Πόσο πιθανό είναι το σενάριο μιας Μεγάλης Ύφεσης;
Η Μεγάλη Ύφεση που ακολούθησε το χρηματιστηριακό κραχ του 1929 διδάσκεται μέχρι και σήμερα ως η βαθύτερη και μεγαλύτερη σε διάρκεια παγκόσμια οικονομική κρίση. Ειδικά η Μαύρη Πέμπτη της 24ης Οκτωβρίου ή Μαύρη Παρασκευή για τους Ευρωπαίους λόγω διαφοράς ώρας, παραμένει ένα από τα πιο μελανά κεφάλαια της οικονομικής ιστορίας. 90 χρόνια μετά οι αξιολογήσεις στα χρηματιστήρια είναι και πάλι συγκριτικά υπερβολικές. Και αυτό εν μέσω εμπορικών πολέμων και σημαντικής επιβράδυνσης των ρυθμών ανάπτυξης. Υπάρχει λοιπόν κίνδυνος να επαναληφθεί
«Οι οικονομολόγοι έλεγαν ότι φτάσαμε σε ένα επίπεδο ευημερίας, κάτω από το οποίο δεν μπορούμε να πέσουμε ποτέ ξανά. Μετά ήρθε η πτώση», αναφέρει ο αμερικανός συγγραφέας Τζον Στιλ Γκόρντον στο «The Crash of 1929». Μετά το ιστορικό ζενίθ του Σεπτεμβρίου του 1929 ο Dow Jones είχε αρχίσει να παρουσιάζει πτωτικές τάσεις. Κατά την τελευταία Πέμπτη του Οκτωβρίου είχε προκληθεί πανικός, με αποτέλεσμα ο δείκτης να υποχωρήσει κατά το άνοιγμα της συνεδρίασης κατά 11%. Η Δευτέρα και η Τρίτη που ακολούθησαν οδήγησαν σε ακόμη μεγαλύτερες απώλειες που έφτασαν το 20%.
Η φούσκα και ο ρόλος της FedΕπρόκειτο για την αρχή μιας μακροχρόνιας «βουτιάς» που οδήγησε τον Dow Jones μέχρι τα μέσα του 1932 σε απώλειες ύψους 90%. Οι περιουσίες επιχειρήσεων και νοικοκυριών εξανεμίστηκαν και η αμερικανική οικονομία διολίσθησε σε βαθιά και άνευ προηγουμένου ύφεση. Μεταξύ 1929 και 1933 η ανεργία στις ΗΠΑ εκτοξεύτηκε από το 3,2% στο 24,9%. Ο Dow Jones εξισορρόπησε τις απώλειές του μια 20ετία αργότερα και συγκεκριμένα το 1954. Τι προκάλεσε όμως μια τόσο ακραία πτώση;
Ένας από τους βασικούς λόγους είναι ότι την εποχή εκείνη ήταν ιδιαίτερα διαδεδομένο -και δη περισσότερο απ’ ότι σήμερα- να επενδύει κανείς στο χρηματιστήριο μέσω δανεισμού. Για να αγοράσει κανείς μετοχές έπρεπε να καταβάλει συχνά μόλις ένα μικρό μέρος της αξίας τους. Αυτό είχε ως αποτέλεσμα να δημιουργηθεί μια τεράστια κερδοσκοπική φούσκα.
Σύμφωνα με αναλυτές, σημαντικό ρόλο έπαιξε όμως και η ομοσπονδιακή τράπεζα Fed. Ιδρυθείσα μόλις λίγα χρόνια νωρίτερα, το 1913, δεν είχε την αναγκαία εμπειρία για να αντιμετωπίσει εν τη γενέσει της μια μεγάλη κρίση. Αντιθέτως, τη χρυσή δεκαετία του 1920 οι κεντρικοί τραπεζίτες και με φόντο μια ιδιαίτερα γενναιόδωρη νομισματική πολιτική, έμειναν για μεγάλο διάστημα θεατές της υπερβολής που εξελισσόταν στις αγορές. Όταν τελικώς έσκασε η φούσκα, η Fed άφησε μεγάλο αριθμό τραπεζών να κηρύξουν πτώχευση, αντί να σταθεροποιήσει το χρηματοπιστωτικό σύστημα με την παροχή πρόσθετης ρευστότητας. Η ομοσπονδιακή τράπεζα επικρίθηκε εντονότατα γι΄ αυτό, ακόμη και από τον μετέπειτα επικεφαλής της Μπεν Μπερνάνκε.
