Πώς το Μαξίμου σχεδιάζει να «μπλοκάρει» την εκλογική συντριβή που έρχεται

23:45 9/2/2019 - Πηγή: In.gr

Επιχείρηση αναστροφής του δραματικού κλίματος των τελευταίων εβδομάδων για την κυβέρνηση, θα επιχειρήσει το Μέγαρο Μαξίμου. Τα όσα συνέβησαν με τη Συμφωνία των Πρεσπών, και ιδιαίτερα το 10ήμερο της πολιτικής ανωμαλίας στη Βουλή πλήγωσαν την αξιοπιστία της κυβέρνησης. Κι έριξαν ακόμη περισσότερο το αίσθημα εμπιστοσύνης τόσο στον ΣΥΡΙΖΑ και τον Αλέξη Τσίπρα όσο και γενικότερα

στο πολιτικό σύστημα.

Πρόκειται για μια κατάσταση που θα κληθεί να αντιμετωπίσει και η επόμενη κυβέρνηση και που δυστυχώς επωφελούνται μόνον οι ακραίοι, οι λαϊκιστές και τα πολιτικά παρατράγουδα χωρίς ιδέες και κυρίως χωρίς σεβασμό στη Δημοκρατία και τους θεσμούς.

Το Μαξίμου βάζει σε εφαρμογή ένα σχέδιο για να στηρίξει το «δυνατό» χαρτί του, που δεν είναι άλλο από τον πρωθυπουργό. Και ταυτόχρονα να αλλάξει την ατζέντα ρίχνοντας όποια βέλη της απέμειναν στην φαρέτρα.

Σε πολιτικό επίπεδο η κυβέρνηση ρίχνει στο επικοινωνιακό παιχνίδι νέες δημοσκοπήσεις που δείχνουν ότι η διαφορά είναι αναστρέψιμη και ότι δεν έχει καμιά σχέση με τις 10 ή τις 12 μονάδες που εμφανίζονται από συγκεκριμένες εταιρείες. Μία τέτοια δημοσιεύτηκε το Σάββατο, της Prorata και δείχνει διαφορά 5,5 μονάδες ενώ το κυριακάτικο Εθνος δημοσιεύει άλλη έρευνα που δείχνει ότι η διαφορά είναι μόλις στις 4,1 μονάδες.

Βασικός στόχος της προβολής αυτών των ερευνών είναι να υπάρξει συσπείρωση στις τάξεις των ψηφοφόρων και να φύγει το κλίμα ηττοπάθειας που επικρατεί.

Όπως αναφέρουν τα «ΝΕΑ», στόχος των δημοσκοπήσεων είναι να καταμετρηθούν οι επιπτώσεις από τις φιλολαϊκές παροχές του Δεκεμβρίου (συντάξεις, αναδρομικά κ.λπ.).Τα αποτελέσματά τους θα ληφθούν κι αυτά υπόψη στις τελικές αποφάσεις για τις επόμενες εθνικές εκλογές και τον χρόνο διεξαγωγής τους. Στο γραφείο του πρωθυπουργού, πάντως, επικρατεί ανησυχία για την ανάλυση των γκάλοπ που έκανε το Ευρωκοινοβούλιο και δίνουν καθαρή αυτοδυναμία στη ΝΔ.

Όμως, από σήμερα τα στελέχη του ΣΥΡΙΖΑ θα βγαίνουν στα κανάλια και τα ραδιόφωνα και θα υπερτονίζουν τη μικρή διαφορά που μπορεί να ανατραπεί όταν ολοκληρωθεί ο σχεδιασμός της κυβέρνησης.

Σε δύο μέτωπα

Ενας σχεδιασμός που θα κινείται σε δύο μέτωπα. Στο ένα που αφορά τη Δικαιοσύνη το Μαξίμου εκτιμά ότι όταν η υπόθεση της Novartis έρθει ξανά στο προσκήνιο θα υποστεί βαρύ πλήγμα η ΝΔ και το Κίνημα Αλλαγής, το λεγόμενο παλαιό πολιτικό σύστημα δηλαδή.

Εξελίξεις αναμένονται στις αρχές Μαρτίου κι αν επιβεβαιωθούν οι διαρροές για ποινικές διώξεις πολιτικών προσώπων τότε θα πάρει φωτιά το πολιτικό σκηνικό. Ηδη η φιλοκυβερνητική εφημερίδα Κόντρα News μιλά για νέους μάρτυρες που… είδαν πολιτικούς να δωροδοκούνται και τονίζει ότι θα υπάρξουν διώξεις σε τουλάχιστον έξι.

Το δεύτερο σχέδιο της κυβέρνησης αφορά την ενίσχυση των νοικοκυριών και γενικότερα τα φιλολαϊκά μέτρα που μπορούν να φέρουν ξανά ψηφοφόρους στον ΣΥΡΙΖΑ.

Τα μέτρα που θα ανακοινωθούν είναι:

1. Οι ρυθμίσεις με τις τράπεζες που αφορούν την προστασία της πρώτης κατοικίας. Αυτό θα γίνει τις επόμενες εβδομάδες, έχει προκαλέσει σύγκρουση εντός της κυβέρνησης αλλά απ’ ότι φαίνεται θα επικρατήσει η λογική των προεκλογικών παροχών και μια ρύθμιση που θα τα δίνει όλα αδιαφορώντας για τη ζημιά στις τράπεζες.

2. Το μέτρο των 120 δόσεων για τους ελεύθερους επαγγελματίες.

3. Η επιδότηση ενοικίου για περίπου 300.000 νοικοκυριά.

Και ξεχωριστό κεφάλαιο θα αποτελέσει η συνταγματική αναθεώρηση που θα λειτουργήσει και ως μοχλός πίεσης προς το Κέντρο και την Κεντροαριστερά.

Με ένα μπαράζ κινήσεων το Μαξίμου θα επιχειρήσει να πάρει ξανά την πρωτοβουλία, να διαμορφώσει την ατζέντα και να αναγκάσει την αντιπολίτευση να την ακολουθεί. Και αμέσως μετά από αυτές τις κινήσεις εκτιμούν στην κυβέρνηση ότι τα γκάλοπ θα δείξουν τη μεγάλη ανατροπή κι ότι ο ΣΥΡΙΖΑ μπορεί να κάνει ντέρμπι τις κάλπες.

Όλα αυτά βεβαίως με την προϋπόθεση ότι δεν θα υπάρξουν αποκαλύψεις για τα πεπραγμένα της κυβέρνησης την προηγούμενη τετραετία καθώς όλοι ξέρουν ότι ο Καμμένος είναι ανεξέλεγκτος και μπορεί ανά πάσα στιγμή να πλήξει το ηθικό πλεονέκτημα της Αριστεράς.

Keywords
Τυχαία Θέματα