Πώς θα ξεκλειδώσει το πρωτογενές πλεόνασμα – Το «παράθυρο» Ρέγκλινγκ και η αγωνία της κυβέρνησης

23:33 17/7/2019 - Πηγή: In.gr

Την δύσκολη εξίσωση για το πρωτογενές πλεόνασμα θα προσπαθήσει να λύσει το επόμενο χρονικό διάστημα η κυβέρνηση.

Στο επίκεντρο των συζητήσεων της κυβέρνησης με τους θεσμούς θα βρεθούν τα πρωτογενή πλεονάσματα, οι εκκρεμότητες που έχουν απομείνει από την τρίτη αξιολόγηση καθώς και το πρόγραμμα της κυβέρνησης για επιτάχυνση των μεταρρυθμίσεων και τόνωση της ανάπτυξης.

Επί τάπητος, λοιπόν, στις συναντήσεις θα τεθεί η «ρήτρα» που θέτουν οι θεσμοί για την ενεργοποίηση των φοροελαφρύνσεων σταδιακά

σε βάθος τετραετίας αλλά και για την διαπραγμάτευση αναφορικά με τη μείωση του στόχου για πρωτογενές πλεόνασμα.

Τα «κλειδιά» που θα ανοίξουν το δρόμο για μείωση των πρωτογενών πλεονασμάτων είναι οι διαρθρωτικές μεταρρυθμίσεις, αύξηση του ΑΕΠ και η πλήρης αποπληρωμή των ληξιπρόθεσμων οφειλών προς τους ιδιώτες.

Άλλωστε και το μήνυμα του επικεφαλής του EWG Χανς Φάιλμπριχ από το βήμα του συνεδρίου του Economist ήταν ότι η πρώτη προτεραιότητα της νέας ελληνικής κυβέρνησης πρέπει να είναι οι μεταρρυθμίσεις, όσο για τους στόχους του πρωτογενούς πλεονάσματος θα ακολουθήσουν.

Οι θεσμοί επαναλαμβάνουν τη στάση τους για τήρηση των συμφωνηθέντων, δείχνοντας ξεκάθαρα ότι η σχετική διαπραγμάτευση θα συναντήσει δυσκολίες. Αυτό που λένε επί της ουσίας είναι ότι η Ελλάδα πρέπει να τηρήσει τη συμφωνία για πλεόνασμα 3,5% αλλά το μείγμα της οικονομικής πολιτικής μπορεί να το επιλέξει η κυβέρνηση. Αν πιστεύει ότι μπορεί να βρει χρήματα από αλλού θα τα βρει. Αυτό λένε οι δανειστές και δίνουν, άλλωστε περιθώριο μέχρι τον Σεπτέμβρη στην Αθήνα.

Η κυβέρνηση φαίνεται ότι στην παρούσα φάση εστιάζει κυρίως στις αναπτυξιακές διατάξεις που θα έχει το νομοσχέδιο που πρόκειται να κατατεθεί προσεχώς και θα έχει ψηφισθεί μέχρι τις 10 Αυγούστου.

Συγκεκριμένα το σχέδιο νόμου θα προβλέπει μεταξύ άλλων βελτιωμένες διατάξεις για την Golden Visa και το leasing αυτοκινήτων. Αυτές είναι μερικές από τις αλλαγές που θα έχει το πολυνομοσχέδιο το οποίο ωστόσο δεν έχει κοινοποιηθεί ακόμα στους θεσμούς.

Το μήνυμα των θεσμών

Την ίδια στιγμή από το συνέδριο του Economist, οι εκπρόσωποι των θεσμών έστειλαν στην Αθήνα το μήνυμα ότι πρώτα θα πρέπει να εφαρμοστούν οι μεταρρυθμίσεις για την επίτευξη ανάπτυξης και μετά να υπάρξουν συζητήσεις για τη μείωση των στόχων για τα πρωτογενή πλεονάσματα.