Την περαιτέρω διάδοση της κρίσης που οδήγησε εν τέλει στη Μεγάλη Ύφεση πυροδότησαν όμως και ατυχέστατοι πολιτικοί χειρισμοί. Μετά τον Α΄ Παγκόσμιο Πόλεμο και τη Συνθήκη των Βερσαλλιών υπήρχαν ήδη αρκετές διεθνείς εστίες κρίσης που επιβάρυναν σημαντικά την παγκόσμια οικονομία. Στις ΗΠΑ όπως και σε άλλες χώρες είχαν αρχίσει να υποχωρούν οι ρυθμοί ανάπτυξης ήδη πριν από το χρηματιστηριακό κραχ. Η απόφαση της αμερικανικής κυβέρνησης να αυξήσει στα μέσα του 1930 τους τελωνειακούς δασμούς επέφερε νέο πλήγμα στην οικονομία. Αν και στόχος του λεγόμενου Smoot-Hawley Tariff Act ήταν να προστατεύσει την εγχώρια βιομηχανία, ιστορικοί εκτιμούν ότι ο νόμος δρομολόγησε εν τέλει τη μεγάλη διεθνή οικονομική κρίση.
Κίνδυνος κατάρρευσης της χρηματαγοράς σήμερα;Ο αμερικανός πρόεδρος Τραμπ δεν φαίνεται να πτοείται απ΄ όλα αυτά. Τον Μάρτιο του 2018 είχε γράψει στο twitter ότι «οι εμπορικοί πόλεμοι είναι καλοί και κερδίζονται εύκολα». Η πραγματικότητα όμως τον διαψεύδει. Σύμφωνα με συγκλίνουσες εκτιμήσεις πολλών αναλυτών, οι τιμωρητικοί δασμοί του Τραμπ προκαλούν μέχρι στιγμής μόνον ζημίες. Η δε κόντρα με την Κίνα χαρακτηρίζεται από πολλούς ως η μεγαλύτερη απειλή για την παγκόσμια οικονομία.
Πόσο πιθανό είναι, σε αυτά τα συμφραζόμενα, να επαναληφθεί το ακραίο σενάριο του 1929; Αναμφίβολα υπάρχουν πολλά κοινά στοιχεία και αυτό δεν αφορά μόνον τους δασμούς του Τραμπ. Η μακρά σε διάρκεια πολιτική φθηνού χρήματος των κεντρικών τραπεζών έχει οδηγήσει στα ύψη τις τιμές των μετοχών στα χρηματιστήρια, σε βαθμό που να μην φαίνεται να αντιστοιχούν πλέον στα μεγέθη της πραγματικής οικονομίας. Σήματα κινδύνου εκπέμπει ήδη η αγορά ομολόγων: πολλοί τίτλοι βραχυπρόθεσμης διάρκειας είχαν κατά διαστήματα μεγαλύτερες αποδόσεις από εκείνα μεγάλης διάρκειας, γεγονός το οποίο αντιμετωπίζεται από ειδικούς ως ένδειξη ύφεσης. Στο δε αμερικανικό διατραπεζικό σύστημα καταγράφηκαν τελευταία παρόμοιες εντάσεις με εκείνες του 2008, με αποτέλεσμα η Fed να αναγκαστεί να παρέμβει με πρόσθετη παροχή ρευστότητας.
Παρά ταύτα οι περισσότεροι ειδικοί θεωρούν εξαιρετικά μικρό τον κίνδυνο κατάρρευσης της χρηματαγοράς. Μολονότι αρκετοί αναμένουν σημαντικές διορθώσεις και περαιτέρω επιβράδυνση της παγκόσμιας οικονομίας, οι περισσότεροι αποκλείουν το σενάριο ενός μεγάλου κραχ με δραματικές συνέπειες όπως πριν από 90 χρόνια. Οι ίδιοι παραπέμπουν στην εμπειρία αλλά και στα εργαλεία που έχουν στο μεταξύ οι μεγάλες κεντρικές τράπεζες για να αποκλιμακώνουν επικίνδυνες καταστάσεις.
Χάνες Μπρόιστεντ
Επιμέλεια: Κώστας Συμεωνίδης
- Δημοφιλέστερες Ειδήσεις Κατηγορίας Ειδήσεις
- Κοινωνικό μέρισμα: Αυτοί είναι οι δικαιούχοι, απάτη στο Taxisnet με κενό ασφαλείας
- Κατάλαβε ότι έχει καρκίνο από τη θερμική κάμερα ενός μουσείου
- Σοκ στην Πορτογαλία: Μωρό γεννήθηκε χωρίς πρόσωπο
- Δεν φοράει τίποτα από κάτω η πιο όμορφη γυναίκα του 2019! (pics)
- Λίαν επίκαιρο: «Ασκός κλυδωνιζόμενος μηδέποτε βυθιζόμενος»... Ο φοβερός και διαχρονικός χρησμός της Πυθίας για την Ελλάδα ...
