Πώς θα το διαχειριστείτε εάν το παιδί κλέβει

11:02 27/2/2019 - Πηγή: In.gr

Μπορεί να σας έχει συμβεί να βλέπετε το παιδί σας να γυρνάει σπίτι με ‘δώρα’ στην τσέπη από το σπίτι της φίλης του ή από το σχολείο. Την πρώτη φορά μπορεί να το αφήνουμε να περάσει αλλά αν συνεχιστεί, σημαίνει ότι το παιδί κλέβει και κάτι πρέπει να κάνετε. Τα παιδιά ηλικίας 5 και 6 ετών είναι ακόμα στη διαδικασία του να αναπτύξουν μία συνείδηση, αλλά τους είναι ακόμα δύσκολο να ελέγξουν τις παρορμήσεις τους όταν βλέπουν κάτι που θέλουν. Αν και ξέρουν τους κανόνες, δεν είναι ακόμα σε θέση να τους εσωτερικεύσουν.

Το

κλέψιμο δεν είναι ολοκληρωτικά παρορμητικό. Τα παιδιά σε αυτές τις ηλικίες ξεπερνούν την πεποίθηση ότι οι γονείς τους μπορούν να διαβάσουν το μυαλό τους και εξερευνούν την ιδέα ότι μπορούν να κρατήσουν μυστικά για τον εαυτό τους. Νιώθουν ανυπομονησία, ενθουσιάζονται επειδή κρύβουν κάτι και σκέφτονται μία δικαιολογία για το νέο αντικείμενο που φέρνουν στο σπίτι.

Ένας άλλος λόγος για τον οποίο κλέβουν τα παιδιά είναι για να γίνουν αποδεκτοί από τους συνομήλικούς τους. Αν δεν έχουν τα ίδια πράγματα στην κατοχή τους, ζηλεύουν και νιώθουν μειονεκτικά. Μπορεί να επηρεάζονται από τις διαφημίσεις και από τα παιδιά που θεωρούν cool.

Αν και είναι δύσκολο να μην θυμώσετε με την κατάσταση, είναι μία καλή ευκαιρία να του διδάξετε το σωστό και λάθος με έννοιες που μπορεί να καταλάβει σε αυτήν την ηλικία. Σε καμία περίπτωση, μην το συγκρίνετε με τα αδέρφια του και μην του μιλήσετε άσχημα. Εκφράστε με ηρεμία τις αξίες σας και τι είναι επιτρεπτό στην οικογένειά σας.

Αν βρείτε κάτι στην τσάντα ή το δωμάτιό του, κάντε ένα ουδέτερο σχόλιο τύπου ‘μμμ, αναρωτιέμαι από πού να ήρθε αυτό’. Αν πει ότι δεν ξέρει, δώστε του μία δεύτερη ευκαιρία να το παραδεχτεί. Αν είστε σίγουρη ότι το παιδί έχει κλέψει κάτι, μην το ρωτήσετε γιατί μάλλον θα πει ψέματα. Απλά αναγνωρίστε το γεγονός (βλέπω ότι πήρες το παιχνίδι) και δείξτε του ότι ξέρετε πώς νιώθει ( είναι οκ να το θέλεις, αλλά δεν είναι οκ να το παίρνεις). Μετά, βρείτε έναν τρόπο να διορθώσετε την κατάσταση με το να επιστρέψετε το αντικείμενο. Μην ξεχάσετε όμως να μιλήσετε με το παιδί για το πώς νιώθει και τι το ώθησε να κάνει κάτι τέτοιο. Υπάρχει μία πιθανότητα να το κάνει αν νιώθει ότι αδιαφορείτε και έχει ανάγκη την προσοχή σας.

Keywords
Τυχαία Θέματα