Οποιαδήποτε αναπροσαρμογή των δημοσιονομικών πολιτικών θα πρέπει να στοχεύει στην προώθηση της ανάπτυξης, διασφαλίζοντας παράλληλα την επίτευξη του συμφωνηθέντος πρωτογενούς πλεονάσματος, διεμήνυσε ο επικεφαλής του ESM Κλάους Ρέγκλινγκ, σημειώνοντας ότι μια μείωση των φορολογικών συντελεστών θα μπορούσε να συνδυαστεί με μια διευρυμένη φορολογική βάση. Δηλαδή… μείωση του αφορολόγητου ώστε να πιαστούν περισσότεροι στη φάκα της εφορίας.

Αίσθηση έκανε πάντως το «παράθυρο» που άφησε ανοικτό για να ξαναδούν τους στόχους για πλεονάσματα.

Παράθυρο

Ο επικεφαλής του Ευρωπαϊκού Μηχανισμού Σταθερότητας (ESM) Κλάους Ρέγκλινγκ μιλώντας στην ΕΡΤ είπε πως οι ευρωπαϊκοί θεσμοί θα εξετάσουν τον Σεπτέμβριο το σχέδιο της ελληνικής κυβέρνησης για φορολογικές μεταρρυθμίσεις. Ωστόσο, συνέστησε για άλλη μια φορά να συνδυαστούν οι μειώσεις φόρων με διεύρυνση της φορολογικής βάσης, δηλαδή μείωση του αφορολογήτου ορίου και αλλαγές στους φορολογικούς συντελεστές.

Ο κ. Ρέγκλινγκ ανέφερε ότι «τόσο ο πρωθυπουργός όσο και ο υπουργός Οικονομικών επιβεβαίωσαν ότι θα ακολουθούν το συμφωνημένο δημοσιονομικό πλαίσιο ιδιαίτερα όταν συνταχθεί ο προϋπολογισμός του 2020», αλλά άφησε ανοιχτό το ενδεχόμενο να μειωθούν στο μέλλον οι στόχοι για τα πρωτογενή πλεονάσματα, λέγοντας: «Στον ESM σχεδιάζουμε με προοπτική 40 ετών και θα συνεχίσουμε να συντάσσουμε έκθεση βιωσιμότητας χρέους όπου μέτρα ελάφρυνσης χρέους, ανάπτυξη, δημοσιονομικά μέτρα, δημοσιονομική ισορροπία θα πρέπει να μελετώνται συνολικά. Και αυτό μπορεί να αλλάξει στην πορεία του χρόνου. Ωστόσο, δεν είναι της στιγμής».

Όσον αφορά στον κυβερνητικό σχεδιασμό για μειώσεις φόρων, ο επικεφαλής του ESM επισήμανε ότι οι ευρωπαϊκοί θεσμοί «θα τον μελετήσουν λεπτομερώς τον Σεπτέμβριο», αναγνωρίζοντας πως η πρόθεση να μειωθούν οι φόροι είναι επί της αρχής θετική, γιατί «αυτό είναι φιλικό προς την ανάπτυξη» και διότι «είναι γεγονός ότι η φορολογία στην Ελλάδα, ιδιαίτερα για τις επιχειρήσεις αλλά και τα φυσικά πρόσωπα, είναι υψηλή». Ωστόσο, συμπλήρωσε: «Ένα θέμα στη φορολογία εισοδήματος φυσικών προσώπων είναι η διεύρυνση της φορολογικής βάσης, καθώς ο αριθμός πολιτών που πληρώνουν φόρο εισοδήματος είναι σχετικά μικρός σε σχέση με όλες τις άλλες ευρωπαϊκές χώρες. Η διεύρυνση της φορολογικής βάσης με φυσιολογικούς φορολογικούς συντελεστές είναι ένας πιθανός τρόπος. Όμως δεν μπήκαμε σε λεπτομέρειες. Είναι σχετικά νωρίς γι’ αυτό».

Keywords
Τυχαία Θέματα