Πώς θα διοχετευθούν 16 δισ. ευρώ το 2020 στις επιχειρήσεις – Τι αποφάσισαν κυβέρνηση και τραπεζίτες

16:05 5/5/2020 - Πηγή: In.gr

Τη δυνατότητα να διοχετευτούν στην ελληνική οικονομία, με τη μορφή χρηματοδοτήσεων περίπου 16 δις ευρώ το 2020, εκτίμησαν τα στελέχη των τραπεζών, κατά τη διάρκεια της τηλεδιάσκεψης που είχε ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης με στελέχη των χρηματοπιστωτικών ιδρυμάτων και με τον διοικητή της Τράπεζας της Ελλάδος Γιάννη Στουρνάρα.
Σύμφωνα

με πηγές κατά τη διάρκεια της σύσκεψης συζητήθηκε το πώς θα διοχετευθεί με γρήγορες και αποτελεσματικές διαδικασίες ρευστότητα στην ελληνική οικονομία και με πιο τρόπο μπορούν να αξιοποιηθούν καλύτερα τα νέα χρηματοδοτικά εργαλεία που έχουν δημιουργηθεί σε ευρωπαϊκό επίπεδο και παρέχουν αυτή τη δυνατότητα. Όπως σημείωνε νωρίτερα το In.gr πραγματοποείται μπαράζ συσκέψεων στο Μέγαρο Μαξίμου για το στοίχημα της παροχής ρευστότητας στην αγορά, αλλά και της χρηματοδότησης των επιχειρήσεων από το τραπεζικό σύστημα.

«Πρέπει να απορροφήσουμε τους κραδασμούς όσο το δυνατόν καλύτερα και να θέσουμε τις βάσεις για μια δυναμική επανεκκίνηση» τόνισε, κατά τη διάρκεια της σύσκεψης ο Πρωθυπουργός σύμφωνα με πληροφορίες. Ξεκινώντας τη συζήτηση ο Κυριάκος Μητσοτάκης ανέφερε πως «ο σκοπός της συνάντησης είναι να κάνουμε μια πρώτη αποτίμηση, του πώς δουλεύουν στην πράξη τα εργαλεία ρευστότητας τα οποία έχει παράσχει η Ελληνική Κυβέρνηση στις τράπεζες με σκοπό να τα διοχετεύσουν στην ελληνική επιχειρηματικότητα, μικρή, μεσαία και μεγάλη”. Πρόσθεσε ο πρωθυπουργός πως “δε χρειάζεται να επαναλάβω το πλαίσιο των μέτρων που έχει πάρει η Πολιτεία, τα γνωρίζετε πολύ καλά. Το πρώτιστο δικό μας μέλημα -δικό μου αλλά και των συναρμοδίων Υπουργών- είναι να σιγουρευτούμε ότι αυτή η ρευστότητα φτάνει τελικά στους αποδέκτες σε μια έκτακτη κατάσταση όπου το ζήτημα της επιβίωσης επιχειρήσεων πρέπει να είναι η πρώτη μας προτεραιότητα και η δική μας, προφανώς, ως Πολιτεία αλλά νομίζω και η δική σας διότι είναι όλοι πελάτες σας».

Επανεκκίνηση της οικονομίας

Σύμφωνα με πληροφορίες, ο κεντρικός σχεδιασμός είναι η σταδιακή επανεκκίνηση της οικονομικής δραστηριότητας και να πέσει φρέσκο χρήμα στην αγορά, το οποίος δυνητικά θα μπορούσε να φτάσει τα 15 δισ. ευρώ. Πρόκειται για ρευστότητα που θα διοχετευθεί στην οικονομία με χαμηλά επιτόκια, είτε απευθείας από το κράτος ή από τις τράπεζες, συνδυαστικά με δημόσια προγράμματα επιδότησης τόκων ή εγγυοδοτικά. Με το κρατικό δάνειο της Επιστρεπτέας Προκαταβολής, το οποίο με τη δεύτερη φάση του Μαΐου θα φτάσει τα 2 δισ. ευρώ, τη δράση ύψους 2 δισ. ευρώ για διετή επιδότηση τόκων, με το νέο πρόγραμμα κρατικών εγγυήσεων 2 δισ. ευρώ, (με μόχλευση δάνεια ως 7 δισ. ευρώ), αλλά και με άλλα χρηματοδοτικά εργαλεία εκτιμάται πως η χρηματοδότηση μπορεί να έως τα 15 δισ. ευρώ μέχρι τέλος του 2020.

Στην τηλεδιάσκεψη μετείχαν: ο Υπουργός Οικονομικών Χρήστος Σταϊκούρας, ο Υπουργός Ανάπτυξης και Επενδύσεων, Άδωνις Γεωργιάδης, ο Υπουργός Επικρατείας, Γιώργος Γεραπετρίτης, ο Υφυπουργός Οικονομικών, αρμόδιος για το Χρηματοπιστωτικό σύστημα, Γιώργος Ζαββός, ο Υφυπουργός Ανάπτυξης και Επενδύσεων, αρμόδιος για τις Δημόσιες Επενδύσεις και το Εταιρικό Σύμφωνο για το Πλαίσιο Ανάπτυξης, Γιάννης Τσακίρης, ο Υφυπουργός παρά τω Πρωθυπουργώ και Κυβερνητικός Εκπρόσωπος Στέλιος Πέτσας, ο Υφυπουργός παρά τω Πρωθυπουργώ, αρμόδιος για τον Συντονισμό του Κυβερνητικού Έργου Άκης Σκέρτσος, ο Γενικός Γραμματέας Πρωθυπουργού, Γρηγόρης Δημητριάδης, ο Προϊστάμενος του Οικονομικού Γραφείου της Γενικής Γραμματέας Πρωθυπουργού, Αλέξης Πατέλης και ο Διευθυντής του Γραφείου Τύπου Πρωθυπουργού, Δημήτρης Τσιόδρας. Από τον τραπεζικό κλάδο συμμετείχαν ο Διοικητής της Τράπεζας της Ελλάδος Γιάννης Στουρνάρας, ο Πρόεδρος Ελληνικής Ένωσης Τραπεζών και Πρόεδρος Διοικητικού Συμβουλίου της Τράπεζας Πειραιώς, Γιώργος Χατζηνικολάου, ο Διευθύνων Σύμβουλος της Τράπεζας Πειραιώς, Χρήστος Μεγάλου, ο Διευθύνων Σύμβουλος της Εθνικής Τράπεζας, Παύλος Μυλωνάς, ο Διευθύνων Σύμβουλος της Alpha Bank, Βασίλης Ψάλτης, ο Διευθύνων Σύμβουλος της Eurobank, Φωκίων Καραβίας, ο Διευθύνων Σύμβουλος της Attica Bank Θεόδωρος Πανταλάκης, η Πρόεδρος της Ελληνικής Αναπτυξιακής Τράπεζας, Αθηνά Χατζηπέτρου και η Γενική Γραμματέας ΕΕΤ, Χαρούλα Απαλαγάκη.

Keywords
Τυχαία Θέματα