- Ελληνίδα ηθοποιός δηλώνει... περήφανα: «Ναι, το έχω κάνει σε ρεσεψιόν»!
- Έκπληξη από Μητσοτάκη: Καταργείται αναδρομικά ο ΦΠΑ στην οικοδομή σε βάθος 13 ετών!
- Συνελήφθη 31χρονος για τα χθεσινά επεισόδια στο Ρέντη - Οπλοστάσιο το σπίτι του (pics)
- Θεσσαλονίκη: Γυναίκα παρασύρθηκε από ΙΧ - Μεταφέρθηκε τραυματισμένη στο νοσοκομείο
- «Όχι» της ΝΔ στην πρόταση ΣΥΡΙΖΑ για συνταγματική καθιέρωση αναλογικού εκλογικού συστήματος στους ΟΤΑ
- Δημοφιλέστερες Ειδήσεις In.gr
- «Βουνά» τα σκουπίδια στην Αθήνα
- Ελένη Φουρέιρα: Οι δυσκολίες μετά την Eurovision
- Άγιαξ – Τσέλσι 0-1
- Το «zombieing» μπήκε στη ζωή μας και είναι χειρότερο από «ghosting»
- Πορτογαλία : Συνταράσσει η γέννηση ενός μωρού χωρίς πρόσωπο – Σε διαθεσιμότητα ο γιατρός
- Χρυσή Βίζα : Αγορά ακινήτων και μέσω POS
- Ισπανία : Ενας νεκρός και τέσσερις αγνοούμενοι από πλημμύρες
- Γκιγκς: «Ο Κριστιάνο είναι ένας από τους καλύτερους όλων των εποχών πλέον»
- «Ανένδοτος» Αγγελόπουλου κατά ΕΟΚ (έστω κι αργά)
- Νάπολι: Εκτός αποστολής ο Μανωλάς
- Τελευταία Νέα In.gr
- Πόσο πιθανό είναι το σενάριο μιας Μεγάλης Ύφεσης;
- ΑΕΚ: Αύριο υποβάλλεται σε εξετάσεις ο Σλότερ
- Χρυσή Βίζα : Αγορά ακινήτων και μέσω POS
- Υδραϊκός – Ολυμπιακός 2-14
- Γκιγκς: «Ο Κριστιάνο είναι ένας από τους καλύτερους όλων των εποχών πλέον»
- Αμείωτοι οι «τσαμπουκάδες» των Τούρκων στο Αιγαίο
- Joker: «Οφείλαμε να επέμβουμε» λένε τα μέλη της γνωμοδοτικής επιτροπής του ΥΠΠΟ
- Κύπελλο Ελλάδος: Ο Αιολικός απέκλεισε τον Απόλλωνα Σμύρνης
- Παναθηναϊκός: Υπέγραψε το νέο συμβόλαιο ο Χατζηγιοβάνης
- Λειψία-Ζενίτ 2-1
- Τελευταία Νέα Κατηγορίας Ειδήσεις
- Παρουσίαση στην βρετανική πρεσβευτική κατοικία, του "Προγράμματος Γιάννας Αγγελοπούλου" για τη στήριξη νέων αρίστων επιστημόνων
- «Δεν υπάρχει διαπραγμάτευση με τζιχαντιστές, απλά κερδίζεις χρόνο» -Ο διαπραγματευτής του Μπατακλάν περιγράφει
- Τουρκία: Συζητά την αγορά περισσότερων S-400 από τη Ρωσία
- Καιρός: Νεφώσεις, λίγες βροχές και σκόνη την Πέμπτη
- Πρόσκληση συμμετοχής στη Δημοτική Επιτροπή Διαβούλευσης Παπάγου – Χολαργού
- Οι Τούρκοι δεν ξέρουν να κτίζουν, ξέρουν μόνο να γκρεμίζουν…
- «Έσπασε» ρεκόρ του Τζαμπάρ ο Γκριν (vid)
- «Κοντά στον Ερυθρό Αστέρα ο Πασκουάλ»
- Πορτογαλία: Μωρό γεννήθηκε χωρίς πρόσωπο - Σε διαθεσιμότητα ο μαιευτήρας