Πώς θα λειτουργούν τα εμβόλια κατά του κοροναϊού
Σε μια άνευ προηγουμένου κούρσα για την εξεύρεση οριστικής λύσης για την πανδημία, περισσότερα από 180 υποψήφια εμβόλια κατά του κοροναϊού αναπτύσσονται σήμερα σε όλο τον κόσμο, και τουλάχιστον 42 από αυτά δοκιμάζονται ήδη σε ανθρώπους.
Όλα τα εμβόλια αυτά διεγείρουν το ανοσοποιητικό σύστημα ώστε να επιτίθεται σε πρωτεΐνες του κοροναϊού SARS-CoV-2, όπως η επιφανειακή ακίδα που επιτρέπει στον ιό να εισέρχεται στα κύτταρα.
Ωστόσο τα υποψήφια εμβόλια χωρίζονται σε επιμέρους κατηγορίες ανάλογα με τη διαδικασία παραγωγής και τα δραστικά συστατικά τους.
Ερευνητές της Ιατρικής Σχολής
Παράγονται σε κυτταροκαλλιέργεια, ακολουθούμενη από χημική αδρανοποίηση του ιού. Επειδή εισάγεται ολόκληρος ο ιός στον οργανισμό παράγονται αντισώματα όχι μόνο εναντίον της πρωτεΐνης πρόσδεσης του ιού, αλλά και εναντίον του περιβλήματός του. Τρία τέτοια εμβόλια βρίσκονται σε μελέτες Φάσης 3 στην Κίνα, ενώ ένα από την Ινδία, ένα από το Καζακστάν και δύο από την Κίνα βρίσκονται στις Φάσεις 1 ή 2 των κλινικών μελετών.
Ζωντανά εξασθενημένα εμβόλιαΤα εμβόλια αυτά παράγονται από μία εξασθενημένη μορφή του ιού, η οποία πολλαπλασιάζεται ως ένα βαθμό χωρίς να προκαλεί νόσο, προκαλώντας όμως ανοσολογική απάντηση ανάλογη με τη φυσική λοίμωξη. Η αδρανοποίηση επιτυγχάνεται είτε εκθέτοντας τον ιό σε συγκεκριμένες συνθήκες (όπως π.χ. χαμηλή θερμοκρασία, ή ανάπτυξη σε μη ανθρώπινα κύτταρα), είτε με τη γενετική τροποποίηση του ιού (π.χ. αφαιρώντας γονίδια υπεύθυνα για την αντιμετώπιση της ανοσολογικής ανταπόκρισης).
Το μεγάλο πλεονέκτημα των εμβολίων αυτών είναι ότι επάγουν και ανοσολογική απάντηση στους βλεννογόνους. Μπορούν να χορηγηθούν και από την μύτη, προστατεύοντας το ανώτερο αναπνευστικό που αποτελεί κύρια πηγή εισόδου του ιού. Ωστόσο, τα μειονεκτήματα των εμβολίων αυτών είναι η αμφίβολη ασφάλεια και η δυσκολία παραγωγής. Μόνο τρία εμβόλια σε αυτή την κατηγορία βρίσκονται σε προκλινική φάση.
Ανασυνδυασμένα πρωτεϊνικά εμβόλιαΤα εμβόλια αυτά περιέχουν διάφορες πρωτεΐνες του ιού όπως πρωτεΐνη επιφανείας, η πρωτεΐνη RBD και πρωτεϊνικά σωματίδια που μοιάζουν με τον ιό (VLP=virus like particle).
Ανάλογα με την τροποποίηση που θα γίνει στις πρωτεΐνες, επηρεάζεται και η επακόλουθη ανοσολογική απάντηση.
Τα εμβόλια αυτά έχουν ως πλεονέκτημα ότι δεν χρειάζεται ζωντανός ιός για να παραχθούν. Ωστόσο, η παραγωγή της πρωτεϊνικής ακίδαςs του ιού είναι δύσκολη. Η πρωτεΐνη RBD είναι πιο εύκολη στην παραγωγή, ωστόσο επειδή είναι μικρή πρωτεΐνη θεωρείται πιο επιρρεπής στην ανάπτυξη αντοχής του ιού, συγκριτικά με εμβόλια που περιλαμβάνουν ολόκληρη την ακίδα. Πολλά τέτοια εμβόλια βρίσκονται σε προκλινικά στάδια ή σε Φάση 1.
