γρηγορόπουλου: Ο Αρειος Πάγος συζητεί την αναίρεση της αποφυλάκισης Κορκονέα
- Δένδιας: «Θετική η αποχώρηση του Oruc Reis, αλλά η Τουρκία πρέπει να δώσει πολλά δείγματα ακόμη»
- Δημοψήφισμα στην Ιταλία: Exit poll δείχνουν προβάδισμα του «ναι» στη μείωση των βουλευτών
- Ο Τ. Μαυρίδης τοποθετείται στην Επιτροπή ΕΣΠΑ της ΚΕΔΕ
- Ρωσία: Το Ανώτατο δικαστήριο κατήργησε το κόμμα του Ναβάλνι
- Μητροπολίτης Κοζάνης κήρυγμα: «Ζήτω το Έθνος, ζήτω η Χωροφυλακή»
- Κακοκαιρία Ιανός: Ο απολογισμός της καταστροφής με αριθμούς
- Τσίτα τα γκάζια!
- Μισέλ Αούν: Χωρίς κυβέρνηση ο Λίβανος - Οδηγείται στην «κόλαση»