Προκλήσεις

06:06 1/7/2020 - Πηγή: In.gr

Δεν κουράστηκες; με ρωτούν, σχεδόν σκωπτικά. Δεν κουράστηκα, όχι. Θα το φωνάζω με όλη τη δύναμη της ψυχής μου: Τα όσα αποκαλύπτονται για τις συμμορίες και το παρακράτος που έδρασαν στη διάρκεια της διακυβέρνησης του ΣΥΡΙΖΑ επιβάλλουν τη διενέργεια μιας ανεξάρτητης έρευνας η οποία θα εξετάσει και θα καταγράψει το πώς η κυβέρνηση και συγκεκριμένοι υπουργοί της χρησιμοποίησαν τις δομές της πολιτείας (Αστυνομία, δικαστικό σώμα, ΕΥΠ,

ΣΔΟΕ, οικονομικούς εισαγγελείς, Εισαγγελία κατά της Διαφθοράς, ΣΔΟΕ, ΚΕΦΟΜΕΠ κ.λπ.) προκειμένου να πλήξουν και να εξουδετερώσουν τους πολιτικούς αντιπάλους της κυβέρνησης και δημοσιογράφους που δεν έγλειφαν το καθεστώς. Ως θύμα αυτών των πρακτικών, ζητώ (και ξαναζητώ) από την κυβέρνηση να προχωρήσει σε αυτή την έρευνα. Οχι για να τιμωρήσει τους ενόχους, ούτε για να χειραγωγήσει τη νυν αξιωματική αντιπολίτευση. Αλλά κυρίως και πάνω απ’ όλα, για να θωρακίσει τη Δημοκρατία από μελλοντικές ανάλογες παρεμβάσεις. Από τον Τσίπρα, τον Παππά, τον Παπαγγελόπουλο, τον Τζανακόπουλο, τον Πολάκη του μέλλοντος που θα διανοηθούν να τους αντιγράψουν και να τους μιμηθούν.

Εισηγούμαι δε της Επιτροπής αυτής να τεθεί επικεφαλής ένας ακέραιος Ελληνας, ένας σοβαρός επιστήμων και ένας πραγματικά δημοκρατικός άνθρωπος ο οποίος δεν ανήκει σε κανένα από τα δύο μεγάλα κόμματα, ο κ. Νίκος Αλιβιζάτος.

Και θα πρόσθετα και το εξής: ο Τσίπρας αντί να επιδίδεται σε λεονταρισμούς του είδους «αν τολμούν ας μου ασκήσουν δίωξη», βέβαιος ων ότι ο Μητσοτάκης δεν πρόκειται να επαναλάβει την γκάφα του πατέρα του με το «βρώμικο ’89», θα μπορούσε να «ξεπλυθεί» από την ντροπή όλων αυτών που συνέβησαν στη διάρκεια των τεσσερισήμισι χρόνων της διακυβέρνησής του, αναλαμβάνοντας ο ίδιος την ευθύνη να ζητήσει τη συγκρότηση μιας τέτοιας επιτροπής. Θα το κάνει; Ιδού η πρόκληση…

Ακεφιές

Σιγά να μην το κάνει. Είναι φοβισμένος και είναι και αγχωμένος. Γιατί προσπαθεί να αλλάξει την ατζέντα, αλλά όλο κάτι συμβαίνει, με αποτέλεσμα ό,τι κάνει να πέφτει σε κενό αέρος. Κλασική περίπτωση «με τον ήλιο τα μπάζω, με τον ήλιο τα βγάζω, τι έχουν τα έρμα και ψοφάνε», όπως παρέδωσε η λαϊκή σοφία στους νεότερους εξ ημών και υμών, και στην Ηπειρο, την εύανδρο Ηπειρο για να ακριβολογούμε, την αποδίδουν με τη φράση «I put them in the sun, I take them out in the sun, what do the desert’s hane and they die?», πάντοτε φυσικά με εκείνη την οξφορδιανή προφορά που έχει στείλει σε «ειδικούς» επιστήμονες κόσμο και κοσμάκη. Επανέρχομαι για Τσίπρα: τον περιγράφουν επίσης βαρύ, άκεφο και χωρίς την παραμικρή όρεξη για δουλειά. Και μου αναφέρουν ότι ακριβώς επειδή τέτοια ήταν η κατάστασή του, η Κεντρική Επιτροπή Ανασυγκρότησης του ΣΥΡΙΖΑ-Ρετάλια του ΠΑΣΟΚ έληξε Σάββατο κι απόβραδο και ασετιλίνη, διότι ό,τι είχαν να πουν το είπαν οι σύντροφοι και ο πρόεδρος Αλέξης δεν έβλεπε την ώρα να πάει στα παιδάκια του να κάνει μπάνιο μαζί τους. Συμπερασματικά θα αναφέρω ότι το στρίμωγμα που έχει φάει αυτόν τον καιρό ο ΣΥΡΙΖΑ μόνο με τις δυσκολίες που προκαλεί ο… ανάδρομος Ερμής ανά τον κόσμο μπορεί να συγκριθεί.