Μη αντιγραφόμενοι φορείςΤα εμβόλια αυτά βασίζονται σε ένα διαφορετικό ιό, που έχει δημιουργηθεί ώστε να παράγει την επιφανειακή ακίδα του ιού, αλλά δεν μπορεί να πολλαπλασιαστεί χάρη στην αφαίρεση ορισμένων γονιδίων. Συνήθως ως φορείς χρησιμοποιούνται αδενοϊοί. Τα εμβόλια αυτά επάγουν και Β και Τ κυτταρική ανοσία και χορηγούνται ενδομυϊκά, ωστόσο τυχόν προϋπάρχουσα ανοσία στον αδενοϊό-φορέα μπορεί να καταστήσει το εμβόλιο λιγότερο αποτελεσματικό. Στην κατηγορία αυτή υπάρχουν εμβόλια σε Φάσεις 1 έως 3.
Αντιγραφόμενοι φορείςΣτην περίπτωση αυτή χρησιμοποιούνται φορείς που παράγουν ένα ανασυνδυασμένο γονίδιο, στην προκειμένη περίπτωση την πρωτεϊνη spike. Επειδή ο φορέας πολλαπλασιάζεται ως ένα σημείο στον ξενιστή, τα εμβόλια αυτά επάγουν μεγαλύτερη ανοσολογική απάντηση, ενώ μπορούν κάποια να χορηγηθούν και στους βλεννογόνους επάγοντας έτσι και βλεννογονική ανοσία (ιδίως αυτά που βασίζονται στον ιό του Newcastle). Αυτή τη στιγμή δύο εμβόλια της κατηγορίας αυτής είναι σε μελέτες φάσης 1.
Αδρανοποιημένοι φορείς του ιούΣε προκλινικά στάδια βρίσκονται εμβόλια που βασίζονται σε αδρανοποιημένους φορείς-ιούς, οι οποίοι παράγουν την ακίδα του κοροναϊού και έπειτα αδρανοποιούνται. Αυτά τα εμβόλια είναι πιο ασφαλή γιατί ο ιός δεν μπορεί να πολλαπλασιαστεί ούτε σε ανοσοκατεσταλμένους ασθενείς.
Εμβόλια DVAΗ προσέγγιση αυτή αξιοποιεί τα «πλασμίδια», κυκλικά μόρια DNA που προέρχονται από βακτήρια. Τυπικά τα πλασμίδια αυτά περιέχουν ένα γονίδιο που κωδικοποιεί την πρωτεΐνη της ακίδας του ιού, η οποία παράγεται στον εμβολιασμένο μετά την έγχυση. Ωστόσο, παρότι τα εμβόλια αυτά μπορούν να παραχθούν σε μεγάλη ποσότητα και σχετικά εύκολα, επάγουν χαμηλή ανοσογονικότητα και χρειάζονται συχνά να χορηγούνται μέσω εξειδικευμένων μεθόδων, περιορίζοντας τη χρήση τους. Τέσσερα εμβόλια βρίσκονται σε μελέτες Φάσης 1/2.
Εμβόλια RNAΤα εμβόλια αυτά χρησιμοποιούν είτε mRNA (αγγελιοφόρο mRNA) είτε αυτοδιπλασιαζόμενο RNA, το οποίο συνήθως χορηγείται μέσω λιπο-νανοσωματιδίων (LNPs). Εμβόλια αυτών των κατηγοριών δοκιμάζονται σε μελέτες Φάσης 1-3. Παρόλο που έχουν ως πλεονέκτημα την εξ ολοκλήρου in vitro παραγωγή, τα πιθανά προβλήματα παραγωγής σε μεγάλη κλίμακα παραμένουν άγνωστα καθώς πρόκειται για νέα τεχνολογία.
