Πού το πάει η Τουρκία στη Συρία – Ο Δ. Σταθακόπουλος αναλύει στο One Channel

00:52 9/10/2019 - Πηγή: In.gr

Τις γεωπολιτικές εξελίξεις στην Μέση Ανατολή με την επαπειλούμενη εισβολή της Τουρκίας στη βόρεια Συρία, τη στάση των σύγχρονων μεγάλων δυνάμεων στο ζήτημα, τις ιστορικές καταβολές του Κουρδικού ζητήματος αλλά και το Κυπριακό, σχολίασε ο Οθωμανολόγος και νομικός, Δημήτρης Σταθακόπουλος, μιλώντας στην εκπομπή One Talk και τον Δημήτρη Μανιάτη.

Σχετικά με το ενδεχόμενο εισβολής της Τουρκίας στα συριακά εδάφη επεσήμανε πως «δεν ξέρουμε αν όσα βλέπουμε οδηγήσουν σε έναν εγκλωβισμό παγίδευσης της Τουρκίας και αρχίσουν να της τραβάν το χαλί σιγά σιγά κάτω από τα πόδια. Η Τουρκία

σήμερα θέλει να φτιάξει μια ζώνη ασφαλείας στα εδάφη της Συρίας. Θα το πάει μέχρι εκεί που την παίρνει. Δεν θέλει να βγάλει τα μάτια της. Και φυσικά ούτε να δημιουργήσει περισσότερους νεκρούς. Έχει ήδη 30.000 από τις συγκρούσεις της με τους Κούρδους. Επιπλέον, βιώνει κρίση η οικονομία της γειτονικής χώρας. Και εννοώ η οικονομία για τον απλό κόσμο. Γιατί υπάρχει και η οικονομία για τις εταιρείες και τις επιχειρήσεις εκεί».

Αναφερόμενος στην ιστορία του κουρδικού ζητήματος, επεσήμανε πως «οι Κούρδοι είναι ένας λαός γηγενής που έχει υποστεί εκμουσουλμανισμό και στη συνέχεια εκτουρκισμό λόγω Οθωμανικής Αυτοκρατορίας. Ήταν σκληροί μαχητές. Γενικώς ήταν κυνηγημένοι από τους Οθωμανούς. Πίστεψαν ότι με τον ερχομό του Κεμάλ και τη θεμελίωση της Τουρκικής Δημοκρατίας θα κέρδιζαν την ανεξαρτησία τους ή το να αναγνωριστούν. Κάτι τέτοιο δεν συνέβη. Γεωγραφικά, οι Κούρδοι βρίσκονται σε νότια Τουρκία, Συρία, Ιράκ, λίγο Ιράν. Καμία από τις προαναφερθείσες χώρες δεν επιθυμούσε την δημιουργία κουρδικού ανεξάρτητου κράτους».

Ο Οθωμανολόγος διερωτήθηκε για το υπόβαθρο των πράξεων των δρώντων στη Μέση Ανατολή. «Μήπως όσα κάνουν οι πρόεδροι των ΗΠΑ, Ρωσίας και Τουρκίας είναι ανεξέλεγκτα και λειτουργεί μόνο το θυμικό τους. Αυτοί οι ίδιοι λειτουργούν ανεξάρτητα από το βαθύ τους κράτος ή λειτουργούν σε συνδυασμό; Και κάνουν ότι τους λέει το βαθύ τους κράτος ή θα έρθουν σε σύγκρουση;» είπε και αναφέρθηκε στις ΗΠΑ.

«Να θυμίσουμε πως σε σύγκρουση Κογκρέσου και Προέδρου σε ζητήματα εξωτερικής πολιτικής, επικρατεί ο δεύτερος, γιατί θεωρείται ότι γνωρίζει ποιο είναι το συμφέρον του έθνους. Κάτι ακόμα, εκτιμώ πως από τις διαδικασίες καθαίρεσης ο πρόεδρος Τραμπ δεν έχει θιχτεί και είναι πολύ πιθανό να επανεκλεγεί το 2020» πρόσθεσε σχετικά.

Επιπλέον έκανε μια σύγκριση μεταξύ της κατάστασης που επικρατούσε στην Ελλάδα κατά τη ναυμαχία του Ναυαρίνου, όπου πλησιάζει και η επέτειός της και με όσα συμβαίνουν τώρα στη Συρία με τους Κούρδους.

«Σαν σήμερα έγινε η ναυμαχία του Ναυαρίνου με το παλιό ημερολόγιο. Τότε στην Ελλάδα υπήρχε εμφύλιος, διαμάχες μεταξύ στρατιωτικών και πολιτικών φατρίων. Οι ξένες δυνάμεις ήταν τάχα προστάτιδες αλλά ουσιαστικά ενδιαφέρονταν να πάρουν πίσω τα λεφτά που είχαν δανείσει στο γένος. Είναι χαρακτηριστικό ότι έπλεξαν το εγκώμιο των Ελλήνων μαχητών τότε αλλά δεν ήθελαν να διαταραχθεί η σχέση τους με την τότε σύμμαχό τους Οθωμανική Αυτοκρατορία. Και τώρα εξαίρουν τη μαχητικότητα των Κούρδων. Πάντοτε σε διπλό ταμπλό έπαιζαν οι μεγάλες δυνάμεις» τόνισε.

Ακόμα, τόνισε πως «εκτιμώ ότι μπορεί να ξυπνήσουμε ένα πρωί του 2020 και να έχει λυθεί το Κυπριακό. Και μάλιστα προς μια τρίτη λύση, τύπου Ελβετίας. Δηλαδή με καντονοποίηση της νήσου».

Πηγή: onetv.gr

Keywords
Τυχαία Θέματα