Σούδα : Κι όμως, τη βάση την κατασκεύασαν… οι Τούρκοι

16:13 29/9/2020 - Πηγή: In.gr

Με σκοπό τον ανεφοδιασμό πλοίων και υποβρυχίων αναδεικνύοντας αφενός την γεωστρατηγική θέση του ναυστάθμου της Σούδας και αφετέρου στην σημασία που αποδίδουν στην Νοτιοανατολική Μεσόγειο και τις εξελίξεις όχι μόνον η χώρα αλλά και οι σύμμαχοι θα δημιουργηθεί ο δεύτερος ναύσταθμος.

Όμως, δεν ήταν το ελληνικό κράτος εκείνο που δημιούργησε το ναύσταθμο της Σούδας.

Το λιμάνι της Σούδας δίνει στην Κρήτη, μετά τον 15ο αιώνα την αξιολόγηση ως ιδιαίτερα σημαντικού νησιού από

στρατιωτικής απόψεως. Οι Βενετσιάνοι την αποκαλούσαν «το μάτι του Βασιλείου της Κρήτης».

Η εμπλοκή των Τούρκων στη Σούδα

Η ετυμολογική ερμηνεία της λέξης «Σούδα», δείχνει ότι πρόκειται για ένα αδιέξοδο κανάλι ή στενό.

Σύμφωνα με το ελληνικό Πολεμικό Ναυτικό η ιδέα για την δημιουργία μονίμων ναυτικών εγκαταστάσεων στην περιοχή έρχεται από τον Μωχάμετ Άλι.

Το 1868 κατά τη διάρκεια της αιματηρότερης κρητικής επανάστασης ο αρχιστράτηγος της Κρήτης Χουσείν Αβνή πασάς αποφάσισε να δημιουργήσει ναυτική βάση στον όρμο της Σούδας μεταφέροντας χιλιάδες εργάτες από την Μικρά Ασία και τη Συρία.

Ο Σκοτσέζος στρατιωτικός μηχανικός Λιντς, επέλεξε την ακριβή θέση της βάσης, εκπόνησε τα σχέδια και είχε την επίβλεψη του έργου.

Εγκαίνια του ναυστάθμου στη Σούδα παρουσία του Σουλτάνου

Το έργο ήταν τέτοιας σημασίας που για τα εγκαίνια έφθασε στην Κρήτη από το παλάτι του στο Τοπ Καπί της Κωνσταντινούπολης ο ίδιος ο Σουλτάνος.

Τα επίσημα εγκαίνια έγιναν το 1872 με όλη τη μεγαλοπρέπεια που επέβαλε η παρουσία αυτού του ίδιου του Σουλτάνου Αμπντούλ Αζίζ, οποίος εκσυγχρόνισε το Οθωμανικό ναυτικό και το έκανε το 3ο μεγαλύτερο στον κόσμο.

Δύο χρόνια μετά άρχισαν να υλοποιούνται από τον Ρεούφ Πασά υπό την επίβλεψη Γερμανών μηχανικών τα σχέδια για την οχύρωση του υψώματος Καλαμίου και την ανάπτυξη πυροβολαρχίας. Το έργο τέλειωσε σύντομα και ονομάστηκε προς τιμήν του γιου του Σουλτάνου «Ιτζεδίν».

Γεωστρατηγική αναβάθμιση της χώρας

Η βάση της Σούδας είναι αναντικατάστατος αμυντικός σχηματισμός της χώρας. Οι υψηλού επιπέδου επισκευαστικές, εφοδιαστικές και διοικητικής μέριμνας υπηρεσίες που προσφέρει, όχι μόνο στις Ελληνικές ένοπλες δυνάμεις, αλλά και στις συμμαχικές, έχουν τύχει της ανάλογης αναγνώρισης.

 Όπως ενημέρωσε ο υπουργός Άμυνας «το συνολικό σχέδιο προβλέπει και αναβάθμιση υποδομών Σούδας για πλήρη οργανωμένο και λειτουργικό ναύσταθμο ώστε να αποτελέσει μόνιμο οργανωμένο και λειτουργικό μηχανισμό υποστήριξης πλοίων και υποβρυχίων».

Ουσιαστικά, η Σούδα που δημιουργήθηκε το1868, θα αποκτήσει τα χαρακτηριστικά του ναυστάθμου της Σαλαμίνας και εν ολίγοις θα δύναται να εξυπηρετήσει στο πλαίσιο της στρατηγικής συμφωνίας με τις ΗΠΑ, τόσο νατοϊκές δυνάμεις, όσο και αμερικανικά συμφέροντα στην περιοχή, αναβαθμίζοντας συνολικότερα, το γεωστρατηγικό ρόλο της χώρας.

Keywords
Τυχαία Θέματα