Πώς το YouTube ευθύνεται για όσους πιστεύουν ότι η Γη είναι επίπεδη

18:49 18/2/2019 - Πηγή: In.gr

Ερευνητές πιστεύουν πως εντόπισαν τον βασικό «υπαίτιο» για τη μεγάλη αύξηση του αριθμού εκείνων οι οποίοι πιστεύουν ότι η Γη είναι επίπεδη (Flat Earthers). Όπως εκτιμούν, δεν είναι άλλος από το… YouTube.

Δημοσίευμα του Guardian φιλοξενεί τα αποτελέσματα της έρευνας που πραγματοποιήθηκε στο Texas Tech University, με τους ερευνητές να συμμετέχουν

στις μεγαλύτερες συγκεντρώσεις Flat Earthers του κόσμου.

Συνεντεύξεις με 30 άτομα έδειξαν πως υπήρχε ένα μοτίβο σε αυτά που έλεγαν ως προς το πώς πείστηκαν ότι η Γη δεν είναι σφαίρα, μα δίσκος. Από τους 30, όλοι εκτός από έναν είπαν πως δεν είχε περάσει καν από το μυαλό τους πως ο πλανήτης μας ίσως να ήταν επίπεδος μέχρι πριν δύο χρόνια, αλλά άλλαξαν άποψη αφού είδαν βίντεο με θεωρίες συνωμοσίας στο YouTube.

«Ο μόνος που δεν το είπε αυτό ήταν εκεί με την κόρη του και τον γαμπρό του, οι οποίοι το είχαν δει στο YouTube και του είχαν πει για αυτό» είπε η Ασέλεϊ Λάντρουμ, η οποία ηγήθηκε της έρευνας στο Texas Tech University.

Στις συνεντεύξεις αποκαλύφθηκε πως οι περισσότεροι έβλεπαν βίντεο από άλλες θεωρίες συνωμοσίας, με εναλλακτικές θεωρίες για την 11η Σεπτεμβρίου, την επίθεση στο Σάντι Χουκ, το αν η NASA πήγε πραγματικά στη Σελήνη κ.α., όταν το YouTube τους παρουσίασε βίντεο με θεωρίες περί «Επίπεδης Γης» ως προτάσεις για να δουν μετά. Κάποιοι είπαν ότι τα έβλεπαν εξαρχής απλά και μόνο για να τα απορρίψουν, αλλά μετά το υλικό τους «κέρδισε».

Η Λάντρουμ είπε πως ένα από τα δημοφιλέστερα βίντεο, το «200 proofs Earth is not a spinning ball», φαίνεται να είναι αποτελεσματικό επειδή προσφέρει επιχειρήματα τα οποία ανταποκρίνονται σε πολλούς τρόπους σκέψης. Ενδεικτικά, το βίντεο στο YouTube με τίτλο «Eric Dubay: 200 Proofs Earth is Not a Spinning Ball», που δημοσιεύθηκε το Σεπτέμβριο του 2016, έχει πάνω από 670.000 προβολές.

Σύμφωνα με τον Guardian, η επικεφαλής της έρευνας δήλωσε πως δεν θεωρεί ότι το YouTube κάνει κάτι λάθος, αλλά πρόσθεσε πως, αν το site ήθελε να βοηθήσει, θα μπορούσε να «πειράξει» τον αλγόριθμο για να προβάλλει πιο ακριβείς πληροφορίες.

«Υπάρχουν πολλές χρήσιμες πληροφορίες στο YouTube, αλλά επίσης και πολλή παραπληροφόρηση» είπε η Λάντρουμ. «Οι αλγόριθμοί τους κάνουν ευκολότερο να μπεις στο “τριπάκι”, παρουσιάζοντας πληροφορίες σε ανθρώπους που θα είναι πιο επιρρεπείς σε αυτές» πρόσθεσε.

«Το να πιστεύεις πως η Γη είναι επίπεδη δεν είναι απαραίτητα επιβλαβές από μόνο του, αλλά έρχεται σε “πακέτο” με μια έλλειψη εμπιστοσύνης προς τους θεσμούς και τις αρχές γενικότερα. Θέλουμε οι άνθρωποι να δείχνουν κριτική σκέψη απέναντι στις πληροφορίες που τους δίνονται, αλλά πρέπει να υπάρχει ισορροπία» είπε η Λαντρουμ και κάλεσε επιστήμονες και άλλους να δημιουργήσουν τα δικά τους βίντεο στο YouTube για να αντιμετωπίσουν την εξάπλωση των συνωμοσιολογικών βίντεο.

Keywords
Τυχαία Θέματα