- Δημοφιλέστερες Ειδήσεις Κατηγορίας Ειδήσεις
- Πάμε για ανατροπή με τα κομμωτήρια και παράταση, τα τελευταία νέα
- Lockdown: Τι μένει ανοιχτό και τι κλείνει από το Σάββατο 7 Νοεμβρίου
- Lockdown στην Ελλάδα: Δεν κλείνουν τα αεροδρόμια - Πώς θα γίνονται οι πτήσεις
- Επίδομα 800 ευρώ: Πότε θα πληρωθεί - Πώς θα πάρουν οι άνεργοι το έκτακτο βοήθημα
- Αλλαγή δεδομένων για τον Γιαννούλη στον ΠΑΟΚ
- Αναλυτικές οδηγίες για τις μετακινήσεις σας- Οι βεβαιώσεις που θα πρέπει να έχετε μαζί σας
- Lockdown - Σταϊκούρας: Αυτά είναι τα 10 μέτρα για την Οικονομία ύψους 3,3 δισ. ευρώ
- Καλά νέα μετά από πολλά χρόνια. Βρέθηκε φάρμακο που καθυστερεί το Αλτσχάιμερ
- Άγριο έγκλημα στην Καλλιθέα: Τη στραγγάλισε μετά από καβγά – Συγγενής πίσω από τη δολοφονία
- Lockdown : Πώς αντιδρούν οι πολίτες στα νέα μέτρα
- Δημοφιλέστερες Ειδήσεις In.gr
- Lockdown : Όλα τα μέτρα για μαγαζιά, σχολεία, SMS και μετακινήσεις εκτός νομού
- Νίκος Μουρατίδης : «Η συγκάτοικος της Μάρθας Καραγιάννη με έβρισε για την ανάρτηση μου»
- Lockdown : Πώς αντιδρούν οι πολίτες στα νέα μέτρα
- Nissan Navara 2021: Ακόμα πιο σκληροτράχηλο
- Η «φαγωμάρα» επιστημόνων – πολιτικών και τα λάθη που έγιναν
- Πώς θα λειτουργούν τα εμβόλια κατά του κοροναϊού
- Εκλογές ΗΠΑ : Αμφίρροπη αναμέτρηση – Φόβοι για κοινωνικές αναταραχές
- Κοροναϊός : Έχουμε πόλεμο το μήνυμα Μητσοτάκη – Πώς αιτιολόγησε το νέο lockdown
- Ο Χάρτης Υγειονομικής Ασφάλειας έγινε γκρι
- Το lockdown, το delivery και το take away στην Ελληνική
- Τελευταία Νέα In.gr
- Πώς θα λειτουργούν τα εμβόλια κατά του κοροναϊού
- Κοροναϊός : Aκόμη πέντε νεκροί στη χώρα μας
- Πάιατ σε Δένδια : Πυλώνας σταθερότητας η Ελλάδα – Θα βρεθούν διπλωματικές λύσεις στη Μεσόγειο
- Ολυμπιακός : Όλοι μέσα για την αναμέτρηση στο Ηράκλειο – Τι ετοιμάζει ο Πέδρο Μαρτίνς
- Εκτακτο επίδομα σε εργαζόμενους με αναστολή – Ποιοι θα πάρουν 800 ευρώ
- Οι κυριότερες ειδήσεις στις 15:00
- Live οι δηλώσεις Σταϊκούρα για τα οικονομικά μέτρα
- Πως η καλή στοματική υγιεινή γίνεται εμπόδιο στην πορεία του κοροναϊού
- Κοροναϊός – Αντιπολίτευση : Εγκληματικές οι ευθύνες της κυβέρνησης – Απέτυχε και πήγε σε νέο lockdown
- Τελευταία Νέα Κατηγορίας Ειδήσεις
- Η απάντηση της Χριστίνας Παππά για την Κωνσταντίνα Σπυροπούλου! «Όταν τελειώσω με κάποιον…»
- Δύο ανήλικοι ύποπτοι για τρομοκρατία συνελήφθησαν στο Βέλγιο
- Το lockdown επιβάλλει online προπόνηση κι εμείς σας μεταφέρουμε την εμπειρία μας
- Με ένα κλικ στο gov.gr το πιστοποιητικό εγγύτερων συγγενών
- Πρωτιά για την εκπομπή «The 2night show» στη late prime time στο δυναμικό κοινό 18-54
- Κάθειρξη έως 10 ετών για τους βασανιστές των ζώων ψηφίζεται στη Βουλή
- Στη μόνιμη συλλογή Μουσείου της Νότιας Κορέας, έργο του Έλληνα ζωγράφου Σταύρου Δίτσιου
- Πολωνία: Στα πρόθυρα lockdown η χώρα - Ρεκόρ στα κρούσματα
- Άγριο έγκλημα στην Καλλιθέα: Τη στραγγάλισε μετά από καβγά – Συγγενής πίσω από τη δολοφονία
- To «χουνέρι» του Μαρτίνς στον Μασούρα