(Ή και να αποδοθεί, ίσως…)

Ρύπανση

Ορίστε που ο Γιάννης Ραγκούσης, όταν θέλει, μπορεί να κάνει αντιπολίτευση, και μπορεί να την ασκήσει και σωστά-εποικοδομητικά. Εβδομάδες τώρα που στη Δραπετσώνα η αδιανόητη δυσοσμία πνίγει τους ανθρώπους, ο ΣΥΡΙΖΑ σφυρίζει κλέφτικα ενώ γνωρίζει πολύ καλά και ποιος ευθύνεται γι’ αυτό και τι πρέπει να κάνουν οι αρμόδιες αρχές για να το σταματήσουν. Ο Γιάννης, θες γιατί δεν πήρε ακόμη τη «γραμμή», θες γιατί εξανέστη και ο ίδιος με το οικολογικο-περιβαλλοντικό έγκλημα που συντελείται σε βάρος χιλιάδων ανθρώπων στην περιοχή, προέβη σε αυστηρή δήλωση, μέρος της οποίας μεταφέρω εδώ, προς γνώσιν των αναγνωστών μου, και προκειμένου να αντιληφθούν πως άμα θέλει ο Γιάννης, κάνει… παπάδες!

Είπε λοιπόν, μεταξύ άλλων, ο Γιάννης, ο οικολόγος:

«Το πρόβλημα της ρυπογόνου δυσοσμίας στη Δραπετσώνα είναι ένα πρόβλημα το οποίο δεν μπορεί να ανεχθεί κανένας πολίτης του κόσμου. Είναι μια απάνθρωπη κατάσταση. Λίγη κοινωνική ευαισθησία και ενσυναίσθηση να διαθέτει κανείς μας, δεν μπορεί παρά να κινητοποιηθεί για την επίλυσή του».

Α, γεια σου…

Αφίξεις

Αύριο ανοίγει και επίσημα η κουτσουρεμένη τουριστική περίοδος και στην κυβέρνηση – μπορώ να το πω αυτό – κρατάνε την ανάσα τους για να δουν πώς θα εξελιχθεί η κατάσταση. Διότι τα μηνύματα από παντού είναι ότι η ύφεση είναι πιο βαθιά κι από τα πιο βαθιά νερά του ωκεανού, και χρειαζόμαστε το τουριστικό συνάλλαγμα όπως οι Εβραίοι το μάννα εξ ουρανού.

Η κυβέρνηση κρατάει την ανάσα της και για έναν ακόμα λόγο: φοβάται ότι το άνοιγμα των αεροπορικών πτήσεων προς την Ελλάδα θα ανοίξει τις πόρτες και στον κορωνοϊό, ο οποίος θερίζει στα έξ’ από δω!

Υπ’ αυτή την έννοια κυβερνητικό στέλεχος μου ανέφερε χθες ότι δεν βλέπει «να ανοίγουν οι πτήσεις προς και από τις Ηνωμένες Πολιτείες, όπως και προς και από τη Ρωσία, λόγω της έντασης της πανδημίας στις συγκεκριμένες χώρες». Επίσης ότι επί του παρόντος «είναι κομμένη η Σουηδία, ενώ για τη Βρετανία το όλο θέμα θα μας απασχολήσει εκ νέου στις 15 Ιουλίου».

Πάντως, από τα μέχρι τώρα στοιχεία, και σε διάστημα τριών εβδομάδων, από τις 4 έως τις 24 Ιουνίου, κατά το οποίο αφίχθησαν στο «Ελ. Βενιζέλος» και ελέγχθηκαν περίπου 15.500 άτομα, μόνο 20 βρέθηκαν θετικά στον κορωνοϊό. Οι σοβαρότερες περιπτώσεις ήταν πέντε αφίξεις από τη Σουηδία, και δέκα, διαφόρων εθνικοτήτων, από την Ντόχα του Κατάρ. Στο αεροδρόμιο «Μακεδονία» της Θεσσαλονίκης η εικόνα που προκύπτει είναι ακόμα καλύτερη: από τα περίπου 4.500 άτομα που αφίχθησαν και ελέγχθηκαν από τις υπηρεσίες υγείας, μόνο ένα βρέθηκε θετικό στον κορωνοϊό.

Ευοίωνα ακούγονται όλα αυτά. Νομίζω…

Κινητοποίηση

Μια που την είχα… πρόχειρη την πηγή (την κυβερνητική, το προανέφερα, συγκεντρωθείτε), τη ρώτησα τι σημαίνει και η εξαγγελία ότι «ο στρατός θα ελέγχει τα νησιά για τον κορωνοϊό». Διότι σκεφτόμουν πως αυτό αφορά τα πέντε νησιά του Ανατολικού Αιγαίου τα οποία δέχονται τον κύριο όγκο των μεταναστών και των προσφύγων. «Οχι», μου απάντησε η πηγή, «δεν μιλάμε για κάτι τέτοιο». «Αλλά», ρώτησα, «περί τίνος πρόκειται;».

Μου ανέφερε λοιπόν ότι για τον έλεγχο των τουριστών που θα αφιχθούν σε αεροδρόμια των νησιών που δέχονται διεθνείς πτήσεις θα έπρεπε, μετά από μελέτη που έγινε, να χρησιμοποιηθούν περί τους 180 γιατρούς και νοσηλευτές. Αυτοί οι 180 θα έπρεπε να αφαιρεθούν από το ΕΣΥ, και ειδικότερα από τις μονάδες πρώτης γραμμής αντιμετώπισης του κορωνοϊού. Αποφασίστηκε λοιπόν να αποσπαστούν αυτοί οι 180 από το υγειονομικό των Ενόπλων Δυνάμεων και να διοχετευθούν στα νησιά, τα οποία από αύριο θα αρχίσουν να δέχονται τουρίστες. Δεν το βρίσκω κακό, αντιθέτως. Η προσπάθεια είναι πανεθνική και ως τέτοια επιβάλλει την κινητοποίηση όλων των δυνάμεων…

Keywords
Τυχαία Θέματα