Πώς να προστατέψετε την πρώτη κατοικία – Τα «ψιλά γράμματα»

09:36 27/3/2019 - Πηγή: In.gr

Αυστηρότερα όρια για την προστασία της πρώτης κατοικίας από αυτά του αρχικού σχεδίου προβλέπει με τροπολογία ο διάδοχος του νόμου Κατσέλη.

Την ίδια στιγμή, πολλά ζητήματα παραμένουν ανοιχτά και προβλέπεται να κριθούν με υπουργικές αποφάσεις οι οποίες δεν αποκλείεται να κάνουν ακόμη πιο αυστηρό το πλαίσιο του νόμου για την προστασία της πρώτης κατοικίας.

Το νέο πλαίσιο της κυβέρνησης έχει αυστηρότερα κριτήρια ένταξης καθώς βάζει μια σειρά από κόφτες που θα κρίνουν εάν κάποιος δανειολήπτης μπορεί να προστατεύσει την πρώτη του κατοικία ή όχι.

Τα sos
του νέου νόμου

Τα βασικά σημεία του νέου πλαισίου είναι τα εξής:

Δεν θα εντάσσονται στον νέο νόμοι όσοι έχουν απορριφθεί από τον νόμο Κατσέλη με την αιτιολογία του δόλουΣτο νόμο θα εντάσσονται τα δάνεια τα οποία την 31η Δεκεμβρίου 2018 ήταν σε 3μηνη (90ημέρες) καθυστέρησηΗ αντικειμενική αξία του ακινήτου δεν θα πρέπει να υπερβαίνει τα 175.000 ευρώ για τα επιχειρηματικά δάνεια και τα 250.000 ευρώ για τους υπόλοιπους δανειολήπτεςΤο οικογενειακό εισόδημα θα πρέπει να είναι έως 12.500 ευρώ για τον άγαμο, 21.000 ευρώ για το ζευγάρι και συν 5.000 ευρώ για κάθε προστατευόμενο μέλος έως τρίαΗ συνολική αξία, καταθέσεις μετοχές, ομόλογα, ασφαλιστήρια συμβόλαια, χρυσό, ξένα νομίσματα δεν πρέπει να ξεπερνά τις 15.000 ευρώ.Η συνολική αξία της ακίνητης περιουσίας, ακινήτων και μεταφορικών μέσων του δανειολήπτη, της συζύγου και των προστατευόμενων μελών, δεν πρέπει να υπερβαίνει τις 80.000 ευρώ για όσους δανειολήπτες έχουν οφειλές άνω των 20.000 ευρώ – περιορισμός που δεν ισχύει για δάνεια και οφειλές κάτω των 20.000 ευρώ.Η επιμήκυνση του δανείου μετά την ρύθμιση είναι έως 25 έτη και χωρίς να υπερβαίνει το χρονικό της διάστημα το 80ο έτος του δανειολήπτη εκτός κι αν υπάρξει εγγυητής. Το επιτόκιο θα διαμορφωθεί με βάση το Euribor 3μηνου συν περιθώριο 2%.

Με το νέο καθεστώς προστασίας της πρώτης κατοικίας, η επιλεξιμότητα των δικαιούχων θα κρίνεται μέσω ηλεκτρονικής πλατφόρμας στην οποία οι δανειολήπτες με μη εξυπηρετούμενα δάνεια θα πρέπει να υποβάλουν αίτηση μέχρι την 31η Δεκεμβρίου 2019.

Ο χρόνος έναρξης όλων των διατάξεων του νέου πλαισίου τοποθετείται στην 30η Απριλίου 2019, όταν η πλατφόρμα θα είναι σε πλήρη ετοιμότητα.

Η ηλεκτρονική πλατφόρμα

Η διαδικασία για τη ρύθμιση των οφειλών του εισαγόμενου πλαισίου θα γίνεται αποκλειστικά με ηλεκτρονικό μέσο, και συγκεκριμένα μέσω πλατφόρμας η οποία αναπτύσσεται από τη Γενική Γραμματεία Πληροφοριακών Συστημάτων (Γ.Γ.Π.Σ.) σε συνεργασία με την Ειδική Γραμματεία Διαχείρισης Ιδιωτικού Χρέους (Ε.Γ.Δ.Ι.Χ.).

Η εν λόγω πλατφόρμα θα αναβαθμιστεί περαιτέρω, ώστε να υπηρετήσει τις ανάγκες του νέου πλαισίου, ανακτώντας αυτόματα όλα τα απαιτούμενα στοιχεία αναφορικά με τις οφειλές των αιτούντων από τα χρηματοπιστωτικά ιδρύματα και να μην απαιτείται η χρονοβόρα και συχνά κοστοβόρα βεβαίωση οφειλών, η οποία οδηγούσε σε καθυστερήσεις στο προηγούμενο πλαίσιο προστασίας.

Τα πρόσωπα, που πληρούν τις προϋποθέσεις έχουν τη δυνατότητα να ασκήσουν αίτηση μέσω της ηλεκτρονικής πλατφόρμας μέχρι την 31η Δεκεμβρίου 2019.

Κάθε φυσικό πρόσωπο έχει τη δυνατότητα υποβολής μίας μόνον αίτησης στο παρόν πλαίσιο. Η ρύθμιση αποσκοπεί στην αποτροπή καταχρηστικών συμπεριφορών. Προβλέπεται η δυνατότητα διαγραφής και ταυτόχρονης επανυποβολής της αίτησης, όταν υπάρχουν ελλείψεις ή σφάλματα, που για τεχνικούς λόγους δεν μπορούν να διορθωθούν.

Keywords
Τυχαία Θέματα